Пушачи, спете спокойно! Приетите глоби са на практика несъбираеми

Преглед на печата за 19 май 2012 година
19 май 2012 09:00, Елка Василева
259
Пушачи, спете спокойно! Приетите глоби са на практика несъбираеми
Записаната от депутатите санкция е 300 лева за хвърлен фас при 290 лева минимална работна заплата за страната. Снимка: архив, Reuters

"Изпушване", е заглавие в "Стандарт" по повод приетата забрана за пушене на открити и закрити обществени места. Пушачи, спете спокойно! Наказания за онези, които продължават да димят дори и след 1 юни, няма да има. Не защото някой се е трогнал от воплите на пушачите за посегателствата над скъпоценната им свобода и се
кани да промени закона. А защото глобите, които депутатите записаха в него в стремежа си да се докарат пред Европа, са на практика несъбираеми. Дори само това е достатъчно, за да стане ясно на всички, че санкциите в здравния закон ще си останат просто добро пожелание. Докато се обиждаха в пленарна зала на Адам и Ева, на Хитлер и Ал Капоне и най-вече на "увредени мозъци", депутатите изпушиха не на шега. Само така можем да си обясним записаната от тях 300 лева санкция за хвърлен фас при 290 лева минимална работна заплата за страната.

Забраната на пушенето на открити и закрити обществени места е тема на две интервюта в "Класа". Целта на приетите промени в Закона за здравето не е да се увеличават приходите в хазната, а да се запази и подобри здравето на хората, уверява Александър Ненков, депутат от ПП ГЕРБ. "В момента ние сме на едно от последните места в Европа по средна продължителност на живота и същевременно сме първенци по
сърдечносъдови заболявания, имаме нарастване на онкологичните заболявания, някои от които са пряко свързани с тютюнопушенето. В този смисъл забраните за пушене са само една от поредицата промени, които трябва да се предприемат, за да се подобри трайно здравният статус на българите. Това е и търсеният ефект", казва Ненков.

"Защо не приравним пушенето с употребата на наркотици?", идеята е на Кирил Гумнеров, независим народен представител. Според него е необходим закон, който да регламентира тютюнопушенето. Но не в този му обхват и не в този момент. "Сега и без допълнителни рестрикции средният и дребният бизнес в България е поставен на колене - както заради кризата, така и заради провежданата икономическа политика. С наложените всеобхватни забрани ние рискуваме да оставим десетки хиляди без работа. Това ще е ефектът от отлива на посетители в малките кафенета и заведения. Собствениците на тези заведения инвестираха десетки хиляди лева в създаването на зони за пушачи, във вентилационни уредби и т.н. Сега инвестициите им пропадат, а клиентелата им ще се стопи", предупреждава Гумнеров. И допълва: предлагам да се приравни производството на тютюневи изделия и разпространението им с производството и разпространението на наркотици. Иначе няма логика държавата да забранява по всякакъв начин на гражданите си да пушат и в същото време да печели стотици милиони от акциза върху цигарите и тютюневите изделия.

"Плевнелиев съблазнява големи инвеститори с пари кеш", акцентира "Сега". Президентът Росен Плевнелиев реши да смае с български рог на изобилието американския бизнес. По време на визитата си в САЩ държавният глава обеща инвеститорите да получават пари кеш, ако изберат България. "Средствата няма да натоварят бюджета, защото ще се вземат от концесионните такси и от фондовете за развитие на бизнеса, които са създадени, но още не се познават", обясни президентът на срещата си с бизнесмени в Сиатъл. През последните седмици управляващите от ГЕРБ на разни форуми у нас подхвърлиха идеята да се плаща на потенциални инвеститори, за да предпочетат именно България за разгръщане на бизнеса си. За първи път обаче суровото хрумване се сервира като сериозно намерение - при това от самия президент и в чужда държава. Има риск Брюксел да обяви паричната подкрепа за избрани компании за недопустима държавна помощ, която вреди на честната конкуренция.

"Нас червеното знаме дели ни", е водещо заглавие в "Капитал". Битката на лагерите на действащия председател на БСП Сергей Станишев и на бившия президент Георги Първанов и претендент за мястото му дни преди конгреса е впечатляваща.  Съперничеството между двамата "големи" постави разделителни линии из структурите в цялата страна, които трудно ще бъдат заличени. Те биха имали смисъл, ако са за идеи, за начина левицата да бъде възприета от хората като най-сериозна алтернатива на ГЕРБ, за реформи в партията. Но не са. Затъването във все повече личностни борби, в припомнянето на минали прегрешения, високомерие и неудовлетворени лични амбиции няма да спре и след конгреса. Това ще хвърли БСП в изтощителни процедури на обяснения, различни опити за помирение и ще увеличи шансовете на формацията на Бойко Борисов да остане във властта и след 2013 г. Слабата левица, ръководена от вече захабени лидери, няма как да убеди хората, че е алтернативата на ГЕРБ.  Който и от двамата основни претенденти да спечели битката на конгреса, той вече ще е загубил войната.

