Населението на България се топи с 6 души на час

Губим най-квалифицираните си кадри, които напускали страната
6 юни 2012 21:12,
1084
Населението на България се топи с 6 души на час
Най-квалифициранит екадри напускали страната. Снимка: архив, Булфото

Заради емиграция или смъртност населението на България намалява със 70 000-80 000 души на година, или с шест души на час, съобщи проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

Той посочи, че според данни от сайта на ЦРУ през май 2012 г. населението на България е 7 037 935, а според данни на Националния статистически институт у нас живеят 7 380 000 души.

Ученият оспори и данни на НСИ, според които ромите у нас са намалели с 14 процента за десет години и заяви, че при преброяването през 2011 г. само 380 000 души у нас са заявили, че са роми, но други 800 000 души не са отговорили какъв е етническият им произход.

България е единствената държава в света, в която в документите й за самоличност се вписва само
гражданството, без националността, каза проф. Иванов.

Позовавайки се на тревожната статистика, учените прогнозират, че до 10 години българите няма да са мнозинство на територията на собствената си държава. Вече пета година по брой новородени българите са малцинство, припомнят експертите.

Според проф. Иванов безпътицата, в която сега се намира българското общество, се дължи на "некадърността на управлението на държавата". 80 процента от работодателите в България са с начално или със средно образование, заяви проф. Петър Иванов, цитиран от БТА.

Проф. Трендафил Митев от УНСС, който също е от Центъра за демографска политика, представи данни за населението в балканските страни в края на 19-и век и към момента.

По думите му в края на 19-и век албанците са били 3 милиона души, а сега са 10 милиона, гърците - от около 6 милиона души, сега са се увеличили на 11 милиона. Сърбите, също от 5-6 милиона души в края на 19-и век, сега вече са достигнали над 10 милиона, а румънците от около 10 милиона души - сега са 22 милиона.

В края на 19-и век турците са били 24 милиона, а сега са 55 милиона, като в Турция живеят и 20 милиона кюрди. Българите са били 6-7 милиона в края на 19-и век, а сега - след 130 години, са малко над 7 милиона души.

Това показва, че в България няма никакъв прираст на населението, коментира проф. Митев. По думите му тези
данни показват, че "българската нация в демографско отношение тъпче на едно място и губим най-квалифицираните си кадри, които напускат страната". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1084
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
17
 
! Отговори
гАЗоВи КаМеРи Ли ? преди 11 години
Вместо да серете по статията кажете какво може да се направи за да се промени картинката
36
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Населението на България се топи с 6 души на часХората търсят спасение ! Живота е само ЕДИН и всеки изминал ден не се връща назад.
35
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радиация да ни беше облъчила повече живи и здрави бългаи щяха да останат,но този безкраен експеримент с българите е към края си,здрави,млади,умни и живи хора няма да останат.
34
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-квалифицираните българи напускат да работят най-неквалифицираната работажените-камериерки и чистачки,работнички в кухни на заведения,мъжете - строители, доставчици на пица,таксиджии...Голямо бъдеще им дава чужбина!Но тези които напускат явно не държат на квалификацията и са готови да им вършат мръсната работа dirty job
33
0
 
56
 
! Отговори
Здравейте колеги преди 11 години
Ами то друг вариант няма, работя за 500лв. ,ами кво да ви кажа-стигат ми за 10 дена като платя сметките и край,почвам заеми. И аз съм се замислил,нямам друг изход ,2 деца са ми на главата,с 500лв съм за никъде.
32
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се върне вашизмът от 1939 г. Тогава сме били най-добре.Разтрел за комунисти, анархисти и нихилисти.Да влезе в сила ЗЗД.
31
10
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 11 години
Не си познал/а/! Ванга казала, че нищо лошо няма за България. Да са ни живички политическите кратуни.
30
4
 
