Хубаво е да си ром във Франция

Преглед на печата на 25 август 2012 година
25 авг 2012 09:20,
178
Хубаво е да си ром във Франция
Снимка: Reuters

"Хубаво ли е да си ром във Франция", пише вестник "24 часа" в своя анализ. Който във Франция назначава роми на работа, ще получи частична данъчна амнистия. Така французите ще се опитат да намерят решение на проблемите с ромската инвазия от гетата в България и Румъния.

Идеята на французите бе посрещната с подигравки и недоумение в България. Работа на ромите не може да се намери. Но не защото те не искат да се трудят, а защото не могат. И за най-простия занаят се изискват някакви умения. Тези умения не се предават по ДНК, иска се обучение. Дали държавата сама, дали с помощта на бизнеса, но нуждата от осигуряване на квалификация е огромна. Образованието ни е странно елитарно. Професионална  квалификация се получава или в специализирани училища, или в университетите. За десетките хиляди и българи, и роми, които не са завършили нито техникум, нито университет, няма предвидени задължителни обучения. Така на пазара на труда не се появяват цели поколения, които де факто не умеят нищо. За да разбереш дали някой иска да работи, трябва първо да му дадеш шанс. В България политиките за ромите не правят това.

Този септември няма да бъде като другите от 2009 г. насам, които ГЕРБ-ерите преживяха като управляващи, коментира "Труд". ГЕРБ е млада партия, свикнали са да ги обича народът. Но само след една седмица ще се сблъска с действителността. Цените на храните и на горивата ще задават ритъма. Поведението на управляващите в момента не показва, че те разбират ситуацията.
Те се държат като коментатори на събитията, а не като екип, който задава посоката им. Опозицията вече иззема инициативата. Направи го най-голямата партия извън властта - БСП. С подписката за свикване на референдум за и против АЕЦ "Белене" и ядрената енергия. ГЕРБ би могла да спечели тази офанзива с помощта на десницата, но засега от управляващата партия не са показали, че умеят да печелят съюзници.

Три месеца не стигнаха на държавата да се задейства след земетресението на 22 май в Перник, коментира "Сега". Вместо това хората в миньорския град бяха подложени на всички бюрократични  издевателства, на които са способни чиновниците. Вътрешният министър Цветан Цветанов обеща: "Държавата няма да ви остави." Случи се обаче нещо друго. Три месеца по-късно държавата е превела помощи на едва 63 собственици, чиито домове са пострадали от природното бедствие. В същото време молбите за помощ са над 8500. 3500 молби чакат решение на Междуведомствената комисия за възстановяване. За три месеца там са разгледали едва 288 молби, от които са одобрили само 63. Около 6000 души получиха по 325 лв. еднократна социална помощ - незначително малко на фона на щедрите обещания.

Винаги съм бил много честен с българите", казва в интервю за "Новинар" посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. "Моята цел никога не е била да се намесвам във вътрешните работи на страната. Надявам се, че моите мнения и коментари са предизвиквали продуктивни дискусии. Мога само да повдигам въпроси и да стимулирам дискусии и това е и част от работата ми. Винаги съм бил много честен с българите", уверява Уорлик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
4
 
! Отговори
Георгиев преди 11 години
Редно е в България да се създадат рестриктивни закони по подобие на тия в Китай с които да се намали раждаемостта сред определени групи от хора, създаващи висока популация от некачествени (необразовани) екземпляри! За всяко следващо дете (след първото) *** трябва да плащат глоба на държавата, а не да получават помощи. Тия помощи са от парите на данъкоплатеца българин, който не смее да отгледа второ дете! Ние издържаме ***. Стига толкава! Да заминават за Франция. Нека са по-далеч от тук
152
0
 
2
 
! Отговори
от1я преди 11 години
аз съм на63 год на очите си слагам очила от4 диоптара едва пиши това ми коства време
151
1
 
3
 
! Отговори
stratsimir6 преди 11 години
До 1яЛичи си , че си *** . Добре би било , да обърнеш малко внимание на правописа си ! Например , да си чувал за главни букви , за точици , запетаи .......
150
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@167Mи що френските(финландските, белгийсите...) *** никъде не бягат и не създават проблеми на чузди държави, бе?
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да ни "ОБЯСНЯТ", дали е хубаво да си ром във Франция , нашите ***, по добре да направят материал за ФРЕНСКИТЕ ***, а не за нашите български имигранти ***.Французите също си имат *** КОИТО НИКЪДЕ НЕ БЯГАТ.Иначе поне да сменят манипулативното заглавие.
148
0
 
