Бизнесът таи надежда за забраната за пушене

Браншът търпи загуби, иска връщане на старите правила
Обновена: 21 сеп 2012 11:33 | 18 сеп 2012 20:55,
169
Бизнесът таи надежда за забраната за пушене
Снимка: БТА

Повече от три месеца след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места сред ресторантьорския бранш отново има надежди за смекчаване на правилата за цигарения дим, въведени със Закона за здравето от 1 юни тази година.

Сред бизнес средите на хотелиери и собственици на заведения има силно притеснение от спада в оборотите заради забраната, които се засилват особено сега в началото на есенно-зимния сезон.

Въпреки очакванията, че летните месеци ще смекчат негативните икономически последици за бранша, разчитайки, че пушачите ще палят цигари на открито, собствениците вече сигнализират за драстичен отлив на клиенти и спад в оборотите.

По данни на хотелиерската и ресторантьорска асоциация около 10 на сто от заведенията са прекратили дейността си през лятото заради регистриран 90-процентен спад в оборотите. Това са предимно малки заведения, сладкарници или ведомствени места за хранене.

От хотелиерската асоциация отчитат, че забраната за пушене не се е отразила негативно на заведенията по Черноморието, защото там повечето ресторанти са разположени на открито. В големите хотели от известни световни вериги също няма проблеми, защото там правилата за пушене важат от години.

Представители на бранша разкриха, че надеждите им за промяна на правилата са свързани с връщането на стария режим, при който имаше два салона - за пушачи и непушачи, или за разрешаване на пушенето на закрито след 22 часа.

Някои от собствениците дори заявяват, че няма да спазват забраната в настоящия й вид, защото търпят големи загуби и не могат да плащат заплати и осигуровки на служителите си. Други стигат и по-далеч, като казват, че предпочитат да плащат санкции, вместо да спазват забраната за цигарен дим.

Нека припомним, че това е пореден опит на бизнеса да си извоюва известно смекчаване на забраната за тютюнопушене на закрито. Предишните опити от пролетта не дадоха резултат. През март осем браншови организации на хотелиери и ресторантьори изпратиха отворено писмо до премиера, с което настояваха за либерализация на режима с мотив, че ще се свият оборотите и ще се наложи съкращаване на работни места.

Премиерът обаче отхвърли доводите им, като напомни за преходния период, през който действаше частичната мярка за разделяне на салоните за пушачи и непушачи.

Със застудяването на времето и прибирането на масите за хранене на закрито, проблемът за голяма част от бизнеса, се изостря. Този път надеждите на бизнеса за смекчаване на забраната са свързани с наличието на прецедент. В други европейски държави, където е имало влязла в сила пълна забрана за пушене, тя е била отменена.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
10
 
2
 
! Отговори
фсб преди 11 години
вместо пушачите- драскачи тук да се радват от тази забрана и че така ще могат волно или неволно да намалят този вреден порок, който отдавна са осъзнали, че ги прави роби на цигарата, те мрънкят как им се нарушавали правата.... Отворете си очите *** и МИСЛЕТЕ, стига с това селско мислене кой пие повече и кой по-малко... Нямам нищо против пушачите, имам против ***, а в този форму те почти се препокриват :))))
123
4
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Непушачите, много обичат да говорят за някакви права, които имали. Явно някой ги е зомбирал, щом смятат, че единствените им права са тези, свързани със забраната за пушене. Интересно защо никой непушач не си търси правата относно високите цени, ниските заплати, вредната храна, незаконните данъци и такси, които плаща на държавата и т.н.
122
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СПОКО! Пафкайте си на воля, защото предизборно не само ще отменят забраната ами очаквам да озаконят марихуаната, а под строг държавен контрол да продават анфети в лафките на училищата (с акциз разбира се). Всичко в това правителство е проба-грешка, да видим как ще реагира мат'ряла.. и да сме вечно на власт разбира се!
121
10
 
3
 
! Отговори
фсб преди 11 години
колко са жалки някои хора, които очевидно освен за цигари за друго не могат да мислят, като почнат да се оплакват от наредбата - това е, примирете се, клоуни такива. Само доказвате колко сте прости като твърдите, че всички непушачи били гейове или не пиели или правели малка сметка, значи вие като пушите сте велики, така ли.. ***. Баща ми от как се помня пуши, но не роптае като вас, просто защото е интелегентен човек и знае да мисли, не като повечето от вас тук... Аре спирайте да плачете...
120
1
 
4
 
! Отговори
до смешкото 134 преди 11 години
Искаш ама не може...Може утре да поискаш да ползваш тоалетните на Парламента..и там ли са длъжни да те пуснат? По червеното килимче?
119
1
 
