Половината висшисти у нас се бъхтят на позиции за без тапия

Всеки втори, завършил медицина, търси кариера в чужбина
20 мар 2012 19:06,
59
Половината висшисти у нас се бъхтят на позиции за без тапия
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината висшисти у нас работят на позиции, които не изискват висше образование.  43 процента от завършилите университет у нас работят на места, за които се изисква тапия за висше,  съобщи изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев на кръгла маса за връзката между бизнеса и образованието.

Най-висока реализация има сред специалистите в здравния и обществения сектор и високите технологии.  Най-трудно си намират работа висшистите в аграрния сектор и туризма.

За последните 5 години имаме 226 хиляди висшисти. Повече от 1/3 от тях са с икономически специалности или в направление администрация и управление. Това са и хората, които се търсят най-вече от бизнеса и си намират работа, обясни Стойчев.

На всеки двама обучени инженери в българското висше образование се падат по двама икономисти и по един обучен в направление администрация и управление, обясни той.

Около 70% от висшистите, завършили български ВУЗ-ове, се реализират в официалната икономика в България. Останалите 25% или напускат страната, или се предполага, че потъват в неформалната икономика. Всеки втори завършил медицина се реализира зад граница.

Най-добре платени са завършилите специалности, свързани с високите технологии и публичния сектор. На другия полюс са социалните работници и аграрните специалисти.

Според министъра на образованието Сергей Игнатов не държавата, а вузовете трябва да изследват потребностите на пазара на труда и да откликват на търсенето на специалисти.

След два дни просветното ведомство ще представи рейтинговата система на специалностите във висшето образование у нас, съобщи още Игнатов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
А преди 12 години
Отговорът се крие в правописа!
48
1
 
4
 
! Отговори
Иван Пешев преди 12 години
Истината е че ние сме тотално заблудени, че висшето образование дава автоматичски някакви предимства при назначаване на работа, а не е така !!!"Не ям скъпи яйца" - FACEBOOK
47
0
 
6
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Защо не можем да бъдем като Холандия, а трябва да сме бананова република? Това че имаме условия за туризъм и земеделие не означава че трябва да лежим само на тях. Проблем е че има твърде много псевдо-висшисти, но кой ги създава? Кой си дава прасето за му да вземе изпит? Кой казва да гледаме овце, вместо да изграждане технологични и научни паркове? Дори земеделците и животновъдите които са в отрасъла от много време имат постоянни пречки и проблеми, защо ние да ходим там?
46
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз изкарах вишо, обаче сега съм безработен. Търся работа ако може някой да ми даде хубава работа, много ще се радвам. Вишист съм, 5 години в университет съм учил.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да бъде по-точна статистиката,направете извадка колко от сержантите в МВР завършват филология в Търново ,за да им е по-лесно.И защото им искат висше,за да се бъхтят на позиция за без тапия?
44
4
 
22
 
! Отговори
явертъ преди 12 години
90% от висшистите завършват със среден 3 и яко преписване, так че щом половинат работят това е добре.
43
4
 
24
 
! Отговори
инжЕнера преди 12 години
Като знам къв инжЕнер съм ме е страх да ида на доктор...........
42
9
 
8
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
Половината висшисти у нас се бъхтят на позиции за без тапия .....................ами като са завършили световнонеизвестни ВИСШУ УНИВЕРСИТЕТ.как няма да се бъхтят а в СУ вече след 2 курс почти всички работят по специалността а във ФМИ СТАРТИРАТ С четирицифрена заплата и то почасово
41
1
 
29
 
! Отговори
Стария преди 12 години
На всеки километър университети,у нас сега висшист е всеки трети,но няма резултат от тази мощна офанзива,икономиката ни продължава да се срива.Защо си пълните главите с леми, теореми, алгоритми,когато в ритъма на чалгаджийски ритми,можете да пълните портмонето с парици,ако разтворите деколтето и си покажете силиконовите нови цици. Защо ви е това образование,когато в службата успешно можеш да растеш,ако умееш хитро и безшумно да крадеш?Нима не виждате дворцитена мутри, мафиоти и на крадците?
40
3
 
4
 
! Отговори
kkk преди 12 години
Tozi Stoichev li e kakuv e nzn, no vuob6te si nqma i na haber za kvo stava na vupros - "Повече от 1/3 от тях са с икономически специалности или в направление администрация и управление. Това са и хората, които се търсят най-вече от бизнеса и си намират работа".Tocno zatova edna kamara ikonomisti sa na buroto po truda i edva svurzvat dvata kraq,a da ne govorim 4e o6te tolkova ikonomisti vuob6te ne rabotqt po specialnostta si...
39
2
 
34
 
! Отговори
николов преди 12 години
ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ТОВА Е БАКАЛИЯ ЗА ДИПЛОМИ ПРИЕМАТ СЕ НА ОБУЧЕНИЕ СТУДЕНТИ КОЙТО ТРЯБВА РЕДОВНО И ЧИННО ДА СИ ПЛАЩАТ СЕМЕСТРИЯЛНИТЕ ТАКСИ ТО БИВА АВТОНОМНОСТ НА УНИВЕРСИТЕТИТЕ НО ЧАК ПЪК ТОЛКОЗА В КОЛЕЖИТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО Е ТРАГИЧНО-ТАМ ВЛИЗА КУЦО КЬОРАВО И САКАТО СЛЕД 1-2 ГОД ИЗЛИЗА БАКАЛАВЪР ВАЖНО Е ДА СИ ПЛАЩА -САМО ТОВА Е ВАЖНО
38
5
 
26
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
Бг висшето образование в момента е равно на 100 *** , 10 *** , 3 *** или купена диплома затова толкова деца и млади хора умират от операция на сливиците или раждане и с най голямата си наглост лекарите СПЕЦИАЛИСТИ ИСКАТ ПО 1000 - 1500 кинти за да ни убиват - ай сиктир
37
2
 
24
 
! Отговори
Student преди 12 години
90% от студентите не смятат че ще работят това което учат ... ами тогава зачий го учиш ?
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
imashe ka4estvo predi 21 godini,sega e pulna tragedia vsi4ko
35
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки български работодател изисква един куп неща, а не предлага нищо особено, дори заплата получена навреме, камо ли отговаряща на стандарта на живот. Човек се стреми да се развива и да подобрява работата си когато може да си позволи да мисли за нещо повече от това да плати сметките и да му останат пари за храна. Това не се отчита от бг работодателя. Нито нуждата от свобода за да си свършиш работата и да проявяваш креативност...И вишистите не са стока, ама и какво ли им се предлага...така че...
34
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"бъхтят", "тапия" в статия за висше образование.ХАХАХАХаааа
33
3
 
6
 
! Отговори
pazar преди 12 години
polovinata sa s kupeni diplomi,dr. polovina s vzeti po milost izpiti,tva e ,ma te ne sa vinovni,kak da e drugo kat i profesorite im i te takava stoka
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
si4koto hubavo ama sistemata e pulna parodia,zatva taka brat4ed,vishisti ,mani ne mi gi hfali ,pulni golovod..di
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При 90% тапии без стоиност е учудцачо, че само 50% се бъхтят на места нез нужда от образование.
30
2
 
15
 
! Отговори
Томас преди 12 години
като се произвеждат висшисти на конвейр - когато е важна бройката, а не качеството - тогава има учени много - можещи - малко