Животът в България продължава да поскъпва

Преглед на печата на 28 август
Обновена: 28 авг 2012 07:32 | 28 авг 2012 07:22, Петя Славова
151
Животът в България продължава да поскъпва
Снимка: Булфото

След рекордната юлска инфлация и скока на цената на тока и на бензина мнозинството от хора у нас - 79 на сто, очакват, че до кроя на годината общото поскъпване на живота ще продължи. Това показва проучване на "24 часа". Данните сочат, че хората затягат коланите. Скъпите горива са принудили всеки трети да да сяда по-рядко в колата. Поскъпналият ток за бита пък кара 18 на сто да пестят от осветление, а една четвърт от анкетираните пускат по-рядко електроуреди. Други 57 на сто от хората декларират, че сегашните нива на цените ги принуждават да ограничат потреблението на някои стоки.

Участието на България в газопровода "Южен поток", изглежда, е предрешено. Това стана с подписването на три протокола между българската страна и руската "Газпром" във Варна на 27 август, информира "Капитал Daily". С тях страната ни се ангажира да вземе окончателно инвестиционно решение за проекта до 15 ноември 2012 г. Това е заветната дата, на която ще бъдат подписани и окончателните договори за доставка на природен газ за България
след края на 2012 г. от "Газпром". Освен това тогава ще се определи и каква точно ще бъде обещаната още в края на март отстъпка в цената на газа, която трябваше да важи до края на тази година. "Намалението ще е средно с 11 процента, но не може точно да се каже какво точно ще е то, защото зависи от количествата газ, които ще купим", посочи министърът на енергетиката Делян Добрев след подписването на протоколите с вицепрезидента на "Газпром" Александър Медведев.

Цената на горивата най-вероятно ще намалее през септември, прогнозира пред "168 часа" Добрев. "Бензинът няма да стане 1,5-2лв., но поне няма да е на тези високи стойности. За съжаление със собствения добив на нефт и газ много сме закъснели", изтъква Добрев. Министърът подчертава още, че очакваме добив на газ от Черно море, който ще задоволи цялото ни потребление за 30 години. Според него България не е напълно зависима от Русия по отношение на газа. "Нашите алтернативите са много. Освен местния добив, през 2018 г. ще имаме възможност да купуваме газ и от каспийския регион. Миналата седмица направихме първа копка на интерконектора с Румъния. Тя ще ни даде достъп до местния добив, но и до количества газ от Централна Европа, защото румънската газопреносна мрежа е свързана с Унгария, а оттам и с останалите страни в ЕС. Големи очаквания не можем да имаме от нея, защото добивът на местен газ в Румъния не задоволява на сто процента тяхното потребление, но те са много по-напред в развитието на газовото си находище и до 1-2 години започват собствен добив. Паралелно изграждаме връзката с Гърция и ще направим първа копка в началото на следващата година, която ще ни даде достъп до LNG-терминалите и възможност да внасяме газ от други страни, разтоварвайки го оттам", аргументира се Добрев

Около 500 тона злато лежат в недрата на България. Това сочат най-новите проучвания на геолозите,пише "Преса". От тях обаче се добиват едва около 4 т годишно. Причината е, че реално работят само два златни рудника - в Челопеч и Чала в Родопите. Останалите находища са в процес на проучване, а други чакат зелен светофар от държавата. Стойността на това национално богатство, ако се преработи на кюлчета, е около 50 млрд. лв. поцени на Лондонската метална борса.

Чуждите туристи са най-недоволни от храната и обслужването в родните хотели, посочва в интервю за "Телеграф" Валентин Йосифов, шеф на ТУИ - България. Въпреки това обаче се очаква броят на туристите да се увеличи с 1-2 процента. Бургас от град с промишлено значение и от разпределителен център център за курортните селища по Южното Черноморие се превърна в един от водещите в туристическия отрасъл градове с изявени форми на туризъм и с много богата културна програма. Тази констатация прави в интервю за "Монитор" Силвия Несторова, началник отдел "Туризъм" в Община-Бургас. Освен с орнитоложки туризъм града привлича туристи и с културен туризъм, допълва ощеНесторова.