Аз печеля битки, Станишев ги губи. Той е добър международник и лично съм го водил в Берлин, Лондон, Москва. Но загубите станаха много, не се вижда светлина в тунела. Това заяви Георги Първанов в интервю за "Стандарт" вчера. В днешния брой Сергей Станишев казва: "След като конгресът приключи своята работа и вземе своите решения включително и за това, кой да е лидер на БСП, се надявам разумът да надделее и да насочим всичките си усилия към работата по спечелване на следващите парламентарни избори. Предстои ни може би даже още тази есен или догодина сериозна, тежка битка с ГЕРБ. Трябва да се концентрираме върху нея."

"Болниците да поемат и скъпи импланти, ако спасяват живот", отбелязва в интервю за "24 часа" д-р Пламен Цеков, директор на Националната здравноосигурителна каса. Той съветва: Ако лекари искат от хората пари за животоспасяващи операции, да отидат при мениджъра на болницата и да си търсят правата. "За консумативите предстои дебат, обяснява д-р Цеков. - Там нещата са доста объркани. Преди години касата е казала, че няма да плаща за скъпите. Но ние не знаем кое колко струва. Когато става дума за спасяване на живот, няма място за приказки за пари. Добрият мениджър дори да вижда, че е в преразход, трябва да спаси болния. Не да се оправдава, че касата не му е платила. Има фондове, много начини да се възстановят парите."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
2
 
! Отговори
Ц ВЯТКО преди 11 години
ТИ ПАК ЩЕ ПРОПУШИШ БЕ ЛЬОЛЬО.
196
1
 
3
 
! Отговори
ЦВЯТКО преди 11 години
ИЗВИНЯВАМ СЕ НА ВСИЧКИ ПУШАЧИ ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА БОЙКО.БЕЗ НЕГОВО НАРЕЖДАНЕ ГЕРБ НЕ МОГАТ ДА ПРЪДНАТ КАМО ЛИ ДА ГЛАСУВАТ ТОЗИ ЗАКОН.МИСЛЕХ ЧЕ Е МЪЖКАААР АМА НА...ПОНЕ 500000 ЕЛЕКТОРАТ ЩЕ ИЗГУБИ.ПРИ ДОГАН МОЖЕ ДА СПЯТ С ЖЕНИТЕ НИ.АМА ТЕ И СЕГА СПЯТ .ТАКА ЧЕ ПО ДОБРЕ БАРБЕКЮТА С ЦИГАРА ОТ КОЛКОТО БЕЗ КЕФ ПО МАГИСТРАЛА
195
0
 
4
 
! Отговори
Цвятко преди 11 години
АБЕ ЗАХАРИНКОВ КАТ О НЯМА ДОБРИ ЯСТИЯ И ДОБРИ ПИТИЕТА ЩО НЕ СИ СЕДИШ В КЪЩИ ИЛИ *** В ДЕДЕМАН А МЕН МЕ ОСТАВИ В ХОРЕМАГА ДА СИ ПУША И ДА СЕ ТРОВЯ С ПУРЦУЦА БЕ .И АЗ СЪМ ДАНЪКОПЛАТЕЦ КАТО ТЕБ.И АЗ ТРЯБВА ДА ИМАМ ПРАВО ДА СЕ ТРОВЯ КАКТО СИ ИСКАМ . С КЕФ. ПРАВИЛНО ЛИ Е АЗ ДА НАПРАВЯ 30 ЛВ. СМЕТКА ОТ КОЯТО ПЕЧЕЛИ РЕСТОРАНТА ,СЕРВИТЬОРА,МУЗИКАНТИТЕ, ЧИСТАЧКАТА,ДЪРЖАВАТА.А ТИ ЩЕ ПИЕШ ЕДНА ФАНТА ИЛИ КАФЕ И ЗА ПЕТ ЛВ. ЩЕ ХАПНЕШ И ЩЕ ИМАШ ПОВЕЧЕ ПРАВА ОТ МЕН.
194
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 11 години
Който се плаши от мечки - да не ходи в гората !А , кои са мечките , времето ще покаже
193
3
 
2
 
! Отговори
Zaharinkov преди 11 години
i nai - hubavata torta, nai - hubaviya hlyab, nai-hubavoto sirene,nai-hubavata shunka kato e umirisano na tutun /ili ***/ ne moga da go konsumiram ..gadno mi e !..hvarlyam go...ama zatui li da ida na restorant ili sladkarnitza - da si platya s merak da hapna nesto vkusno, za da mi e gadno?!?!?!...ne.bez mene. bez drugo nyamat hubavi yastia, hubav service....che i da mi smardi ?! po-dobre da si kupya ot magazina presen hlyab i gratzki maslini - samo te sa bez boya.
192
2
 
