Кой с кого ще се коалира - тяхна си работа!

Преглед на печата на 23 октомври 2012 г.
Обновена: 23 окт 2012 07:13 | 23 окт 2012 07:13,
90
Кой с кого ще се коалира - тяхна си работа!
Сергей Станишев поиска всеки да си каже с кого ще се коалира. Снимка: Impact Press Group

"Кой с кого се коалира си е негова работа", под това заглавие социолози и политолози коментират в "Труд" изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев, че хората трябва да знаят кой какво ще прави след изборите. Според Станишев най-важният политически въпрос в България е заявката кой ще прави коалиция с ГЕРБ. Според Андрей Райчев това не е политически ход от страна на Станишев, а пропаганден, идеологически.

Така той утвърждава идентичността на БСП, и то здраво. Ако искаше да привлича някакъв сбор от партии, щеше да ги покани на среща. Димитър Аврамов смята, че не е работа на Станишев кой с кого ще се коалира. А БСП все повече заприличва на ГЕРБ, т.е. на дърдореща партия. А самата ГЕРБ е в трудно положение, с падащ рейтинг. Това обаче няма да доведе до автоматично връщане на БСП на власт.

Още по темата
Мира Радева посочва, че Бойко Борисов е човек с изключително силно лидерско его. И много трудно ще приеме да се коалира с когото и да било. Той постоянно ще залага на това да спечели максимален вот сам. А ако не получи достатъчно подкрепа, по-скоро може да се откаже от управлението. За Васил Тончев е ясно едно - ГЕРБ не може да направи коалиция с БСП. Безспорно най-удобен партньор на ГЕРБ е СДС. Ако около СДС възникне някаква формация, която да влезе в парламента, това ще бъде желаният партньор.

"Монитор" коментира постъпката на ромите от Добрич, които се гавриха с портретите на Левски, цар Симеон Велики и Борис т. Според Иван Игов, психолог, трябва да се разграничи етническата принадлежност на младежите от постъпката им. Случаят трябва да бъде приключен, момчетата да получат съответното наказание за поругаването на националните ни символи и повече да не се шуми по този случай, защото по този начин само ги превръщаме в герои.

В никакъв случай да не се позволява на националистическия изговор да взима връх. Всяко раздухване на случката ще увеличи честотата на подобни провокации, предупреждава социологът Антоний Гълъбов. Според него случката най-вероятно е както опит за гавра с историята, така и помпане на мускули. Големият проблем е в това, че по този начин се създава напрежение в обществото, което насърчава от една страна всякаккъв вид лумпени, които се забавляват, но от друга страна дава шансове както на националпопулизма, така и на ответните му реакции.

Изпуснато ли е младото поколение, коментира в "Новинар" доц. Маргарита Бакрачева, социален педагог. По думите й има прекалено много възможности и прекалено много изисквания към младите, за сметка на което са поставени в една абсолютно неясна рамка.

Младите хора нямат стабилна опора, на която да стъпят и да знаят, че щом полагат усилия, тези усилия ще бъдат възнаградени. Оттук нататък трудно може да бъдат формирани каквито и да било ценности, тъй като за да имат своята сила, те трябва да бъдат потвърдени във всекидневието. Много трудно може да възпиташ определена нагласа, когато самият живот и самото всекидневие показват, че нещата са прекалено несигурни не само в България, но и в световен мащаб.

"Ген. Делов освободи Кърджали, но не от ДПС", коментира "Сега". Най-запомнящият се момент от честванията на 100-годишнината от Балканската война се случи в края на миналата седмица в Кърджали. Местното ДПС отказа да почете ген. Васил Делов, освободителя на града по време на войната, с почетно гражданство. Със своето поведение в Кърджали ДПС създаде, или по-точно задълбочи, два сериозни проблема.

Първият е чисто партиен. Колкото и велики политици да са Ахмед Доган и компания, те никога няма да бъдат нещо повече от водачи на скромна етническа партия. За ограничения потенциал на ДПС има и обективни причини. Към турците у нас продължават да съществуват предразсъдъци и притеснения. Те са лесно обясними с факта, че само допреди 134 години нашите земи са били османска провинция.

