Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"

Идеята на кабинета няма да подобри състоянието на пенсионната система
Обновена: 7 авг 2012 14:50 | 7 авг 2012 13:30, Миглена Иванова
191
Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"
Снимка: БТА

Вместо да реформира из основи пенсионната система и да се премине към лични пенсионноосигурителни сметки, правителството предлага постепенно да бъде въведена доброволна и задължителна застраховка, наречена "Достойни старини".

Идеята е залегнала в концепцията за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012 – 2030), но в документа не се съдържат повече подробности за размера на застраховката, както и какво точно тя ще покрива.

Предложението за застраховката „старост“ всъщност не е ново. Още през 2010 г., когато се водеха най-разгорещените дискусии за пенсионната реформа, социалният министър Тотю Младенов предложи от 2012 г. да плащаме допълнителна вноска за старост. Вноските трябваше да се натрупват в целеви фонд към Националния осигурителен институт (НОИ), като се предвиждаше средствата да се използват в подкрепа на пенсионерите и строителство на старчески домове.

Освен бягството от отговорност изцяло да се реформира пенсионната система, предложеното „нововъведение“ илюстрира и опит да се натовари българинът с още един данък върху труда му в тежки икономически времена с мотива, че властта иска да въведе модел за финансиране на дългосрочните грижи за възрастните хора в страната.

Застраховката „старост“ като нов данък „труд“

Според икономиста Петър Ганев от предложената застраховка няма особен смисъл, тъй като и сега всеки е възможно да „се застрахова“ и да си осигури старините – от една страна чрез задължителната осигуровка за пенсия, от друга – чрез доброволното осигуряване, и от трета – като спестява сам.

По думите на икономиста понеже думата „осигуровка“ е натоварена с напрежение около дебатите за пенсионната реформа, е въведена по-модерната дума „застраховка“.

Ганев смята, че правителството не предлага нещо качествено ново, а се възползва от новата формулировка, за да „замаже очите“, че се прави някаква промяна.

Той допълни, че предложението е опит да се увеличи солидарната осигурителна вноска за пенсия, което обаче не е удачно във време на тежка криза и период на възстановяване на икономиката.

Работодателите също не приемат да им се вменяват допълнителни разходи във време на криза. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че работодателските организации няма как да влияят върху приемането на подобни идеи, ако предложението предвижда доброволно сключване на такава застраховка, но определи задължителното й въвеждане като неразумно.

По думите му пътят за реформиране на пенсионната система не минава през увеличаването на пенсионно-осигурителната тежест, а през вдигането на възрастта за пенсиониране и осигуряването върху реалните доходи.

Още четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: социално осигуряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
46
 
! Отговори
?! преди 11 години
аз ли се бъркам или и в моента има "задължително допълнително пенсионно осигуряване" което влезе в сила от 2001 година, сега ще направят още едно до него ли? и като си платя всички допълнителни задължителни пенсионни вноски колко ще ми остане? май не достатъчно че да добутам до пенсия
11
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде, давайте! Остана само данък(такса) въздух!На вас ви трябва данък лой, щото като гледам как сте се ояли друго едва ли ще може да ви се вземе. Вие и без това акъл нямате.
10
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герой си, ако живееш в България! Измислят глупост след глупост и тъпчем на едно място...
9
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
данъци и задължителни застраховки им дай, но....ако ти нарушат правата - не знаеш към кого да се обърнеш. Масова безотговорност към живота и здравето на обикновения човек. Гадове!
8
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бе няма ли поне един единствен нормален човек в това правителство ?
7
0
 
53
 
! Отговори
гневен! преди 11 години
Да го обесят и да го оставят там да виси и да мирише!!! Крадци ненаедни!!!
6
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да бе, застраховка, а кой ще е застрахователя ?
5
0
 
57
 
! Отговори
ТЦ ТЦ преди 11 години
абе вие вече и последната стотинка искате да ни вземете за нещо дето я стане я не
4
1
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези се почудиха от къде да искат пари . Стига бе ,народа вече няма !Само след няколко години някои ще окраде тези няколко милиона уж застраховки !Направете ми карта на която ми се трупат осигуровките , а като пукна тази карта да се онаследява . Сега които плаща е прецакан защото *** живеят на гърба ни Аиде всичко в един общ кюп ...и баи *** после му плащат помощи ...темата е много дълга , но горе долу там е ключа от бараката
3
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз предлагам, този които е предложил това да го обесят пред народното събрание, за пример за останалите *** там
2
0
 
68
 
! Отговори
Стоянов преди 11 години
Правителството да се е.е в *** ! Аз на тая държава повече нищо няма да дам.Нито здравни , нито пенсионни , нито каквото и да е!
1
2
 
36
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Аз не ща никакви старини, искам да умра млад!!!