Търсим находища на нефт и конвенционален газ в Южна България

Ако проучванията са успешни, добивът ще започне след 4 години
399
Търсим находища на нефт и конвенционален газ в Южна България
Добивът в района може да започне най-рано след четири години. Снимка: Булфото

За първи път започва проучване за находища на конвенционален газ и нефт в Южна България, съобщи пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

По думите му първо ще бъде проучен блок 1-18 Тракия, който обхваща общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец.

Теренът е част от така наречения нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави - България, Гърция и Турция.

"Има такива изследвания, правени на територията на Турция, в близост до блока, който сега в момента ние проучваме, и ние се надяваме, че геоложката структура от българска страна на границата ще бъде подобна и ще открием количества нефт и газ. Разбира се прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок", предупреди Делян Добрев.

Той уточни, че проучването ще продължи близо две години и ще струва на концесионера над 7 милиона евро.

Дълбочината, на която се очаква да бъдат открити залежите, е до 1500 метра. Търсенето ще става със специализирани камиони, които по метода на вибрациите определят какви точно скали има в дълбочина, без да е необходимо да се сондира.

"Става въпрос най-общо за едни вибрационни изследвания, които по никакъв начин нито нарушават почвата, нито създават някакви особени проблеми. Това, което естествено ще бъде нарушено - компанията гарантира ще бъдат обезщетени хората", обеща от своя страна кметът на Свиленград Георги Манолов.

Специалистите отчитат, че ако проучванията преминат успешно, добивът в района може да започне най-рано след четири години.

В момента страната ни средно годишно консумира около 3 милиарда кубически метра газ, от които едва 10 на сто са от собствен източник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още по темата: нефтгазделян добрев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Тези *** какво ли не ни обещаха.? То не бяха европейски заплати ,то не беше газ ,то не беше нефт...Не се ли страхуват ,че ще им се потърси сметка за многото лъжи ,с които ни засипаха ?Може би разчитат на търпението и "овчедушието" ни ? Мисля ,че този път няма да познаят.Просто не са наясно ,че по- голямата част от българите е по-добре образована от тях и не се "ловят"на "стръвта" ,която ни "хвърлят"
14
2
 
25
 
! Отговори
Глупости на кълбета преди 11 години
Находищата на нефт в България(Северна), защото в Южна няма, са на дълбочина 3000 м. На толкова са находищата и на газ и малко повече до към 5000. Сондажнта апаратура с която разполагала и разполага (защото нищо ново не е закупено след приватизацията му от ***) Предприятието за проучване и добив на нефт и газ Д. Дъбник, дава възможност за сондиране до тази дълбочина. На дълбочина 1500 м нефт може да има в арабските държави или някъде другаде, но на тази дълбочина почти под цялата територия на България има гореща минерална вода. И тука искам да кажа, за да не употребя по-нецензурни думи за този джуклев калинчо с диплома за галерист на картини, че по - некомпетентно, лъжливо, корумпирано и същевременно арогантно и нагло управление на България, като герб не е имало от освобождението ни от турско робство.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Марио-37 abe smeshnik q se vazirai ot tuk ne sme dlajni da ti 4etem glupostite ne stiga 4e GERB NI TORMOZQT S TQHNITE TAPACI A MI I TI SEGA MARIO OTIVA V NQKOQ *** MAHALA DA TE EB............
12
0
 
9
 
! Отговори
ДО 13 преди 11 години
Като 4ета коментара ти и се подсещам за нещо друго - а дали не е някакъв финт това на тия шупумиги да отклоняват вниманието на народа то4но сега около скока на цените на горивата ;) А и като 4етем в текста, те добре си подлагат 4ергата: ако нещо немерели...то можело да се запо4не зондаж.....хахахаха...дрън дрън йерина.....после ще кажат - ееее, ама ние ви казахем 4е вероятно има, но се оказа 4е няма нищо там и така.....големи ментарджии излезнаха тия от ГЕРБ.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако има дадена концесия, концесионерът става собственик обикновено за 35 год. на залежите и ще ни ги продава на световни цени ( ако иска) при такса около 1%- т. е за жълти стотинки. При концесиите държавата губи, печелят само тези, които получават комисионни, защото дават народното богатство да го източват чужденци. Канадската Дънди прешъс изнася злато за милиарди годишно, а плаща само 0.75 % конц.такса- около 6млн., по договор, сключен още от Ив. Костов.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравявам майките на наште ръководители !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
9
3
 
31
 
! Отговори
УУУУУУУФ преди 11 години
НА ТОЯ ДА МУ ИМАМ ДЖУКИТЕ И ПОДПУХНАЛАТА ОТ ФИРКАНЕ ФИЗИОНОМИЯ.НЕКАДЪРЕН,СМЕШЕН И ИЗМИСЛЕН КУЛТУРТРЕГЕР ГЕРБЕРАСТКИ МИНИСТЪР.КАКВО СМЕ ВИ ВИНОВНИ БЕ *** ИЗМИСЛЕНИ И НЕНОРМАЛНИ.УПРАВНИЦИ,ПФУУ.П*ДАЛИ НЕДНИ!
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A бе цялата страна е сондирана през годините от различни фирми и не е намерено нищо съществено.
7
2
 
0
 
! Отговори
,,LARI,, преди 11 години
DA VI DAM MOETO GAZOVO NAHODI6TE ? CQL DEN IZPUSKAM GAZ>QDOH GRAH S PYRJENI 4U6KI I PAPRIKA6. BALGARITE STE PALNI BOKLUCI !
6
0
 
3
 
! Отговори
do mario преди 11 години
никакъв последовател не съм ти, камо ли приятел. Само спамиш излишни и абсурдни неща, които показват колко малка и комплексирана душица си!
5
1
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
нахуи......
4
1
 
33
 
! Отговори
23 преди 11 години
Добрев, ние пък ти търсим дипломата
3
1
 
28
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
освен куршум едва ли ще добиете друго. Добив няма да има при никви условия
2
0
 
16
 
! Отговори
НАЛИ преди 11 години
Уж ве4е щяха да идват 4ужди компании да сондират за нефт и газ? Много абстрактно е вси4ко написано до тук: 'Ако.....може...' Да видим де....дано!
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hahhahahha I ZA TOVA SHTE VDIGATE PAK GORIVATA LI POMIARI OSHTE MALKO I NQMA DA VI IMA GERB E REZIL ZA BG PODARJA *** A RABOTISHTITE BALGARI TAP4E4UDQ SE DALI NE E CINAGANIN NA SNIMKATA