ДАНС от търсач на терористи до издирване на запалени коли

Преглед на печата на 6 август
Обновена: 6 авг 2012 07:23 | 6 авг 2012 07:14, Петя Славова
49
ДАНС от търсач на терористи до издирване на запалени коли
Председателят на ДАНС Цветелин Йовчев. Снимка: Булфото

За безмислените занимания на ДАНС пише "Труд". Изданието отбелязва, че първият атентат е знак в каква посока да се развива ДАНС. Но вместо да стане част от една обща разузнавателна и контраразузнавателна агенция, там все още няма координация между различните служби и не се знае кой какво знае, какво прави и защо.

Коментарът в изданието е кръстено "ДАНС не е многоръкият шива". Според написаното, на управляващите е по-удобно ДАНС да се използва популистки. Да се каже на хората, че ще реши всичко, което любимите министри на Бойко Борисов не искат да решат.

Агентите се занимават със случаи на палежи на коли. Също така бяха впрегнати и в безумната акция да проверяват подписите под искането на РЗС за промяна на конституцията. Междувременно покрай всички задачи да дебнат за терористи, перачи на мръсни пари, трафиканти на оръжие, съмнителни и дори опасни чужди инвеститори, злоупотреби с европари, афери в здравеопазването и при обществени поръчки агентите трябва да търсят спекуланти, заради които поскъпват храните и се клати националната сигурност.

ДАНС можеше да стане част от една обща разузнавателна и контраразузнавателна агенция. Но до момента  никой не се е осмелил да потърси този ефект.

Същото издание ни предлага интервю със заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. Той предлага "БСП да плати за референдума" и уверява, че никой в ГЕРБ не е срещу референдума за АЕЦ "Белене", стига да е свикан по всички правила.

От ГЕРБ обаче продължават да твърдят, че до тази фаза подписката представлява безплатно социологическо проучване. Събраните подписи са приблизително толкова, колкото са гласовете за БСП на последните парламентарни избори - 18%. Ако се провежда референдум, трябва да се платят 30-40 млн. лв. Според Главчев най-справедливо би било инициаторите от БСП да платят парите за референдума със собствени средства. По правило инициативи за референдуми идват от граждански сдружения, НПО и по-малки партии. В случая имаме любопитния факт организатор да е голяма партия с история. Обикновено такива партии се явяват на избори със своите програми и там печелят гласоподаватели, допълва Главчев.

"Дано не прекалим с мерките за сигурност", казва в интервю за "Преса" Делян Добрев. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма посочва, че предприетите мерки, за да се гарантира спокойствието на чуждестранните туристи у нас, са по летищата, автобусите и хотелите. Вече има засилена охрана, проверки на всеки един автобус, особено тези, натоварени с израелци. В някои случаи, когато пристигат големи групи, има офицер по сигурността, който ги придружава. Трябва да се намери балансът, така че да се гарантира сигурността, но да не се нарушава спокойствието на туристите, коментира Добрев идеята на всеки 50 м в курортите да има полицаи. След инцидента в Бургас самите собственици на хотели също са увеличили охраната.

"Има масовизация на ГЕРБ", отбелязва в интервю за "Дума" социологът Цветозар Томов. Според него политиката на ГЕРБ в момента навлиза в решаващ стадий в борбата за връщане на тоталитарното управление в българското общество. ГЕРБ е най-популярната партия в България с високи шансове за голяма фонова популярност, на базата на която с натиск, репресии и фалшификации да спечели идните избори. Този тип политика се харесва на много хора. Този тип политика въвлича много хора в ситуации, в които за тях става изгодно ГЕРБ да е на власт. Имаме масовизация на тази партия, много наподобяваща масовизацията на комунистическата партия в края на 40-те години. През ГЕРБ отново всичко се громи и много хора получиха исторически биографичен шанс за себе си да се доберат до власт чрез тази партия. Тези хора и техните семейства образуват една маса, която би гласувала за ГЕРБ при всички обстоятелства.

"Влизам в парламента, защото искам правила", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с фармацевтичния бос Веселин Марешки. Той е лидер на партия "Либерален алианс", с която участва на последните местни избори. "Моят приоритет е лекарственото снабдяване да става по-достъпно, на по-добри цени за всички българи, заявява Марешки. - Втората ми цел е свързана с първата и за да има достатъчно добри правила, трябва да вляза в парламента и да участвам в създаването на законите. Аз смятам, че трябва да има равни правила за всички.

100 работещи вече изхранват над 81 пенсионери, след като т.нар. коефициент на зависимост стигна 81.35% според данните за първото тримесечие на годината.  През 2011 г. коефициентът на зависимост беше 79.53%, отбелязва "Сега". Това се дължи на затягането на условията за пенсиониране. Експерти предупредиха, че това води до бум на нови пенсионери, които намират всякакви вратички в системата, най-често през инвалидните пенсии. Сериозно са се увеличили и разходите за пенсии спрямо брутния вътрешен продукт.

Неразбираемите учебници са обявени за дискриминация, пише "Сега". Учебниците създават дискриминация, тъй като са трудни и неразбираемо написани, а задачите не отговарят на възрастовото и интелектуалното развитие на децата. Абстрактността и неприложимостта на изучавания материал също са форма на дискриминация.

