Дело в Страсбург за смъртта на дете, погълнало 5 кг боклуци

През 2006 г. 15-годишна от дом "изяла" 25 стелки, 8 парцала, камъни...
Обновена: 14 май 2012 12:04 | 14 май 2012 12:04,
38
Дело в Страсбург за смъртта на дете, погълнало 5 кг боклуци
БХК ще търси справедливост в ЕСПЧ. Снимка: архив, Булфото

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смъртта на дете от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в село Стража.

15-годишната Анета умира през 2006 г. от перфорация на стомаха след поглъщането на 5 кг боклуци.

В болницата изваждат от нея 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренови гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см при операция, която не успява да я спаси.

Прокуратурата не намира наказателно отговорни лица за смъртта на детето. Разследвани са само действията на болничния персонал, но не и тези на персонала на дома, допуснал детето да погълне убийствената маса предмети. Изобщо не е установено как се е стигнало до това, недоволстват правозащитниците.

След съвместните проверки на БХК и прокуратурата във всички детски институции - когато прокуратурата обеща да разследва всички детски смърти и да извади наяве фактите за всяка една от тях - БХК атакува постановлението за прекратяване на досъдебното производство за смъртта на Анета, с настояване да се издири как е допуснато детето да си причини това.

През ноември 2011 г. Върховната касационна прокуратура окончателно потвърждава прекратяването, без да отговори на въпроса за отговорността на хората, допуснали детето да се саморазруши по такъв начин, отбелязват от БХК.

Пред Европейския съд по правата на човека правозащитниците ще твърдят, че е нарушено правото на Анета на живот, правото й на свобода от нечовешко/ унизително отнасяне, правото й на личен живот, правото й на ефективно вътрешноправно средство за защита и правото й на свобода от дискриминация.

"Позицията ни е, че ако детето не беше с ментални увреждания и лишено от семейство и общност, които да застанат зад него, нито социалните, нито наказателноправните власти щяха така да пренебрегнат живота му", смятат от БХК. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: стражаБХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
4uzdenec преди 11 години
Drzavata se grizi i finansira mnogo po dobre ***,bezdomni kuceta ot kolkoto decata po domove i decata ot bedni semejstva
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
държавата се грижи многократно по-добре за затворниците, отколкото за децата в тези домове
29
2
 
11
 
! Отговори
тв преди 11 години
Няма никакво значение кои са и какви са БХК. Ако правораздавателната система е отказала да си свърши работата, държавата ще бъде заслужено осъдена и наказана. Просто така се върви напред - когато не искаш с добро, става с лошо. Това също е "естествен подбор", както се изрази някой по-надолу.
28
0
 
19
 
! Отговори
Novinar преди 11 години
помните ли онази съдийка Мирослава Не-знам-си-ква, дето влачела едно дело осем години без становище и щеше да съди някой си от кабинета, че я обвинили в пристрастие с престъпници; та тая същата *** е носител на награда на БХК. Какво да се каже повече?
27
7
 
14
 
! Отговори
докога ще ги търпим? преди 11 години
Абе до кога ще ги търпим говняните еничари от БХК???? Вие знаете ли заради тях колко пъти страната ни я осъждат в Страсбург???? И плащаме всички ние, а те си трупат хонорарчета и дивиденти??!!! Докога българино???? Крадат българите, както *** не ни е крал!!!
26
0
 
4
 
! Отговори
xyz преди 11 години
Едва ли България ще плаща в случая каквото и да било, ако изобщо това дело бъде одобрено за разглеждане от Съда. Дори да се установи нарушение(което най-вероятно ще се установи), парична компенсация едва ли ще бъде изплатена, защото просто няма на кого. Делото се внася от неправителствена организация, не от близки/наследници на пострадалото дете.
25
2
 
5
 
! Отговори
Гурелив циганин преди 11 години
Кво се занимавате с *** бе, БХК, нали само нас защитавате????
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страсбург да го духа!
23
0
 