Проблемът на ДПС е, че по време на цялото си съществуване тази партия не свърши почти нищо, за да намали поне малко тези предразсъдъци и притеснения. Вторият проблем, който отдавна съществува и за пореден път бе актуализиран от ДПС в Кърджали, засяга обществото ни като цяло. Въпреки толерантността и хармонията в отношенията между българи и турци у нас на битово ниво напрежението между тях продължава да съществува и избива на повърхността по време на избори. И за това отговорността на политиците - не само на тези от ДПС - е огромна.

"Герои за партийна употреба", коментира "Труд". Генерал Васил Делов е предложен за орден "Стара планина с мечове" - най-високото държавно отличие. Орденът се предлага като алтернатива на отказаното от общинския съвет на Кърджали звание "Почетен гражданин". Така и не се разбра какви бяха мотивите на доминираната от ДПС община, че да политизират и възпламенят стогодишния юбилей от освобождението на Кърджали. Самото звание е малко абстрактно и не си струваше да се стига дотук, но очевидно битката за Родопите продължава.

Ген. Делов със сигурност заслужава много повече от орден - например да не го замесват в политика на етническо противопоставяне. Заради него се изпокараха партийните партизани в Кърджали. БСП и ГЕРБ са съюзници срещу ДПС. Инициативен комитет вече събира подписка за прословутия орден. Така напрежението в града стана още по-голямо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фурнаджийската лопата, промени изявлението си. А червените журналисти замазвата гафа на пес Станишев.
34
12
 
14
 
! Отговори
вик3 преди 11 години
Всъщност тези социологически проучвания помагат на ГЕРБ. Причината е, че Бойко Борисов няма да иска да се коалира с нито една партия освен СДС и АТАКА(ако изобщо влязат) и хората ще решат масово да гласуват за ГЕРБ, за да не видят нова тройна коалиция с участието на БСП и ДПС, които и до ден днешен по-голямата част от народа ненавижда.
33
10
 
12
 
! Отговори
Учудената преди 11 години
До 32 - "не заслужаваме ли да живеем като европейци ."Че кой ви пречи? Аз СИ живея като европейка - изкарвам достатъчно пари, имам всичко, което имат и моите колежки в Германия и единственото, което ме тормози в Родината са воплите на мързеливи и некадърни индивиди като теб, които си приписват някакви "заслуги" и не спират с претенциите си да живеят като мен, въпреки че НЕ РАБОТЯТ като мен. Съжалявам, комунизмът свърши. Ако имаш някакви претенции за по-добър живот, трябва да се потрудиш и да си го създадеш. А да висиш по цял ден с кафето и цигарата пред компа и да се жалваш колко си зле, като в същото време чакаш някой от някъде да ти направи стандарта на живот европейски - е не си познал/а! :)
32
2
 
14
 
! Отговори
Генерал Луков 4 преди 11 години
Добре че тогава успяха да ги хванат натясно и да ги озаптят и нищо НЕ стана!!! И нещата по Кърджали и Джебел се разминаха на косъм БЕЗ ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ....!!! И същите тези сега ми се държат като султани насред Майка България?!?! КОЙ ИЛИ КОИ ГО ПОЗВОЛИХА ТОВА БРАТЯ БЪЛГАРИ?!? ТОВА ИСКАМ ДА ЗНАМ?!?!.... КАКВИ НОВИНИ НА МАЙЧИН ЕЗИК? КАКВИ ЧАСОВЕ В УЧИЛИЩЕ ПО ТУРСКИ?!?.... КОЙ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И *** ПОЗВОЛЯВА ТОВА?!?... КАТО ИСКАТ ТУРСКИ ЕЗИК ДА СИ ХОДЯТ В ТУРЦИЯ!!!!!............
31
2
 
17
 
! Отговори
Генерал Луков 3 преди 11 години
.... За какъв "възродителен процес" ми реват тия?!? Пряк свидетел съм на много от събититията случили се конкретно в Джебел и Джебелско! Никой нищо не им е правил! А това за танковете и за прегазено турче са пълни глупости.... съчинени от турските дерибеи на АНТИКОНСТИТУЦИОННАТА ПАРТИЯ ДПС!!! Тези,които правиха НЕЩО... бяха самите турци... Нагли до безумие... за атентатите вече казах! Но и по Джебелско и Кърджалийско бяха готови за терористична дейност! Това го знам със сигурност! :( :( :( :(...
30
1
 
