Художник от "Титаник" увековечи за Одеса Кирил и Методий

Скопие даде 540 хиляди евро за Солунските братя
24 май 2012 11:01,
150
Художник от "Титаник" увековечи за Одеса Кирил и Методий
Паметникът на Кирил и Методи пред Народната библиотека в София. Снимка: Архив, Dnes.bg

Ансамбълът от паметници на велики исторически фигури в центъра на македонската столица Скопие взе акъла на съседите от Балканския регион.

Редом до внушителния монумент на славния завоевател Александър Велики в началото на седмицата се извиси с ръст от 13 метра на площада и баща му Филип Македонски - поредната грандоманска идея на западните ни съседи, стъпила на 15-метров пиедестал.

Туристите се впечатляват още от император Юстиниан I, Цар Самуил, Даме Груев и др.

Над Вардаро се открояват и внушителните силуети на Кирил и Методий.  

Автор на проекта на светците просветители, излязъл на македонското правителство цели 540 хиляди евро, е Жарко Башески. Заедно с бронзовия вариант на учениците им  - Св. Климент и Св. Наум (творец Перо Кованцалиев – б.р.), общата стойност на паметниците по проекта „Скопие 2014”  набъбна до 1,2 млн. евро. 
 
Монументът на Солунските братя в Скопие не е единственият в западната съседка. Македония се гордее и с този в Охрид от 1992 г.
 
Те са само част от стотиците по света. През последните 6 години техни монументи бяха открити още в Одеса и чешкия град Микулчице, където е погребан Методий.
 
Паметник на светците има и в Унгария. Още през 1885 г. върху стена на параклис в Елванген, Германия, където се смята че е бил заточен Методий, е изваяно негово барелефно изображение, а в съседство през 1975 г. е поставена паметна плоча с релефи.

Българската общност в Чикаго в САЩ също е изразила почитта си към братята. 
 
В деня на българската просвета и славянската писменост и по време, в което учениците мрънкат, че им било по-лесно да пишат на латиница заради чата в интернет, Dnes.bg разкрива част от географията на монументите на Солунските братя. 
 
Холивуд в Одеса
 
Скулпторът, направил камината, за да се изтегне гола Кейт Уинслет в холивудския касоразбивач „Титаник“, издигна Кирил и Методий в Одеса. Валентин Василев, който взе за работата си колективен "Оскар" за спецефектите, направи бронзов монумент с ръст 2,40 м.
 
Паметникът свети отвътре 24 часа, защото светите братя чрез делото си са дали светлина.
 
В братска Русия първите скулптурни изображения на Св. Св. Кирил и Методий са от ХIХ в. и са част от известния бронзов монумент "Апотеоз на славянството" в Новгород от 1862 г. 
 
Той е издигнат в чест на 1000 г. от създаването на славянската азбука във формата на огромна камбана. Фигурите на двамата братя са поставени на върха, те са изваяни и върху околовръстния фриз.
 
През 1992 г. е издигнат паметник и в Москва. Той е поставен близо до монумента на героите на Плевен от Руско-турската война, а мястото е наречено Славянски площад. В постамента е вграден вечен огън, донесен от Божи гроб.

Най-големият паметник в Русия

Най-големият паметник на Кирил и Методий в Русия е издигнат в град Самара пред входа на храма на светите равноапостоли и първоучители.

Композицията на монумента не повтаря нито един от съществуващите в света паметници на Кирил и Методий. Автор е московчанинът Вячеслав Кликов. 

 
Най-много са паметниците в Чехия
 
В Чехия са издигнати най-много скулптурни изображения на двамата братя. Там и в Словакия те са се утвърдили като символ на просветата и знанието, на духовността и моралната извисеност на славянството.

Счита се, че чешкият град Микулчице е мястото, където е погребан Методий. Всяка година на събор, обединяващ стари семейства от Унгария, Словакия и Австрия, Украйна, Латвия, Кипър и други, се стичат хиляди българи. (В базиликата "Сан Клементе" в Рим се намира символичният каменен гроб на Св. Кирил. Намира се на около 10 минути пеша от Колизеума. Светецът е погребан в криптата на базиликата по личното нареждане на папа Адриан ІІ - б.р.). 

Още през 1720-1748 г. статуи на двамата братя са поставени в църквата "Св. Св. Петър и Павел" в друг чешки град - Бърно. През ХVIII в. вътре в храма е издигната композиция в пищен бароков стил, патетичен и претрупан. 
 