2
 
! Отговори
do 22 преди 11 години
ами още един довод защо не трябва да има такава организация - от хиляди полит-затворници- един спасен. Полхвална успеваемост!
22
0
 
7
 
! Отговори
Def преди 11 години
Защо пак България да плаща а анонимният мишок Иванов/а Драганов/а и т.н да се измъква? До кога няма да е ясно кой за какво отговаря на тази територия от 111 000 кв.км?
21
1
 
7
 
! Отговори
rado преди 11 години
То лудия си е луд не разбира може и да съм жесток но честно казано по-добре е според мен да не се мъчи на тоя свят като е грешка на природата към никого нищо лично просто изказвам мнение но го изказвам и не лицемерствам това е една действителност,която трябва да се се реши кардинално а не ще съдя и глупости
20
2
 
9
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Ако се избият евреите или поне кастрират, ще се забележи че всички други проблеми ще изчезнат.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАК МОЖЕ ДОЛКОВА *** ДАСЕ ИЗВАДЕ ОТ ЕДНО ДЕТЕ ,И ТОЗИ ПЕРСОНАЛ ТАКА НАРЕЧЕН ДАНЕ ВИЖДА КАКВО СТАВА , ЧЕ ТЕ ХРАНА ДАВАТ ЛИ НА ТЕЗИ ДЕЦА ,ВСИЧКИ СА ЗА ЗАТВОРА , ГРЕХОТА
18
3
 
12
 
! Отговори
за 18 преди 11 години
Благодарение на Амнести, бащата на един мой приятел е жив. Бил е в затвора през 60-те години са щели вероятно да го пречукат комунистите, но Амнести са го отървали. Не е бил затворен за криминални деяния а по политически причини. Така че има голяма разлика между тях и това недоразумение бхк.
17
1
 
9
 
! Отговори
до мен преди 11 години
Ами господине всеки с проблемите си.Ние света няма да оправим и не може на всички да се помогне.Един има проблем с увредено дете,на друг са му одраскали Ферарито.Въпросът е всеки сам да си плаща сметките и да не ги прехвърля на друг.Ако тези деца имат нужда от двойно повече грижа,то нека родителите им да си я поемат със съответната помощ от държавата,но да се оставят изцяло на издръжката на всички който плащат данъци,това не съм съгласен.Ти например,като не си коравосърдечен,с какво помагаш?!
16
0
 
11
 
! Отговори
мен преди 11 години
...и да добавя - не одобрявам БХК и работата им, но в случая им вдигам всички палци, които имам. Нека да защитават повече децата и по-малко убийците по затворите.
15
8
 
8
 
! Отговори
мен преди 11 години
Алооо, господине, ами ако, недай си Боже, някой ден това е твоето дете? Това, че в нашите социални домове са ги оставили на доживяване, не значи, че няма шанс и за тези деца, ясно ли ти е? Точно фактът, че е умствено увредено предполага за него да се полагат двойно повече грижи. Или какво - да ги давим в чували, като се родят ли???? Не мога да повярвам, че има толкова коравосърдечни хора...
14
4
 
22
 
! Отговори
Българин преди 11 години
15 - Амнести са си същите - само *** защитават и вадят най-абсурдни и нагли искания - в закрила на техните ПРИВИЛЕГИИ, не на техните права !!!ПЪЛНА ЗАБРАНА на Амнести, БХК и всички подобни !!!
13
1
 
14
 
! Отговори
Adam Evin преди 11 години
относно домовете и горките хора, работещи там- няма угодия.ако ги заключват - защо ги заключват; ако не им "нарушават" правата на свободно движение из града, което всъщност значи да вилнеят, проституират, джебчийстват и просят, пак хората, работещи в дома са отговорни.
12
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 11 години
БХК да бъде забранен със закон и представителите му да бъдат третирани като терористи !!! Защитават само ***, п.дали, *** - да сте чули да защитят някога интересите на нормален човек ???На практика всеки бял човек в тая страна е дискриминиран за сметка на *** *** - БХК да са казали нещо по въпроса?