МВР слага ръка на спецслужбите

Преглед на печата на 25 април 2012 година
Обновена: 25 апр 2012 09:05 | 25 апр 2012 08:04, Красимир Ангелов
73
МВР слага ръка на спецслужбите
Снимка: БТА

"Цветанов скрои шапката на службите", пише на първа страница днешния "Труд". Хора на МВР ще координират специалните служби - това смята да предложи вицепремиерът Цветан Цветанов на днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Така цялата информация от службите ще минава през вътрешния министър. Черновата на доклада на Цветанов предлага да има формална и неформална координираща "шапка" на службите. Формалната ще е сегашният Съвет по сигурността към премиера, а неформалната - консултативно звено към съвета, оглавявано от неговия секретар.

Последните рокади в сектора за сигурност около премиера Бойко Борисов наведоха наблюдателите на извода, че вътрешният министър Цветан Цветанов успя да спечели нов периметър на влияние, коментира "Стандарт". С увеличаването на отговорностите и на лостовете за влияние в ръцете на Цветанов обаче неизбежно растат и враговете му, както и силата на ударите срещу него.

Той вече разполага с колосална власт и информация както по линия на МВР и специалните служби, така и по вертикала на партията. Без съмнение ще свири първа цигулка и на предстоящия идната пролет парламентарен вот, от който зависи дали Борисов ще повтори мандата си, отбелязва още изданието.

"ГЕРБ стяга службите за сигурност, т.е. идват избори", коментира "Сега". Махат онези, които биха могли и да не са сляпо подчинени на сегашната власт, и се назначават лоялни на управляващите и най-вече на силовия вицепремиер Цветан Цветанов. Тази власт пробва такова здраво обграждане с изцяло верни хора, което досега никой не си е позволявал, отчита още вестникът.

"Сами се провалихме пред медиите". Оценката е на новата изпълняваща длъжността директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията, или БОРКОР - Елеонора Николова. В интервю за "Труд" тя казва: "Толкова дълго мълчахме и не давахме отчет какво се случва, че добронамереността на медиите и обществото се превърна в остра критика.

Но в рамките на последната половин година успяхме да подготвим цялата техническа хардуерна и софтуерна структура. Вече се обучават и анализатори и от 1 юли те ще започнат да работят и да изследват корупционния риск в различни сфери. БОРКОР е аналитичен център и целта е да предложи модели, с които да се застане на входа на
процеса на корупция. Затова и първият проект, който ни е възложен от Консултативния съвет, е за обществените поръчки", посочва Николова.

"И правото е заложник на втория мандат", коментира в "Труд" Владимир Дончев, адвокат, депутат от НДСВ в 39-ото и 40-ото НС.

Според него при липсата на единна и способна опозиция, която да му окаже аргументиран отпор, разбираемо е изкушението на премиера Бойко Борисов да заиграва с буквата и духа на закона и да неглижира юридическите подробности.

Той знае, че изборите искат огромни ресурси и търсене на нови съюзници, което е свързано с много компромиси. Ето защо е склонен да затвори очите си за комбинациите на хора от обкръжението му в подготовката на предстоящите избори, отчита още адвокатът.

"Ще строят нови затвори, нашите са на светлинни години от това, което трябва да бъдат", отбелязва в интервю за "Новинар" Константин Пенчев, омбудсман на република България.

Психиатричните клиники ще са също на вниманието на омбудсмана, защото те също са на държавна издръжка. "Навсякъде ще е трудно, отбелязва Пенчев. "Нашата задача не е толкова да констатираме нарушения, а по-скоро обратното - да предотвратяваме наличието на условия, които биха довели до нарушения. Аз винаги съм твърдял, че в затворите у нас има условия за нарушаване правата на човека, защото просто те са пренаселени и не може да се спазват елементарни битови изисквания. Необходимо е да се построят нови места за лишените от свобода, за да може да се създадат съвременни условия за живот", е позицията на омбудсмана.

МВР ще лови и престъпните мисли, съобщава "Сега". МВР излезе със стратегия за превенция на престъпността, изобилстваща от нестандартни идеи.

