Компенсации за живи донори, министърката няма думи

Все още няма информация от проверката в болница "Лозенец"
Обновена: 4 юли 2012 19:36 | 4 юли 2012 19:35,
43
Компенсации за живи донори, министърката няма думи
Десислава Атанасова. Снимка: архив Булфото

Живите донори ще могат да получават компенсации за предоставянето на свой орган или части от него.
Това гласят промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, които бяха одобрени на заседанието на Министерския съвет днес.

Заради основните принципи на доброволното дарителство обаче въпросните компенсации ще се изразяват само във възстановяване на разходите, свързани с донорството и временната загуба на доходи. С промените в Закона се дава възможност да бъде обезпечено и лекарското наблюдение на живите донори след процедурите.
Затягат се и процедурата за обмен на органи с други държави.

Още по темата

Това ще може да става само при спазване на изискванията за качество, безопасност, проследяемост, докладване на сериозни инциденти и нежелани реакции, както и предоставяне на сериозна информация за органите и донорите.

Изпълнителната агенция по трансплантация пък ще трябва да предоставя регулярно информация към Европейската комисия за извършваните трансплантации. ИАТ ще трябва да осъществява контрола над обмена на органи с различните страни.

В законопроекта е предложено да се въведат и основните европейски изисквания за стандартите за качество и безопасност на човешките органи.

Днес след заседанието на Министерския съвет министърът на здравеопазването Десислава Атанасова отказа да отговаря на журналистически въпроси за законопроекта. Тя, видимо раздразнена от питанията на ресорните репортери, се измъкна през страничния вход на сградата.

Гласуваните днес промени в закона връщат и позабравения въпрос за трансплантациите в болница “Лозенец“. В началото на годината Изпълнителната агенция по трансплантация започна проверка на лечебното заведение заради сигнали на родители, чиито деца са починали след трансплантации там.

От 2008 г. до 2011 г. в болница "Лозенец" са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина, сочат данни на пациентски организации.

В първия си доклад Агенцията препоръчва "временно да се преустанови извършването на сърдечни и белодробни трансплантации", както и за чернодробните трансплантации, тъй като болница “Лозенец“ не покрива всички изисквания за извършване на подобни операции.

От лечебното заведение оспориха част от констатациите на ИАТ и беше назначена нова проверка. Вече повече от три месеца Dnes.bg се опитва да получи копие от втория доклад. По първоначална информация, предоставена на редакцията ни от пресцентъра на МЗ, той трябваше да бъде готов на 20 април, но поради големия обем информация можел да се забави със седем дни.

Повече от два месеца по-късно доклад все още не изнесен, въпреки изричното упоменаване, че веднага след като документът е готов, той ще бъде оповестен публично.

Редакцията ни прави неколкократни опити да разбере на какво се дължи забавянето на доклада и докъде се е предвижила работата по него. Единствената информация, която успяхме да получим е, че.... информация засега в пресцентъра няма.

До края на юни от МЗ твърдяха, че въпросният доклад все още не готов, но на въпрос на Dnes.bg, зададен преди две седмици в сградата на Министерския съвет на Десислава Атанасова, тя тогава отговори, че документът е готов, дала е указания да се отстранят нередностите, но не успя да посочи какви точно са били констатациите в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Минчо преди 10 години
Здравеите искам да стана донор на бъбрек но незнам каква е процедурата и след колко време ще се възтановя след трансплантацията за да стана годен за работа аз съм рядката група АБ положителна клинично здрав ,непушач и невзимам наркотични вещеста ако има кандидати нека звъннат на телефон 0884161995
36
1
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 11 години
Той Бог, ако въобще съществува, си е прибрал вересиите. Къде някой бъбрек, къде някой черен дроб, къде сърце.А морало-комунистите не мога да ги разбера - стане ли въпрос да вземат пари, че да разпределят (по братски, сто за мен, половин за теб), са навити, но стане ли въпрос брат на брата си живот да даде - не, стой, не било морално. Ще ви набия по един морален кодекс на вас в отверстията...А иначе, защо да не легализираме нещо подобно? Легализацията предлага най-подходящият и строг контрол!
35
1
 