От 1 септември спира производството на крушките с жичка, анонсира "24 часа". Срокът е записан в директивата на Европейската комисия. Целта на извеждането им от пазара е да се намали с една трета разходът на ток за домакинствата във всички страни от Европейския съюз.

Река Дунав пресъхна заради сушата и непосилните жеги, алармира на първа страница "Новинар". Нивото на реката край Русев понеделник достигна до условната кота "нула".  Темата на "Труд" акцентира върху климатичните проблеми и глобалното затопляно. Ежедневникът фокусира вниманието върху начинът, по който то ще промени менюто ни. Тоталната промяна ще настъпи до 2050 г., когато се очаква населението на Земята да е около 9 милиарда души, а водата да е все по-недостатъчна, пише в. "Гардиън", позовавайки се на доклад от Международния институт за водата в Стокхолм. В доклада шведските специалисти посочват,че преминаването към вегетарианска диета ще доведе до спестяване на вода, защото растителното меню изисква използването на пет до десет пъти по-малко вода в сравнение с производството на богатата на протеини храна от животински произход. Есента ще е кратка и дъждовна, а зимата - люта и продължителна и ще започне още от края на октомври, алармира на първа страница "Монитор".

Дълговете на държавните и общинските болници към 30 юни възлизат на 351 259 000 лв., отбелязва на първа страница "Дума". Това става ясно данни на Министерството на здравеопазването. Сред "първенците" по задлъжнялост са УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, МБАЛ "Пловдив", УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, СБАЛ по онкология, МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора, УМБАЛСМ"Н.И.Пирогов", МБАЛ "Бургас" и др. Генератор на ръста на задълженията всъщност са държавните болници, които увеличават дълговете си с 4 276 000 лв. само за юни, докато за същия периодобщинските успяват да постигнат намаление, макар и само с 428 000 лв. общо.

В интервю за "Преса" литературният критик Николай Петев оценява езика на днешните политици. "Промените вървят по няколко нива. Първо - от демагогичен към по-демагогичен. Второ - от беден на мисъл към тежко оглупяване. Трето - речниковият фонд се смалява като доходите на хората. И всичко това се покрива с една смешка - заливане обилно с чуждици. Какво се получава? Отродяване... Отродяване на българите - затова ходи на работа този политически елит. Духовна холера по време на чума - такава ми е диагнозата", заявява Петев.

Не само политиците, но и църквата е отвикнала да говори с обществото от много дълго време, отбелязва пред "Стандарт" митрополит Николай. "По много злободневни теми църквата мълчеше и оставаше длъжна на обществото. Друг път, без да й е искано мнението, го натрапваше.Затова у хората се появява чувството, че нещо не е както трябва", твърди митрополит Николай.

През септември ще се избира нов Висш съдебен съвет /ВСС/. Има поне 5 проблема, с които трябва да са приоритетни за новоизбрания съвет, отбелязва в интервю за "Труд" министърът на правосъдието Диана Ковачева. Петте области са: "1. Натовареността на магистратите 2. Дисциплинарната практика с наказанията, които ВСС налага на магистрати 3. Кариерното развитие на прокурорите , съдиите и следователите 4. Противодействието на корупцията в системата. Трябва ВСС за изработи нова стратегия за нея. Добре е и БОРКОР да се ангажира с анализ по тази тема. 5. Електронното правосъдие, което ще улесни достъпа на гражданите до съдебната система, ще спести финансов ресурс на държавата ще даде възможност по-бързо и лесно да се придвижват делата. Това ще има и антикорупционен ефект.  ВСС още догодина трябва да въведе единна електронна система за всички съдилища, както и подаването на искови молби и жалби по електронен път и проверката на движението им", категорична е Ковачева. По думите на министъра догодина ще може да се жалваме онлайн. "Ние залагаме сроковете в закона за поетапно въвеждане на различни функционалности, в това число и за подаването на жалби и искови молби по електронен път", подчертава още Ковачева.

