Селата се обезлюдяват, 70% от българите предпочитат града

В селата живеят 2.1 млн. или 28% от населението
31 мар 2012 18:35,
184
Селата се обезлюдяват, 70% от българите предпочитат града
Все по-малко българи предпочитат да живеят на село. Снимка: архив, Reuters

В българските градове живеят около 5,3 млн. души, от които 2,5 млн. мъже и 2,7 млн. жени, показват данните на НСИ  от последното преброяване у нас. 

В  селата са концентрирани около 2,1 млн. българи, от които 1,048 млн. мъже и 1,081 млн. жени. В процентно съотношение жителите на градовете в България значително преобладават над тези от селата - 71 на сто към 28 насто.

Данните на НСИ показват още, че през 2010 г. в градовете у нас са се заселили около 103 хиляди души, а в селата - два пъти по-малко - около 47 хиляди души.

Подобна тенденция за обезлюдяване на българските села показва и последното проучване на Евростат за
съотношение на населението в градските и селските райони. За 2010 г. на 1 000 жители в градовете у нас са се заселвали 7,7 човека, а в селските райони статистиката е отрицателна - на 1 000 жители българските села са се обезлюдявали с 13,2 човека, сочи проучването на Евростат.

Данните на Евростат показват още, че в ЕС около 40 на сто от населението живее в градски условия - или около 206 млн. европейци, а почти една четвърт се намират в селските райони - или около 117 млн. европейци.

Проучването на Евростат сочи, че най-големи дялове от населението, живеещи в градски райони, са регистрирани
в Малта - 100 на сто, в Холандия и Великобритания - по 71 на сто, и в Белгия - 68 на сто. Най-голям дял от населението, което живее в селски райони, са регистрирани в Ирландия - 73 на сто, Словакия - 50 на сто, Естония - 48 на сто и Унгария - 47 на сто, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
10
 
6
 
! Отговори
Окрупняване преди 12 години
Добре би било хората. живеещи в малки и обезлюдени села (с до 50 жители), далече от градове да се преместят в по-големи села. За държавата е скъпо и неефективно да поддържа голям на брой села с малко население. Вместо това при малък брой села с голямо население ще може да се изгради пътища, канализация, лекарски кабинети, полицейски участъци и т.н., търговията ще живне в тези села. Възстановяване на ТКЗС под някаква форма е небходимост, особено за СЗ България, където друго освен земеделие няма.
31
2
 
22
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Е, аз на последните избори гласувах за Атака, защото уж бяха против *** и американските военни бази. И какво стана? Волен пръв поддръжник на ГЕРБ! И чак като видя, че губи общинските избори Волен отново почна да говори против Бойко и ГЕРБ, но вече е късно.Ще ми идва Хилари Клинтън за 5 часа в България и половин-един час ще се среща с *** ?!?! А ГЕРБ и предишните отделя по 1 МИЛИАРД лева годишно за издръжка и развъждане на ***?!?! Дай им пари, но срещу - напр. да строят магистрали.
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това с мотиката е мит от едно време. Повечето хора на село си имат машинки и мотиката се хваща само в краен случай и за малко. Един мотоблок струва 700-1000 лв и приставките към него са по 50-60 лева всяка. Кев ти оране, кеф ти брануване, кеф ти .....Не стават за обработка на стотици декари, но за личното стопанство и едни 10тина декара са окей.
29
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Демокрацията съсипа селото!
28
4
 
22
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 12 години
Господ създаде хората, Колт ги направи равни. Ако това важи и тук и ние ще сме равни. Сега *** са богопомазани!
27
2
 
35
 
! Отговори
до правителството преди 12 години
Спрете всички пари и помощи за *** и ще видите как сами ще си отидат от България,Не се тревожете за тях, те най добре знаят как да намерят други балами да ги хранат. Само така ще олекне на народа. Един такъв закон ще върне селяните в село и емигрантите в България. За Бога моля ви, момислете добре и прогонете сташното племе от страната ни.
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На село трябва да се живее, в града да се работи. Чист въздух, спокойствие и салатка от градинката - кво повече му трябва на човек?
25
3
 
13
 
! Отговори
отишьл на село преди 12 години
*** ги наблюдавам ---има си всякакви ,работят си ,даже някои ме очудват имат много животни сеят си имотите и т.н.т. Но падне ли им нещо няма прошка ,особено ,ако е по кьрищата там са пьлноправни господари ,а и по принцип са опортюнисти кьм пенсионери/старци /и изоставени кьщи нямат никакви скруполи ,там кьдето има млади хора или на средна вьзраст --заобикалят . С това ,че някои си отива на село света не свьршва нещата са си нормални , а и няма смисьл да се тьрпят много от градските несгоди.
24
1
 
17
 
! Отговори
se преди 12 години
Как така бре .Та нали се отказахме от индустриализацията,енергетиката и се насочихме към ,,модерното селско стопанство".Ще ги питам ,,новите граждани след 10 години какво ще правят като спрат АЕЦ Козлодуй.Жан Виденов призова отдавна българите да се върнат по родните си места.Ама какво да правят българите по селата като няма работа.Няма ги кооперациите,малките филиали на индустриализацията които задържаха хората на село.А народа не иска да работи земята с методологията преди 1944.(Мотиката)
23
1
 
