Стюарди ще вардят родните стадиони от вандали

Глобите за хулиганство скачат много рязко – до 5000 лева
11 юли 2012 18:00,
28
Стюарди ще вардят родните стадиони от вандали
Стюардите ще следят да не стават ексцесии. Снимка: архив Булфото

Нови промени в Закона за опазване на обществения ред ще борят хулиганството на спортните мероприятия.

Целта на предлаганите от правителството текстове е да се подобри координацията между институциите, които се занимават с проблема.

На родните стадиони вече ще има стюарди – практика добре позната в повечето европейски страни. Те ще следят за реда и сигурността по време на спортните мероприятия.

Стюардите ще имат и задачата да проверяват стадионите и залите преди и след спортните събития. Те ще насочват посетителите при влизане и напускане. Ще се грижат за проверката на документите на посетителите, както и ще следят те да не влизат на игралното поле, и да не преминават от един сектор в друг.

С промените в Закона ще се ограничи и достъпът на малолетни и непълнолетни до спортни събития. Малолетните ще могат да посещават мероприятията само с възрастен придружител. Ако въпросният придружител не е техен родител или попечител, те ще трябва да представят декларация за разрешение. Същите изисквания ще важат и за непълнолетните, ако събитието приключва след 22 часа.

Един човек може да бъде придружител на максимум три деца, освен в случаите, при които става дума за организирано мероприятие от учебно заведение или лицензирана спортна организация.

Глобите за хулиганство пък ще станат доста солени. Предвижда се, ако дадено лице отправя ругатни, отказва да изпълни разпореждане на МВР, нахлува на терена, издига знамена с подбуди към омраза, насилие или смърт, да бъде наказвано с арест за срок от 10 до 15 денонощия или с глоба от 1000 до 2000 лева.

При повторно нарушение глобата може да скочи до 5000 лева.

Ако наложената глоба не бъде заплатена в срок от 1 година, НАП уведомява съда, а той налага мярката обществено полезен труд в размер от 80 до 320 часа.

Законопроектът дава правото на лицата да обжалват както наказанието си, така и наложена забрана за посещение на спортни мероприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
От вандал пари няма да вземеш,ама и бой не го оправя.Това не пречи за профилактично съветване с гумен инструмент,общественополезен труд и гледане на мач през крив макарон.
21
0
 
2
 
! Отговори
@@@ преди 11 години
Проблем!!!В България стюардите са вандали и хулигани и това го знае всеки,който е ходил на дерби мач поне един път в живота си!!!Така че,май пак много шум за нищо...
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Предвижда се, ако дадено лице отправя ругатни ... да бъде наказвано с арест за срок от 10 до 15 денонощия или с глоба от 1000 до 2000 лева.При повторно нарушение глобата може да скочи до 5000 лева."Значи ако искаш да скандираш "Бойко - ***!" на стадиона на два мача трябва да си приготвиш общо 7000лв и да си готов за престой в затвора. Особености на демокрацията в Боколанд.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
предпочитам стюардеси,а не стюарди с тактически жилетки каски и сопи , и пушкиправете любов а не война
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, намерих се. Известен съм. Начесах си комплексите.Иначе цанко-*** е виновен за задимената атмосфера.
17
4
 
11
 
! Отговори
ФЕН преди 11 години
Алооу и при бай Тошо на стадионите можеше да се вика и да се псува !Вие надминахте Тато по тоталитаризъм, беее !!!Това е стадион, а не театър !!! На стадиона човек отива да изпусне напрежението, а не да мълчи като риба.Щом запушвате и последния клапан на "тенджерата под налягане" на народното недоволство, очаквайте да избие точно там, където най-малко очаквате !Ама, понеже това гейберите сте прости, спирам да ви давам акъл до тук, за да можете съвсем да се омажете до края на мандата си.
16
3
 
2
 
! Отговори
Нека нека преди 11 години
Те ЦСКА имат опит от стюардите в Разград, овчаеското полидже не смее да бие ама розовите фланелки тупат
15
3
 