9
 
! Отговори
До Генерал Луков преди 11 години
по тази логика българи живеещи извън България нямат право да живеят като българи.независимо къде си човек трябва да има право навсякъде да живее както си иска и като какъвто си иска стига да не нарушава законите.
29
3
 
19
 
! Отговори
Генерал Луков 2 преди 11 години
Чувстваш ли се турчин... Прав ти път в Турция! Какъв го дирят тук?!? Тодор Живков много добре им беше дал начална скорост!!! Обаче идват и си взимат БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИИ нали?!? Взимат и крадат БЪЛГАРСКИ ПАРИ нали?!? Да си взимат ТУРСКИ ПЕНСИИ! Правят се на много онеправдани и невинни така ли?!? А атентатите на гара Буново? На Летище Варна?!? На Автогара Пловдив,където дори единствената жертва е жена точно от Кърджали!!!!!............
28
3
 
3
 
! Отговори
До Генерал Луков преди 11 години
по тази логика българи живеещи извън България нямат право да живеят като българи.независимо къде си човек трябва да има право навсякъде да живее както си иска и като какъв си иска стига да не нарушава законите
27
7
 
12
 
! Отговори
истина е! преди 11 години
Кой са БСП?50-60 човека около Съсела,който се опитват с всички средства да се доберат до следващият парламент!
26
2
 
1
 
! Отговори
До Учудената преди 11 години
нито ти нито твоите познати са 90 % от населението на България . не заслужаваме ли да живеем като европейци .
25
2
 
23
 
! Отговори
Генерал Луков преди 11 години
Аз съм от Кърджали и истината за този наистина хубав БЪЛГАРСКИ...подчертавам БЪЛГАРСКИ ГРАД!!! е тази че турчеляците се държат и имат самочувствието на някакви султани и везири а българите все едно са някакви "покорни рая".... Все едно градът ни НЕ Е ЧАСТ ОТ МАЙКА БЪЛГАРИЯ а е квартал на Бурса....!!! Като са толкова турчеещи се.... и се чувстват турци в душата си... Турция е на една ръка разстояние! Какво чакат?!?! Прав им път! И повече никога да не се връщат по възможност!!!.....
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лято, жега и замъглено съзнаниеМного хора вече се настройват на вълна Евро 2008″. За щастие на тройната коалиция, която все още е на власт по една единствена причина хората са толкова заети да изкарват пари, че не им се отделят 4-5 дни за сваляне на правителство. Защото точно толкова дни са необходими да свалиш настоящото правителство.Всъщност като се замислиш не е чак толкова лесно да свалиш правителството на Станишев от власт. То произвежда толкова много гафове и нарушения на закона, че обществото не може да се съсредоточи върху един или даже върху няколко. Тъкмо някой да организира политическо действие заради поредния скандал и веднага се появява нов по-голям скандал. Започвам да си мисля, че в БСП, ДПС и НДСВ в са овладели нова политическа формура за оставане на власт. А тя е мащабни по качество скандали + честота на издънките = разфокусирано обществено внимание.Нещо като като котки гледат Уимбълдън, тоест непрекъснато въртене на главата наляво надясно, докато ти се завие свят.Сезонът на замъгленото съзнаниеВ предишни правителства си имаше месец за скандали август. Знаеха се дори производителите им прокуратурата или по-точно бившия главен хрокуро г-н Филчев. Сега при социалистическото правителство скандалите са ежедневно зрелище. В последната година ги наблюдаваме във всякакъв вид, дори като ПР престрелки между премиера Станишев и кмета на София Бойко Борисов. Те се развиха дотолкова, че големите български вестници станаха като политически Биг Брадър.Който от двама се събуди сутринта накриво или има гаф за замитане звъни по редакциите и дава интервюта. За известно време препирните кой е по-велик между Станишев и Борисов замениха стария позабравения двубой Костов Доган. Да, ама дали от ревност или от проклетия (зависи коя емоция се появи първа в определен момент) г-н Костов и г-н Доган пак заспориха по медиите. И то по хубава тема Кой повече е крал? или ако трябва да съм по-обективен Кой е крал и кой не? (крал в смисъл на крада).Най-интересното е, че в за разлика от словесния двубой Борисов-Станишев, който се води с изразни средства като двойкаджия, Станишев ще прибере горите на ДСП, Станишев да слезе от колата и да отиде в смесените райони, Не казвай хоп, преди да скочиш, Пречупих се към Станишев, Костов и Доган говарят с доста по политическа лексика. Макар и често да се състои от логически неиздържани твърдения.Иван Костов твърди, че Ахмед Доган се опитва да спре операция Чисти ръце. Интересно аз не си спомням такава да е започвала. Г-н Доган пък е направо директен За разлика от г-н Костов, никога не съм крал през живота си. В случая крадецът вика дръжте крадеца. В неговото изказване има едно невярно нещо и едно елегантно признание. Какво имам предвид?Първо, че онази яхта за 2 милиона евро, чиято снимка публикува в-к 24 часа не е на г-н Доган поради 2 причини. Първата е, че ако някой каже обратното може да го осъдят и второ, защото сигурно наистина е купена на друго име.Другото, което ви се натрапва е репликата никога не съм крал през живота си която е доста претенциозна. Винаги когато човек каже нещо такова излиза детската ти учителка до 3-ти клас и разказва история, как във втори клас си крадял всеки ден банички от училищната лавка. А пък то като тръгнат разказите край няма! И на измислените и на истинските.Стигам и до елегантното признание В случая крадецът вика дръжте крадеца. Тук мога да кажа единствено, че трябва много да се внимава с народните изрази и поговорки. Защото понякога използването им съдържа завоалирано признание.Май е най-добре г-н Костов и г-н Доган да си мълчат по темите корупция и кражби. Историята показва, че поне единия от двамата или пък и двамата са недалновидни. Ако не бяха скарали СДС и ДСБ през 1997 г. сега щяха още да си разменят комплименти в медиите кой е по-голям държавник. Но както често става и този път историята се е случила заради инцидент, а не заради целенасочено поведение.И докато двама спорят, кой крал и кой не, БСП продължава да си краде (последното е изказване, за което никой не може да бъде осъден). И така си живеем в приказката за кервана и кучетата.Иначе да ви кажа честно спорът Доган Костов поне е по същество, за разлика от този Станишев Борисов. Ако се водеше със смислени аргументи щях дори да изпитам носталгия по отминали политически времена. В крайна сметка обаче и двете политически двойки май дават съществен принос за това операция Чисти ръце въобще да не се провежда.
23
15
 
