Лятото на обещанията за по-високи доходи

Преглед на печата на 4 септември
Обновена: 4 сеп 2012 07:19 | 4 сеп 2012 07:16, Красимир Ангелов
50
Лятото на обещанията за по-високи доходи
Снимка: Булфото

След като стана ясно, че редица браншове се готвят за протести с искания за по-високи заплати, министрите започнаха щедро да обещават повишение на доходите в изборната 2013 г., коментира под глава "Сега".

След вътрешния министър Цветан Цветанов вчера за по-високи заплати заговориха министрите на образованието Сергей Игнатов и на отбраната Аню Ангелов. В същия тон се изказа и социалният министър Тотю Младенов.

От Министерството на финансите вчера заявиха, че проектобюджетът за 2013 г. още не е готов. И докато не стане факт, не е ясно дали и с колко ще се вдигат заплатите, плащани от бюджета.

"Не очаквам срив на пазара на труда" е заглавието над интервю в "Труд" с Тотю Младенов, министър на труда и социалнатаполитика. "Пикът на безработицата т.г. беше през февруари и март - 11,5 на сто. През април нивото спадна на 11,4 процента, а през май - 11. През юни, юли и август безработицата се задържана 10,8 на сто.

В бюджета за т.г. е заложено средното й ниво да е 11,5 процента. За първото полугодие то е по-ниско - 11,2 на сто. Очакванията на Агенцията по заетостта са, че тази тенденция ще се задържи до края на годината и безработицата ще е по-ниска от предварително заложената", аргументира се Младенов.

Според темата на "24 часа" по едно нещо сме стигнали, дори задминали американците - цената на земеделската земя. Декарът у нас мина 1300 - 1400 лв., колкото струва и в най-плодородния американски щат - Канзас, заявява зам.-шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радостлав Христов. Истерията от пазара на недвижими имоти с надутите цени на жилищата се е прехвърлила върху пазара на земеделска земя.

Заради навлизането на играчи от други сектори, пострадали от кризата, се създавала изкуствена конкуренция в търсенето на земи, което вдигало цените. Балонът и тук ще се спука, въпросът е кога, твърдят фермерите. Те се оплакват, че нямат никакъв шанс да се доберат до сделка със земя, за да увеличат стопанствата си.
Пускането на 154 000 дка държавна земя няма да се отрази на пазара, допълва още Борислав Петков, шеф на асоциацията на собствениците на земеделски площи. "Тези площи са едва 6-7 процента от общия обем на сделките, които се сключват годишно на пазара", аргументира се експертът.

Договорени са 81 процента от общия бюджет на 7-те оперативни програми на ЕС, а разплатените са 24 на сто, отбелязва пред "168 часа" Моника Панайотова, председател на парламентарната комисия по европейски средства. Според нея има пет основни причини усвояването на средствата да е на това ниво:

"Първо - липса на проектна готовност в началото на програмния период, особено за големите инфраструктурни проекти. Второ - сериозното забавяне до 2009 г. на цялостния процес - по редица от програмите бяха усвоени едва 1-2 процента от средствата, същевременно имахме и спрени пари за България. Трето - административната тежест за бенефициентите се оказа голяма пречка при кандидатстване и се наложи да се правят множество промени в ход с цел нейното облекчаване.

Четвърто – нормативната уредба. Пето - липсата на доверие от страна на бенефициентите и ЕК към прозрачността и обективността на проектни предложения", посочва Панайотова.

България и Румъния изпуснаха влака с фондовете на ЕС, коментира на първа страница "Дума". Преходният процес в Румъния "далеч не е завършил", докато в България се движи с "бавни темпове", гласи докладът на френските сенатори Симон Сютюр, Мишел Билу, Бернадет Бурзе, Жан-Франсоа Юмбер и Катрин Морен Бесали, които наскоро посетиха България от името на сенатската Комисия по външна политика.

Те изтъкват забавянето на двете страни по усвояването на еврофондовете, което до голяма степен се дължи на проблеми от административен характер, лоша организация в разпределянето на отпуснатите средства, некоректни подходи към бенефициентите, а често и прилагането на корупционни практики.

"Зимнината скъпа, но пак на мода" е водещото заглавие за "Новинар". Близо 4 лева излиза буркан домашна лютеница. Независимо от високите цени на чушките, доматите, патладжаните и подправките хората избират сами да приготвят бурканите със зимнината.

