Научният ръководител на Красьо Черния ще става професор

Учени възразиха срещу вземането на звания без научни постижения
14 май 2012 17:00,
90
Научният ръководител на Красьо Черния ще става професор
Величко Адамов. Снимка: архив, Стопанска академия-Свищов

Нов скандал се заформя около ректора на Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов Величко Адамов.

Очаква се утре той да бъде обявен за професор, срещу което възразиха учени от неправителствени организации. Те призоваха просветният министър да спре процедурата за конкурса.

Утре в Свищов ще се състои заключителното заседание на журито, което се очаква да обяви Величко Адамов за професор. В научното жури за избора има трима членове на академията, назначени от ректора Адамов, както и учени от Украйна, Молдова и Румъния.

Това е пример за доходоносен бизнес за заемане на звания, получавани без да са свързани с научни постижения, съобщи на пресконференция Калин Костов, председател на Сдружението за европейско качество във висшето образование.

През 2011 г. за първи път в 75-годишната история на Стопанската академия дипломите на завършилите студенти са били преподписани, защото на първите Адамов се подписа като професор, казаха учените.

Сега Величко Адамов се представя за почетен професор, без да има право на това, добавиха те. Учените са сезирали със случая и прокуратурата в Свищов. Районният прокурор в града Даниела Йовчева е отговорила, че не е компетентна да повдигне обвинение по този казус, добавиха участниците в пресконференцията.

Още по темата

Името на Величко Адамов нашумя преди 2 години покрай скандала с Красимир Георгиев - Красьо Черния за корупция при назначаване на членове на Висшия съдебен съвет. Оказа се, че Георгиев е в особени близки отношения с Адамов. Кадровикът на съдебната система се оказа докторант във висшето училище, а ректорът на академията призна, че е бил научен ръководител на Красьо.

Прокурорски разследвания установиха, че фирма на Георгиев е прибрала над 5 млн. лв. от две обществени поръчки, възложени от Величко Адамов. За първата поръчка той кандидатствал две седмици след дипломирането си и учудващо е предпочетен пред останалите кандидати. Конкурсът е за фирма, която да ремонтира студентски бл. 3. Красимир Георгиев участва и печели търга чрез фирмата си "Билд инвест".

През 2009 г. група бивши и настоящи преподаватели в Стопанската академия подадоха сигнал до премиера Бойко Борисов. Те твърдяха, че 27-годишният Красимир Георгиев осигурявал чадър срещу съдебно преследване срещу ректора на университета Величко Адамов, който пък му давал поръчки при строителни ремонти във вуза.

Въпреки скандалите обаче преди година Адамов беше преизбран за ректор на академията.

Адамов се прочу също и със снимки с фолк певици, които се завъртяха в интернет, както и с картината си "Тайната вечеря", в която самият той е нарисуван като Исус, а около него са всички преподаватели в университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За друго по-скоро не е прав Дянков, но за феодалните старчета е абсолютно прав.
22
2
 
12
 
! Отговори
Студент!!! преди 12 години
В Академията има много ама много по достойни преподаватели от този селски тарикат Адамов!!!
21
0
 
18
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Типичния представител на елита в България! Еми ние сме си виновни де - ние си ги избирам, ни си ги търпим. Сега ясно ли ви е защо сте били 500 години роби??? То и сега сте де, но това е друга тема!!!
20
0
 
10
 
! Отговори
И КВО СТАНА... преди 12 години
И учените са----неграмотни ,същински Бг ***!
19
0
 
11
 
! Отговори
на снимката? преди 12 години
Крал Кирил Рашков, е по-голям УБАВЕЦ от ТАЯ ПИЯВИЦА!
18
0
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
Науката в Бг ,е под -----КОТА ---"0"!Тоалетните в Бг вече ще се обозначават с четири нули---"0000"!
17
0
 
17
 
! Отговори
Пройчо преди 12 години
Че да не би само в Свищов да е така? Ами какво да кажем за пловдивския ПУ-ц? Ще се обърне в гроба Отец Паисий, ако можеше да разбере какви *** използуват името му! Само ще ви кажа, че "Доктор" Стоичков далеч не е най-простия измежду ПУ-цовските професори. Не е толкова голям ***, като някои от тях...
16
1
 