19
 
! Отговори
Не си познал 11.... преди 11 години
....АЗ СЪМ БЪЛГАРИН, И.....НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ УНИЩОЖИ!!!!45-г. БКП СЕ ОПИТВАШЕ ДА МЕ СМАЧКА ---НО НЕ УСПЯ!!!!...СЕГА ,ПЪК ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТ----АБСУРД!НАЛИ ОТВОРИХТЕ ГРАНИЦИТЕ ,*** ЧЕРВЕН......СЕГА САМО РОЗАВИ ОБЛАЧЕТА ЩЕ ВИЖДАТЕ ЗАД ПЕТИЧКИТЕ НИ......ХА,ХА,ХАААААААААААААА....!ПЛАЧИ ЗА НАС ,*** !ДГД ...В БЪЛГАРИЯ,.....СВЕТА Е ГОЛЯМ И КРАСИВ И ИМА МЯСТО ЗА ВСИЧКИ!!!ОСОБЕННО ЗА УМНИТЕ И РАБОТЛИВИТЕ!!!
29
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България на три морета!!!Oпс....грешкаЦиганория на едно море!!!
28
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът е характерен за цяла Европа.Няма прираст.Прираста се дължи на имигранти и малцинства.Раждайте европейци.Това е цаката.И по-леко с правата на малцинствата и на имигрантите.Лошо е, че имигрантите в Европа са предимно мохамедани.
27
2
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Ако не се лъжа точно вие сте ги довели по време на нашествието ви да ви вършат мръсната работа. Но какво ти говоря, ти сигурно си от потурчените, а не от турците.
26
1
 
32
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
до "македонец" - вас ИЗМИСЛЕНАТА *** ще ви претопи ШИПТЕРИТЕ :)))))))))))))
25
2
 
15
 
! Отговори
Клоуна преди 11 години
Те губят!Засадихме 2605кокичета!След някоя дтуга година хората ще са щастливи!Казах!
24
6
 
87
 
! Отговори
Емигрант преди 11 години
И аз следващата седмица напускам България. Надявам се, да намеря начин, да остана там! Аз съм висшист, говоря 3 езика. Последните ми работодатели бяха със средно образование. Аз вършех всичко и им изкарвах парите, за което получавах 500лв. Предупредих ги 1 месец предварително, че напускам. Въпреки това, не ми изплатиха последната заплата. Та това е България. Всички, които имат малко акъл , да бягат! Тук трябва да останат само ***!
23
27
 
28
 
! Отговори
Стивън Кинг преди 11 години
И дошли прабългарите на балканския полуостров и направили земята Ад.Турците от пустиня правят курорти и рай.И нарекли българите морето "Черно" защото канализацията се излива там.И дошли *** от далечна Индия да не ги търси Колумб и при допир с прабългарите придобили техните навици-Интегрира ли се!
22
2
 
25
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Личи си ,че си американофили гербераст.Между другото да ти кажа Уоролик си "свърши" работата в България.
21
5
 
49
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
има решение -разстрел на Българските "политици " и *** в АЕЦ "Белене" !!!
20
2
 
27
 
! Отговори
Македонец преди 11 години
То като станат около 2 милиона *** до 20 години и останат асмо 3 милиона българи, силните ще си взеат необходимата част от територията на страната и такава държава няма да им повече..айде опровергайте ме с аргументи преди да слагате минуси?!
19
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** са поне 1.5 милиона черепа,турци и помаци(слагам ги защото те не се считат за българи) са около 1 мил,и остават около 5 мил българи като пенсионерите са към 3 мил,които до 20 год няма да ги има,така че наистина след 15 20 год българите ще бъдем около 2 мил макс,не повече и 5 мил чужди,вие смятайте как ще се живее тука-адът на земята ще е тука,освен ако на стане световната война дотогава..
18
3
 
24
 
! Отговори
Хммм... преди 11 години
Не искам да прозвучи по нереден начин но...само 6 ли???Аз мислех че са много повече в предвид положението в което се намира държавата....докато политиците ни се усетят(или не се усетят) не само няма да има българи ами няма да има държава ако не се вземат спешни мерки против *** и турците( не несъм расист но няма друг вариант в моите очи) и не се оправи държавата че хората да спрат да емигрират и да почнат да живеят добре за да гледат по-големи семейства(или да гледат семейство изобщо)!