Отстъпката за газа - срещу ускоряване на "Южен поток"

За парогазовата централа може да купуваме шистов газ от Румъния
Обновена: 30 мар 2012 23:31 | 30 мар 2012 23:22,
114
Отстъпката за газа - срещу ускоряване на "Южен поток"
Делян Добрев. Снимка: Bulphoto

Отстъпка от 11,1% е получила България в преговорите с "Газпром" за цената на газа за оставащите 9 месеца от договора. Това е станало в замяна на съдействие за ускоряване на процедурите за "Южен поток", като се споразумяхме да ускорим всички дейности по изграждането на този проект, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

До 15 ноември българските власти трябва да изготвят съответните документи, които да позволят започване на строителството на "Южен поток" в морската му част, а през декември 2015 година газопроводът трябва да бъде пуснат в действие.

„Първото предложение на "Газпром" беше за 4,5 % отстъпка, впоследствие - за 8 и 9 % и накрая стигнахме до 11%“, каза Добрев.

Цените в Германия са по-ниски, но германски фирми инвестират милиарди долари за търсене и добив на газ в Русия, затова получават преференциални условия, обясни той. В сравнение с останалите държави, на които "Газпром" продава газ, нашите цени не са по-високи от останалите, може би са едни от най-ниските, добави министърът.

На срещата с "Газпром" и Алексей Милер се обсъждаха три теми - "Южен поток", цената на газа и евентуален интерес от "Газпром" за строителство на газова централа в България, уточни той.

Въпросът за дългосрочния договор за доставка на газ на тази среща не беше повдигнат, добави Добрев. „Продължаваме да настояваме да се премахнат посредниците в доставката на газ за България“, изтъкна той.

До края на април ще се изчислява стойността на оборудването за АЕЦ "Белене", съобщи още министърът. „В рамките на април работни групи от страна на НЕК и "Атомстройекспорт" трябва да изчислят колко струва изработеното оборудване, колко трябва да се доплати, ако не е платено“, подчерта той.

На въпрос откъде България ще доставя газ за бъдещата газова централа, която трябва да бъде изградена на мястото на АЕЦ "Белене", премиерът Бойко Борисов обясни, че ако румънците добиват близо нашата граница шистов газ и го продават евтино, можем да го вземем от там. „През май месец правим първа копка за диверсификацията с Румъния“, посочи Борисов. Той уточни, че това ще бъде частен проект, така че въпросът за снабдяването с газ ще бъде важен за инвеститорите.

По думите му който даде по-евтин газ и си произведе по-евтин ток, е добре дошъл. „Нашето геостратегическо положение е такова, че от едната страна е Турция, от другата страна е Русия. Всички приказки, че може да направим пристанище за втечнен газ, са за публиката. Имаме информация, че Гърция си продава газопреносната система и най-вероятният купувач е "Газпром", каза той.

Дойде ли при мен доклада за АЕЦ "Белене", веднага ще отида и ще го оставя на масата, категоричен бе премиерът по повод искането опозицията докладът за АЕЦ "Белене" да бъде оповестен.

Според него обаче много по-важната тема е, че в момента по нашата електропреносна система се губят по 1 000 мегавата. „И в момента пилеем огромно количество енергия. Вместо да работим да свалим този процент, казваме - не, ще строим нови мощности“, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
6
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 12 години
Другари,Всички знаем, че Партията винаги се е нуждаела и продължава да изпитва остра нужда от свежи финансови постъпления, за да води успешна борба със световния империализъм и дребнобуржоазните елементи, които слагат прът в колелото на световната история и пречат за пълната победа на пролетарската революция! Вече три десетилетия проектът "Белене" осигурява значителен финансов ресурс на партийното ръководство и Политбюро, другари, а класовият враг в лицето на империалистическата хунта ГЕРБ е на път да прекрати финансирането на Партията и да я постави на колене пред световния враг! Ние трябва да се противопоставим решително на тези опити, другарки и другари, и с всички средства да се борим за възстановяването на проекта "Белене" и финансирането на Партията! Ура, другари и другарки! Да живее тринадесетия конгрес на БКП!
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
" В сравнение с останалите държави, на които "Газпром" продава газ, нашите цени не са по-високи от останалите, може би са едни от най-ниските, добави министърът."А в продължение на няколко години гейберастията и остатъците от *** виеха че договорите с Газпром на Овчаров били заробващи.Една по една всичките ви лъжи изплуват. Само че след като сте затрили няколко милиарда евро от и без това съсипаната ни държава.
66
4
 
