Цените и доходите - вечните заподозрени в предизборния дебат

Политиците отрано и очаквано задълбаха в любимите си предизборни теми
27 авг 2012 16:11, Миглена Иванова
146
Цените и доходите - вечните заподозрени в предизборния дебат
Замразяването на цените поставя в по-изгодна ситуация големите вериги. Снимка: Kaufland

Въпреки че парламентарният вот е чак догодина, в последните месеци силно замириса на избори. Икономиката все още е скована в криза, но това не пречи на правителството рязко да смекчи тона и да заговори (както винаги се случва преди избори, без значение от цвета на властта и икономическата обстановка) за доходите, цените и инструментите за въздействие върху тях.

Тази година темата няма как да не е номер 1, след като цените на храните достигнаха рекорди заради сушата, която унищожи известна част от световната зърнена реколта, а цените на горивата в България са по-високи при цена на петрола от около 120 долара за барел, отколкото бяха при цена на петрола от 150 долара за барел.

Инструментите за увеличение на доходите, които и това правителство прилага предизборно, са до болка познати – увеличение на минималната работна заплата, на пенсиите и на осигурителните прагове, като погрешно се пренася въздействието им върху частния сектор.

Инструментите за понижение на цените, с които кабинетът се похвали, са административно наложена „промоция“ в няколко големи хранителни вериги, както и намеци на отделни министри за възможно налагане на таван на цените на определени стоки, диференциране на ДДС поне върху лекарствата и понижаване на акциза върху горивата.

Не изглеждаше обаче някой от министрите да си дава сметка какъв е реалният ефект от играта им на демагогия – картел под държавна егида, изземване на още пари от бизнеса и никакъв реален положителен ефект за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


146
Още по темата: цени на храни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
28
 
! Отговори
Блюки преди 11 години
Този път сапунисването на мозъците ни почва рано, рано. Ще се наслушаме на лъжи и откровени простотии идните 11 месеца. Ще ни обещават стабилности и просперитет, ама ние си знаем, че само могат да рушат и крадат. Ще ни лъжат с леви и десни идеи, ама ние знаем, че и двата лагера ги бива единствено в краденето. Ще ни плашат едни с други, кой бил по-лош, ама ние пак си знаем, че само ги бива в краденето. Поне дано има предизборен диспут, да се посмеем като се появи Бойко и почва да бълва тъпизми.
6
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идва страшна и мрачна зима,борбата за оцеляване ще бъде безпощадна,със сигурност половината от пенсионерите няма да доживеят да ядът череши!!!
5
3
 
17
 
! Отговори
Тиквуня преди 11 години
И кво ме интересува *** и пульо колко взема? Не помня да съм ги канил на празненствата по случай втория ми милиард, тъй че аре у лево.
4
16
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
защо си толкова сигурен
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото повече ви мачкат - толкова по-хубаво ви става........Продължавайте да си траете и да стискате зъби......
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да ,, смекчава,, тона и да не ,,смекчава,, , си отива... момчето...
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мхм траи бабо за бедност е лафа!Петрол на троинаа цена , заплата на марокански пастир ,а и огромна безработица при това.*** нямам а идея дали ще избягат във Франция ,но ние кога ще работим в тая България истинска работа е чудното!Млък ,траи ,че ще се сабудят хората и ще се светнат как ни прецаква монопол и държава.