Рекорд на лошите кредити, достигнаха 9,28 млрд. лева

Преглед на печата за 24 март
24 мар 2012 10:00,
67
Рекорд на лошите кредити, достигнаха 9,28 млрд. лева
Снимка: Dnes.bg

Пореден негативен рекорд постигнаха лошите и преструктурирани кредити у нас, пише в. "Сега", като се позовава на дани на БНБ.

Към края на февруари 2012 г. те вече са 22.58 процента от всички отпуснати, като само за месец са се увеличили с 66 млн. лв., достигайки общо 9.28 млрд. лв. В същото време редовно обслужваните заеми продължават да намаляват.

Последните данни на централната банка потвърждават, че подобрението, което бе регистрирано при проблемните кредити през декември 2011 г., е било изолиран случай. Тогава те спаднаха за първи път от 3 години насам.

Темата е актуална и за в. "Труд". 700 процента оскъпяване на кредит! Огромната лихва е по т.нар. бързи заеми до
400 лв. и е един от най- фрапиращите случаи, разглеждани от Комисията за защита на потребителите. За това алармира в интервю пред вестника председателят й Веселин Златев. По думите му това "си е лихварство". Комисията обаче не може да направи нищо по въпроса, тъй като бързите кредити не са в правомощията й. Те не са обхванати от Закона за потребителския кредит. Дупката в закона засяга неколкостотин хиляди договора.

Миньорите от ГОРУБСО-Мадан започнаха подписка с искане собственикът на "Интертръст холдинг" Валентин Захариев да бъде разследван, пише "Труд". В. "Преса" пък допълва, че кризата е преодоляна с помощта на държавата и министър-председателя. Бойко Борисов за пореден път влезе в ролята на спасител, отбелязва всекидневникът.

Цената на природния газ у нас ще бъде намалена със задна дата, ако България успее да договори с "Газпром" намаляване на тарифата на руското гориво, анонсира на първа страница "Монитор". В парно тарифата това намаление най-вероятно ще бъде отразено от 1 юли. По последни данни, оповестени официално от новия икономически министър Делян Добрев, България настоява за 15 процентно намаление по действащите договори за руски газ.


През последните месеци се надига лавина от търговски фалити, ефектът от която ще доведе до сериозни икономически сътресения в края на годината, алармира "Дума", позовавайки се на синдика Галя Кольовска. В момента аз и колегите ми сме свръхнатоварени с работа по дела за несъстоятелност и вече се налага да отказваме ангажименти, коментира експертът.

Комисия в парламента ще нищи високите цени на лекарствата, отбелязва в. "Новинар". Това решиха депутатите вчера, след като гласуваха създаването на временна анкетна комисия. Тя ще действа един месец и трябва да провери причините за поскъпването на медикаментите, които се плащат от НЗОК и от бюджета.

Според "Дума" "ГЕРБ си направи удобна "лекарствена" комисия". "24 часа" пък информира, че хапчетата за кръвно и
сърце у нас са най-евтини. Средната цена на една опаковка в България на ниво производител е 3 евро, а в Германия, където е най-скъпо - 17 евро. Средната цена за Европейския съюз е 8 евро. Близо до нас са страни като Полша - 3,6 евро, и Румъния - 4,2 евро. Това сочи анализ на международната анализаторска компания IMS Health.

Запасите от кръв и плазма са на привършване, резервът ще стигне за 10 дни, алармира пред "Преса" шефът на кръвния център Андрей Андреев. Затова се налага донори да стават близки на пациентите. Най-тежко е положението с групите с отрицателен резус фактор. Не е прецедент важни операции да се отлагат, защото не може да се намери подходящ кръводарител, уточнява Андреев.

Столичната Бърза помощ счупи рекорд като за Гинес, коментира "Труд". С точно 26 линейки, с които отговарят за близо 2 млн. софиянци, гости на града и 38 села, медиците обслужват по 1000 адреса повече на месец. Данните за нарасналия брой лекарски визити са за януари и февруари т. г. спрямо същите месеци през
последните 5 години.

Вчера Прошко Прошков подаде молбата си да бъда освободен от Националното ръководство на ДСБ. Пред "Труд" той споделя: "Никога не съм се стремял да съм в партийно ръководство. Не съм го и очаквал. За 3 месеца като негов член видях как функционира и как мисли да изведе партията в нова орбита. Не мисля, че подходът е верният и не мисля, че ако вървим по този път, мога да допринеса с нещо. Опитах се да променя позиции за много неща, но това не е особено възможно."

 
"Тричленки ще решават кои роми имат право на лична карта", съобщава "Сега" във водещото си заглавие. Депутатите от ГЕРБ - Красимир Велчев, Красимир Ципов, Искра Фидосова и Емил Радев, внесоха промени в Закона за гражданската регистрация, с които се  опитват да смекчат пълните безумия, които сами забъркаха преди година под предлог да се сложи край на търговията с гласове по изборите.