1
 
! Отговори
Kantarev преди 11 години
bg darjaven standart za zdrave-eu standart za zdrave-usa standart za zdrave-afganistan standart za zdrave-egipet standart za zdrave-
191
1
 
8
 
! Отговори
velina.gyoja преди 11 години
Sme6no e, 4e alkohola ne se pada problem, koito si iska moje da se nakarka, no bez cigari... tova samo pokazva, kolko e fal6iv tozi zakon
190
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно така нека всички непушачи да *** на воля в носовете на пушачите както те ни "***" в носовете с техните цигари.
189
2
 
3
 
! Отговори
velina.gyoja преди 11 години
amji parjeneto na kartofi ne umirisva li 4oveka? haide da go zabranim i nego
188
0
 
7
 
! Отговори
Що го споменавате? преди 11 години
*** тоз ***, плявнята, що още ни срами?
187
4
 
17
 
! Отговори
Пръдльо преди 11 години
Ааз пък си имам един навик, да си ***, когато съм в заведение. Ей така като съм на масата и пускам една миризлива. Незнам защо на хората не им харесва миризмата на пръднато, на мен си ми харесва да си я душа. Дискриминация ще е ако трябва да излизам от заведението, когато ми се припърди, или пък да трябва да се сдържам само защото на някой не му харесвала миризмата.
186
0
 
9
 
! Отговори
gomor преди 11 години
За този закон най-много натискаше свети Бойко. Ха сега да го видя как дава пример и ЛИЧНО, както обича да се изявява, глоби пушещите в агитка по време на мач. Нещо не мога да си представя в агитката по време на мач някой си пали цигарка и отива някой инспектор или полиций и го глобява.
185
3
 
10
 
! Отговори
do 232 преди 11 години
Глупости, силната музика е също толкова вредна та дори и повече, пушека от градинско барбекю също мирише и кади и пушека му е вреден за вдишване ))))А заведения за непушачи има колкото искаш, дори и аз като пушач ги знам, а това че кръчмата ти под блока е за пушачи или залата и за непушачи е калпава е друг въпрос, можеш да се оплачеш има си контролни органи затова)))Нямало заведения за непушачи - смепник))) просто ти си един кон с капаци на който всичко му пречи
184
7
 
4
 
! Отговори
до !!!!!!!!!!!!!!!!! преди 11 години
Елементарен пост, но никотинът не прощава. Излизам с приятели, някои са пушачи и заради тях понякога сядаме в залата за пушачи. Не излизаме в заведение да пуша, а да се видим. Сядали сме и в залата за непушачи и точно заради това знаем, че нито вентилацията е нромална, нито преградата. А в много заведения, няма зала за непушачи...
183
1
 
3
 
! Отговори
до илия преди 11 години
Може и да не те глобят, даже малко верояно, но ще увелича я данъци, я такса смет- има нанчини да ти вземат парите, не се радвай
182
12
 
1
 
! Отговори
askhole до 229 преди 11 години
Пич, това ти казваме, че няма заведения за непушачи- смесени са или само за пушачи, с неработещи вентилации и прегради. Чалгата и която и да е музика не ме трови, не кашлям от нея и не ме омирисва на катун. Разбра ли или да ти го обясня по-просто?
181
1
 
5
 
! Отговори
iliq преди 11 години
kvi sa tez 300 leva e taz d1rjava na men n6 nemoje da mi zemi e shi pusha kadeto si iskam i kogato si iskam ;) taz d1rjava dava li mi na men pari za cigari che da mi kazva kade da pusha ;) neka da ma globqt 10000 p1ti po 300 leva da vidim kak shi si gi zemat :D :*
180
0
 
10
 
! Отговори
наглите преди 11 години
да. в берлин 90% от заведенията са за пушачи. и си пушим навсякъде като пичове.
179
0
 
21
 
! Отговори
до 228 преди 11 години
Ми жив и здрав да си посещавай тогава заведения за непушачи, аз не понасям силната музика и чалгата и съответно не влизам в подобни заведения, обаче не съм тръгнал да искам забрана )))Кое те кара да влизаш в заведения и зали за пушачи, хем виждаш табелка, хем мразиш и пак влизаш ))) не мога да разбера този тип хора
178
8
 
2
 
! Отговори
до 225 преди 11 години
О, не, имзм си поприще. искам да не ми мирише на *** колиба и да не мис е осмърдява дрехите..Много ли е?!