"Новинар" продължава темата с интервю на председателя на изпитната комисия за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Според него са занижение критериите на входа на висшето образование, за да си осигури финансиране. Безумната система на финансиране на висшето образование у нас (не според качеството, което предлагат университетите, а според броя на студентите) принуждава академичните ръководства да се надпреварват във въвеждането на все по-олекотени варианти за прием. Със занижаването на критериите на входа на висшето образование се легитимират недостатъците в средното образование. Процентът на неграмотните зрелостници става все по-висок и резултатите от матурите илюстрират тази отчайваща констатация най-добре.

На икономическите си страници "24 часа" предлага интервю с политолога Огнян Минчев, според когото "АЕЦ "Белене" ще означава необратим руски монопол и високи цени на тока". Той посочва, че проектът никога не е притежавал икономическа обосновка от гледна точка на инвестициите, които ще бъдат вложени в него, и на потенциалния пазар на електроенергията, която ще се произвежда от АЕЦ "Белене".

Проектът никога не е бил оценяван от гледна точка на потенциалните последствия върху българската енергийна система, върху функционирането на АЕЦ "Козлодуй" и на системата тецове "Марица изток". Ако бъде построен АЕЦ "Белене", това означава необратим монопол на Русия върху българската енергетика за целия 21 век.

В интервю за "Монитор" министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев обяснява: "Усвоили сме 82% от европарите, договорихме 12 млрд. лв. При нас ситуацията се променя с дни и с часове. Но това е напълно нормално, защото следващата година ще е ударна и предизвикателна за всички служители. Първо, защото трябва да бъдат обслужени все по-големи плащания, и второ паралелно с това да бъде приключено договарянето за следващия програмен период", отбелязва Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
3
 
! Отговори
Борисов(бивш пазач) преди 11 години
Аз не мога да разбера кой вдига цената на сиренйето?
40
0
 
5
 
! Отговори
Тюрлюгювеч преди 11 години
буламач ала тип манджа с грозде, боза, но вкиснала, това е българската журналистика
39
0
 
2
 
! Отговори
... преди 11 години
Поне като се пишат глупости, проверявайте ги. Цветелин Йовчев отдавна не е председател на агенцията.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
герб са смотаняцци и е добре да ги откачим от управленито час по -скоро
37
0
 
5
 
! Отговори
тъмносин преди 11 години
за информация на редакцията, Цветлин Йовчев НЕ е председател на ДАНС от има няма година и половина. в момента той е началник на кабинета на президента Плевнелиев. Председател на ДАНС е Константин Казаков.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абитуриентите от данс....Жалки подобия на хорацио
35
0
 
8
 
! Отговори
Колю до 33/анонимния преди 11 години
Ти не си прав.Ама въобщеПоследните 10г. на стачки излизат само селяните/последния път м.януари-зърнопроизводителите/.Ако в България имаше граждани/както ти пишеш, макар не като във франция,нека да са като в Румъния /то,нямаше 22г.да търпим тези полит.партии.Последната- ГЕРБ просто е уникална идилия за балканската ни реалност.Какви граждани какви 5лв.Ако ще и 5лв. да стане цената на бензина колко излезнахме на протест миналата година?Виж Белене,последните изцепки на Цв.Цветанов като министър
34
0
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 11 години
Абе пич ,той Огнян Минчев и да иска ,не може да стои на по-малко от три стола! С тоя голям пърдялник , сечудя , как не си е поискал четвърти !
33
1
 
4
 
! Отговори
Топ ченге преди 11 години
Има един социолог който обикновено седи на 3 стола./Визирам по-горе споменатия О.Минчев.Та този същия се прави не само на социолог,ами и на икономист,енергетик и убеден във вярата си баш държавник.Аз искам да си плащам тока по 15.6ст kW. и не искам да зная кой какво мисли как да се вдигне цената.22г.такива като него ръсят бисери по медиите и затова вземат пари.Та моето предложение към тях е да се качат на Витоша и да надуя здраво ***/сиреч кавала/.Може и нещо друго.все пак криза е.
32
1
 
7
 
! Отговори
Ел.техник преди 11 години
Щом ГЕРБ са за Белене,то и те да дадат нещичко .напр.Цецко едно апартаментче.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Има масовизация на ГЕРБ" ... ?Българското общество ВИНАГИ се е деляло на две части:- селяни, които им е хубаво като ги бият, крадат и ехХхт ... и колкото повече ги бият - толкова по-хубаво им е. Това са и хората, който обичат всички диктатори по света ... често четем изказванията им тук;- граждани, които подлагат на критичен анализ действията на управниците.Надявам се, 22 години след падането на комунизма гражданите да са станали повече от селяните, иначе сме загубени.
30
4
 