13
 
! Отговори
123 преди 11 години
точно така Серго мачкай ГЕРБЕРИТЕ
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на предишните избори някой беше казал,че е скрил паспорта на баба си за да не гласува"Ö"
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Възрастов съставна българската държава2011година: 0-17 г. - 1 172 208 души (16.0 %) ; 18-64 г.-4 789 967 души (65.1 %) ;+65 г.- 1 389 059 души (18.9 %);Етнически състав на българската държава :Българи-5 664 624 души (6,244,221) 84,8%;Турци- 84.8 588 318 души (648,514) 8.8% ;***- 325 343 души (358,631) 4.9 % ..а сега си направете сами сметката кой за кого ще гласува;))
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички са еднакви !
19
13
 
18
 
! Отговори
дан преди 11 години
БСП са готови да се коалират с дявола, с АТАКА, с ДПС, с хитлеристка партия ако трябва, само да се добере до властта
18
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най- неприятния тип в България! И ми го натрисат пред очите по няколко пъти на ден. Поне да беше казал нещо важно. И после ми кажете че статиите не са платени.
17
7
 
8
 
! Отговори
Банкянски Педал преди 11 години
ГЕРБава България: България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС), които плащат най-висока икономическа цена заради безработните младежи, които не учат и не се квалифицират, посочва се в доклад на Европейската фондация за подобряването на условията на живот и труд (Eurofunds).Данните на организацията показват, че България е държавата с най-много младежи до 29 години, които не работят, не учат или не са на стаж (т. нар. NEETs not in Employment, Education or Training). След нас се нареждат Италия, Ирландия и Испания.
16
13
 
22
 
! Отговори
LaRi преди 11 години
Егото на Боко хич няма да му помогне при следващите избори. Ако ще и на ръце да ходи, хората вече разбраха що за проста мутра и лаладжия е. Че и в Европа и Америка ни "прослави" с простотията си и с "прекрасното" си минало.