"Дер Щандарт": Протести в София срещу горските олигарси

Австрийското издание за конфликта около закона за горите
25 юни 2012 21:55, Елка Василева
100
"Дер Щандарт": Протести в София срещу горските олигарси
Цеко Минев планира мащабно разширяване на ски зоната над Алеко, пише "Дер Щандарт". Снимка: БТА

Гората и планината са душата на българина. И затова той не гледа безучастно, когато един олигарх прави опити да си присвои Витоша. Това пише австрийският "Дер Щандарт" по повод протестите срещу поправките в Закона за горите, цитиран от Дойче веле.

От високоговорителите на площада пред Народния театър "Иван Вазов" в София звучи песента "Хубава си, моя горо". Минувачите се спират, набързо се информират за провеждащата се акция на природозащитниците и бурно аплодират действията им, разказва австрийското издание.

"След като взе Пирин, сега иска да си присвои и Витоша - най-близката планина до София. Именно в този град е концентрирана цялата власт", казва Тома Белев, един от лидерите на протестното движение. Той познава добре своя противник - Цеко Минев, мултимилионер и собственик на Първа инвестиционна банка. Именно Минев е човекът, който сложи ръка върху атрактивния зимен курорт Банско в Пирин и който сега се стреми да направи същото и с Витоша. "Винаги съм правил това, което се иска от мен", казва Белев, който в продължение на 13 години е директор на Природен парк Витоша. Изведнъж обаче българското правителство решава да обяви нов конкурс за поста. Кандидатурата на еколога Белев бива отхвърлена.

Минев, Димитров, Бориславова, Гергов...

Българският Закон за горите е само на 1 година, но преди броени дни парламентът прие поправки в него. Те позволяват промяна на предназначението на земите в природните паркове на България. Смята се, че зад тази поправка стои банкерът Цеко Минев. Но и други лобисти упражниха силен парламентарен натиск в полза на поправките: Емил Димитров - собственик на гори и концесионер на две от големите ловни стопанства в страната, депутат от управляващата партия ГЕРБ; Цветелина Бориславова - собственичка на "Пампорово" АД и бивша приятелка на премиера Бойко Борисов; Красимир Гергов - рекламен магнат и крупен собственик на голф-игрища, изброява "Дер Щандарт".

От две седмици насам - откакто поправките минаха през парламента - протестите в центъра на София не стихват. Управляващите, които по всяка вероятност не са очаквали толкова силен отпор, побързаха да реагират: премиерът Борисов прие представители на протестиращите, а президентът Плевнелиев наложи вето върху поправките, които се връщат за ново обсъждане в парламента.

Сеч, взривове и пак сеч

Цеко Минев планира мащабно разширяване на ски зоната над Алеко, включително чрез сеч на гори и взривяване на скална маса. И понеже не успя да стартира навреме проекта си, тъй като правителството закъсня с издаването на разрешение, миналия сезон Минев реши да спре съществуващите съоръжения на Витоша.

Премиерът Борисов е склонен да върне 3 от оспорваните 20 поправки в Закона за горите. Сред тях е и позволението за сеч в мащаби, надхвърлящи естествените възможности на гората за възстановяване - поправка, за която настояваше депутатът Емил Димитров. Както уточнява австрийското издание, с дърва за биомаса в България се правят добри пари - заради щедрите енергийни субсидии.

Засега премиерът няма намерение да спира разширяването на ски пистите и лифтовете. Но и протестиращите нямат намерение да спрат бунта си. "На хората им омръзна всичко да става зад гърба им или под масата. Преди 10 години загубих битката за Банско. Което още повече ме задължава да спечеля сега битката за Витоша", казва натиреният директор на Природен парк Витоша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
23
 
! Отговори
11 преди 11 години
Айде сега, който избира парите да дава -, който иска природа + ...
20
37
 
5
 
! Отговори
TPE3BEH преди 11 години
Показаха си австрийците рогата. Това са хората които дават пари на нашите "еколози" да излизат на улиците и да организират протести, за да забавят развитието на ски курортите в България.Витоша е особенно голям трън в очите за тях, защото това е уникална комбинация за ски спорта - отлични условия в близост до голям град, която е привлекателна дестинация за младите и е удобна за всички съседни държави. Гърци, румънци и сърби - всичко ще идва при нас, това им е проблема на австрийците ;)
19
21
 
