1800 кандидат-студенти пишат за страданието в поезията на Яворов

Те могат да съпоставят и цитати от Далчев и Вапцаров на изпита в СУ
9 юли 2012 09:10,
74
1800 кандидат-студенти пишат за страданието в поезията на Яворов
Снимка: архив, Булфото

Между две теми избират да пишат кандидат-студентите на днешния изпит по български език и литература от редовната изпитна сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Първата тема е "Страданието като съдба в поезията на Пейо Яворов". Кандидат-студентите, избрали втората изпитна тема, трябва да съпоставят цитати от стихове на Атанас Далчев и на Никола Вапцаров, и да осмислят заложените в тях проблеми.

Цитатът "И сякаш аз не съм живеел никога и зла измислица е моето съществуване" е от стихотворението "Повест" на Атанас Далчев, а вторият цитат - "За него живота, направил
бих всичко" - от "Вяра" на Никола Вапцаров.

Темите бяха изтеглени в 65-та аудитория на СУ от кандидат-студентката Галя Ганчева от Варна.

Изпитът ще продължи четири астрономически часа и за него предварително желание за участие са заявили 1804-ма кандидат-студенти.

На предварителния изпит по български език и литература през април в Софийския университет кандидатите избираха да пишат по темата "История и избор в романа "Железният светилник на Димитър Талев" или да съпоставят цитати от стихотворенията "Майце си" на Ботев и "Хайдушки песни" на Яворов.

Кандидатите, които са се явили и на двата изпита по български език в СУ, могат да
участват в класирането с по-високата си оценка.

Резултатите от днешния изпит ще са готови до 10-12 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Така е, защото учителите по литература по този начин преподават. Няма как без този предмет, не се излагайте, просто това със зазубрянето на анализи и изключително *** подход.А относно кандидатстващите в СУ - там един от проблемите е, че точно по литература критерият за оценяване е прекалено субективен или направо липсващ, а и не мисля, че точно филолозите са най - нормалните хора в научните среди. И все пак успех, да пишеш по Яворов е по - скоро благодатно според мен.
33
2
 
12
 
! Отговори
+1 за 28 преди 11 години
Литературата е хлабава работа, която не те учи да мислиш, а те учи на наизустяваш разсъжденията на някакви "велики" професори и доценти. Айде напишете нещо различно от тяхното (което те са казали или каквото ви е казал учителя) и да видим дали ще имате повече от 3.
32
4
 
11
 
! Отговори
Много зная преди 11 години
Абе то каквато и тема да им се падне , все ще е чудовищно трудна, непосилна и т.н. Няма тема достойна за малките генийчета :D Умните деца ще се справят с всяка тема. Стига с тъпите извинения! Харесвам творчеството на Яворов, който не разбира изкуството да ходи да пасе козите!
31
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко, че съдбата на кандидат студента зависи от един (д)умопомрачен деградат като Яворов, или от един депресар като Атанас Далчев. За Вапцаров - нищо. Наистина, литературата трябва да се изхвърли от балообразуващите предмети и от изпитите.А какво е искал да каже поетът? Ми, той го е казал, бе, господа! С две думи, с два реда. Как искате от мен да ви напиша 10 страници.
30
1
 
4
 
! Отговори
Диди 2 преди 11 години
И ще съм вечно благодарна на тази жена за това, което стори. Важно е още от самото начало да се обяснява кое какво и защо се прави. Успех на кандидат студентите!
29
5
 