Основната промяна отново се отнася най-вече до големите ромски общности, които живеят в имоти без акт за собственост и затова не могат да си извадят документ за самоличност. Сега се предлага техният проблем да се решава от специална комисия, определена със заповед на кмета на общината. Поправката е много спорна, като се има предвид, че се дава възможност за субективна преценка на служители от местната и централната власт да решават  на кого да дадат постоянен и настоящ адрес и на кого не. В закона няма посочен дори един обективен критерий за това. А и не  е ясно как една тричленна комисия ще провери десетки хиляди случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
koi iztarva govedata преди 12 години
Ако Дянков накара някак си банките да намалят лихвите тогава ще се засили потреблението. Да но банките не искат - защото ако намалят лихвите ще намалят и депозитите, а хората тогава ще си изтеглят парите и ще вложат в имоти и скъпоценности. Тогава Дянков може да действа за повишаване на покупателната сила само чрез увеличаване на работните заплати. А на банките трябва да им се отсекат ръцете, достатъчно кръв изпиха. Само че Дянков седи и си трае , чуди се ли чуди, а народа си трае но си го заслу
51
0
 
1
 
! Отговори
koi iztarva govedata преди 12 години
Защо банките и Дянков ? Защото банките дерат народа и сами се вкарват в капана. Лихвите на запад са много по ниски. А бързите кредити трябва да се забранят !!! Нечувани лихви и всеки който сгреши да взема - загива прав. Дянков усеща че не се пълни хазната - заради липсата на потребление, защото хоратя нямат пари а тези които ги имат ги държат в банки. Т.е. те не се въртят , не носят ДДС за държавата. Липсва ДДС липсват и пари за хазната. И не само но това е вярно.
50
0
 
1
 
! Отговори
koi iztarva govedata преди 12 години
А тенденцията е да станат 1/3 лошите кредити. Това ако е добре здраве му кажи. Да видим каква печалба трябва да има една фирма за да си плаща кредита ( на околко 12 %) , да плаща данъци ( около 10%) , да плаща заплати, разходи, горива и т.н. ?!!! А и да и остане печалба, която да позволи да се развива и да расте. Ами ако печалбата е около 25% -30% то това означава , че не по-малко от 60% трябва да е надценката. А сега се замислете защо хората нямат пари -заради банките и заради министър Дянков.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ха така,самоизбивайте се ,гяурчета,ние ше ви опраиме,сини,червени ,жълти и ге-Ъ-рбави мулета,вашя там какъф беше отиде в майка Турция да проси,е ще му дадеме ...един
48
0
 
1
 
! Отговори
ястреб преди 12 години
така трябва,ще ви стъпиме на шията
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не ревета комунетааааааа,мреге гадове да жиее бочетооооо
46
0
 
0
 
! Отговори
Hells Angels преди 12 години
*** *** *** NA EVREISKITE KOJUDERI ;;;;;;;;;; TUKA SA VINOVNI NASHITE UPRAAVNICI ZASHTO ZASHTOTO NEMOGAT DA PRIEME EDIN EDINSTVEN ZAKON *** NA CHASNI LICA
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мазници гадни, това ли само научихте от американците? Не стига, че ни е супер зле държавата, ами и господата алчни политици и банкери правят умишлено изкуствена криза с цел лични облаги! Гледайте филма Inside Job , там ще откриете истината за всичко!
44
3
 
16
 
! Отговори
оха преди 12 години
това е абсюлютна катастхрофа...за недоучените ....поскомонистически ***....а сега на ви капитализъм......скоро съвсем щея закъсаме......няма производство.....дълг 33 млд......всичко мръсно строшено......ще ни вземат хубавата страна .......падишаха чака.....
43
0
 
13
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
Споко, бе! Сега Бойко ще ги продаде на Вълканов и готово!!!! Ще имате да ги връщате на него! :) Цял живот:)))))))))) Кефите ме, овци! Във всяка държава на запад от Калотина ще има масови стачки при такова положение. Тук не! Тук ядем лай*ата mit gerne! Congratulations, Bulgaria!
42
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В парламента има представители(лобисти) на Лукоил, Газпром, ЕВН, ЕОН, Топлофикация, на всяка една банка..... а един народен представител няма.
41
7
 
0
 
! Отговори
Позитано 20 преди 12 години
Дума, Труд и в. Сега :) Ясно откъде черпите информацията си, ама поне да можеше да измислите някоя статия да напишете вие, ама къде тоя късмет?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега като се размисля високоморалните аристократи и други умници са натирили евреите да се занимават с тая долна дейност банкер или лихвар, в едни отминали времена.
39
1
 
12
 
! Отговори
Баничарката преди 12 години
Банкерството е бизнес като всички останали! Оня дето ти продава яйцата за 40с, като ги е купил за 20, не те ли прецаква? А като ти продават пиле наблъскано с хормони и вода, не те ли прецакват? Не е луд тоя дето яде баницата, луд е тоя дето му я дава! А това сми ние - хората! Ние даваме баничката в устата на банкерчетата, че не искаме и да я плащат! Кой е тъпия сега?
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Банките в БГ в момента действат на принципа на Робин Худ, само,че в обратна посока. Вземат от бедните за да дават големи лихви за депозитите на богатите. ДОКОГА?!?!?!?!?!
37
2
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Дрън, дрън ярина къде пише че трябва да си безкрупулен, всъщност правиш добро едни хора си внасят парите а други имат нужда от пари за дом за кола и т. н. Амати като си предварително настроен за лешояд щото си чувал че банкерите са такива явно по-презумзия си решил че не може да си по-различен е тая глава за какво я носиш да копираш другите ли ?
36
0
 
2
 
! Отговори
undone преди 12 години
Що се сравняваш със СаЩ , дяла от доходите на средно американско младо семейство за храна ,дрехи и сметки е значително по малък от българския му еквивалент . Българите харчат 50% от доходите си за храна , просто американския модел при тази ситуация е неприложим , режийни разходи са прекалено високи *** питай банкерките нъл съ експерти .
35
1
 
30
 
! Отговори
ПРЕЧИСТЕН преди 12 години
ОСТАВАТ МИ 3 ВНОСКИ ПО 78 ЛЕВА !!!!!!!! ПОВЕЧЕ НИКОГАААААААААААААААА!!!!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още едно доказателство за "стабилността"!
33
0
 
27
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
26 линейки за 2 000 000 души. Е*ати столицата, е*ати държавата!С ГЕРБ напред, с ГЕРБ сме по-силни:))))