Дянков отпуска 3 пъти повече пари за археология догодина

Вицепремиерът обещава увеличение на пенсиите от април
29 сеп 2012 19:21,
80
Дянков отпуска 3 пъти повече пари за археология догодина
Снимка: Bulphoto

Министърът на финансите Симеон Дянков посети неофициално Синеморец, община Царево, за да разгледа лично тракийското сребърно съкровище, на което се натъкнаха археолози преди два дни.

Заедно с кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев те се срещнаха с водещата разкопките проф. Даниела Агре, която ги запозна обстойно с находката и със значението ѝ. Съкровището, намерено от екипа на проф. Агре, е било скрито като в трезор между скалите пред крепостна стена непосредствено до кула. Там се е намирал домът на изключително богатия владетел на Странджа Кортодзунтос.

Монетите са в керамичен съд, който е бил запечатан с олово, а върху него е бил поставен съд, изработен на ръка, след което е заровен между скалите. Предполага се, че обитателите на дома са ги скрили по време на пожар, в който цялата постройка е изгоряла.

Повечето от монетите са на Лизимах. Има и на Антиох, Селевкт и Никатор. Те са приблизително от III век пр. Хр. Монетите са в много добро състояние и с голям номинал. Те са около 200 и тежат 4 килограма. Според археолозите стойността им е изключително висока и значението им за нумизматиката е огромно.

Дянков сподели, че през тази година са били отпуснати средства в размер на 3 млн. лева за археологически разкопки, а догодина ще бъдат около 10 млн. Той заяви, че спешно ще се отпуснат пари за продължаването на разкопките в Синеморец, а догодина средствата ще бъдат значително повече.

Освен това Симеон Дянков каза, че през следващата седмица ще обсъдят в министерски съвет колко пари ще се отпуснат допълнително за консервирането и реставрирането на сребърните монети. След това съкровището ще бъде експонирано в новооткрития Исторически музей в Царево.

По време на посещението си Министър Дянков изказа задоволство от рехабилитирания път Ахтопол - Синеморец - Резово и че лично ще проследи направата на останалата част Царево - Ахтопол.

След събитието на неофициална среща министърът и кмета обсъдиха детайли по следващата археологическа година и важни теми за община Царево.

Дянков може да поведе листата в Бургас за предстоящите парламентарни избори догодина, съобщи самият той в Синеморец, предаде Дарик радио. „Признавам, че има такива идеи. Причината, е че често идвам в Бургас заради различните археологически находки и много харесвам този район", каза Симеон Дянков.

Вицепремиерът увери, че парите за увеличението на пенсиите от догодина вече са намерени и ръстът ще бъде факт от април 2013 година. Какъв ще е размерът на увеличението, ще стане ясно след 10 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
разкарай се продажен амерекански Г.ъ.з! Парите ни не са твои. Внимавай, манадата ви изтича и ще отговаряте за кражби, злоупотреби и убийства с икономически геноцид. Ще те намерим където и да си!
64
0
 
3
 
! Отговори
j_o_k_e_r преди 11 години
ако иска и 10 пъти повече пари да отпусне.....археолозите никога няма да открият мозъка му.....не се намира нещо което не съществува
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е НА ТЕ ТОЯ КАК ЩЕ МУ СЕ РАДВАД ЗАТВОРНИЦИТЕ В ЦЕНТРАЛНИЯ
62
1
 
3
 
! Отговори
Един Гербераст преди 11 години
Всичко оправихме в България, само за българите пари няма! Иначе за ***, за разкопки, за ушатите сови, за турците инвалиди, за ремонт на метрото и т.н. пари ще намираме винаги !
61
1
 
6
 
! Отговори
Вероятно преди 11 години
Ако управлението на ГЕРБ продължи. След 100-200 години тогавашния министър може да даде също три пъти повече на археолози да изследват дали тук е имало българи.
60
1
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
Г-н Дянков ако увеличите заплатите на чиновниците от януари а на пенсионерите от април бъдете сигурен, че ще Ви замереме с камъни включително и от разни разкопки...Изборите за ГЕРБ ще бъдат фатални..
59
2
 
2
 
! Отговори
Марсианец - чукча преди 11 години
Тоя американски възпитаник смята да пусне печатницата за пари и да прати валутния борд на кино. Ако изпълни всички обещания за вдигане на пенсии и заплати чака ни нова Виденова година.Аман от КАЛИНКИ.
58
1
 
5
 
! Отговори
ч преди 11 години
Това добре, но Дянков първо трябва да помисли как ще възроди промишлеността и селското стопанство, вместо да ровят по цяло лято за скелети. Срамота и невежество. Как е възможно да остави народа си без работа и с робски заплати, а да мисли за археология ? Да ги даде тия средства на учените от БАН за производство на иновация, *** !
57
1
 
2
 
! Отговори
Вози преди 11 години
Легализитайте иманярството !
56
1
 
4
 
! Отговори
нормален все още преди 11 години
Нормално е да ги отпуска за несъществени неща . Той не е виновен , акъла му толкоз. Той е от кружока "мека китка"
55
0
 
6
 
! Отговори
питащ преди 11 години
Факирът Дянков , непрекъснато бърка в джоба си и вади някакви пари , незнайно от къде . Питам се , да не би да идват избори ?!
54
1
 
3
 
! Отговори
Обещания, обещания преди 11 години
Обещал, че и на българите ще свири на струмента, не само на амриканците и циганорите ама знай ли чиляк?Май малко бая лъготят тия.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като бетонирахме красивите морски и планински курорти, нека поне се възползваме от богатата си история. Археологическите находки са единственото, което ни е останало, докато все още не е разграбено съвсем, за да станем добра туристическа дестинация. Нека да печелим поне от това, което ни са оставили предците от древността.Този път намерението на Дянков е правилно.
52
2
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 11 години
Доказано неефективно е да гониш някой, да не гласуваш за него, да го ликвидираш, да протестираш, да водиш войни!Спри да им вярваш и им спри финансирането! Този процес е започнал глобално и затова системата изнемогва е се чуди как да обере останалите!Пробвай да се запасиш с качествена храна. Така ако храната изчезне или стане непосилно скъпа за теб, няма да ти се налага да мародерстваш. И да не кажеш после, че никой не ти е казал!!!
51
1
 
9
 
! Отговори
хм преди 11 години
Погледни небето на София посока Витоша. В момента е 9:27Виж сега точно и ясно, че това не са облаци. Погледай още малко и ще видиш и самолетите, които го разпръскват това "нещо"Не е обикновенна самолетна следа! Тук изсмукват влагата, а на други места причиняват наводнения. Пчелите не могат да се ориентират от тази мътилка.А на нас ни внушават, че има глобално затопляне и искат да ни набиват ЕКО данъци.Може и да не е така, но май е баш така а?
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баси нащастното ко*еле е тоя.айде да идат тия избори, че се не търпят вече.
49
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, платените комунисти,не спите ли ве?
48
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 11 години
А пък ние даваме на Дянков време до следващите избори да си събере багажа и да се пръждосва там, откъдето е допълзял.
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГРОБарски обещания за увеличение на пенсиите с 10% от ... 1АПРИЛ !А сега цените скочиха с 30% ...Къде е Киро на керия?
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Дянков отпуска" ...Че тия пари не са ли български или този навлек ги вади от собствения си джоб?