Колега, хайде сега да видим кой е работил в ДС!

Комисията по досиетата разкри преподаватели, сътрудничили на службите
Обновена: 14 мар 2012 20:05 | 14 мар 2012 20:05, Красимир Ангелов
168
Колега, хайде сега да видим кой е работил в ДС!
35 преподаватели и ръководители в СУ са съдействали на ДС. Снимка: Булфото

Близо 40 преподаватели от три университета с принадлежност към бившите служби оповести Комисията по досиетата.

Проверени са над 400 души в СУ "Св. Климент Охридски", Икономически университет-Варна и Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Проверката е била сред ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети, уточняват от комисията.

Във Варна са проверени 56 човека, само за двама от тях са с установена принадлежност към бившите служби.

От 339 в СУ са установени 35-ма с принадлежност, а от 24-ма проверени в Университета по библиотекознание и информационни технологии са установени двама.

Сред имената, които правят най-сериозно впечатление в оповестените списъци за Софийския университет, личат имената на кандидата за ректор на СУ на последните избори – проф. Валери Стефанов (с псевдоним Андрей Николов), ръководителя на катедра "Политология" във Философски факултет от 2007 г. до 2011 г. проф. Георги Карасимеонов (с агентурно име Явор), заместник-ректора на СУ от 2003 г. до 2007 г. проф. Георги Бакалов (с псевдоним Борис) и декана на Юридически факултет от 2006 г. до 2011 г. проф. Тенчо Дундов.

Няколко преподаватели пък са останали съпричастни към дейността на службите и след 10 ноември 1989 г.

Това са проф. Георги Карасимеонов, ръководителят на катедра "История на философията" във Философски факултет от 2007 г. Георги Каприев, ръководителят на катедра "Систематическо и практическо богословие" в Богословски факултет от 2004 г. до 2008 г. Димитър Киров, ръководителят на катедра "Физика на кондензираната материя" във Физически факултет от 2003 г. до 2007 г. Михаил Михов, ВИД ръководител на катедра "Общо, индоевропейско и балканско езикознание" във Факултет славянски филологии от 2009 г. до 2010 г. Румяна Станчева, ръководителят катедра "Романистика" във Факултет по класически  и нови филологии от 2003 г. до 2007 г. Стоян Атанасов.

Комисията е установила принадлежност към бившите комунистически служби на още едно лице от СУ, данните за което обаче не подлежат на публикуване по силата на чл. 30, ал. 1, т. 1 от закона, уточняват от комисията.

Съпричастни към дейността на службите в Университета по библиотекознание и информационни технологии са ректорът Стоян Денчев и Зам.-ректорът от 15.11. 2004 г. до 18.11. 2008 г. - Иван Белчев.

Във Варненския икономически университет има само 2 имена - тези на Зам.-ректорът от 2006 г. до 2007 г. доц. Марин Нешков и доц. Апостол Апостолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
10
 
! Отговори
лицемерие преди 12 години
Стига с това лицемерие и с тази демагогия! Комисията по досиетата е рожба на българската мафия с цел да се дискредитира агентурния апарат на държавата и тя да не може да се противопостави на криминалния контингент. За ваше сведение, в държавните институции на Федерална Република Германия работят над 17 000 бивши сътрудници на бившите органи на бившата ГДР. Не се правете на по-папести и от папата! Членовете на комисията искат само да задоволят перверзния си нагон да се гаврят с хора, служили на държавата по тогавашните закони. Ако ви се ловят престъпници, започнете с ББ, охранител и кум на Големия Маргин. Ако ви се ловят чужди агенти, започнете с Паси и с Калфин.
18
4
 
6
 
! Отговори
Найденов преди 12 години
Изобщо,ама и една песъчинка от целия пясък на земята,не ме вълнува и не ме интересува кой ректор или декан е бил агент или не знам си какъв на не знам си каква сигурност!!! Такива клюкарски историйки ги интересуват само старчоците и бабичките с комплекси от миналото! Като умират да си ги носят с тях на оня свят!!!!
17
5
 
7
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
Ей ***,тия хора са доносничили за колеги за да се издигнат в кариерата.проваляли са цели бъдещето на цели семейства.Тия са за белене........
16
1
 