В нея например е записано, че ведомството на Цветан Цветанов ще работи за разкриване на лица, които имат намерение да вършат престъпления, и ще ги разубеждава да се откажат от престъпните си мисли.  Стратегията обхваща периода до 2020 г. и преди ден бе приета от правителството. МВР ще упражнява постоянен контрол върху пияници и наркомани, както и хора с психични отклонения, които не са в болници.

Сред другите насоки са използване на спорта и физическото възпитание като мярка срещу дрогата и алкохола, намиране на работа, за да се намалят кражбите, и привличане на самите граждани към каузата за превенция на престъпността.

Новата рецесия е вече в България, отбелязва "Сега". Новата криза, която в края на 2011 г. удари страните от Евросъюза, на практика вече е в България, показва анализът на Института за пазарна икономика.

Според главния икономист на института Десислава Николова това ще се потвърди от данните за икономиката за първото тримесечие на 2012 г., които ще излязат в края на април. Индикация за предстоящото затъване на българската икономика е спадът на износа за два поредни месеца (януари и февруари).

"АЕЦ "Белене" щеше да ни изпрати в нова национална катастрофа", е анализът в "24 часа" на Илиян Василев, експерт по енергийна сигурност. Той изчислява, че при 250 млн. евро вложения в модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", получаваме произведена енергия за над 8 млрд. евро. Същото при АЕЦ "Белене" постигаме с 4 млрд. евро инвестиция.

Според него е абсурдно да се свръхфокусираме върху ядрената енергетика като единствения ни високотехнологичен отрасъл, а да смятаме биоживотновъдството, биоземеделието, възобновяемите източници и проучването на добива на полезни изкопаеми за нискотехнологични.

Търговците имат най-много дела за имоти, на второ място са банките, посочва в интервю за "Класа" Георги Дичев, председател на Контролния съвет в Камарата на частните съдия-изпълнители. По думите му е погрешно мнението, че всички имоти, които се продават през съдия-изпълнители, са на банките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълна бъркотия. Може ли ЦЦ да даде пример от по-развитите държави. И как Министерство на вътрешните работи ще ръководи външното разузнаване.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата работа е, че изцоцаха фискалния резерв, Здравната каса и какво ли още не. Пари няма откъде да дойдат. ГЕРБ се боят, че хората може да се вдигнат на масови протести, ако се стигне до състояние 1997 год. Тука ги стяга шапката, а не изборите - те са още далече.
52
0
 
5
 
! Отговори
коко преди 11 години
НЕма такава държава!!!Пожарникаро-физкултурническо-милиционерска олигархия???Браво Цуце!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, пред очите ни ГЕРБ възкресяват най-лошото от комунизЪма и тоталитаризЪма, а ние само пишем из форумите......
50
0
 
3
 
! Отговори
Мунч0 преди 11 години
Даеее мама ви проста. Да сложат ръка и на космодрума в Байконур ако искат. След поредната простотия вече наистина няма национална сигурност. Разни нереализирали се даскали от школи на Пожарната и МВР ще ми стават ръководители на служби. Ясно е че целта е замазване на доказателствата ама айде няма нужда.
49
0
 
3
 
! Отговори
men преди 11 години
цуцана е сложила ръкавиците на *** и бърка сериозно в дупето на борисов, представяте ли си за момент някое СРС за някакви амфетки от дупница, за едни убийства, за един хероинец...
48
0
 
6
 
! Отговори
коко преди 11 години
Като гледам стегнатото дупе на една колежка главата ми се изпълва с престъпни мисли...Дано не ме усетят и да дойдат да ме убеждават да не гледам разни красиви неща.
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жална ни майка!!! Толкова власт, толкова сила съсредоточена в ръцете на съвременния гестаповец - Цвъко фон Апартаментен, граф дьо Шенген! Нещата отиват от зле на по-зле... Явно ще се бяга от тука, докато съвременните арийци-гробаджии не са почнали да ни вкарват по лагерите и не са превърнали площадката на Белене в нов Освиенцим!
46
0
 
9
 
! Отговори
cucko преди 11 години
цуца да вземе да си сложи ръка в гащите първо и да си начеше крастата. после и на жена си да не хойка много че не можем и изхраним кукувичетата. после да вземе и да сложи огради пак, кпп-та, бодлива тел, електричество, че скоро ще остане съвсем сам с братята "роми". цуце, не помисли ли бе жена, че едно време не са те взели за ръководен кадър защото са видели бейби че за *** за зеле не ставаш.
45
0
 
