Топим се като нация

До 2020 г. падаме под 7 милиона души
Обновена: 22 юни 2012 09:03 | 22 юни 2012 07:48, Петя Славова
391
Топим се като нация
Снимка: архив, Булфото

В България живеят около 300 столетници, а около милион и 400 хиляди са българите на възраст над 65 години. Това сочат данни на НСИ. Според тях  процентното съотношение на хората над 65 години, отнесено към хората в трудоспособна възраст от 15 до 64 години, е 28,7 на сто.

Статистиката отчита, че около 72 на сто от хората у нас живеят в градовете, а останалите едва 28 на сто - в селата.

Според прогнозите на НСИ, през 2020 г., когато се очаква населението у нас да падне под 7 милиона души, броят на хората над 65 години ще бъде около 1,5 милиона.

През 2030 г., когато се очаква населението да стигне 6,5 милиона - възрастните хора у нас ще бъдат над 2 милиона. Очаква се броят на столетниците у нас през 2020 г. да стигне 500 души, а през 2030 г. - да надхвърли 1 000 души.

Тревожната статистика се потвърждава и от последните данни на Евростат за застаряването на населението на стария континент. Според европейската статистика населението в ЕС над 65 години е 25,9 на сто от трудоспособното население на стария континент. Данните са за 2010 г.

Евростат отчита, че през 2009 г. населението на ЕС е надхвърлило 500 милиона души. Според данните на статистиката в ЕС има само 125 региона, в които процентът на застаряването е под 20 на сто или равен на 20 на сто. Най-нисък коефициент на застаряването е отчетено в няколко турски региона - около 5 на сто.

Според статистиката, възрастното население в Китай нараства с по-бързи темпове в сравнение с останалия свят.  Очаква се до края на 2010 г. китайците над 65 години вече да са 118 милиона, което заема 8,87 на сто от цялото население. Тази страна е единствената в света, в която живеят повече от 100 милиона възрастни хора.

Предположенията са, че до 2020 г. възрастните хора в Пекин ще достигнат 3,5 милиона, а до 2050 г. цифрата ще се увеличи до 6,5 милиона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
5
 
16
 
! Отговори
Гаргамел преди 11 години
Аз съм на терминал 2.....чаооооо! Най-лошо в живота си съм видял от българи!
274
3
 
3
 
! Отговори
гурбетчия до 330 преди 11 години
Не , Томас просто е глупаво момче ! Щом цитира библии ,корани и разни измишльотини !
273
2
 
10
 
! Отговори
Марко преди 11 години
Томас ,говориш пълни глупости !!! Първо -САЩ са провинция на Израел, и второ,по важното - моят Бог-Йисус Христос ,не дели хората на богоизбрани и другите - май си затънал в заблуждение !
272
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Томас пак му избиха балансите !
271
5
 
7
 
! Отговори
закономерно в преди 11 години
реда на нещата е това топене на българите ! Не мога да си обясня как е възможно един топящ се народ да пожелава същото и на други етноси ,само защото самите те изчезвали от света ?! Ами изчезвайте ,света няма нужда от злобари ! Хубавото е ,че сте и некадърни и затова изчезвате ! Ако бяхте кадърни и злобни ,щеше да е ужас ,щяхте да се развъждате и да пренаселвате планетата със злобари !Слава Богу ,че не ви е дал кадърност и конкурентноспособност и бавно но сигурно изчезвате !Не се сърдете ,но сте
270
3
 
8
 
! Отговори
Марко преди 11 години
Не познавам *** със средно образование ,който да не живее нормално - разбирай като нас-а висшисти,колкото и да са те , при конкурс за работа ,са с привилегий пред нас . Айде защитниците на *** направете си изводите . То мучи като *** ,мръсно, не знае на кой свят се намира , ама сакън, дундуркайте ги че иначе съд къде ли не !
269
7
 