Таксиметровите услуги в столицата ще поскъпнат, алармира на първа страница "Преса". Клиентите ще усетят увеличението в края на октомври, защото процедурата по пренастройка на апаратите изисква време. Очаква се тарифата за километър да се увеличи с около 30 процента.

През новия политически сезон очаквам изостряне на политическите дебати, защото ще наближат избори, прогнозира пред "Новинар" политологът Антоний Тодоров. "Според сондажите, направени дотук, въпреки че през есента и зимата ще е по-важно да ги проследим, изглежда засега поне в бъдещия парламент ще попаднат ГЕРБ, БСП, ДПС.

Под въпрос стои попадането на партии като "Атака", както и на партии като ДСБ и СДС, особено ако те се явят, както изглежда, поотделно на изборите. Така че новият парламент ще бъде наистина прекроен спрямо сегашния", категоричен е Тодоров.

Премиерските ножици на Бойко Борисов ще щракнат още много пъти в оставащите 10 месеца от управлението на ГЕРБ, допълва "Преса". Дългоочакваното рязане на лентата на втория мост на река Дунав - при Видин - Калафат е предвидено за 29 ноември. До края на мандата Националният музеен комплекс, получил популярност като българския Лувър, ще бъде завършен. До тогава ще е готов и ремонтът на скоростната линия Пловдив - Свиленград. Ще бъдат завършени и 1464 км магистрали и пътища от републиканската мрежа.

За новия политически сезон говори и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. В интервю за "Стандарт" тя изтъква: "За този сезон бих откроила няколко теми с голям обществен интерес. За септември акцентите ще са два. Второто четене на промените в Изборния кодекс.

В ГЕРБ сме последователни в желанието си правилата за изборите да са ясни достатъчно рано, за да могат гражданите и изборната администрация да се запознаят с тях. Втората тема ще е изборът на 11-членната парламентарна квота във ВСС. Изборът на 26 септември ще е прозрачен, ще се състои след обсъждане на кандидатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
17
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Благодарим! Изпълнихте обещанието от 2009 година за достигане на европейските доходи! А сега, с новото обещание от 2012 година ще ги задминем!Да, ама в обратен ред...все така ще сме на последно място по доходи.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всяко правителство : с предизборно обещание!......всяко правителство : със следизборно "оправяне"!
20
1
 
18
 
! Отговори
фен на Тиквата преди 11 години
Гарантирано от ГРОБ !!
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙ МОЖЕ ДА ВЯРВА, ЧЕ ЩЕ ИМА ДОРИ И МИНИМАЛНО УВЕЛИЧЕНИЕ ПРИ НЕПРЕКЪСНАТА СТАГНАЦИЯ ? ОТКЪДЕ ЩЕ ГИ ВЗЕМАТ- ОТ НЯКОЙ НОВ ЗАЕМ НА ДЯНКОВ, КОЙТО СЛЕДВАЩИТЕ ЩЕ ВРЪЩАТ?
18
2
 
24
 
! Отговори
И какъв е извода? преди 11 години
ПО-ДОБРЕ КОМУНИСТИТЕ, ОТКОЛКОТО ТЕХНИТЕ ОХРАНИТЕЛИ.....
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РАДВАМ СЕ, ЧЕ НАБЛИЗАВАТ ИЗБОРИТЕ И ЩЕ СЕ ИЗКЕФЯ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СМЪРТ НА ТРИ ПАРТИИ- ДСБ, СДС И ГЕРБ- ПОЛИТИЧЕСКИ КУ*ВИ И МАФИОТИ НЯМАТ МЯСТО ВЪВ ВЛАСТТА ! ЗА ЖАЛОСТ СЕ ЗАДАВТ НОВИ ТАКИВА- КУНЕВА И МАРЕШКИ- ПРАЗНО НЕМА, НО ОТ НАС ЗАВИСИ ДА НЕ СЕ ЛЪЖЕМ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ. ЧОВЕКЪТ Е ЕДИНСТВЕНОТО ЖИВОТНО, КОЕТО ПРАВИ ЕДНА ГРЕШКА НЯКОЛКО ПЪТИ- ВСЯКО ЖИВОТНО ЕДИН ПЪТ КАТО СГРЕШИ, ИНСТИНКТЪТ МУ ГО ПАЗИ, НИЕ И ИНСТИНКТ ВЕЧЕ НЯМАМЕ И СЕ ЛЮШКАМЕ ОТ ЕДИН ШМЕКЕР КЪМ ДРУГ.
16
1
 