9
 
! Отговори
МФК преди 11 години
До 50Или си си с много промит мозък,или ти плащат много добре ,за да пишеш глупости.Омръзна ми от ***-заради такива заслепени като теб сме на това положение.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прекалено много власт ще се съсредоточи в ръцете на един посредствен даскал по физическо, който пък от своя страна ще "пее" всичко на Рапона.
43
0
 
21
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ ЛИ НАЯВЕ ЗАДГРАНИЧНИТЕ ИМОТИ НА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ПРЕДИ И СЛЕД ПРЕХОДА?ДОКОГА ЩЕ ИМА ЗАТЪМНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА?ИМА ЛИ ЖУРНАЛИСТИ КОИТО ДА РАЗСЛЕДВАТ И ДА ПОКАЖАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ...ВСИЧКИ БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА МОЛЯ ДА СЪДЕЙСТВАТ ЗА ДА СЕ ОСВЕТЛИ ТАЗИ СТРАНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИК ПРЕДИ И СЛЕД ПРЕХОДА!КОЛКО МИЛИОНЕРИ СЪЗДАДЕ МВР ЧРЕЗ ЛЪЖЕДЕСИДЕНТИ И АГЕНТИ?
42
14
 
3
 
! Отговори
ДОЛУ БКП ! преди 11 години
всички свързани с Гоце-мафията - ВЪН ОТ СЛУЖБИТЕ !Ако трябва да сложат млади хора на тяхно място или да ги закрият !
41
1
 
19
 
! Отговори
do arhar преди 11 години
Логично ще стане тогава,когато Цветанов падне от власт и излезнат на яве сметките и имотите му.Тогава ще видиш каква е логиката на независимият Цветанов.Такива като мен и тебе, които виснат по форумите ще стоят,гледат и цъкат с език на постиженията на такива като него.Друг е въпроса в това ,че да гледаш хората в очите и да ги лъжеш нагло се е превърнало в религия на твоя идол,но какво му пука наслага негови хора навсякъде ,не може да бъде разследван и съден .Какво му пука.Такъв е народа-*** !
40
3
 
25
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
как се ставаше шофьор на главореза от ДС Шопов?бащата на дон цецо обикновен шофьор ли бе?дон боко не бе ли преподавател в школата в симеоново..и член на Бкпднес и двамата първи критици на партията която ги откърми!1933г хитлер завзема властта2012 цялата власт в ръцета на дон боко великолепни!култа към личността през 21в!ОПОЗИЦИЯТА Е ФОРМАЛНА!ДЕПУТАТИ СЕ КУПУВАТ!ДЕМОКРАЦИЯТА Е В ОПАСТНОСТ!ЗАПАДНИТЕ ПОСОЛСТВА ДА СЕ СЕЗИРАТ!ВСИЧКИ ЗАЕДНО СРЕЩУ ТОТАЛИТАРИЗМА И КУЛТА НА ЛИЧНОСТТА!
39
5
 
8
 
! Отговори
слава преди 11 години
Кои ***/анадолци/ ми слагат минуси....я си скрийте резашките ***.Слава на Българският войник-разгромил армията на 5 вековният поробител!!!!!
38
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм ЗА Бойко да контролира всички служби, защото оставени на самосебе си, единственото което правят е далавера и мръсотия ... още - повече, като знаеме какви дърти комунисти ги управляват.
37
21
 
4
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Логично е Цветанов да координира всички служби , защото той не е зависим от Гоце и ДъСъ, а е човек , който се ползва с доверието на европейските и международните служби, занимаващи се с разкриване и предотвратяване на престъпления !
36
5
 
31
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
ще бъде ли задължително да имам прическа ала дон боко и дон цецо....ще попадам ли в списъците на службите ако не слушам веско маринов и подобни...1933г и култа към фюрера....!
35
5
 
20
 
! Отговори
Сенека преди 11 години
До ГЕРБ"Iniqua nunquam imperia retinentur diu." "Несправедливата власт не е дълга."