Касиерка не иска изобщо да чуе за Телефонка

Странни родителски приумици раждат комични български имена
Обновена: 16 юли 2012 15:03 | 16 юли 2012 11:45,
142
Касиерка не иска изобщо да чуе за Телефонка
Напоследък българите предпочитат да кръщават децата си с традиционни нашенски имена. Снимка: Булфото

Наред с популярни имена на холивудски звезди като Алек Болдуин и Арнолд Шварценегер удивление предизвикват и българи, наричани на герои от гръцката митология или със заемки от морска флора и фауна.

Ихтиандър, Сафрида, Цаца, Мида и Рибка са само част от по-любопитните примери, лъснали след проучване на bTV. 

Няколко българчета, родени през 2006 г., пък носят имената Зайо и Мечо, а в Бургас живее момиченцето Живка Нефертити.

Класацията на поразителните имена обаче водят Кобра, Цунда, Касиерка, Телефонка, но те невинаги се представят с рождените си имена. Най-често заради удивлението на околните.

С шанс да оглави класацията за най-странно име е 70-годишната Салфетка Иванова от бургаското село Българово. Кръстена е на баба си Силвета.

Държи да й викат Първолета, но от 47 години си пати заради комична чиновническа грешка. Когато се омъжвала, момичето от гражданското не дочуло името й в суматохата.

"Лета съм за най-близките. Който ми каже Салфетка, го намразвам. Някой път се опитват ме дразнят. Карам им се", подчертава честолюбивата пенсионерка.

15-годишната внучка на Лета – Гергана, е изпадала в конфузна ситуация заради името на баба си, когато в съчинение обяснявала странния му произход. Класната й ръководителка трябвало дълго време да бъде убеждавана във версията на тийнейджърката.

В друго бургаско село - Долно Езерово, пък си имат Стафида. 76-годишната жена е с рождено име Рабишка, но през възродителния процес решила, че ако ще си сменя името, то то ще е на нещо, което обича.

Жената много харесвала сушено грозде.

"Когато отидох да ме запишат като Стафида, жените около мене започнаха да се оглеждат и подхилкват. Как пък ти дойде това име в главата, ми рекоха. Харесвам си го, така ме запишете, отвърнах", спомня си днес Стафида.

Внучката на бабата от Долно Езерово носи нейното име, но малцина знаят този факт, защото й викат Стефи.

Модата на холивудски и турски имена от захаросаните сериали край Босфора вече отминава. Напоследък българинът все по-често прибягвал до корените и си нарочвал царски имена като Асен, Борис, Йоан, Калина.

"Хората се завръщат към традиционни имена, дори при документи на родени в чужбина деца", коментира Стефка Калева – началник Гражданска регистрация и административно обслужване Бургас (ГРАО).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КурнелияЕдната баба *** па другата егати --рвата
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
""Класацията на поразителните имена обаче водят Кобра, Цунда, Касиерка, Телефонка, но те невинаги се представят с рождените си имена.""- hahaha
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да Вирвим напред с *** братя българи
14
3
 
47
 
! Отговори
Nabuco преди 11 години
Проучване на БТВ. Значи 90 процента от имената са си ги измислили самите те.
13
5
 
30
 
! Отговори
lelee преди 11 години
Юрдана може да има някъде по Анадола, тук из нашенско има Йордана...
12
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А как ви звучи Митричка?Представете ис как ще й викат като остарее - баба Митричка. Ужас :)
11
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съд за такива родители ... Какъв шанс в живота ще има това дете с тия имена ? Аз съм с 3 стандартни български имена и поне като ги кажа някъде, не се чудят как се пишат. А вече западните имена навлизат и с цел като отиде детето извън милата ни родина, поради липсата на каквито и да е шансове тук, да не го гледат толкова като роб.
10
23
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-смешното име е Искра Фидосова!
9
2
 
35
 
! Отговори
$ преди 11 години
Родителите трябва да внимават какви имена дават на децата си. Защото те ще ги носят цял живот, а това не е някакво мимолетно хрумване или мода. Както и да направят баланс между предпочитанията на родителите на момчето и момичето. Като пример едната баба се казвала Юрдана, а другата Дечка. И хоп, името на детето-Юрдечка.
8
13
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Ало централата на БСП-то и тука ли вече се намърдахте да пишете *** си, платени, плиткоумни коментари, явно Серьожка нещо яко се е разсърдил или пък турците ви плащат надника
7
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък се казвам Хороскоп - верно странно име, но ми харесва, хубаво е да си уникален
6
0
 
23
 
! Отговори
мим преди 11 години
Будънлъка не ходел по гората,ходел по хората.
5
1
 
22
 
! Отговори
PFf преди 11 години
Да не се бърка Асен с хАсен... Нито са българи повечето дето го ползват това име, нито правят някакви асоциации с български царе...
4
3
 
40
 
! Отговори
Asgard преди 11 години
Изглежда младите родители в България сериозно прекаляват с наркотиците.
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чувал съм за хора, които главно поради невежество кръстили детето си ***. После, като им се изяснило каква е работата (отказали да я запишат на градина), естествено веднага я прекръстили... ама срамът доста време останал. Това е истински случай.Дали някой си е кръстил детето Интернетчо / Интернетка? Със сигурност вече има бебе на име Лайк ;)
2
3
 
46
 
! Отговори
Absolutism преди 11 години
Най-смешни са тия с "амерканизираните" имена, наистина смешно е да видиш Джошуа, Джон, Уилям и тн. имена. Тези с Ферхунде и тн - даже няма и да ги коментирам. Малко ли са хубавите български имена, че ги сменихме с чужди или родителите си мислят: "Щом като ще е с чуждо име, ще пареуспее много лесно" или "Ами такава е модата"
1
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ли трябва да си ***,че да кръстиш детето си така?