Историята с българския кораб нагледно показва основните проблеми в начина, по който функционира разследването в България, коментира в интервю за "24 часа" Йонко Грозев, секретар на партия "Движение България на гражданите". Първият проблем е готовността на правителството от всяко разследване да търси политически дивиденти - като вади информация и прави коментар на твърде ранни етапи. Такова говорене е неразумно и рисковано, има опасност да попречи на разследването и да наруши основни правила на заподозрения. А правителството го превърна в стандарт", смята Грозев.

КАТ започна хайка за шофьори с неплатени глоби, като масово отнема шофьорски книжки. Според официално съобщение на МВР за 4 дни са иззети 25 свидетелства за управление на моторни превозни средства на водачи, които дължат глоби за извършени нарушения поЗакона за движение по пътищата и Кодекса за застраховането. Това е водещата новина в днешния печат за "Сега" и "Труд". За периода от 21 до 24 август са проверени 800 шофьори, пише "Сега". Общата стойност на неплатените глоби на хората с отнети книжки възлиза на 9000 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ ни води уверено към светлото бъдеще, чрез постоянните увеличения на цените .Има ли още жив българин, който да вярва на слугинската Стъкмистика.
51
0
 
0
 
! Отговори
Do Gurbetchiata преди 11 години
''shte se opravite''-shto,ti ne se li chislish kam balgarite ili si stanal nechia chujda podloga veche?ako e taka ne se obajdai ot konevraza,mialnoto ili kenefa v koito si se zavrial
50
1
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Когато разберете кой пусна Братя Галеви да си заминат -ще разберете кой управлява БГ -Кой даде една бира на Мишо Бирата за да замлъкне завинаги--има един човек който е главата на Мафията--сега е и глава на нацията--а двете са несъвместими!!! Мафията управлява 22 г политическият живот -Европа затова не искаше БГ - и сега не я иска-но капиталистите бяха доволни защото заграбиха и монополизираха българската икономика и направиха 6 мил българи--БЕДНЯЦИ!!!!
49
23
 
1
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Манипулацията продължава! Опозиция, медии, социологически агенции и форумни писачи са впрегнати в рисуването на черни пейзажи и даването на мрачни прогнози. А всъщност днес станах с усмивка, закусих добре, сипах бензин, купих си цигари и дойдох на работа. След няколко дена пък заминавам на морето! По пътя за работа видях, че строежа на естакадата на ТВ кулата е доста напреднал, което е супер, а в петък бат Бойко открива 11(!) нови метростанции!
48
3
 
14
 
! Отговори
оффф преди 11 години
Докато не разберете че сами трябва да се оправим няма оправия.Трябва като румънците с Чалушеско.Писна ми всеки ден да чета такива глупави коментари.Явно много сме зътъпяли щом не правим нищо за да си помогнем на нас децата си и бъдещите поколения. Срам ме и съжелявам че при нас българите няма сплотенос.ДЕЦАТА НИ НЕ СА ВИНОВНИ ЗА БЪДЕЩЕТО СИ ТАКА ЧЕ ПОМИСЛЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-лошото в случая е, че опозицията не протестира под каквато и да е форма. Което означава, че и управляващи и опозиция са сиамски близнаци. Иначе как да се обясни това бездействие? Как?
46
12
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
кажи кой и как ще оправи нещата. Ще се свали ГЕРБ от власт и ще дойде БСП, и мислиш ли че нещата ще са по-различни, мислиш ли че ако сега на власт бяха БСП бензина щеше да по-евтин а цените по ниски. Това са неща които се диктуват от световните пазари
45
2
 