8
 
! Отговори
бг. преди 11 години
Оп.па.ла и французите изперкаха. В България да не би да е лошо до си ***. Нито полиция те закача, нито община, кради си на воля.....
147
0
 
6
 
! Отговори
преди 11 години
хубаво е че коментираме за това че ще работят та те и сега неса се спрели живея в *** село като ги попиташ къде отивате с каруците си отговора е на работа връщат се след 2часа каруцата е пълна със слънчоглед пити нарязани виждасе че неса от оборка пълни каруци със дини царевица люцерна каисии праскови и още и още
146
0
 
6
 
! Отговори
Хаплогрупата "Н преди 11 години
Авторът отрича ДНК и се превръща във втори Трофим Денисович Лисенко. Да се отрича нещо, което определя личноста 70 процента, звучи направо *** тъпо. Само 30 процента е придобитост по времеживота на Човек. ДНК се формира във време от стотици хиляди, дори милион години и да се отрича придобитото, установеното в ДНК е направо смешно. И така, 60 процента от *** имат ДНК хаплогрупа "Н" (хаш, ейч ). Тя определя цялостното им поведение през целия им времеживот. Това неможе да се изтрие с гума
145
0
 
5
 
! Отговори
Ладиела преди 11 години
За нас, тук може би ще за добро тази френска политика?... Да щат франсетата да си ги вземат ***, а те да си се въдят, да пъплят и всичко да им опоскат. Айфеловата кула ще я разпарчетосат за 5-6 дни за скрап, ще се размножават безразборно и ще се**т навсякъде, ще крадат и бият бабите и дядовците им. Ще им изядат главите и накрая Франция ще иска спасителен план от ЕС! А тук проблемът ще намалял защото Франция е демократична и толерантна и ще си поеме с охота този "златен товар".
144
0
 
13
 
! Отговори
Фюрер преди 11 години
Тогава, защо ги връщаха със самолети? Първата партида *** не е била добра ли? Дано се класират за производството на "DOVE"
143
0
 
8
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Никакво ЦРУ, а синедриона. ЦРУ е такава пионка за евреите, каквато е нашето ДС, КГБ, турската султанска сигурност, секретните сили на велика албания. Къде е утехата: Има баланс, иначе досега да не е останало нищо, и в момента сме точно на върха, когато злото вече няма какво да прибави и ще се спусне надолу. Страшно е, защото едно куче когато умира най хапи.
142
0
 
13
 
! Отговори
б преди 11 години
WAR-LICK е прав помеждудругото . Прям и честен е с българите , особено като спомена , че *** са нашето бъдеще , което е заложено в програмата на ЦРУ за развитие на България , и която Тиквичката , Лисичката , Омбрето и Черният спазват стриктно . Не ни желаят хубавото янките , сякаш сме им направили нещо . Црвули нещастни
141
0
 
26
 
! Отговори
манго преди 11 години
ТО И В БЪЛГАРИЯ ДА СИ *** ,СИ Е СУПЕР
140
0
 
22
 
! Отговори
Мемет преди 11 години
Абе бате тази айфеловата кула колко тона жилезо е?
139
0
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Тея нашите *** никога не крадат те берат!
138
1
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Малей Бат Бойко електорато заминава за Париж а ти на изборите гориш!Нема лошо нека ги евроинтегрират малко!
137
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбрах кога ще изпращаме *** във Франция, за да омеся няколко питки за изпращане?
136
0
 
22
 
! Отговори
данакоплатец преди 11 години
То...и в България не е лошо да си ром,като помислиш...?
135
1
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 11 години
за срещата във френското посолство с *** жельо, за АЕЦ-а, за пазарите - на ви сега французи отмъщение - и да пазите кулата щото, хм... сами ще разберете :-)
134
0
 
11
 
! Отговори
gtf преди 11 години
" За да разбереш дали някой иска да работи, трябва първо да му дадеш шанс. В България политиките за ромите не правят това."*** на работа не искам, намал съм няколко но: да вземеш *** на работа е добре първите няколко седмици - докато получи заплата. В следващите няколко работни дни може да го намериш напит в тях (независимо, какво оправдание си е измислил), и от този момент започва да не спазва трудовата дисциплина. Много рядко се намират и работливи, но пък те вече си имат работа !