Бюрата по труда обявиха над 7 100 свободни работни места

Работодатели от страната търсят повече от 11 хиляди работника
28 авг 2012 08:08, Петя Славова
123
Бюрата по труда обявиха над 7 100 свободни работни места
Снимка: БТА

 7 113 свободни работни места са публикувани през последната седмица на август в Агенцията по заетостта.

Само преди дни от агенцията обявиха, че работодатели от цялата страна търсят над 11 хиляди работника по схемата "Подкрепа за заетост" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Според експерти от агенцията се отчита изключителен интерес към тази мярка за заетост както в публичния, така и в частния сектор. За по-малко от месец след стартирането на схемата заявените работни места са били с 2 113 повече от планираните 9 000, твърдят специалистите.

Според тях заявените работни места по общини, областни администрации и общински предприятия са предимно за възстановителни и ремонтни дейности, както и в областта на търговията и услугите. До края на месец август се очаква да започнат работа над 5 000 безработни лица, съобщи БТА.

Бюджетът по схемата "Подкрепа за заетост" е около 80 млн. лева за периода 2012-2014 г. По тази схема се предвижда близо 10 хиляди безработни лица да получат посреднически услуги,а от тях - близо 9 000 да бъдат включени в обучение и заетост. Междувременно Евростат обяви, че тенденцията на пазарана труда в ЕС върви към свиване на свободните работни места. Пикът на свободните работни места в ЕС-27 е бил 2,2 на сто през 2007 г. и оттогава през годините се понижава до 1,5 на сто през 2011 г.

Данните на Евростат сочат, че процентът на вакантните работни места през миналата година е бил най-висок в Малта - 2,9 на сто. Следват Германия, Финландия, Австрия, Белгия, Англия, Естония, Унгария и други. Най-нисък процент свободни работни места за 2011 г. е отчетен в Латвия и Португалия - по 0,4 на сто. България се намира в "златната среда" на тази класация с 0,8 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
3
 
! Отговори
да добавя преди 11 години
България се намира в "златната среда" на тази класация с 0,8 на сто. Евалла, ашкоусун, машалла!
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уау...! Ей т'ва ще да е причината - "...по схемата "Подкрепа за заетост" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси""Да се смея ли или да плача?
90
0
 
6
 
! Отговори
ivan преди 11 години
И кои са тея работни места?!?! Що не ги обявите да ги видят хората и да се запълнят? Пък после евентуално обобщете,че българите са мързеливи,видите ли, ето - места има, ама не им се работи. Бездарници.
89
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Poredniat blaf za balaci
88
0
 
8
 
! Отговори
lilly.alex.35 преди 11 години
koi vqrva v tova. az ne
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това със 100% кредит на всички ни е ясно как става (и аз така си купих апартамента ) ама с 1% лихва !??! Имам познати и в двете банки, ще питам ама не ми се вярва по съм сколонен 1% + юробор, но пак е мн малко
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 109. Ама те ли така ти казаха, или си видял договорът им... ;-)) Па щом казваш.. Аз на подобна глупост не мога да вярвам. Трева не пасем
85
0
 
2
 
! Отговори
До 88 преди 11 години
И Уникредит им е толкова лихвата за служители
84
0
 
11
 
! Отговори
един преди 11 години
До въпросче?Вместо общи приказки да публикуват веднага работните места и всичко свързано с тях след тази статия веднага !!!!!!
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 88.Имам познати от провинцията, работещи в клон на Пощенска банка /не са директори-обикновени служители/ по миналата година си купиха апартамент в София със 100% кредит и с лихва 1%. За да си го дават под наем...
82
1
 
7
 
! Отговори
jg преди 11 години
bqx bezraboten i dve godini bqx registrirab v biuroto po truda i ni6to,nito kursove predlagat pital sam vseki mesec ,nito nqkakva rabota ti predlagat tova tuka sa prazni prikazki,vpregnax nakraq vrazkite s blizkite mi xora i sam na rabota ve4e dve godini i rabotq,ako 4akax na biuroto po truda 6tqx da sam klo6ar i da rovq po kofite za ***
81
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
директорката на Агенцията по заетостта трябва да бъде изритана с шутове от там Да сложан по интелигентен човек стига простаци са назначавали на такива постове .А директорката на нашето Бюро по по труда също трябва да бъде изрита с шутове от там Тя е човека ,които е ,направил наи много мрастои там .в Бюрата ппо труда трябва да се сминят много хора от там те не отговарят и на съответното образование .
80
0
 
3
 
! Отговори
анонимен н преди 11 години
В Агенцията по заетостта са на назнали една личност, коята не разбира от нищо просто е сложена за кукла .А в Нашето Бюро по труда в нашия град са сложили още по *** лисност от тази в Агенцията по заетостта
79
1
 
26
 
! Отговори
АТИЛА преди 11 години
БЪЛГАРИ ЗАПОМНЕТЕ:Всеки един договор който подписвате, всяка една фактура или касова бележка която издавате вие давате 35-40% от мизерните си доходи за да храните Незаконната комунистическа власт и нейния репресивен Милиционерски апарат за да се пенсионират на 47 години с 1000 лева пенсия.Получавайки и давайки КЕШ пари на ръка вие се грижите за своето семейство, деца и възрастни родители и ги предпазвате от ГЕНОЦИДА наложен от ЮДО Комунистите в Задунаевска Губерни.КАЗАХ !!bulgarya.co.cc
78
0
 
9
 
! Отговори
алоооо преди 11 години
даааааа,и повечето са за малцинствата...с пари от ЕС,а за българи-дрънци....или с по минимална работна заплата...аре стига с тоя евтин пи ар
77
0
 
6
 
! Отговори
$ преди 11 години
Това което е днес ще бъде и утре, защото Вие и утре ще бъдете както днес...
76
11
 
20
 
! Отговори
кво ли разбирам преди 11 години
Сред моите връсници (между 20 и 30 г.) забелязвам уникалната тенденция "Я немоат ми платят толкоз малко колкот съм им работил". Бачкал съм за 120 лева и за 1200 лева и не разбирам как може да има млади хора които прекарват месеци (дори и години) в ежедневно оплакване как няма работа и колко са зле.... За по-възрастните определено нямам наблюдения.
75
0
 
8
 
! Отговори
въпросче? преди 11 години
А какво ознаава думата "ескплоатация" и има ли това явление почва у нас? Може ли да ми кажете? Тези работни места какви заплати предлагат и с какво работно време. и какви са изискванията като образование, възраст и т.н? Къде са пуликувани тези работни места и колко са те за София например?
74
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При 450 хил. регистрирани безработни, 7100 свободни места си е направо смешна цифра
73
1
 
44
 
! Отговори
оплескахме я преди 11 години
Щом и *** като *** вече ни се присмиват и на соц. помощи в чужбина живеят по-добре от един работещ българин ,значи разберете колко сме зле , стигнахме дъното ! Евалла ,независимо какъв е ,успял е да се махне от тази *** !