Нощта на музеите е тази вечер – входът е безплатен

Ще се включат над 20 столични музеи и галерии
Обновена: 19 май 2012 14:59 | 19 май 2012 09:21, Елка Василева
31
Нощта на музеите е тази вечер – входът е безплатен
В Националния военноисторически музей ще има рицарски дуели. Снимка: архив, Булфото

Подаръци изненади ще има за тези, които посетят всички столични музеи и галерии, участващи в Нощта на музеите тази вечер, съобщиха организаторите. Входът навсякъде е безплатен.

Ще има и безплатен превоз до Националния исторически музей /НИМ/ и други по-отдалечени музеи - по желание на посетителите. Колите ще тръгват от Виваком арт хол /бившата Телефонна палата/. Там ще получават и подаръците си най-ревностните посетители.

Това е осмото издание у нас на Европейската нощ на музеите. Пълната програма е на сайта www.nuitdesmusees.culture.fr.

Над 20 столични музеи и галерии ще участват в Нощта на музеите под патронажа на Френския институт в София, българското Министерство на културата и Столичната община. Партньор по проекта тази година е "Виваком".

Зрителите ще имат достъп до постоянните и временните експозиции на музеите и галериите и до нови изложби, които ще бъдат открити специално за събитието. Между тях са "Ранни творби на Кристо" - от студентските години на художника, когато още е Христо Явашев, и "Виетнамска лакова живопис" - в Националната галерия за чуждестранно изкуство /НГЧИ/, картини на Хубен Черкелов, някои от които представени на Венецианското биенале-2011, във фоайето с черен мрамор в МВнР - пространство, до което за първи път посетители ще имат достъп, "Антарктида - българската ледена приказка", "Древните столици на България" и инсталацията "Secular Perception" на младия артист Стефан Карчев в НИМ.

Класически, фолклорни, поп и джаз концерти, театрални спектакли за малки и големи са сред забавленията, които очакват нощните посетители на музеите и галериите. Между специалните атракции са химическо представление - "запазена марка" на Националния политехнически музей, рицарски дуели и огнено шоу в Националния военноисторически музей, рисуване със светлина в Софийската градска художествена галерия и Алея на хартиените чудеса - до галерията, в Градската градина. В НГЧИ посетителите ще играят китайската игра Го и ще наблюдават демонстрации на калиграфия, икебана и кодо /съчетание на аромати/, с които японският художник Кихачиро Нишиура ще представи откритата си преди дни изложба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Нощ на музеите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всичко беше перфектно , страшно много хора:) навсякъде :) но,как може тия от ,,градски транспорт ,, да не удължат работното време на рейсове,трамваи и тролеи,та трябваше да тичам от зала в зала за да хвана последният тролей
22
3
 
5
 
! Отговори
Дидо преди 11 години
Абе и в Пловдив има всяко година,ама нейсе нали е у ГОУЕМОТО СЕЛО ,чак битивито го обявиха.България не е само София алоуууу,там са само селяните-кариеристи и бездомните кучета :)))
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България Нощта на музеите се провежда за първи път в голям мащаб на 30 септември 2005 в Пловдив. Ежегодно събитие от тогава, Нощта на музеите и галериите Пловдив става емблематична за културните събития на страната с широка културна програма, голямата посещаемост, привличането на млада аудитория, положителния заряд и организация.Датата е съобразена с най-активния културен сезон в Пловдив Есенния Салон на Изкуствата и бизнес пика около Есенния Технически Панаир. До 2010 година Нощта на музеите и галериите се провеждаше в рамките на един ден в края на септември месец.
20
0
 
3
 
! Отговори
до Аве преди 11 години
на страницата на на Министерството на културата ,4 публикация отгоре на долу ,клик и има 3 линка всичко което те интересува-карти музеи часове :)
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох тая вечер пак няма да се спи...други години в тези вечери се местих на село но тая година се работи...дано да вали че да са по тихи.
18
1
 
9
 
! Отговори
Аве преди 11 години
Аве, днес бг-тоМи напишете нещи полезно относно това събите.. от колко до колко ще са отворени и кои музеи?
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще си проличи кой не е посещавал музеите и галериите скоро. Всички ще се втурнат на авантата.
16
0
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
За пръв път чувам че от посещение на музей се хваща трипер :D :D :D , така не се бях смяла от много време!
15
2
 
4
 
! Отговори
ОТ 8 преди 11 години
Първата нощ на музеите се е провела 1997 година в БЕРЛИН, който не се намира в Пловдив, не е зле преди да коментираш да се опиташ да мислиш, но явно мисленето не е за всеки, нищо трябва да има и някой да копае.Аргументите ти продължават да са *** - като си уж кореняк софиянец да не би да си непогрешим и закърмен в галерия? Личи си че не си.
14
0
 
10
 
! Отговори
До 17 преди 11 години
Е по чалга баровете, които посещаваш сигурно редовно ще хванеш СПИН...това звучи като доста по-добра опция, а?! :)
13
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът е див, груб невъзпитан, некултурен селянин.Подиграват му се в цял свят заради това.И тази нощна безплатна обиколка на музеите е една подигравка.Ама няма кой да разбере.Радвайте се там.Животни.Животното какво разбира, на какво се радват хората.
12
5
 
30
 
! Отговори
Стф преди 11 години
Българино, като си *** не коментирай, не мога да повярвам, че чета отрицателни коментари по тази новина.
11
7
 
9
 
! Отговори
do 9 преди 11 години
Кореняк софиянец хахахах смееех. Такова животно няма, тоест има но е голяма рядкост. Интересно София допреди 140 години 19 000 жителя е имала, а сега поне милион твъдят, че са кореняци. Те вавите предци по 100-200 деца са имали, не са емигрирали, не са умирали..... И да си кореняк (0,000000001% от твърдящите че са такива) има ли значение? Няма значение откъде е тръгнало, такива начинания трябва да има във всеки по-голям град - Варна, Русе, Велико Търново... какво чакате?
10
8
 
16
 
! Отговори
UK преди 11 години
Всички музеи и галерии в Лондон са с безплатен вход целогодишно.
9
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, ей сега ще обикалям по нощите музеите, като крадец, щото било безплатно.Така някакси не помислихте ли, че обиждате гражданите си.Не можеше ли да е "Неделята на музеите".
8
18
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 11 години
От много години се провеждат нощи на музеите в Пловдив всяка есен. В Пловдив има повече музеи и галерии и там всичко е местно и оригинално. В София всичко е събрано и ограбено от всички краища на страната. Така че май твоят коментар е селски, типично за новопришълец. Това ти го пише кореняк софиянец.
7
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Инициативата е Европейска и като много други неща (ток, телефон, интернет) не е измислена в Пловдив така че аргумента ти е леко селски и леко ялов.
6
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И това ли решиха да копират софиянци от Пловдив? Браво.
5
1
 
10
 
! Отговори
fad преди 11 години
инициативата е супер но защо се сещаме само на този ден да посетим тези места? пак ще е лудница!
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Инициативата е страхотна, дано повече се хора отидат на музей, отколкото на чалга-клуб, но не ми се вярва. Все пак сме Бантустан.