90% от лекарите у нас недоволни от здравната реформа

78 на сто от медиците искат кариера зад граница
Обновена: 15 мар 2012 11:44 | 15 мар 2012 11:44,
82
90% от лекарите у нас недоволни от здравната реформа
Повечето родни лекари са готови да стегнат куфарите за чужбина. Снимка: архив, Reuters

Близо 90% от лекарите в страната не са доволни от реформите в сектора. Това показват предварителните резултати от проучване на международния интернет проект healthgrouper.com.

Само 5% от всички анкетирани лекари са заявили, че са отчасти доволни от реформите в здравеопазването. Нито един от анкетираните не е избрал опцията “много доволен”, а 7,8% от анкетираните нямат мнение.

И лекарите, работещи в държавния сектор, и тези в частния изразяват своето недоволство от реформите в здравеопазването, като разликата в процентите е минимална - 95% в държавните болници и 85% от частните практики.

Почти половината или 47% от всички анкетирани лекари отговарят, че биха променили работното си място. От тях 78,6% обмислят да заминат в чужбина, а 16,5% искат да се прехвърлят от държавния в частния здравен сектор.

Около 5% от анкетираните лекари дори обмислят възможността да променят професията си.

Данните показват, че 4-5 000 лекари от 35 000, работещи в здравната система у нас, обмислят да заминат в чужбина и биха го направили при първа възможност.

Лекарите, които биха искали да работят в чужбина, обикновено са мъже или жени  на възраст между 36-45 год., със завършена специализация, трудов стаж от 10-15 години, практикуващи в държавна болница, недоволни от ниската заплата, липсата на ясно определени работни правила и без авторитет в обществото.

На въпроса: “Бихте ли препоръчали Вашата професия на по-младите си колеги?’’ 44% са заявили отрицателен отговор и са избрали съответните опции на скалата. 29% заявяват, че въобще не биха препоръчали професията лекар.

В изследването са участвали общо 255 лекари, от 55 населени места в България, представители на 54 различни медицински специалности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: лекарипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
57, абе не е баш така, изискванията в университетите са толкова паднали, че не е истина, а ти изглежда не си успяла да влезнеш, за да говориш така
47
2
 
6
 
! Отговори
Блондинка преди 12 години
До 54: Намалиха квотите като за моя набор драги и цените вдигнаха, защото видяха, че скоро ще имат половин нация лекари :) И е редно да понамалеят. А завършват все по-малко защото немогат да се справят с изискванията в МУ и имат много ниско ниво на средното образование.
46
2
 
7
 
! Отговори
47 до 51 преди 12 години
ми *** при майката да те лекува ако ти стане нещо....Защо си тръгнал по лекари? или *** на църква... не ми отговори за колата ти...колко пари си склонен да дадеш за нея? но за лекар дума да не става нали? дал си 8 или 5 хиляди по "мародери"? що ги даде бе? що не запали свещичка и да чакаш сам да си се оправиш?
45
1
 
6
 
! Отговори
ковачев преди 12 години
Прави сте хора! ние си знаехме от начало, още преди да кандидатстваме какво ни чака...за това сега сме длъжни да мизерстваме и да търпим нали? Е да по важно е да има магистрали, та да можем лятото да ходим на моренце, по важно е колата да ни е наред. Извинявам се че лекарите хленчим за заплати и за условия на труд. Нека нещата да имат последователност, да се осигурят първо полуграмотните, да се направят магистрали, и на края каквото остане за лекарите, учителите, болниците и т.н.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
51, на частно мога да си слагам каквито си цени искам и никой копче не може да ми каже, а ти къде си бе шушумига да си защитиш своите интереси, ще ми кажеш ли, или само ставаш да се оплкваш. До блондинката, уви, квотите са малко вече и то от кажи речи 20 години, все по-малко завършват, от тях все по-малко продължават с медицина в българия.
43
2
 
5
 
! Отговори
Блондинка преди 12 години
Към 39: Търсете и не се обиждайте, но ви изиграха с големи квоти за медицина и сега като сте много - третират ви като евтина работна ръка! Ако бяхте малко, щяхте да имате силата вие да определяте цената на труда си. Съчувствам ви и ви уважавам, въпреки негативните последствия върху качетвото на услугите ви. Има по-зле от вас - не се оплаквайте - имате безценни знания и опит, които все още могат да ви се отплатят. Търсете!
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
36 до 47Здравето и живота са ми ги дали родителите (и бог ако има) , тези хора мародерстват. Ясно, че системата е калпава, но тогава да се борят да я променят а не да дерат живо месо както се похвали 42 - сигурно уважаван лекар, поискал ми под масата 5000 лв.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
49, пич, аз не предлагам работа, ти сам трябва да си я намериш, както аз направих и всеки малко по-интелигентен, схващаш ли тънката разлика, не да чакаш на готово, сам трябва да си се уредиш, няма кой друг
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
44, предлагаш работа ли?кажи каде да си пускам СВ-то, за да си сменя държавната с частна работа.Да не ми предложиш само 800 лв., ама усигуровките на 270, отпуската - ще видим, и ела ми и събота и неделя, че има зор.
39
0
 
8
 
! Отговори
Edi преди 12 години
Д-р Калев, разбирам за стреса и в ежедневието, и в работата ви. Аз съм пилот- работно време нямам- постоянно съм на линия, разходи- бол (като при всички), заплащане- съвсем не толкова, колкото ми трябват :) Все пак обожавам професията си, не мога да си представя какво ще стане ако се поддам на стреса и проблемите си- или ще ме уволнят, или ще четете за последния ми полет в сутрешния вестник. Когато учих знаех какво ме чака- и позитивите, и негативите. Пожелавам ви здраве и успешен ден.
38
0
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Хайде сам си оцени здравето и животеца и кажи колко би трябвало да получават тези хора и колко взимат.... после си оцени колата и кажи за последните години колко си похарчил по нея...
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
45, що бе пич, то е като в магазина, идваш казвам ти цената, ако не ти харесва, чао, да влезне следващия
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
42, точно за такива като теб говоря. как се моля да ми паднеш точно ти в ръчичките в момента когато ми е причерняло ...дано те улуча ... (то ако не аз, друг)
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ми завиждай, какво а те направя, аз съм си осигурен финансово, ти го мисли, ако си програмистчето де. с 18 години език и да работи държавна работа... пълен некадърник
34
0
 
4
 
! Отговори
до:41 преди 12 години
да защото в частните болници дават едни заплати та да им завижда човек... :)
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
41, о намерил съм си и си изкарвам, аз не рева, аз дера :)))))))))))))))))))
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
39 , значи и ти си пълен некъдърник (ако си лекар), щом в частна болница не си си намерил работа
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
блондинке, знаем, го и си търсим нормална реализация, като не става тук, щре стане някъде другаде
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
36, значи си пълен некадърник, щом дори в частна вирма не си си намерил работа
29
1
 
7
 
! Отговори
Edi преди 12 години
Да, не можеш да го накараш. Не можеш да накараш никого да си върши съвестно работата. Можеш само да се надяваш, че отивайки на лекар ще ти се помогне. Малко са тези, които са доволни от заплащането и работното си време, това трябва ли да означава, че другите можем да си гледаме работата през пръсти? А за спешна помощ какво да коментирам- това лято отказаха да дойдат на адрес, понеже ставало въпрос за дете на 5 г. "елате вие в спешен център". Детето ми получи гърч по пътя. На печелившите- Честито