13
 
! Отговори
monke wilhelm преди 12 години
Мамка му, като гледам това хлапе, което и войник не е ходило и се сещам какво ли си приказват великте ни политици от преди 09.09. като ни гледат от отвъдното- сигурно Ляпчев казва на Буров - Еййййй, байно, докъде са я докарали унуките....не стига че обраха хората до шушка, ами сега и помежду си се чудят как да се надцакват и кой на кого да вземе паричките....болшевиците...байно....всичките са такива!
65
2
 
14
 
! Отговори
Семерджиев преди 12 години
Вижте сега, мамини гугутки, намалението на газа е 11.1% за следващите 9 месеца! Ама ние го вдигаме с 12.7% от утре! Така че следващото тримесечие съм осигурил печалба нашия монополист поне с 24% ръст! А па от 1-ви юли дали ще го свалим, до тогава има време да измислим как да ги оправдаем тези 11%! А и да свалиим малко, то ще е само 6 месеца, до нова година, после ще видим какъв нов хубав договор ще се измисли! Това "намаление" вие няма и да го разберете...
64
1
 
13
 
! Отговори
сметката преди 12 години
От 1 април до края на годината ще купуваме руския газ с 11% по-евтино, съобщи другата добра новина министърът. Българите обаче няма да усетят намалението, защото то е калкулирано в цената на синьото гориво у нас. От следващия месец то ще поскъпне с близо 13%, а не с 26 на сто, както искаше "Булгаргаз". Без коментар!
63
1
 
8
 
! Отговори
сметката преди 12 години
От 1 април до края на годината ще купуваме руския газ с 11% по-евтино, съобщи другата добра новина министърът. Българите обаче няма да усетят намалението, защото то е калкулирано в цената на синьото гориво у нас. От следващия месец то ще поскъпне с близо 13%, а не с 26 на сто, както искаше "Булгаргаз". Noent
62
1
 
7
 
! Отговори
приятел преди 12 години
Губели се 1 000 мегавата, не се губят,-кадът ги твоите дружки ромите.
61
8
 
26
 
! Отговори
Балтазар преди 12 години
Гърция си продава газопреносната система и най-вероятният купувач е "Газпром".Русия е най-големия енергиен играч в Европа. Който не се съобразява с Русия, сам си слага примката на шията. Преди време писах, че Германия и Русия ще започнат да изкупуват Гърция, вие не ми вярвахте. Голямото изкупуване тепърва започва. Да гледаме да сме добре с Русия - това е нашето правилно решение. Играем ли по свирката на САЩ - загубени сме!
60
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Та кога лъжат ББ и компания?До вчера бати ни обясняваше,че купуваме най скъпия газ а сега ,че купуваме най евтино.Просто се чудя как има още хора които да му вярват.
59
6
 