За 1000-годишнината от моравската мисия и във Велеград се появяват няколко скулптури. Паметници на солунските първопроходци има в Бочурище, Требич, в Рожков, в Нитра и други места в Словакия.
 
В Прага най-многобройни са пластичните творби и паметниците на създателите на азбуката именно в тези две държави, в които особено в ХVIII в. изкуството се развива под знака на патриотизма и стремежа към културна автономност. 

Първият паметник в България

 
Според "Кирило-Методиевска енциклопедия" (2003) и книгата "Изображенията на Кирил и Методий през вековете" на Атанас Божков (1989) първият наш паметник на равноапостолите в цял ръст и с книга в ръце е от 1883 г. и е в двора на бившето Казанлъшко педагогическо училище "Св. Св. Кирил и Методий" (днес гимназия).

Скулптурата е изваяна от учителя Иван Топалов. Отлята е от бронз в Държавната военна фабрика и в Механотехническото училище в града. Материала за паметника са събрали учениците и гражданите.

 
Най-старата намерена досега такава пластика е от село Големаните, Великотърновско (1874 г.). Висока е 95 см над земята, широка 65 см и дебела 15 см.
 
Най-разпознаваемият
 
Проектът на знаменития паметник пред Народната библиотека в София е на Владимир Гиновски и е бил избран чрез конкурс през 1963-1965 г. Издигнат е през 1972 г. и е сред най-добрите постижения на българското монументално изкуство. Фигурите са високи по 4,2 м. 
 
Пред него днес политици и родолюбци ще положат цветя, пеейки "Върви, народе възродени!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
6
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Стига сте спорили! Гордейте сте, че сте БЪЛГАРИ! Гордейте се с постиженията в писмото, четмото, компютрите, робота, гайдата ако щете...България ке пребъде!!!
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе каква е тая копска азбука.Че то си е почти на 100 % гръцка азбука.А че българската е взаимствана и от други, няма мачин да е друго яче.Тя и гръцката е взаимствана от финикийската."Нищо ново под слънцето."
80
1
 
1
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Добре де...и какво доказва прабългарският знак IYI, след като тук говорим за един доста по-късен момент в историята...след приемане на християнството, което между другото е станало възможно благодарение точно на нас и в Русия...
79
1
 
1
 
! Отговори
КАША преди 11 години
ОХХХ....Имах предвид за "прабългарската" РОЗЕТА ОТ ПЛИСКА, открита през 1961 г.
78
1
 
2
 
! Отговори
каша преди 11 години
Още нещо в допълнение, за да се забърка дискусията ни още повече: Не разчетеният /ужким/ "рунически прабългарски надпис" и "прабългарски" знак IYI, всъщност над 80% графемите му съвпадат с пределинското балканско-егейско писмо на линеарите /палеобалканско-критско писмо/ - Линеар А (около 1450 г. пр. н.е.) и Линеар Б (13 век пр.н.е.). А "прабългарски" знак IYI е се среща на древни вонети, сечени в Мала Азия и дори на такива с изображението на Александър Македонски.И чичко ви Гугъл ще потвърди
77
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има букви в българският, които нямат еквивалент в копският.Те откъде са се взели?
76
1
 
1
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
БЪЛГАРИ, гордейте се с всичко постигнато от нас!!!
75
1
 
1
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Братята маже и да не са българи, но ние сме тези, които са приложили и разпространили делото им!!!
74
2
 
1
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Не просто и ний сме дали нещо на света, а НИЕ СМЕ ДАЛИ СТРАШНО МНОГО НА СВЕТА!!! БЪЛГАРИЯ ще пребъде...българите също!!!
73
0
 
3
 
! Отговори
до кочо преди 11 години
"Защо тогава казваме, че братята са създали българската азбука. Аз много честосъм си задавал този въпрос. "Има две възможности:(1) всички ръкописи с копска азбука да са фалшифицирани от великите сили на запад с цел да омаловажат българския принос за създаването на кирилицата. (2) всички археологически находски с коптска азбука са оригинални, и някой си е измислил българската история, с цел промиване на мозъци. Как е възможно ли? - обърнете се за справка към братята македонци!
72
0
 
3
 
! Отговори
обективен преди 11 години
коптската азбука е от елинистическия период, и вековете до четвърти- пети век след Христа, тогава ПЪК е разцвета на християнството в Северен Египет!
71
0
 