1
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Im se vuzhishtavate....stiskate im ruce I im kazvate evalla,bravooooo....a utre vashite deca idvat natroveni I smazani ot narkotici....Ne se zayajdaite s Dans,mvr I drugi bulgarski,bulgaaarskii slujbi!!!Cenete geroite,koito spasyavat zadnicite vi I na vashite deca,kogato lovyat pprestupnicite!!!ogledaite se I posochete s prust..a onia plateni komentari,prosto nikoi ne priema.Vijte istinata v sebe si,za prehoda,za pumiata 20 g...v BG politika I podkrepete edinstvenite,koito napraviha promeni
29
3
 
1
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Ne e zadacha samo na Dans da sledi za teroristi,paleji I vsichki izbroeni prestuplenia,a suvestta I smelostta na vsichki grajdani da se oglejdame I sami da ne stoim bezuchastni.Vsichkata pumia s korupciata I predhodni predateli na Rodinata e yasna!!!!No nihilizma I neadekvatnostta na vseki bulgarski grajdanin da reagira,utre shte dovede do vashia dom I semeistvo.Teroristite,podpalvachite i vsichki prestupnici PAZARUVAT s vas v magazindds,Kupuvat s vas drehi I piete s tyah kafeta!!!!!!A posle im
28
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Наш спортист хванат с допинг ***/LoaULa
27
1
 
13
 
! Отговори
Пътник преди 11 години
Трябва да разширят дейността и с борба с ***. Разузнаане на местата на обитаване и размножаване.
26
0
 
11
 
! Отговори
magiv преди 11 години
Да се разследват корупция на сегашни и предишни.Най на края да бутнат некои в затвора
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАНС ОЩЕ ПРИ СЪЗДАВАНЕТО СИ БЕШЕ ЗАМИСЛЕН КАТО НЕЩО КАТО НИЩО-РАЗФОРМИРОВАНЕ И НОВ ЗАКОН ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ-ТЕ СА НУЖНИ И ТРЯБВА ДА ГИ ИМА,НО НЕ И С ТЕЗИ ФУНКЦИИ И ТОЗИ СЪСТАВ,СЪБРАН ОТ КОЛ И ВЪЖЕ!!!!
24
2
 
14
 
! Отговори
СТАНА ЛИ ВИ ЯСНО преди 11 години
РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ГЕРБ,ДПС,БСП,ДСБ,СДС НЕ СА НИКАКВИ ПРОТИВНИЦИ,А НЕГЛАСНИ СЪДРУЖНИЦИ ЗА ОГРАБВАНЕТО НА СТРАНАТА. КАЛИНЧЕТО И ПРИ ТРОЙКАТА И ПРИ БОКО ВСЕ С ТЯХ ААААААААРазследващи са по следите на нова афера на бившата шефка на фонд Земеделие Калина Илиева, която бе уволнена заради фалшивата си немска диплома. Преди месец срещу нея в прокуратурата е постъпил сигнал за отклонени 200 хиляди лева чрез фалшиво зададени данни на обществени поръчки.Сигналът е постъпил в прокуратурата от бивш шофьор на фонд Земеделие. Според него Калинка е въртяла далавери с обявления на обществени поръчки за горива, масла и антифриз за автомобилите на фонда. Това тя е правила като началник на техническата поддръжка на автопарка, пише в Всеки ден.Илиева възлагала обществени поръчки за по 30 000 лв на малки фирми, които се водели на нейни близки. Параметрите за горива и масла били подготвяни предварително чрез фалшиви технически експертизи и така те се печелили от роднините.Само за половин година, от март до септември 2008 г., Калинка организирала 13 обществени поръчки на стойност 207 000 лв. Аферата на измамницата била разкрита, след като Илиева обявила поръчка за безоловен бензин и , пропан-бутан и дизел на стойност от половин милион. Тогавашният началник на фонд Земеделие Асен Друмев спрял далаверата и искал да уволни Калина Илиева. Това не станало, тъй като за младата мошеничка се застъпил министър от кабинета на тройната коалиция, а на Друмев било обяснено, че далаверажийката се ползва с доверието на ОЛАФ.Шофьорът, който издал Илиева, твърди, че през 2008 г. сам взел 700 лв подкуп, за да напише до началника си молба за закупуване на антифриз. След това Калинка обявила обществена поръчка за 27 000 лв и си прибрала 10 000.В момента от Сметната палата се проверяват одитите на фонд Земеделие за 2007, 2008 и 2009 г., както и всички обявени обществени поръчки с подписа на Калина Илиева.Припомняме, че през 2007 г. Калина Илиева е назначена във фонд Земеделие с фалшива диплома от Берлин.По-късно Калинка оглави ведомството с подкрепата на висши чиновник от Европа един от шефовете на ОЛАФ Арно Хайнен. След като гръмна скандалът, Калина Илиева забременя набързо, което я спаси от арест.Преди месец Илиева бе осъдена на 3 години условно с 5 години изпитателен срок след сключено споразумение с прокуратурата
23
0
 
14
 
! Отговори
Никито преди 11 години
Той този Димитър Главчев не може две приказки на кръст да каже, а пък МАМИН Делянчо да повтаря това, което Вожда му каже а после може и да го пратят някъде да се изучи!
22
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 11 години
ДАНС е сбирщина от ***, която по цял ден гледа порно пред компютрите и пие кафета!!!