Всеки втори търг у нас е нагласен

Преглед на печата на 20 август 2012 г.
20 авг 2012 07:07,
112
Всеки втори търг у нас е нагласен
Снимка: Reuters

"Всеки втори търг е нагласен", акцентира "Труд". Всеки втори опит на държавата и общините да изхарчат пари от ЕС или от бюджета се оказва с нарушения. Това сочат данните на Агенцията за държавна финансова инспекция за първите 6 месеца на годината. Една от причините е, че едва 6% от обществените поръчки се проверяват предварително.

"Лошото идва после за нас, защото финансовата инспекция открива недостатъци след изпълнението и трябва да връщаме пари на Брюксел", казват от Националното сдружение на общините.

"В момента по-голямата част от чиновниците, които обявяват и възлагат обществени поръчки, са некомпетентни, или пък имат някаква изгода. Дори и последните промени в закона не променят нещата. Особено в условията на криза ситуацията става по-лоша", отбелязва Йордан Кисьов, представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

"Отваряме досиетата и на олимпийския комитет", казва в интервю за "Монитор" Евтим Костадинов, шеф на Комисията по досиетата. Той очаква в дневния ред на предстоящата сесия на Народното събрание да влязат и да бъдат гласувани на второ четене промените в частта за кредитните милионери.

"Това ще ни даде възможност не само да извършим, но и да огласим тази проверка, защото от това се вълнува обществото. Стана дума и за това парламентът да ни даде възможност и да огласим съпричастността на кредитните милионери към ДС, което в сега действащия закон не ни е позволено. Работим усилено по проверката на публични лица, участвали в изборите, и по лицата в образователната сфера. Сериозна проверка предстои на членовете на контролните и надзорните съвети на банките, на националните спортни организации, на олимпийския ни комитет, на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз, на БЧК", посочва Костадинов.

Над 6000 студенти са заминали да учат в Западна Европа за последната учебна година. Това отчетоха за "Монитор" от водеща посредническа фирма за образование в чужбина, позовавайки се на данни от официалните системи за прием на Англия, Дания, Швеция и др.

Бройката надвишава с около 1500 план-приема за първокурсници на Софийския университет, който тази година е 4524. Така на практика излиза,че изнасяме повече от един випуск студенти само в Западна Европа.

През последните години се увеличава броят на българските кандидат-студенти в чуждите университети с между 7% до 10%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
12
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нагласени търгове винаги е имало. Преди комисионната беше 6-10%, сега лакомийте ор ГЕРП искат 20-30%. В резултат на това дейносста изобщо не се прави или ако се направи нещо, то е с ужасно качество.
55
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dobro utro!
54
14
 
55
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 11 години
"Всеки втори търг у нас е нагласен"ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБКОНГРАЧУЛЕЙШЪН ЗА ПРОВИЛНИЯ ИЗБОР НА УПРАВЛЯВАЩИМутроБойко
53
16
 
44
 
! Отговори
Вълко Червенков преди 11 години
Другари, трябва да съборим гнусното капиталистическо правителство на покварилия комунистическия идеал Бойко Борисов. Грабвайте пушките и смело към горите и шумите! ЩЕ СЕ БОРИМ ДО ПОСЛЕДНАТА ПИТА КАШКАВАЛ!!!
52
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До - 59Много ясно,да не искаш фирмата да има асфалтова база в Куртово Конаре , а другата да има опит в иконописа ?! Това са кофти примери ! Лошото е , че винаги се търсят най-ниските оферти , а после се чудим как да оправяме качеството ! Лошото е , че сме бедни ! Беднотията е майка на всички пороци !
51
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нагласени търгове винаги е имало.Има обаче известна разлика.Преди време търговете се нагласяха, така че да спечели определен производител на техника, а различните доставчици се състезаваха помежду си. Сега търговете се нагласят така че да спечели определена фирма доставчик. Много лесно може да се направи статистика колко точно търгове са нагласени - Просто трябва да се види в колко търга по административни причини са били отстранени всички участници с изключение на спечелилия.
50
8
 
59
 
! Отговори
Тиквуна преди 11 години
Да видим с какво дойде Великия Вожд на власт? Ще вкарам много хора в затвора, доходите ви ще станат европейски, ние не сме като другите, депутатите ще бъдат на всички заседания в НС, ще ги контролирам да не крадат, ще построя АЕЦ Белене, ще секне организираната престъпност, ще оправя образованието, здравеопазването, ще, ще, ще...Да видим сега кое от тия работи се изпълни? Историята мълчи.ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
49
8
 
47
 
! Отговори
- преди 11 години
Най-нагласените търгове са за пътищата, в комплексите Марица Изток, както и в Козлодуй. Реален пример: Изискване към фирмата строител на пътища - да има асфалтова база на 15км от обекта - сами се досещате, че точно една фирма изпълнява този критерии. Изискване към търг в АЕЦ Козлодуй - фирмата да е изпълнила ремонтни дейности в атомни електроцентрали. Окей ама в БГ има само една! Сещате се, че има само една фирма, която отговаря на това изискване. Примерите са безкрайни...
48
8
 
40
 
! Отговори
vesko преди 11 години
Този дебат е много интересен,но е безкрайно закъснял.
47
8
 