3
 
! Отговори
обективен преди 11 години
коптската азбука е от елинистическия период, тогава е разцвета на християнството в Северен Египет. Българите пък са писали с гръцки букви още от самото начало на българската държава през 7 век, всички известни "прабългарски" надписи и колони са на гръцки език. След неуспеха на глаголицата, главно заради сложната и графична система се връщат гръцките букви, т. нар "кирилица". В общи линии така стоят нещата и още нещо самата глаголица е предназначена за Моравия, но и там изчезва до към 10- 11 век
70
0
 
2
 
! Отговори
кочо преди 11 години
Прочетох всичко до тук. Просто вече съм объркан. Коя е истината. Глаголицата - нищо общо скирилицата. Защо тогава казваме, че братята са създали българската азбука. Аз много честосъм си задавал този въпрос. Трябва най-после да се изясни голата истина и да се даде всекиму заслугата. Как исторически се е стигнало до окончателното заключение,че кирилицатае създадена от братята Кирил и Методий,та вече толкова години се твърди и чества едно исъщо ?
69
0
 
1
 
! Отговори
до тихата стъпка преди 11 години
цитат от Уикипедия "Коптската азбука е азбука, използвана за записване на коптски език. Азбуката произлиза и е изцяло базирана на гръцката азбука, но съдържа няколко допълнителни букви за звуците в коптския, които не съществуват в гръцкия. "И за да сме абсолютно точни, само 7 от 31 букви в коптската азбука са различни от тези в гръцката азбука. От тези 7, четири са "кирилските" (?!) ш, щ, ч, ь които липсват в гръцката азбука.
68
1
 
0
 
! Отговори
обективен преди 11 години
до sutursuyusarmsaklasaПроблема е в това, че всъщност няма НИЩО ИЗМИСЛЕНО, а взаимствано и КОМПИЛИРАНО с оглед ромейската политика. Ти реално не пишеш на "измислена" от някой "славянска" азбука, защото първо няма етнос славяни и второ в основата пък на гръцката стои финикийската азбука.
67
0
 
4
 
! Отговори
от номер 81 преди 11 години
Ако прочетете статията в Уикипедия "Коптска азбука" ще разберете че коптската азбука е използвана в Египет през 3-4 век, далече преди създаването на Българската държава през 681 г. А който може да брои, че види че 21 от буквите са кирилица. Смехотворно е да казваме че кирилицата е "българско произведение" и измислена от Кирил и Методий, защото това твърдение е подобно на макендонската пропаганда че те са едва ли не потмците на Александър Македонски.
66
2
 
3
 
! Отговори
sutursuyusarmsaklasa преди 11 години
Ако не бяха тези хора, които сега тук някои разбирачи, се опитват да омаловажат, сега щяхте само "мууу, мууу" да мучите.То и сега си мучите де.Тя азбуката не е създадена за вас.Създадена е за други хора.И моля ви пишета на копски или някакъв дръг език.Или си измислете своя азбука и пишете на нея.Измислете и нова математика, химия, физика, биология и т.н.
65
0
 
2
 
! Отговори
от номер 81 преди 11 години
"Прав си определено приликата с коптската азбука е прекалено голяма за да е съвпадение. "Съвсем доскоро си мислех че българската азбука е копирана от гръцката, и няма никаква връзка с глаголицата, но благодарение на това че прочетох коментара на номер 75, видях че 70% (21 от 30 букви) от българската азбука е коптска азбука, която от своя страна е несъмнено видоизменена гръцка азбука.
64
1
 
3
 
! Отговори
от номер 81 преди 11 години
"Факт е, че Кирил и Методий не са българи, нито са измислили кирилицата, но са измислили първообраза й (глаголица)"Добре че има и разумни хора в този форум като номер 75, които да зададат въпроса "Какъв първообраз??" Визуално няма една буква да съвпада. Аз не живея в България в момента, и не съм историк, но искам да споделя че хората на запад и в Америка живеят добре защото не казват на черното бяло. Истината се проверява с доказателства, а не с биене в гърдите че ние сме българи и така трябва
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледах празника по БНТ, но грозно впечатление ми направи следното. Докато някой четеше слово, една трътка от официалните лица в бяло костюмче изтърва хартиеното си знаменце /българското!/ и не си направи труда да го вдигне. Грозна картина, че се наложи Фандъкова да направи няколко крачки, да се наведе пред тьотката, да го вземе и да ѝ го подаде. Грозно! След церемонията Цецка хвана за ръка въпросната персона в бяло и тръгнаха като първи дружки. "Бялата" била рускиня от официална делегация. Срам!