Делян Добрев: За референдума са питали хората искат ли евтин ток

Станишев потвърди, че НЕК стана заложник на АЕЦ "Белене, смята министърът
Обновена: 2 окт 2012 22:15 | 2 окт 2012 22:14,
535
Делян Добрев: За референдума са питали хората искат ли евтин ток
Снимка: Bulphoto

Малко по малко всичко за АЕЦ „Белене” взе да излиза наяве, заяви на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Искам да стане ясно на всички български граждани, че ако не бяха вкарани 1 млрд. лева за „Цанков камък" и 1,5 млрд. лева за „Белене”, в момента Нацианолната електрическа компания щеше да има на депозити 1 млрд. лева, каза Добрев.

„Вече 6 месеца повтарям, че по проекта „Белене” е направена за заложник НЕК и днес Станишев го е потвърдил. Казал е, че НЕК е застанала зад този проект с всичките си активи. Представете си що за решение е това - с активи за 4 милиарда да се опитваш да финансираш проект за 22 милиарда“, посочи министърът.

По думите му случилото се впоследствие е логично - НЕК да вземе толкова заеми, колкото може, а именно близо 1,5 млрд., да ги похарчи за АЕЦ „Белене” и да е в безизходна ситуация.

Днес имаме поредното признание - след като в неделя на аерогарата Станишев каза, че не е подписал договора, защото той не е защитавал националния интерес – че НЕК е направена заложник на „Белене”: активите на НЕК са заложени, за да финансират „Белене”, подчерта Добрев.

Той изтъкна, че ако това бе жизнеспособен и икономически обоснован проект, то щеше да се финансира с привлечени средства, както ще се финансира „Южен поток" – без да се дават държавни гаранции, без да се залага която и да е част от българската енергетика.

Още по темата
„Явно е, че това не е такъв проект, за да се залагат активите на НЕК. Всеки български гражданин може да прецени колко разумно решение е да се заложат активи от 4 млрд. с идеята да се построи нещо за 22 млрд.“ , добави министърът.

Вече никой няма да отпусне заем на НЕК, за да продължи да финансира „Белене”, смята той. „Тази политика е завършила по съвсем естествения за това начин, когато аз станах министър, НЕК бе на колене и тази ситуация не можеше да продължава“, подчерта Добрев.

Според него държавата участва, колкото е могла, по проекта „Белене”. На въпрос дали тя може сама да финансира този проект, той бе категоричен: „Ето, че не успя“. „Въпреки заложените активи на НЕК този проект не успя да се случи, просто защото той не ни е по силите. Не говорим дали би бил изгоден или не, но това все пак е риск за 22 млрд. лева“, добави министърът.

Въпросът за референдум не трябва да е формулиран така, както го задаваха инициаторите: „Съгласни ли сме да развиваме ядрената енергетика чрез строителството на АЕЦ „Белене?”, убеден е той. „Защото какво ако аз съм съгласен да развивам ядрената енергетика, но не чрез строителството на „Белене”, а чрез удължаването живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй, какво отговарям на този въпрос – „да” или „не”“, пита риторично Добрев.

„Да не коментираме, че официално въпросът бе така зададен, а питаха хората „Искате ли евтин ток?“. Аз имам от първа ръка информация, че това се е случило, защото бяха питали моя баща: „Искате ли евтин ток? Ако искате евтин ток, се подпишете в тази подписка“. Той е питал „Къде е графата „не”?“ и те са му казали: „Няма такава графа „не”. Представете си как се събирани подписите“, обясни министърът.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


535
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
443
1
 
3
 
! Отговори
Анти--ГЕРБ преди 11 години
"...този проект не успя да се случи, просто защото той не ни е по силите.." Ами махайте се и да дойдат на власт тези, на които им е "по силите".
442
2
 
5
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 11 години
Миналата година през зимата токът ми достигна 360 лв. (Някой да не вземе да си помисли, че отоплявам 1000 кв. м. помещение- имам само един климатик и чат- пат пусках духалка в кухнятя за около час- два). Тази година токът е увеличен, заплатата ми е 500 лв. и дано да стигне за да си платя сметката за месец... Да, ама ей така, отвътре ми напира един въпрос- ако си давам цялата заплата за ток, с какво да храня децата си, господин министър?!!!!!!!!!!!
441
2
 
5
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Г-н Министър,- ЕДНА РЪЖА ПОВТОРЕНА 100 ПЪТИ НЕ СТАВА ИСТИНА...!!!
440
1
 
10
 
! Отговори
лъжльо преди 11 години
Делянчо, ако наистина татко ти ,ти е казал такова нещо, тогава нямам никакви съмнения, на кого си се метнал - *** си като баща си и лъжеш като него!
439
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Вижте еврейски цинизъм - искате ли евтин ток?! Искаме да няма ток през ноща, за окончателното решение на еврейския въпрос.
438
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ???Мислите ли, че четящите са на нивото на Вашия интелектуален недостиг.
437
1
 
8
 
! Отговори
ИК преди 11 години
Правилно защо да питат.Вие не ни питахте и ни дигнахте тока с13% .Ама това е стартово ще има ощееееееее.
436
1
 