4
 
! Отговори
HAHAHA преди 11 години
To kakvo izleze - vmesto da izlezem malko stabilizirani pone sled upravlenieto na GERB, nie oshte poveche batalqsahme. Horata sa ozvereli i sa na ryba na iznemogvaneto s taq mizeriq.....ne znam...na mene mi mirishe na narodna revoliuciq ako prodyljavat taka neshtata.
15
1
 
23
 
! Отговори
ууууу преди 11 години
хахахаха за къде сме с 20лв повишаване бе,то в махалата на денонощния няма да ми стигнат да изкарам една вечер,камоли да ида на заведение или да направя нещо значимо с 20лв повече,вие политици живейте с 300лв да видим дебелите ви *** как ще мръшлясат и как ще забравите за обяди по 50-100лв,и може тогава да се сетите как живеят 80% от тоя физически убит народ,държим се някак си,можеби сме едни от най големите породи кучета на света,но ще ни приключат ако продължат така...
14
2
 
23
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Нека да минат изборите, после ще видим какво ще прави с доходите новото правителство.На това сегашното вече му мина времето. Сега нямаме нужда от по-високи доходи, няма за кога.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви щракнат ножиците две педи над коляното, дано! Балкански мутри безподобни!
12
21
 
6
 
! Отговори
nasko преди 11 години
До Анонимен N5Незнам откъде зареждат твоите познати в Белгия, но горивото е по-скъпо в цяла Европа. Миналата седмица се прибрах от Белгия и там зареждах за около 1.8Е бензин А95. На магистралите дори е по-скъпо. Като кажете че е по-евтино в Западна Европа чак ми става смешно. Единственото, което си заслужава да се купи оттам е техника и козметика. Всичко друго е поне по 1.5х да не кажа по 2х.
11
2
 
35
 
! Отговори
- преди 11 години
Ей, хора! Затрихте си държавата от алчност!
10
0
 
23
 
! Отговори
До мен си преди 11 години
Дали ако всички си останат в къщи цяла седмица, няма да раздават безплатно бензина после, за да отидат робите на "работа"?Дали робите не са силата, която ги държи? Ако робите се бунтуват, стават ли плячка?Обаче, ако робите си останат в къщи и откажат да участват във войни и пропаганди със храна в мазето за 1-2 годинки, дали няма да се самоизядат "тарикатите"?
9
0
 
19
 
! Отговори
23г. преди 11 години
до 5 :Д какъв ти износ бе брат :D аз тук не мога си пласирам продукцията :Д на 0.30лв кг картофи излизам валат че цяло лято съм работил за тоя дето духа. а ми карат картофи от Франция за 0.26 лв кг :D къде да се бутаме да изнасяме то сигурно в Франция картофите са 0.12лв :Д
8
3
 
28
 
! Отговори
23g. преди 11 години
преди да съм прочел цялата статия, само след първото изречение и заглавието се питам как един собственик на заведение ще повиши заплатите като потока му на клиенти ще се намали драстично след забраната за пушенето :Д
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз имам въпрос към Дянков - защо не изпълнява закона и не индексира заплатите всяка година с 10 процента?
6
3
 
16
 
! Отговори
SOS преди 11 години
А ние работим на магистралите на ББ иняма плащаме!
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам какво обещават, ама вчера си говорих с едни познати от Белгия, които са тук на гости. Казаха че там и бензина и дизела са по-евтини от колкото тук. А минималните заплати са 1000евро :). Храната също е по-евтина. Аз взимам по 1200лв. и все не ми стигат.. не знам как живеят хората с по-малко. Но за да имаме пари трябва да изнасяме продукция, трябва и да работим качествено и съвестно - като германците :)
4
2
 
39
 
! Отговори
обещавай преди 11 години
на всички политически *** това е мотото -обещания !интересно тоя *** Дянков комунистчето що не свали ДДС на някой основни стоки и лекарства тъккмо ще има по голям кръгооборот на парите и хората ще преживяват!!!ама нили си купи луксозен апартамент на любовницата си и го обзаведе пък тя да взима 8000 лв на месец кво ги бърка айдуците
3
1
 
38
 
! Отговори
www преди 11 години
СТАРА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС - КАКТО ВСИЧКИ ДОСЕГАШНИ УПРАВЛЯВАЩИ КЪМ КРАЯ НА МАНДАТА ПОЧВАТ ОБЕЩАНИЯ КОИТО НИТО ЕДНО УПРАВЛЕНИЕ ДО СЕГА НЕ Е ИЗПЪЛНИЛО...