30
 
! Отговори
Йорданова преди 12 години
Как да създават семейства? Та те не могат себе си да изхранват, камо ли семейства? Ами жилища, училище, здравеопазване и пр.? Всичко е свързано с много пари! Заиграха се политиците с ***, осигуриха им всичко - хем си лежат на една кълка, хем държавата им плаща всичко. И започнаха да се множат кат въшки. Опоскаха обезлюдените къщи и не само тях. Откъдето минат, трева не пониква. ОБИРАТ ВСИЧКО! НАПАСТ БОЖИЯ! Денем, и нощем. Избягаха младите. Как да не бягат? Полицията нехае!Държавата - съвсем
22
1
 
51
 
! Отговори
до управлението преди 12 години
Моите родители имат малка кокетна къща на село за която са работили цял живот. Свикнали са с дворчето, кокошките,градинката и овошките, но тази година ги взех при мен. Спят в кухнята на диванче което се разтяга. Не се чувстват удобно и тъгуват за село, но след като миналата година два пъти *** разбиваха вратата и окрадоха цялата зимнина не посмях да ги оставя на село. Чули са ги през нощта когато са чупили и изнасяли но от страх не са посмели дори лампа да светнат. В каква сртана живеем?!
21
3
 
30
 
! Отговори
Йорданова преди 12 години
Демокрацията дойде с ликвидация на всичко - ТКЗС, бригади, цехове и т. н. Ликвидера се всичко. Хората останаха без препитание. С голи ръце земя не се работи. Останаха хората на средна възраст без работа. Това бяха най-тейките години за народа. С кръв и пот издържаха децата си да учат. Работа няма. Шепа тарикати изкупиха и земя и свързаното с нея - машинен парк и пр. Как да се върнат младите на село??? Какво да работят? Как да съществуват? И образование да имат - все тая. НЯМА НИКАКВА РАБОТА.
20
7
 
14
 
! Отговори
борчвор преди 12 години
За да живееш на село трябва да си обработваш земята и да печелиш от стоката ,която гледаш или произвеждаш,не да я харизваш под аренда за 100 лв и чувал брашно..то нестава да си селянин и да искаш държавата да ти построи завод или фабрика в селото ,за да се водиш на работа в нея дори за мижава заплата, а с чушките и доматите в двора си ,да праИш салата за ракията и буркани за зимата.,ама ТКЗС- то ви научи да крадете от общото и сега същите ревете,че по селата всичко е окрадено.
19
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пробвахме ги всички и леви, и десни, и царисти, и геребисти, никой не посмя да се заеме с проблем 1 в държавата - ***! Така че догодина на изборите твърдо съм решил да гласувам за националисти, преди да е станало късно, иначе след 20-30 г. на тази територия Великите сили ще направят първата в света *** държава...
18
1
 
21
 
! Отговори
An_nA преди 12 години
Подкрепям 17. Умишлена е да! А няма нищо нито лошо, нито срамно да живее човек на село, честият въздух спокойствието, приятната занимавка в градина.... и.... крадливите РОМИ, дето ще ти опоскат труда, та ако ги нямаше тях, по-вечеко села щяха да не са обезлюдели.
17
2
 
21
 
! Отговори
отишьл на село преди 12 години
На мен ми е интересно с какви пари ще се санира в градовете и как младите семеиства ще живеят с родителите си вьв все повече остаряващите панелни блокове...за човека които живее в село не е проблем да се качи на кола и да доиде да работи в града, стига да има работа ,както го и правят ,не е задьлжително като обитаваш кьща в някакво село ,да нямаш елем.условия и да пасеш овце ,има си и интернет има си и удобства ,но е много лоша *** ,тя наистина пречи...все ще оцелем някакси.
16
8
 
8
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Това новина ли трябва да е? Урбанизацията е напълно естествен процес в нашето съвремие.
15
7
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
не са виновни политиците а хората които живеят по тези земи. корупцията е на всяко едно ниво в държавата - от общината до парламента. а и освен това само политиците ли са тези които замърсяват красивите места в българия или и обикновения поганец който ходи там?
14
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЛЕД ВРЕМЕ Е НА ТРЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ТОЗИ УМИШЛЕН СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС ГЕНОЦИД ЩЕ ОСТАНАТ ДВЕТЕ КОЛЕНА НА ПЛЕМЕТО ЧАНДАЛА-*** И *** И ПОНЕЖЕ И ДВАТА ВИДА СА ОТВРАТИТЕЛНИ *** ИМ ПОЖЕЛАВАМ ДА СЕ ИЗТРЕБЯТ ПОМЕЖДУ СИ ,НАСКОРО РАЗБРАХ НЕЩО ИНТЕРЕСНО ЕВРЕИТЕ МНОГО ВЯРВАТ НА КЛЕТВИТЕ ,ЗАТОВА АПЕЛИРАМ БЪЛГАРИТЕ ПРЕДИ ДА СИ ОТИДЕМ ОТ ТАЗИ ЗЕМЯ ДА Я ПРОКЪЛНЕМ КОЙТО ДРУГ ЕТНОС И НАРОД Я НАСЕЛЯТ СЛЕД НАС ДО ЕДИН ДА ИЗМРАТ
13
2
 
34
 
! Отговори
политика преди 12 години
Нищо не може да ме убеди, че до това положение не се е стигнало умишлено.