11
 
! Отговори
... преди 11 години
питаха хората много учтиво и обясняваха на всеки който иска. Не се подписах защото искаха лична информация която аз не предоставям на всеки! Дали ще гръмне Румънската отатък дунава или турците ще направят в европейската си част до черно море Атомна електроцентрала и тя ще гръмне или пък ако имаме ние нашата ще даде фира винаги губим ние. Ако се забранят на 1000км от Европа да има Атомна електроцентрала да, но в противен случай по-добре да имаме наша Българска от колкото да купуваме ток.
435
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Диляне като си защитавал Арт дипломата си не са ли те казвали НЕ лъжи.Какъв 1 милиард за Цанков Камък?И защо не се каже че Цанков Камък го строиха и че ще го плащат австрийците?Хидровъзелът е собственост на Националната електрическа компания и се финансира от банков консорциум от Австрия и други европейски страни. Той e субсидиран от правителството на Австрия, което трябва да изкупува спестените чрез водноелектрическата централа емисии на въглероден диоксид, съгласно Протокола от Киото. Строителството започва през 2004 година, а на 24 Юли 2009 г. точно в 12 ч. по австрийска традиция на язовирната стена тържествено е отбелязан 500-хилядния кубик налят бетон.[1] Язовирната стена е завършена напълно в началото на 2010 г. Направен е и нов обходен път Девин - Михалково с дължина 10 км, 900 м. тунел и рехабилитация на 10 км. трасе на стария път Девин - Лясково.Според източници от НЕК и от правителството, двойно е оскъпено строителството на язовира и обходния път. Първоначално обектът е трябвало да бъде завършен през 2008 г. и стойността му да е 220 млн. евро, Крайната цена на работата, извършена от "Алпине", е около 380 млн. евро.
434
3
 
10
 
! Отговори
усмихнат преди 11 години
Деляне,Деляне.Пука им на социалистие за резултатът от този Референдум.Просто си броят дивите зайци. Знаят къде са имали пунктоеве, колко хора и къде са гласували и колко ще гласуват на изборите и ще си направят сметката сами ли ще управляват или в коалиция. И тогава ще почнат да РУГАЯТ или да ХВАЛЯТ останалите останалите претенденти.Знаят какво и как да го направят,,,
433
5
 
11
 
! Отговори
az преди 11 години
СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ЯДЕ козлодУЯ
432
4
 
10
 
! Отговори
az преди 11 години
Не щеме БелеНЕ и ГРОБ не щеме и БК(с)П.А тоз на снимката или да се срие или да се гръмне.
431
11
 
15
 
! Отговори
??? преди 11 години
Кое според вас е по-добре за България?А)----(+)----Да се строят соларни паркове,ВЕЦове,ветрогенератори ПЛЮС инвестиции в енергийна ефективност на сградния фонд у нас(С изпълнители-БЪЛГАРСКИ ФИРМИ И РАБОТНИЦИ)илиБ) ----(-)---- Да се строи АЕЦ върху доказано рискова сеизмична зона,без определена цена,от чужденци?
430
5
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Телянчо твърди, че цялата българска енергетика струва 12 милиарда евро. Ми то, само АЕЦ-Козлодуй струва толкоз. Ами то, Телянчо би я продал и за едно евро, стига да му бутнат нещо под масата. Той е окумуш момче, той и майка си ще продаде за едно евро, ако му бутнат нещо в джеба.
429
5
 
14
 
! Отговори
66 преди 11 години
И тоя изби тъпометъра..Може ли "баща"му да пита къде е графата за "не" за подписка в подкрепа за референдум???Явно крушата не пада по-далеч от дървото...Тоя "експерт"по икономика и енергетика изкара че ЕК си е дала разрешение за АЕЦ Белене без да разбира нещата също като него..И понеже само предишните са малко да са виновни ще прибавят и някои други белким се намерят повече балъци да им вярват.
428
5
 
20
 
! Отговори
ДО 507 преди 11 години
Я СЕ СКРИЙ- ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ Е ПРОУЧИЛА ИЗ ОСНОВИ ВЪПРОСА ПРЕДИ ДА СИ ДАДЕ СЪГЛАСИЕТО. ПЪК И КОЗЛОДУЙ Е НА СЪЩАТА ТЕКТОНСКА ПЛОЧА.
427
16
 
23
 
! Отговори
??? преди 11 години
Съгласни ли сте да се строи АЕЦ у нас върху зона с доказано висок сеизмичен риск?НЕ(+)ДА(-)
426
9
 
23
 
! Отговори
да преди 11 години
А това теле с жълто покраяй устата какво иска да попитат хората при подписката, Напр. що не предложи да попитат ИСКАТ ЛИ СКЪП ТОК ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ-ове Марица 1-3, по-скъп ток от българската Марица 2,*** лигав е този ТЕЛЯНЧО
425
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
магистрали 100 км или там не знам колко, една зала започната от предишните и много приказки, глоби до небесата, данъци също, такси, акцизи и др. също, народа едвам оцелява. за какво са му на народа магистрали като няма какво да яде?? направете заплатите 2-3000 и тогава ще ходим на море със самолет, не ни трябват магистрали!
424
7
 
24
 
! Отговори
Мама Таня преди 11 години
Делянчо, калпазанчо, връщай се в Аскюво да си доучиш, мамин сладък...