8
 
! Отговори
л преди 11 години
Пробваха мачовете да се пазят от частни охранителни фирми,но опита беше пълен провал.Пробваха и със стюарди но пак провала беше пълен(стюардите са от фен-клубовете и вкарваха забранените предмети а и охраната им е нулева).Докато тези *** ултрасите не започнат да плащат глоби които да ги закопаят,няма да се оправят нещата.***, комплексирани ,дрогирани ултраси са стадо което се води от тарикати,които правят пари от футболното вандалство.
14
7
 
6
 
! Отговори
Scaramouche преди 11 години
Айде бе, няма такива комплексари като ултрасите. ***, които тласкани от комплекс за малоценност се олицетворяват с техния си "велик отбор" и ходят да бият по-слаби от тях. И сами всички са *** като карпатски вълци.. Бой бой бой и бой и затвор за ултрасите. Да го заключат в РПУ-то с 10-*** *** да видим дали ще е отворен, мамицата им и ултраси. И ходят на протеста само за сеир и да се бият, това ли е "будната младеж"
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази работа хич не е случайна! За съжаление футболните агитки са единствените групи, в които има гражданско общество, а не само примиреност и пиене на ракия и псуване по телевизора всяка вечер.За справка: ако не бяха феновете на Ботев и Локо миналата година да вдигнат такъв шум до небесата, киро мангасара сигурно щеше още да е на свобода!
12
5
 
9
 
! Отговори
Георги - НЗ преди 11 години
В случая на прицел са ултрасите - най-осъзнатата част от българската младеж.Престъпната власт я е страх от предстоящите събития и си мисли, че така ще си спаси кожата!
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
EDINSTVENOTO HUBAVO NESHTO OT CELIQ MACH, E AKO STANE BOI SLED NEGO.
10
1
 
16
 
! Отговори
ултрас преди 11 години
Стюарда не е представител на МВР и спокойно може да бъде бит, изнасилен и по-лошото - обиден.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стюарди срещу ултраси, това бъзик ли е? Поне да бяха стюардеси, въпреки че и това е мазохизъм.
8
0
 
6
 
! Отговори
урко преди 11 години
Най-много и тех да ги пуат :)))
7
1
 
5
 
! Отговори
ii преди 11 години
1. Хайде сега да ми кажат кой ще ми обясни коя дума е ругатня и коя дума не е?2. Много детни семейства могат за заведат иск за дискриминация3. Какво значи не спазва разпоредби на МВР при положение че стюарда не е представител на власта, а момче което трябва да ме насочи каде се намира мястото каде е WC.
6
10
 
3
 
! Отговори
Роско преди 11 години
Хич не ми дреме за това.Прая си квот ми е кеф по стадионите щот дядо ми беше бая време в държавна сигурност и сме си от елита.Да се оправят селяните
5
4
 
13
 
! Отговори
1948 преди 11 години
Е мам*а му не може да сме толкова проста "държава" !?!? Основния и единствен проблем на родната милиция ,"хулиганите" .....Да ви се сер* в устите на всичките нещастници ,некадърни корумпирани ***.Къде са хората откраднали милиони от държавата ,а ???? Къде са ш*баните наркомани и пласьори , а ??? Къде са убийците и всички измислени мутри и герой ,а ???? Къде са бе да ви *** майката мр*сна ......НЕ СЛЕД 50 г. ,А СЛЕД 5 ДА ОСТАВАТ САМО *** В ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА ,ДА ВИ Е*АТ ТЕ ТОГАВА ..
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що за глупост?! Единствения упълномощен да следи спазването на ред и закон е полицията, било то на стадиона, на басейна, на пазара, на гари и летища, навсякъде. И всички ние финансираме това с данъците си, и е нагло полицията да иска допълнително заплащане в дадени случаи, за да си върши работата!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как може да искате развитие на спорта и пълни стадиони след като забранявате на децата свободно да посещават стадиона и да се радват на любимците си ? Срам ме е от вас !