3
 
! Отговори
osvedomete se преди 11 години
каква легализация бе прочетете малко законите. В БГ донор може да ти стане САМО твой роднина или жена ти/мъжа ти ако сте женени повече от 2 години. Знам го от неволя, имам нужда от бъбрек, намерих си половин дузина *** и секви изпадналяци дето си продаваха органа, ама няма кой да се навие да направи такава незаконна операция и не става... за това баща ми ще ми е донор, добре да го компенсират с нещо човека а? Цял живот се е бъхтал за тая на*рана държава...
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От къде изкопаха този малумен блещок!!!
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако този закон бъде приет, да не се чудим ако един ден се събудим и разберем,че по западната преса има статии със заглавия: "България ЛЕГАЛИЗИРА продажбата на органи"!!!!!!!!!!!!! Това минава всички морални граници!! А данък на тези пари ще има ли?????Това...това ни причислява вече на 100 % към третия свят!!Боже, слез моля те , слез и си прибери вересиите!!!
32
2
 
1
 
! Отговори
Дарител преди 11 години
Язека съм жив донор. Безплатно си дарявам ***, на таз мома от с. Дулово. *** е жива е, мърда и скача. Не е тежка артилерия, но момата може да си поиграе с нея, без пари, за едната любов.
31
1
 
5
 
! Отговори
гладен шофьор от спе преди 11 години
Какво стана с 18% увеличение на заплатите в спешна помощ....Все още го няма отново прах в очите на хората
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
без туй сме като зомбита вече да казват колко дават на цял човек и да ни вземат!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали уж това е "правителствена" болница, нали уж там работят най-добрите професори и доценти в страната, а от 10 случия осем са провал...
28
4
 
8
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Това е легализация на търговията с органи!!! Те такива зверства и през турското робство не е имало! Тогава просто са ни избивали, а сега хем ще ни избиват, хем ще ни продават на части!!! Скоро ще започнат да ни правят и *** марка "Хитлер"!!!
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От ГЕРБ решиха, че могат да разпродадат част от електората на части, поне тази, която не им купува наркотиците.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Момичето с излъчване на знатна доячка (нищо против животновъдите и аз съм от село) да изясни далаверите на мъжа си и после да рови там, където не й е работа! А Боко да не каже след поредната нефелна министърка, че той не ги назначава, не ги познава и не ги управлява?! Абе тя каквато Върховната Тиква, такива и подизпълнителите!
25
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Az iskam da i podaria edin organ samo ce ne znam kade
24
2
 
10
 
! Отговори
за всеки по нещо преди 11 години
За народа - компенсации, за ток, за донорство...А за държавните чиновници - бонуси.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тежката артилерия май стреля със сачми!
22
3
 
6
 
! Отговори
обява преди 11 години
Набирам герберски смили сърца.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
предлагаме донори,малко са взели-дали ама нищо...гарантирано от бсп
20
1
 
14
 
! Отговори
ннс преди 11 години
да провери Св.Екатерина, лично ще и пиша,ако не друго,поне малко ще ги притесни..Преди няма и месец една приятелка моя влезе там за байпас и не излезе,но докато беше в реанимация,около 16 дни,нищо не се разбра,какво става,има ли проблем,инфо само по телефона и то почти никакво,накрая в епикризата пишеше полиорганна недостатъчност,нямаше и едно име на лекар,хирург..има едно обяснение,беше по клинична пътека и пари не се даваха за екип..има ли някои ,който да ми каже,така ли се прави наистина..
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Po prost ministar ne mojaha da namerjat....
18
3
 
18
 
! Отговори
Aлов преди 11 години
Ооо, като гледам колко хора дето изчезнаха в последно време ги дариха безвъзмездно и то вероятно по няколко органа на веднъж ,та се съмнявам,че на тези им е нужна компенсация.