6
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Езекиил 28:25-2625 Така казва Господ Иеова: Когато събера Израилевия дом от племената, между които са разпръснати, и се осветя чрез тях пред очите на народите, тогава ще живеят в своята земя, която дадох на слугата Си Якова. 26 Ще живеят в нея безопасно, да! ще построят къщи и ще насадят лозя; и ще живеят безопасно, когато извърша съдби върху всичките около тях, които са им напакостили; и ще познаят, че Аз съм Господ техният Бог.Езекиил 36:33-3633 Така казва Господ Иеова: В деня, когато ви очистя от всичките ви беззакония, ще направя и да се населят градовете, и запустелите места ще се съградят. 34 Опустошената земя ще се обработи, макар че е била пуста пред очите на всекиго, който минаваше. 35 И ще казват: Тая земя, която бе запустяла, стана като Едемската градина, и запустелите, опустошените и разорените градове се укрепиха и населиха. 36 Тогава народите останали около вас ще познаят, че Аз Господ съградих разореното и насадих запустялото. Аз Господ изговорих това и ще го извърша.Това са Божии думи, казани преди хиляди години и Бог ги изпълнява, но за безбожници каквито масово са днес хората това е трудно разбираемо. Омразата на много хора към Израел е подклаждана от дявола защото той знае, че всеки, който нападне Израел в последните дни ще бъде наказан от Бог дявола мрази евреите от хиляди години защото знаеше, че от тях ще се роди спасител за хората опитваше се да ги унищожи, но не успя. Захария 12:3 В оня ден ще направя Ерусалим Утегчителен камък на всичките племена; Всички, които се натоварят с него, ще се смажат; И против него ще се съберат всичките народи на света.Захария 12:9 В оня ден Ще потърся да изтребя всичките народи, Които идат против Ерусалим;Захарий 2:8Защото тъй казва Господ Саваот, Който ме прати за слава при народите, що ви грабеха: "който се допира до вас, допира се до зеницата на окото Ми;
268
7
 
10
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Много хора пишат глупости за евреите - аако ги питаш защо мразят евреите - не могат да отговорят - все евреите са им виновни - сякаш народи като англичани, германци, испанци, италианци, руснаци, турци, гърци, китайци, французи и т.н. и т.н. са направили по-малко зло от евреите - мразите ли така тези народи както евреите? Да не говорим за сащ. - над 50 войни създадени от тях от втората световна война насам. Другите глупости, че германия изплащала и това било причина - бла бла. арабите имат 700 пъти повече територия от евреите, и милиарди долари от петрол да са направили нещо подобно на еврейската държава? Не всичко се постига с пари Бог прави така, че еврейската държава да е на първи позиции по много неща въпреки, че е с територия само 20-на хиляди квадратни км.
267
2
 
5
 
! Отговори
до 321 ами отивай преди 11 години
да живееш в гетото щом искаш да си *** и да живееш по-добре от българите ! Да видиш колко е "хубаво и колко мноого помощи получават"!
266
1
 
13
 
! Отговори
божел преди 11 години
Преди години искахме от децата ни да учат,сега им казваме да не остават в България. Защото тук няма как да си отгледат децата, с тези мизерни заплати и то ако има работа. Всички висшестоящи са впрегнати да строят домове за *** ,помощите пак за тях ,детски ,майчинство и те множат ли се множат. Не работят ,не учат, все онепрвдани , а нашите деца и ние плащаме данъци за да имат те. Как се живее в такава държава? Някой май иска да ни унищожи като нация. *** да си в тази държава.
265
0
 
4
 
! Отговори
така е преди 11 години
който се прави на по-голям дявол от дявола , изчезва !
264
1
 
4
 
! Отговори
Марко преди 11 години
За еврейте не си прав , приателю , трябва да имат и роби да им произвеждат благинките, иначе как ги виждаш те да работят...?
263
3
 
8
 
! Отговори
Марко преди 11 години
И между другото- Томас е прав-това безверие и липса на морални ценности ще ни затрие преди другите фактори,действащи в тая посока ! Мааалко повече мисъл във всичко няма да е зле !
262
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
313то и без да го пожелаваш ще стане един ден,и то не много далече във времето, да му мисли цветанов за кого ше си жени щеркитеаз и децата ми се изнесохме навреме и си живеем в българска общност
261
15
 
10
 
! Отговори
Сиганин преди 11 години
До всички дето плюете *** ! Пожелавам ви да сте живи и здрави още дълго време , че да видите , кога децата ви порснати се заженят със зетьове *** да ви зарадват и снахи *** да водят ! Малки *** да гледате , да гледате още и да им се радвате !
260
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е вярно, че българите не създават деца, създават, но не в България! Иако децата им все още знаят, че са българчета, то внуците им със сигурност вече няма да са. Ама на кой му пука, нали нашия премиер-слънце вчера е вкарал гол? Пък това, че българите се топят... ми много важно!
259
1
 
10
 
! Отговори
Марко преди 11 години
Целта на една шепа спекуланти, в световен мащаб, е да изчезне бялото население, което не изчезне , да оскотее, защото останалите се манипулират много лесно. Няма да назовавам шепата спекуланти .
258
1
 
6
 
! Отговори
Запрян преди 11 години
Очаква се до края на 2010 г. китайците над 65 години вече да са 118 милиона, което заема 8,87 на сто от цялото население.Е 2010 ГОДИНА НЕ МИНА ЛИ????
257
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕЕ Не се топим ПЛОДИМ СЕ ама на ***
256
3
 
6
 
! Отговори
Томас преди 11 години
304Много правилно мислиш - защо да създавам деца - хем те да са роби - хем аз да се заробвам. Щели сме да изчезнем като нация - дреме ми. Скоро целия свят - заедно с банкерите, които го водят ще изчезнат.