3
 
! Отговори
ВОТ преди 11 години
Бойко иска да ми командва и дроба, но след изборите ще командва само каракачанката у Банкя :) ...... рийш?
118
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До пушкомАми аз съм непушач и искам да имам възможност навсякъде да ходя без това да ми вреди! Това си е мое право. А вие пушачите цитирам те:"ще си седят в къщи защото заведение за пушачи е незаконно да има" понеже отнема от правата ми
117
3
 
9
 
! Отговори
пушком преди 11 години
Непушачите да не размахват "правата" си, а да дадат избор на заведенията да са или за пушачи или за непушачи и да видим Непушачите къде ще ходят.... моля?! ще си седят в къщи защото заведение за непушачи може да има само 1-2 = някоя сладкарница за диабетици или ресторант за вегетарианци... аре стига с тея простотии и криво разбрана цивилизация. кво ни е наред че мъдите ни да са отпред?
116
2
 
9
 
! Отговори
гласоподавател преди 11 години
Ако не се отмени тази глупава и дискриминационна забрана аз няма да гласувам за ГЕРБ
115
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заведенията не са обществени места. Когато има държавни кръчми, барове и ресторанти, тогава държавата да диктува какво може да се прави там. Заведенията са си частна собственост и би трябвало собственика да решава дали се пуши, дали се сервира алкохол, ще има ли скара, кой може да влиза и т.н.
114
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СтефкаЩом не са забранили продажбата на цигари значи може да се пуши НО НЕ навсякъде- другото е лицемерие. Не разбрах, като има забрана за пушене на обществено място ти какво, ратуваш и за забраната на продажбата на цигари ли! Аз до там не стигам
113
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДО 122олкова ли е трудно да разбереш, че колкото ти имаш право да не пушиш , толкова и аз- да пуша БЕЗ ДА МИ ВРЕДИШ. НЯМАМ право да те карам да станеш пушач-А ти ИМАШ право да ме поддикваш да дтана непушач. Това не само е морално но и е заложено в законите за образованието..Разбираш ли?! С ръка на сърцето си кажи- НЕ Е ЛИ СПРАВЕДЛИВО ДА Е ТАКА?
112
5
 
10
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
Щом не са забранили продажбата на цигари значи може да се пуши навсякъде- другото е лицемерие.Аз съм непушач но това не означава, че не ме дразни лицемерието според , което може да се продават цигари но не може да се пуши!!!!
111
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво сте се размрънкали, че непушачите пиели по 1 сок и 1 вода? Вие пушачите какво правите? Половин кутия цигари за 1 кафе и 2 часа седите.
110
1
 
7
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
Струва ми се, че ти не трябва и по градските улици да ходиш...Въздуха в София е вреден. Освен това не може целия свят да е в краката ти..Пък и всяко дете знае, че горещ котлон не се пипа и не приближава до него. Та и ти така- не може да диктуваш на целия свят какъв да бъде..Сори, съобразявай се
109
3
 
3
 
! Отговори
До чиновник преди 11 години
Абе хахо, аз от 4 години живея в Северна Европа. Във Виена ходя на всеки 2 месеца, а Берлин ми е на 1 час със самолет. Не ми говори на мен, а си стой в миризливия чиновнически офис.
108
2
 
8
 
! Отговори
ДО 122 преди 11 години
такива:) Толкова ли е трудно да разбереш, че колкото ти имаш право да не пушиш, толкова и аз- да пуша. Колкото аз имам право да те карам да станеш пушач- толкова и ти мен да дтана непушач...Разбираш ли?! Затова ти си стой в неодименото, а аз- в одиминото. Няма да идваш при мен и аз няма да идвам про теб? С ръка на сърцето си кажи- НЕ Е ЛИ СПРАВЕДЛИВО ДА Е ТАКА?
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До има сладкарници!Правото на избор е на непушачите! Не може да има обществено място на което съм лишен от възможност за достъп без да се тровя. Пушачите имат право да избират кога и къде да осъществяват порока си стига да не вредят на околните. Принципът НЕ ВРЕДИ е водещ
106
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До нов моралТова което пишеш, подмяната на един проблем с друг привидно подобен, е класически пример за демагогия! Ние, НЕ ПУШАЧИТЕ безспорно имаме право да не се тровим с дима ти. Твоя работа си е кога и колко ще пушиш, стига да не е на обществено място. Същият принцип се прилага и за пиянството. Пий, но ако си очевидно пиян е незаконно и наказуемо да ти сервират още алкохол, а ти си носиш отговорност за посъпките и алкохола е отежняващо вината обстоятелство
105
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така ще останат по-качествените заведения - тези, които наистина имат какво да предложат като храна пиене и обслужване.А да твърдиш, че непушачите сме по-нахални си е чиста ****ера----щина.