"Фолкзвезда" или "фолк звезда" - както ви харесва

"Айфон", "таблет" и "смартфон" влизат в новия BG правописен речник
11 сеп 2012 19:00,
70
"Фолкзвезда" или "фолк звезда" - както ви харесва
Проф. Владко Мурдаров представи новия правописен речник. Снимка: БТА

Думи като смартфон, смарткарта, таблет, андроид, айпод, айпад, айфон официално влизат в новия правописен речник на българския език, който беше представен днес.  Включени са и други думи, които навлизат заедно с новите технологии – например имейл и онлайн.

Речникът е подготвен от секцията за съвременен български език към Института за български език при БАН, а се публикува от издателство "Просвета".

Изданието включва около 90 000 думи, като поне 10 000 са новите лексикални единици в него, съобщи проф. Владко Мурдаров, който е и ръководител на екипа, изготвил  речника.

Той се състои от 676 страници и е най-пълният правописен речник, който е излизал у нас, посочи проф. Мурдаров.

Според проф. Мурдаров съвременният българин най-много се измъчва при писането на сложните думи и заради това в речника има раздел за слятото и за полуслятото писане. Ако се допуска и слято и разделно писане, в речника думата е отбелязана със звездичка - джазбенд и джаз бенд, етномузика и етно музика,  бизнесцентър и бизнес център, уебстраница и уеб страница,  фолкзвезда и фолк звезда, обясни ученият.

Съкращението “БГ” пък не било правилно да се изписва на кирилица според правилата в новия словник. Ако искаме да напишем „BG паспорт”, абревиатурата трябва да се изпише на латиница.

Днес оригинално българско словотворчество почти няма, в българския език почти не се създават нови думи, но пък заемаме в нашия език много чужди думи, коментира проф. Мурдаров.

От изданието са отпаднали много от думите, които днес вече са остарели и почти не се употребяват.

В речника са включени и цели нови раздели, по препоръка на  МОМН и на издателство "Просвета" сме показали как графично се оформят текстовете - къде да бъдат в тях главните букви и точките, каза проф. Мурдаров.

Особено ценна е частта за оформянето на текст, в която се обяснява как се оформят заглавията и цитатите в него, посочи езиковедът.

Речникът струва 35 лева, а в книжарниците на издателство  "Просвета" ще се продава с 10 процента отстъпка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Иван Клюнчев преди 11 години
В речника пише, че съдържа "около 90 хиляди думи". Това е некоректно. Аз броих заглавните думи страница по страница и са общо около 70 000.
58
0
 
1
 
! Отговори
llauoykcuf преди 11 години
"Ако го нямаше члена, би ли разбрал кой кого убива?"Не спирам да се впечатлявам как привеждащите подобни несъстоятелни аргументи чак си вярват...
57
0
 
1
 
! Отговори
А преди 11 години
Думи като електронен, поща, вокален и група също не са български по произход. И без англицизмите една голяма част от думите в езика ни са с френски, немски, турски, латински или гръцки произход.
56
0
 
1
 
! Отговори
дидо преди 11 години
До Алекс Прав си - преводачи ли нямаме - или по лесното ---- повтаряме като папагали и - хоп в речник .Това БЪЛГАРСКИ РЕЧНИК ЛИ Е или някакво чуждо копие ? И после ми говорят за чистотата на българския език - то вече половината думи са чужди - срамуват се от нашите думи ли ?
55
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Не мога да разбера, защо не са се опитали поне да преведат някои от думитеИмейл - електронна пощаЕлекторат - избирателиболшинство -висшегласиевот - проверкаБенд - вокална група.и т.н. Твърде много чуждици са допуснати в речника., който претендира да е български
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О, и кой ще го купи за 35 лева? поне 15-20 да бяха а то....
53
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
това е глупаво. първо половината думи не са БЪЛГАРСКИ. С което условието е нарушено. Освен това ако ще се пишат думи които ги има в разговорната реч, но ги няма в официялиня език, речника става не ПРАВОПИСЕН, а ПРАВОГОВОРЕН, което може би е по-точно. Освен това е смешно че дават възомжност на думи като фолкзвезда да се пишат и слято и разделено - трябва да кажат изричон как е правилно. Личи си, че Правителството плаща този проект. Твърде несъответствия.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
що не го направиха в електронна форма - все някой щеше да го отвори, а сега - пак даанъкоплатеща плаща, ли плаща за идиотщини
51
0
 
15
 
! Отговори
pl преди 11 години
"Фолкзвезда" или "фолк звезда"Ако не сте сигурно в правописа винаги можете да използвате "ку*ва".
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правописът е украшение,а не фундамент.Най-важна е мисълта.Колкото и безгрешно да пишеш,не умееш ли, да подредиш думите,не можеш ли, да се изразиш , да предадеш стойност, и смисъл на изразите ,и най-правилният правопис е излишен.
49
0
 
6
 
! Отговори
martony преди 11 години
Кайма, това се казва заемки от чужди думи. Нормално е да се приемат за български след като са обществено използвани и нямат аналог на български думи. Ти за думи като физика, философия, математика, граматика, материализъм, социализъм, комунизъм, конституция, демокрация, република, университет, министър, партия, сцена, машина, мода предполагам си чувал?! Те са по същия начин чужди, но възприети и наложени.
48
0
 
5
 
! Отговори
catenaccio преди 11 години
като им гледам единот спонсорите... айфон?!?
47
4
 
4
 
! Отговори
каймата преди 11 години
***,***,ми да сменят езика направо да направят английския официалния език на европейския българин.*** смеха,шопинг,стайлинг,ок,смартфоун, и тн. вече не са английски думи а български,така,че учете английски,не български
46
2
 
5
 
! Отговори
тестче преди 11 години
до пича с теста. Когато се създава тест с изброяване на отговори по позиции(с буквички) се ползват малки букви за тях, пример за твоя псевдо тест:а) Бб) Ав) Дг) Еили такаа. Бб. Ав. Дг. ЕПредлагам ти да се върнеш в училище!
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До TulskiВсички професори са посочили отговор А, а не са отговорили че първата буква е "А". Отговор А казва че първата буква е "Б". Явно и ти си като българските професори :-) Между другото не знам от къде си го копирал тоя тест, не съм чел всички коментари, просто се учудих защо ти цъкат плюсове като си за двойка :-)------------------------Коя е първата буква в АзбукатаА - ББ - АВ - ДГ - ЕВсички Професори са посочили отговор А .
44
4
 
1
 
! Отговори
Гено преди 11 години
До До 40 И Вие сте прав. Я си вЕрвам и чЯта то что Яворов и Славейков са писали. Аргументът ми, че говоримата реч трябва да е и писменна, наистина не засяга диалектите. Въпереки това смятам, че пълния член обременява българския език.П.С. М/у другото "вЕрвам и чЯта" са следствие на съкращението на носовките. "Българите от старо време" са говорили другояче. Ако не вярвате се опитайте да прочетете какво пише на Керековта чешма в Копривщица.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ФолКоза - по накратко.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а че си думам по шопски говор, па тетиа што сакау да чинат :D
41
2
 
15
 
! Отговори
Първокласник преди 11 години
А фолк *** може ли ?
40
1
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 11 години
По твоята логига в БЪлгария ще има поне 5 официални езици (диалекти) - ти вЕрваш ли си и четеш ли какво пишеш?