НЗОК: По-широка пациентска листа и по-евтини лекарства

Промяната е от смяната на ръководството на касата, отчита управителят ѝ
Обновена: 29 сеп 2012 18:50 | 29 сеп 2012 18:49,
14
НЗОК: По-широка пациентска листа и по-евтини лекарства

Понижили са се цените на 350-400 лекарства и поради това е увеличена пациентската листа със 100 000 души, получаващи частично или напълно платени медикаменти. Това констатира управителят на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков пред Дарик радио. Промяната е само за половин година, откакто бе сменено ръководството на НЗОК, посочи Цеков. Здравната каса не е надхвърлила бюджета, който е гласувал парламентът за лекарства за домашно лечение, и в момента се движи по план, а в предишни години той винаги е бил надхвърлян, подчерта той.

Управителят на НЗОК обяви, че основната констатация в доклада на Сметната палата за цените на лекарствата, който бе поръчан през юни от парламента, е, че преди около четири години с промени в закона за здравното осигуряване е отнета възможността на НЗОК да договаря отстъпки от цените, които са определени с референтна цена от комисията по цени и реимбурсиране към Министерството на здравеопазването. В резултат на това касата е плащала по референтни цени. Разликата обаче е, че в други страни институциите, които плащат лекарствата с обществен ресурс, имат възможност за допълнително договаряне. В средата на годината след нормативни промени касата вече също има право да договаря отстъпки от референтната цена.

В двуседмичен срок експертите във ведомството ще се запознаят с констатациите, изводите, препоръките, ще дадат своето становище и след това той може би ще бъде публично достояние.

Цеков обясни, че се водят разговори с фирмите и те са склонни да дават отстъпки, но не в цената, защото се притесняват, че когато една цена падне у нас, тя може да послужи за референт в друга държава, която има по-добри финансови възможности. Фирмите са склонни да дават отстъпки най-вече в натурална форма, тоест да поемат лечението на повече пациенти при същите цени, които са договорени, посочи той.

Управителят на НЗОК уточни, че това устройва ръководеното от него ведомство. Оттам вече са разработили и методика за следващото договаряне, което ще стартира през октомври и предстои тя да бъде одобрена от Надзорния съвет. Там също се предвижда подобна опция. „За нас не е важно дали ще има отстъпка в цената или ще ни се дава по-голямо количество, важно е с парите, които разполагаме, да лекуваме повече пациенти", коментира Цеков.

За разлика от държави като Франция и Германия, където лекарствата на осигурените се плащат изцяло с обществения ресурс, у нас не е така, тъй като икономически страната ни не може да си позволи да отдели толкова средства, подчерта той. В момента в България за най-тежките заболявания, чието лечение струва най-скъпо, касата плаща изцяло, което поглъща около 60% от ресурса, допълни той.

Управителят на НЗОК призна, че подкрепя увеличаването на максималния осигурителен доход. Той припомни, че в момента здравната осигуровка е 8%. „С парите, които циркулират извън публичните фондове, извън регламента, българинът се осигурява на около 12 на сто, тоест още 4 процента допълнително всеки отделя", каза той. На въпрос защо не се направи официално Цеков отговори, че това е въпрос на политически дебат, а той като управител на касата би адмирирал такова увеличение, защото ще обезпечи със средства ред дейности.

Трябва да има сериозен дебат върху клаузата, която позволява хора, които са извън системата на здравното осигуряване да платят 36 месечни вноски и отново да влязат в нея, изрази мнение Пламен Цеков. Около 1,2 млн. души в момента се осигуряват само когато имат нужда, коментира той. „Докато съществува либерален регламент да се влиза в системата на здравното осигуряване с 36 вноски, нещата ще продължават да бъдат по този начин", изтъкна управителят на НЗОК.

Цеков е категоричен, че здравната каса досега не е плащала за лечение на здравно неосигурени хора. При необходимост те могат да се обръщат към спешната помощ, която е грижа на държавата, тя плаща за нея и там не се прави разлика между здравно осигурен и здравно неосигурен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 11 години
А Цеков сигурен ли е че са постъпвали необходимите вноски за ЗО задължение на държавата??? Защото като искат да са прозрачни е крайно време да осветлят какви пари ТРЯБВА и какви пари ФАКТИЧЕСКИ постъпват от държавните задължения по сметките на НЗОК и НОИ.
10
0
 
2
 
! Отговори
9689 преди 11 години
Пълна лъжа,цените вървят нагоре.Това е пи ар акция започната от *** .Най простият пример-прочетох по долу и допълвам-аспирина.А от любовницата на русенския милиционер нищо не става.
9
0
 
3
 
! Отговори
пенсия преди 11 години
Ще стане ама някой друг път . Важното е да ги лажем. Не ги ли лажем друг ще ги лаже. Браво на измисления министър .
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало, анонимния с пълнежа - ти това си го налепил по целия ИНЕТ бре... Кога успя? Сам ли го измисли, или някой ти го каза?
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес в барчето на парламента бяха открити кифли със съмнителен кафяв пълнеж. За добро или лошо всички били изкупени за отрицателно време. След подаден сигнал, служителите на Националната следствена служба тръгнаха по петите на доставчиците, а чрез тях се добраха до производителите. В производствения цех бяха открити 10 клекнали върху тестото ***...Престъпната група беше наречена Карамелените момчетаБТА НОВИНИ
6
2
 
0
 
! Отговори
безпартиен преди 11 години
Трай коньо за зелена трева.За баничар сложен краставичар и после искате да има полза. Ала бала , по гербараски.Пази боже сляпо да прогледне.
5
0
 
3
 
! Отговори
Бах тез цени! преди 11 години
До АнонименИ на мен ми искат 1.4 лв за кило зеле или 13 лв за хубаво сирене!
4
0
 
0
 
! Отговори
НЗОК преди 11 години
Що не ни приемат в Шенген, мама им брюкселска ?!?!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък ще се оплаквам. Докато ми искат 5 лева за *** Аспирин все ще се оплаквам.
2
0
 
3
 
! Отговори
Здрав болен учи преди 11 години
До Болен здрав носиДа беше си купила Стопацид,без рецепта е! Ама нали можем само да се оплакваме....
1
3
 
6
 
! Отговори
Болен здрав носи преди 11 години
Голямо здравеопазване, голямо чудо.Отивам днес в аптеката и искам блистер Ранитидин, който ползвам от години.Умирам от болка.Нямате рецепта г-жо , ми пее аптекарката.Е да умра ли до понеделник без рецепта?