15
 
! Отговори
До к.7 преди 12 години
Да припомня ли,че в началото на Прехода ТА-Свищов, филиалът на ТУ-Сливен и ХТИ-Бургас направиха всички ръководители на СДС от малките градчета "висшисти"! Сума ти книжки раздаоха и сума ти СДС-шефове станаха инженер-химици, специалисти по горивата и пластмаси, инженери по двигатели с вътрешно горене. А Търговската академия ги направи счетоводители, банкери, икономисти - направо чет нямат! В интерес на истината тези, получили книжки от ТА, обкновно си ги държат за спомен, защото за счетоводител и банкер са необходими мозък, акъл, но това показва,че в Свищов не отсега са по далаверите. И по-друго си е да се представиш: икономист, завършил висше образование. Колко борчета и бизнесмени на прехода станаха висшисти, завършили ТА! Преживяхме го! Е, и професурата на Адама ще преживеем. Щом бегач става министър на ВР, икономист министър на МЗ, а хлапак на христова възраст министър на МИЕТ! Или пък Темида убежище на червени изтърсаци, тъмносини кадри и царедворци! Ами да честитим професорството на Адама и да му пожлаем скоро да стане академик, преди да е затрил окончателно Търговската академия!
15
2
 
6
 
! Отговори
Един преди 12 години
Е как не, нали Боко тиквата и Ежко Бежко са му патрони и дружки.
14
1
 
5
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ТЪРГОВИЯ преди 12 години
....ФЪФ Бг!Търговски дружества ,даже и в болниците ,търговия -***,търговия-***---23г.ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ ....?Как ще ги научиш на НОРМАЛНИ заплати в Бг !
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех какъв невероятен академичен ерудит!:)Хахахаха
12
1
 
5
 
! Отговори
УРРРРА,.... преди 12 години
---САМО В Бг!?НИЕ СМЕ СИ ---НАЙ!БАЛКАНСКИ ----***!*** ДОЙДЕ!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! Нека има повече такива професори! И доцентите да се множат! Новата система за получаване на научни степени и звания показва още от началото огромни предимства!!! Хвала на нейните творци!!! Хвала!
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквито учените такива и изобретенията им,дааа в *** на почит са протаците и простащината затова и народа мизерства....
9
0
 
7
 
! Отговори
Що бе? преди 12 години
ФЪФ --Бг ,няма НЕВЪЗМОЖНИ НАЩА!
8
4
 
25
 
! Отговори
Мери преди 12 години
Тази Търговска академия е толкова академия, колкото аз съм космонавт. Беше много добра Търговска гимназия и ВУЗ на средно ниво, от тези, които стават за провинцията и отпадъците от София. Откакто пък Адама стана нейн ректор, тя окончателно се затри. Разбирате ли, в този провинициален ВУЗ една шайка псевдоучени колят и бесят, а Адамов е нейн глашатай и параван! Понеже на него му е ясно,че той от български научен съвет няма да бъде избран, събра "учени" от селски университети от Румъния и Украйна, които да го провъзгласят за професор! Него, провинциалният хитрец! Проверете колко доклади има той , ама водещи докледи, не постери, на сериозни конференции и симпозиуми ами нито един! Та той и западен език не може да говори английски, немски, френски! И този хитрец решил да става професор. А министърът на МОН, който иска да прави реформи в науката и ВУЗ-овете с цел повишаването на научното им ниво, си трае и оставя доцента да стане професор ?! Ясно е,че този доморасъл професор там ще си остане, на берега на Дунава. Той никъде не може да отиде с неговите откъслечни познания от вермето на социализЪма. И на кого ще се хвали този професор : на влахкините, украинките и румънките! Пази Боже от такива професори и от клика като неговата!
7
0
 
15
 
! Отговори
мимими преди 12 години
Хвала на таквизи видни людя, дано след професор да стане и светец
6
0
 
23
 
! Отговори
to преди 12 години
***
5
0
 
30
 
! Отговори
кандидат-студент преди 12 години
e как да няма научни постижения човекът? Толкова чалгаджийки, мутри, депутати и пишман бизнесмени е снабдил с дипломки, това не е ли постижение? Толкова труд е това, толкова разход на хартия, на цветни тонери за принтерите, на химикалки за подписите...
4
0
 
24
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Ами то това е нашата СЪВРЕМЕННА наука - звания без покритие!Науката в българия се прави по роднински принцип а не с акъл и постижения!