3
 
! Отговори
Потомствен комунист преди 11 години
*** горите са наши, колкото и да скачате нищо няма да постигнете. България е наша и ще продължаваме да ви мачкаме български роби още стотици години, както мачкахме вашите баби и дядовци.
18
18
 
4
 
! Отговори
Господари на баира преди 11 години
Ко ревете ми е интересно? Нали пак всичко ще си направят. И ски писти ще си построят и хотели, даже и ще бетонират половината планина. Нищо не можете да направите по въпроса, щото само лаете, а всеки знае, че куче, което лае - не хапе. Ай лягайте си вече, че утре сте на работа, а някой трябва да плаща данъци, за да храни "добрите чичковци"!
17
3
 
39
 
! Отговори
Хелзо преди 11 години
Ако се наложи и в гората ще протестираме, ще лежим пред булдозеритеп о пътя, ще се закопчаем на мантинелите, ще се завържем за дърветата!!!!
16
0
 
6
 
! Отговори
Грозданка преди 11 години
"Живеем спокойно, разумно и просто не вярвате ли вие, елате ни на гости" ....., ра-ра-ра-ра-рарара, тра-ла-ла-ла-лаааа......., еееелате ни на гостииии!
15
1
 
24
 
! Отговори
Факт! преди 11 години
От всички бивши соцове, само в Бг имаше "мирен преход"!Днес само Бг си има ББ и ЦвЦв!
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
eto taka trqbva da se pravi protesti do dupka i tezi MUTRI OT GERB DA GO DUHAT
13
2
 
34
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
Международен отклик, очаквах го....сега Цеко ще мига,като пеперуда зад лупите. А ти 16 плаши баба си с танкове, нас вече ни плашиха един път, пак с танкове? И какво стана, със заплашващите?
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kakvi tankove be tapanar ne razbrahte li 4e dogodina shte aut................ Borisov go rasledvat ot Ec za negovoto minalo ..... toi samo investitori sa mu v glavata no ima edin malak problem investitorite ne idvat zashtoto nqma magistrali ili ski pisti a ne idvat zashtoto pri vlizane v bg im se iska edni 40-50%
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поне като сме 2млн. по целия свят сега можем да протестираме симултанно по него....Ако Герб спечелят догодина знайте, че наистина тука демокрациятя е посечена...
10
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
14Като дойдат танкове ще видим кой е по-по-най,*** ***.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Top novinata EC rasledva minaloto na Borisov ,Cvetanov sega da vidim draskaka4ite na Gerb kakvo shte kajat za tqhniq vojd Borisov
8
1
 
48
 
! Отговори
ii преди 11 години
Знам че ще избие някаде ... прекалено дълго си трае този народ, миналата есен се спасиха от линч в катуница ама тоз народ почва да издивява от нищетата.
7
3
 
47
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Скандала се раздуха извън границите на страната и обиколи света. Не знам какви чупки трябва да правят управляващи и лобисти за да замажат положението. Всъщност вече го направиха, като дръпнаха конците на куклата си Плевнелиев, но народа не е *** и вижда, че до вето нямаше да се стигне, ако хората не се бяха надигнали. Не трябва да спираме до тук, гората е само началото, а края е началото на една нова България, изчистена от цялата ***, която 23 години я съсипва.
6
2
 
29
 
! Отговори
До: аа преди 11 години
И аз ходих на протеста, ако искате репортаж от там гуугълнете "Спрете да пипате горите", ще излиезе!!
5
47
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този вестник от Австрия с тази статия ни убеждава, че "зелената" мафия е международна и финансира т. нар. еколози по света..
4
2
 
45
 
! Отговори
aa преди 11 години
Онзи ден във Виена ок. 60 човека се събраха на пратера, за да протестират срещу промените в закона за горите. Повечето млади хора. Браво!
3
47
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да дадеш права на простолюдието е един сигурен начин да загробиш eднa държaва.А Щандарт да се оправят първо с техните олигарси а после да ми дрънчат на К..ра.
2
55
 
8
 
! Отговори
TPE3BEH преди 11 години
Ето една от заинтересованите страни - Австрия, да няма добре развита инфраструктура за ски туризъм в България излиза със материали в своята преса защитаващи т.нар. "природозащитници".От години се говори, че активните еколози и протестиращи са спонсорирани с пари, идващи от австрийските алпийски курорти. След като прочетох този материал съм още повече склонен да вярвам на това.Нямат интерес австрийците, ние да ставанем силна ски дестинация, особенно на Витоша - курорт в близост до голям град.