8
 
! Отговори
Диди до Пипи преди 11 години
Това, че ти не харесваш литературата и не я разбираш, не означава че тя е безсмислена. За жалост не всеки преподавател е добър и може да покаже същината на този предмет. Аз лично до преди години бях на твоето мнение, но за мой късмет, попаднах на човек, страхотен преподавател! Тя ме научи какво е наистина да разбираш "какво е искал да каже някой си преди сто години"... и това не е загуба на време, а възпитание; учат те да мислиш и разсъждаваш. Тези знания, които получих ми помагат и до днес
28
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Из биографията на Яворов; "Роден е в град Чирпан на 1 януари 1878 година. Завършва V гимназиален клас в Пловдив."- Нещо да кажете?!Чирпански селянин учИл до 5-ти клас. Тия със завършено средно са гений и титани на образованието в сравнение с тоя.А тия с висше са направо богове.Кво се плюете кой бил умен и кой ***.Тоя левак е бил толкова некадърен,че дори не е могъл да са самоубие като хората.Та е трябвало ем да се трови ем да се гърми в главата..И пак не е било сигурно.Стига се плюхте-добри сте!
27
17
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 11 години
Това, литературата, трябва да се изхвърли завинаги от учебните предмети. Просто е абсолютно безмислено да се тълкува, какво е искал да каже някой си преди сто години.
26
2
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 11 години
Те пък ще ти плащат вечно. В момента, в който се изсулиш от там, ще си без пари и... без образование.
25
0
 
1
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Това за 1 година ли?
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1800 студенти споменават майката на Яворов.
23
7
 
3
 
! Отговори
до 31-ви преди 11 години
Ама мацката, ако наистина е с висше все ще си намира работа.А ти със средното,когато тиквите паднат от власт,кво ще правиш???
22
2
 
21
 
! Отговори
Умник от Пернишко преди 11 години
Ауе... Ква таз тема уе?!? Вместо да ми се падне уе нещо от рода на "ЛЮБОВТА КАТО СЪДБА В ТВОРЧЕСТВОТО НА ГАЛЕНА И АНДРЕА" или па "ИСТОРИЯ НА ПЕСЕНТА БОРЧО БОРЧО И ВРЪЗКАТА И СЪС ЛИРИЧЕСКИТЕ ГЕРОИ ОТ ВИС И СИК..." то ми се пада некаф си Яворов?!?... Не съм много наясно но тоя не беше ли играл у Чирпан преди да го трансферират у Софията заради неква мацка май беше... поп фолк певица ли... нещо такова... Лора ли беше... Мина ли беше?!? ....
21
1
 
9
 
! Отговори
Retro преди 11 години
Всеки да учи за каквото го бива... Да се тормозиш със специалност, за която нямаш акъл/не ти е интересно и т.н., е най-*** нещо! България хубаво има нужда от бизнес специалисти, но аз пък искам да съм преподавател по история. Какво да се прави... :)
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съвет към настоящите автори: Много внимавайте какво пишете!! Тъпотийте ви могат да се изучават някой ден,че и разсъждения да се правят на тема какво аджеба в изблик на творческо малоумие сте искали да изразите със фразата:...
19
0
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Така е-съгласен съм!!!Може би аз прекалено негативно се изразих!!!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не ми се падна Яворов преди 5 години на мен? Ха хаМного му харесвам лириката.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не казвам че съвсем няма нужда от тези хора..просто се случи така че българския бизнес бе унищожен,разграбен, разпродаден и изведнъж на пазара на труда се появиха прекалено много международни икономически отношения,стопанско управление и др.. а реално в България няма бизнес който да се нуждае от тях... Тепърва трябва да се гради и произвежда за да се нуждае от такъв тип специалисти.. 80% от работодателите са средно образование и бизнеса е масово заведения и магазини...нормално е да не намират ра
16
9
 
6
 
! Отговори
21 ха ха преди 11 години
Личи си, че си без висше образование!
15
4
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Не само инженери са нужни в тази държава,а всякакви специалисти ,свързани с производство на каквото и да е(легално производство)!Но какво да се прави като повечето се УРЕЖДАТ в Нов Български или УНСС и учат за ВИСШУ...Не че учещите техническа специалност(примерно) са цъфнали и вързали,но със започването на работа и придобиването на опит нещата се променят и от тях има някаква обща полза.От икономисти,журналисти,политолози и подобни....май няма никаква...