23
 
! Отговори
Елена преди 11 години
по Нова ТВ се, в момента един активист на ГЕРБ каза- България е страната в с най- бързо растящи доходи! Предствавяте ли си каква наглост ги е обзела ГЕРБаджиите!
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази година за първи път безработицата и цените скачаха в летния сезон, а през него обикновено става точно обратното. Не ми се мисли какво ще се случка от Октомври натам, но картинката няма да е розова...
43
2
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Не се вайкайте бе ,ще се оправите все някога ! Икономическият прогрес при някои нации е въпрос на 20-30 г. , а при други нации е като еволюцията на организмите и изисква стотици хиляди години,дори милиони г. ! Дано *** поне излязят умни хора и да се възползват рационално от предоставената им от Франция възможност да се отърват от земният ад ! Ще се оправите ,споко , търпение му е майката !
42
0
 
15
 
! Отговори
Исландия преди 11 години
В през март 2010 г. на референдума 93 на сто гласуват против изплащането на дълговете си. МВФ замразява кредитирането веднага. Но революцията (за която почти не писаха традиционните медии) не се изплашва. С подкрепата на гневни граждани, правителството започва граждански и наказателни разследвания срещу лицата, отговорни за финансовата криза. Интерпол издава международна заповед за арест на бившия президент на банка Kaupthing Сигурдур Einarsson, а други банкери, също съпричастни към катастрофата, бягат от страната. Но исландците не спират дотук: те решават да приемат нова конституция, която ще освободи страната от властта на международните финанси и виртуални пари. За да напишат нова конституция, хората на Исландия избират 25 души, сред 522 възрастни, които не принадлежат към нито една политическа партия, и които са препоръчани от най-малко 30 души. Този документ не е дело на шепа политици, а е написан в Интернет. Учредителните събрания се провеждат он-лайн, гражданите могат да пишат коментари, да правят предложения и със собствените си очи да гледате как постепенно конституция се оформя. Конституцията, която в крайна сметка е създадена с участието на всички хора, ще бъде представена в парламента за одобрение, след следващите избори.
41
2
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Не знам може и да съм сляп --явно според повечето в форума --се живее много добре в Бг -хората са щастливи и всичко е наред--но аз не съм на това мнение-аз по виенски балове и заведения с вип карти на отбрани персони --не ходя!! -разходете се малко по улиците да видите съсухрените и отчаяни лица на хората-дори и младите погрозняха от тази масова немотия и овчедушие -висши икономисти ни съветват- стягайте коланите)) ами те не са отпуснати че да ги стягаме--
40
11
 
3
 
! Отговори
до БСП преди 11 години
до сега не съм чул едно разумно решение на проблема с безработицата и ниските доходи. Само се оплаквате а нищо не казвате
39
3
 
14
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
И стига вече с тези ГЕРБ,всичките са за ЗАТВОРА!!!
38
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
герб ни съсипаха,ужасни хора излязоха и некадърни,яд ме е че гласувах за тях пууу
37
2
 
21
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
До кога така,.....Няма ред в тази Държава,.....Хората с работа изнемогват,да не говорим за безработни,пенсионери и т.н. ДА *** ДАНО !!!
36
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вън Герб от политиката!
35
0
 
17
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До Ф.С.В - Много те моля, писах и на друг, не ме обиждай! Не съм гласувал за ГЕРБ и няма да се уморя да го повтарям! Но винаги гласувам по избори, защото не съм съгласен платените избиратели да ми решават живота!
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква застраховка и каква винетка ви гони с тези цени на бензина -то няма за хляб те за застраховка ще ме рекетират
33
3
 
20
 
! Отговори
Е, не може така вече преди 11 години
БСП може да са всякакви ,но такова нещо при тях не е имало, поне малко им пукаше за обикновените хора! Абсолютно съм сигурен в това което казвам!!