6
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
Който си въобразява, че Б.Б. ще ограничава влиянието на рубладжийте в България , той просто се лъже..:) Влияние , което се изразяваше в 100%- ната политическа власт в България на рубладжиите-в това отношение СССР изобщо не е споменаван от Боко..Той споменава дядо си и толкова:)Никога не споменава ролята на руския болшевизъм за историята на България ..Влиянието тънката червена линия- коята се изразява сега във всички мултимилионери в България , златевци и другите от списъка на Форбс..Влияние 100% в области , като горива, сега , или пък ДС-БКП- факторите в дървавата ни .ТОЙ не иска да намали ТОВА влияние ..Иска ТОЙ да бъде представителя на рубладжиите в отношенията им с Масква.Води се люта битка за слугинстването пред Москва.Кой да е представителя на братския народ тук в България ..Имаме дълга традиция в това .Боко или БКП това е борбата ..:))Очевидно поуплашен , че анти руските настроения в Задунайската набират сила / ЦЕНА на БЕНЗИН , ГАЗА ; Били на кантар- а не трябвало така да бъдат; Дружбата , с две думи е поставена в опастност /, хитрецът от Банкя, многословно разсъждава..ТЕ, БСП били виновните , а НЕ той или проектът..Той, ако бил започнат строежа , щял да го ЗАВЪРШИ . Без значение ДАЛИ имаме нужда от него, трябва ли ни и т.н. И най- голямата глупост ако сме имали 20 млд. лева, щяхме продължим - но ги НЯМАМЕ , другари от Кремъл..Това пък , като юридически довод за прекратяване на договор е направо СМЕШНО . Де факто признаваш , че си *** подписал договор , или разсъждаваш три години над такъв договор , който не можеш да изпълниш..Изобщо един тюлю гювеч в главата бокова . И накрая , моля ,да не се съдим- да си даваме парите ..:)Вашето влияние , ще бъде гарантирано и за бъдеще - това е посланието на Боко .С други думи тече един обикновен процес на НАМЕСТВАНЕ на неговата партия , а не БКП като първи любимци на путин ..Изземване на братските връзки с Русия това иска Боко , а не намаляване влиянието на Империята ,,На него моделът Путин му харесва-той иска да е като него/ТЕ били построили капитализма:) /.И за да се представи по- добре от БКП той обещава : ще има 7-ми реактор, газова централа може да е руска , Южният поток приоритет!!??..Закопаваш около 120 квадратни километра златна земя- за тръби .:)Нито ДУМА няма да чуете за Росенец- анклава или мерки срешу ЛУК, например/ бил им взел лиценза за 1 месец // ..Или срещу *** бандата, които също са достойни руски слуги..Или за базата на лужков и другарите от КГБ на Камчия ..Там пък едно кметче от ДПС- човек на другата империя , им го предостави..Напротив, с действията си , Рапонът удължава в бъдещето 15-20 години напред продължаване влиянието на Империята.Е , ще имаме там някакви газови връзки със съседни страни ама не бързаме вече три години , другари от Русия ..Когато една Империя е имала 100% от властта в нашата държава, сега има 100% - в отделни отрасли на нашата икономика , не може да говорим за нищо друго , освен за РАДИКАЛНИ мерки срещу това влияние и намеса .Само рубладжиите, потомствените , крепостните искат това влияние да продължава ..То е опасно за страната ни .То ви оставя в ръцете на руски и наши червени олигарси .Това влияние , убива бъдещето ви , вашето и на децата ви ..В страната ни може да има различни влияния , но те не трябва да са 100%- на една само страна , еле пък на Империята на злото ..Нямаме бъдеще с тези ..Да ги изброявам ли ?? Вижте списъка на т.н. български Форбс .и най- важното селският хитрец от Банкя , няма да ограничава това влияние.Олигарските около него и Гоце не ви готвят НОВИ времена ..Те не ги искат.Искат да векуват , като Путин или Тошо, докато мърдат- в резиденциите или джиповете си ..
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мараба гейзери, лапате ли шнорхела?
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ух мишленцето ми то сладко, костюмчето ми то
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"че ако румънците добиват близо нашата граница шистов газ и го продават евтино, можем да го вземем от там"АКО ПУМЪНЦИТЕ, КОИТО ИСКАТ ДА НИ ВЗЕМАТ ЧАСТ ОТ ТЕРИТОРИЯТА ПЪК РЕШАТ ДА НИ ГО ДАВАТ БЕЗ ПАРИ ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААА
55
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Намалили хляба ,аз намаление не видях,намалиха яйцата,намаление не видях ,намалиха агнешкото,намаление също не видях.Силно се надявам да намалят наистина газа,че иначе трябва да пазаруваме от медиите.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дрън,дрън отстъпката е за всички ,просто са сменили системата, по която изчисляват цената.
53
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тече целенасочена политика на КГБ за унищожение на българската икономика и връщането ни в лоното на руското влияние... - този пъклен план се осъществява от Гоцю сирищника и неговите Трактори и Ремаркета..---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------задно с цял отбор юнаци - марионетки на ДС през последните 22 год. ( от Луканов и Младенов - до Тиквеняка и Куневицата
52
4
 
7
 
! Отговори
лиолио преди 12 години
поредния ***, айде сега свалете парното с 11 % какви глупости говориш купували сме на една от най ниските цени, първо провери и тогава говори мишок
51
9
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Срам... - германците им търсили газа... - тия нямат, дори технологии да си добиват всичко онова, което е под земята...Как можем да произведем ние стока конкурентна на германския пазар при два пъти по-скъп газ... - тече целенасочена политика на КГБ за унищожение на българската икономика и връщането ни в лоното на руското влияние... - този пъклен план се осъществява от Гоцю сирищника и неговите Трактори и Ремаркета...
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами министърчето да вземе да каже това на ДКЕВР та да спрат увеличението на газа за НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО. Иначе това са поредните ЛЪЖИ !
49
5
 
17
 
! Отговори
jitan преди 12 години
Има Белене-няма Белене....няма Южен поток-има Южен поток....има Александрополис-няма го вече....ще има газова централа-ама не е сигурно....Май най-сигурното са Терминал-1 и Терминал -2.

Спонсорирани публикации