56
 
! Отговори
а след 30 години преди 11 години
Ако българина не се надигне срещу далаверите, кражбите, мутренството и всичките подобни, както сега показват, че децата искат да учат в чужбина и няма да се върнат, освен това се знае че сме страната с най-много емигранти като процент от населението, та всичко това ме кара да се замисля кой ще остане тук след 30 години.
46
8
 
41
 
! Отговори
Читател преди 11 години
Още изискванията към търговете и конкурсите са написани така, че да ги спечели "наш човек". После се чудим защо всичко върви надолу.Ами как да е? Затова младите и интелигентните се изнасят- виждат, че тук всичко върви по старому и не му се вижда краят...
45
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всички сме нагласени
44
9
 
42
 
! Отговори
ЗА ЧИЧО МИТКО... преди 11 години
...ПРАВ СИ ЧИЧКА....НА ТОВА МУ ВИКАТ "СОЦ-СИНДРОМ"!!!!КРАЖБАТА ОТ ДЪРЖАВАТА Е ...."НАЦИОНАЛЕН СПОРТ"...ЗАЩОТО СЕ МИСЛИ ТАКА : "ВЗЕМЕТЕ СИ ОТ ДЪРЖАВАТА--ТЯ Е ВАША"!"ПОМНИТЕ ЛИ ФИЛМА "МЕРА СПОРЕД МЕРА"?НА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРЪЧМАТА , КОМИТАТА НЕМА КВО ДА ОБЛЕЧЕ ЗАЩОТО Е СТЕДЕНО ...А, ВОЕВОДАТА МУ ВИКА :--"ВЗЕМИ СИ ЕДНО ПАЛТО ОТ ЗАКАЧАЛКАТА ...СИТЕ СА "НАРОДНИ"....!!!"
43
8
 
42
 
! Отговори
Къде да децата ни ? преди 11 години
Търгове,досиета и др., това не е толкова важно колкото това че децата ни искат да учат в чужбина и след това Естествено и там да се наложат и живеят, а тези които остават. Знаете ли, че България е номер едно в световен мащаб по емиграция на хора с висше образование,ако продължаваме да крадем, вместо да работим и да заравяме глави в миналото ще гледаме децата си от снимки, а внуците си по Skype, то не, че и сега не е така, аз съм баща на дете което учи в чужд университет и не вярвам да се върне
42
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АВТОБИОГРАФИЯБЪЛГАРИН - КРАДЛИВ,ЛЪЖЛИВ,ПИЯНЛИВ И ЕБЛИВ . КОНСТАНТИН ИРЕЧЕК
41
14
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
герб са проказа
40
9
 
40
 
! Отговори
ОТВОРЕТЕ ДОСИЕТАТА преди 11 години
... НА ДИРЕКТОРИТЕ НА БАНКИТЕ И НАДЗОРНИТЕ ИМ СЪВЕТИ ----ТОВА СА ХОРАТА , КОИТО АКТИВНО РАБОТЯТ ЗА ФАЛИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!БЕЗКОНТРОЛНОТО РАЗДАВАНЕ НА КРЕДИТИ ПРИ НЕПОСИЛНИ ЛИХВИ ......Е ЧУДЕСЕН НАЧИН ЗА СЪСИПВАНЕТО НА СТРАНАТА!ТОВА , ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКРАТИ!!!ВСЕКИ КРЕДИТ --ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЕЗПЕЧЕН!!!
39
23
 
39
 
! Отговори
само казвам преди 11 години
Между другото общините където най-много се краде са с кметове на БСП. Ето и оня ден задържаха кмета на Куклен със заместника му - от БСП и двамата за кражби и злоупотреби.
38
10
 
51
 
! Отговори
туроператор! преди 11 години
Това, с "търговете" у нас е пълна перверзия. Условията са така написани, че само братски гербави партийни фирми могат да ги спечелят. Например, по европейски проект за повишаване на конкурентноспособността на българските производители, изискването е, фирмата-обучител да бъде туроператор!
37
8
 
53
 
! Отговори
чичо Митко преди 11 години
Aма това си е в кръвта на българина бе хора, в манталитета. Той от малък така е възпитаван: да е "тарикат и да прекарва балъците", "учи мама да не работиш", "те толкова ми плащат и затова аз толкова им работим" и стотици подобни примери на тези още. В България винаги ще се краде, *** и далаверите ще са на почит и затова парите никога няма да стигат и ще сме много бедни. И това ще става при ВСИЧКИ партии, които ще преминат през властта, независимо леви или десни. Защото краденето в БГ е национален спорт. Давам ви и конкретен пример даже - жепейците когато казаха, че се налагат съкращения понеже са нерентабилни как реагираха? Излезнаха на стачка и чак като ги успокоиха и им обещаха че няма да има драстични съкращение спряха. Но взеха ли си поука, да направят така, че БДЖ да заработи по-ефективно и да нямат проблеми занапред? НЕ, кражбите на дизел си продължиха с пълна пара, гратисчиите също и вземането пари "на ръка" от тях. Какво показва това? Ами че на тези хора изобщо не им пука предприятието дали им върви добре, те просто си търсят своето като наследство, както ги научи бай Тошо и това е. Е няма как такова мислене да се оправим, ако ще и Швейцарския кабинет да дойде да ни управлява :)))