7
 
! Отговори
До пост № 30 преди 12 години
Половината от това което си написал е вярно. Да. Цецо си остана член на БКП, тъй като още не си е върнал партийната чл.книжка, също като началника си. Бащата на Цецо е бил шофьор на "Волга", возил е шеф от ДС - ген. Шопов. Покрай баща си Цецо също е бил назначен в 7-мо на ДС, но като шофьор на "УАЗ-453". Бил е куриер. По късно деловодител в НМ, в МВР ,зам. кмет на София, зам шеф на СИК, министър и вице премиер. Завършил е ВИФ - "Овчарски скок" по линията на "Рабфаг".
15
11
 
7
 
! Отговори
Майко мила.......... преди 12 години
КАК МОЖЕ ДА СЕ ТИТУЛУВА ДОНОСНИК С ТИТЛА ПРОФЕСОР ЗАРАДИ ДОНОСИ?!?!Титлите едно време се даваха по партиино поръчение и е редно да им се отнемат.Тия *** после ще взимат и голяма пенсия че са служили верно на КГБ.Ами от там да им дават пенсиите.
14
5
 
10
 
! Отговори
елита на нацията преди 12 години
Хубаво, че се появиха списъците на много сътрудници на ДС. Защото отново лъсна истината, че в ДС доказано работеше елита на нацията, Creme de la Creme, както казват французите. Сега няма ДС, но има мафия, начело с пожарникар, физкултурник, президент-коуртизан на пожарникаря, Маджо, Пашата, ***, Маргините и всякаква друга криминална ***!
13
3
 
11
 
! Отговори
член на БКП преди 12 години
Цецо Лажецо е член на БКП и е работил като доносник в 7-мо Главно Управление на ДС!
12
2
 
11
 
! Отговори
Будалкат ни ! преди 12 години
Отново се юрнахме.С това което ни будалкат цените няма да паднат, нито ще разминем с мизерията. Ако някой спечели два лева след като узна кои още са били агенти на ДС, нека да се обади. Повече от пет години една дузина хора и около тях 100-на още ядат на година по 4,3 млн.лв., имам предвид Комисията по досиетата. Файда йок. Да дават досиетата на Централния държавен архив и толкова, а тези от Комисията на копаят картофите на Свинаря от с. Хераково община Божурище.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A така, Швейк, кефиш ме!
10
2
 
11
 
! Отговори
??? преди 12 години
Чии агенти са ПРЕСТЪПНЦИТЕ,ликвидирали българското разузнаване????
9
1
 
9
 
! Отговори
Йуй преди 12 години
Да се публикуват имената на тези, които не са били в ДС. С по малко четене ще минем.
8
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Не е имало начин да НЕ си сътрудник или агент и да работиш в университет - не разбирам въобще защо ги "разкриват" - това се знае много добре, така е функционирала системата. Питам обаче - сега за кого работят тези, а и останалите...
7
7
 
6
 
! Отговори
Десен преди 12 години
Това с досиетата вече не е новина.Какво повече ще извадите след като президента който ни управлява 10год е сътрудник на ДС.
6
6
 
15
 
! Отговори
Питам ? преди 12 години
Може ли някой да каже име на политически затворник по времето на Тато до 10.11.89 г., (освен Илия Минев от Пловдив и няколко турски терористи родени в България) ? Според мен няма други. Тези които след 10.11.89 г. твърдяха, че са били политически затворници са обикновени търгаши, конекрадци и рецидивисти. ДС не си е вършила работата за която са и плащали, нейните сътрудници също. Добре стана, че Боко-Бонуса не беше приет в ДС-факултета, тогава той плака, а днес се радва.
5
8
 
10
 
! Отговори
BG преди 12 години
По-големи лъжци, крадци, убийци и предатели от комунистите няма!
4
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Ами какво пишеш тук? Подай сигнал и ще разлседват- все някой друг да свърши работата, ейййй
3
5
 
4
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
Напред науката е слунце която във душите грей. ха ха. Значи ДеСето завардило и след 10.11 религията, физиката и философията. Брей, че щом вардят значи има какво. А аз си мислех че българската наука е изпърдян аспух. Глей ти глей ти.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чест и гордост е да служиш в редовете на МВР --пее В. Маринов ,още по-голяма гордост бе да служиш в редиците на ДС---какво се чудите , не знам хора да са им отказвали ,може и да е имало,но трябва да е било голяма рядкост, а кои тогава е мислил ,че ще доиде 89г. демокрация ,НАТО , ЕС ...
1
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-лесно би било "Колега, хайде сега да видим кой НЕ е работил в ДС!"Те са на всеки километър,и продължават да ни тровят живота,оттук и до края на Света.