Сплотеният екип - мотивацията на българина да работи

Важно за служителите е дали имат възможност за развитие и творчески изяви
Обновена: 30 окт 2012 10:21 | 30 окт 2012 10:21, Петя Славова
5
Сплотеният екип - мотивацията на българина да работи
Снимка: Reuters

Справедливата оценка на качествата му и сплотеният екип са водещи в мотивацията на българина да работи, обяснява Илия Иванов - психолог, работил с български и германски компании.

Обединяването на различните хора, работещи на едно място, е трудна задача, затова по-богатите фирми наемат специалисти за осъществяването на популярния вече "тийм билдинг" или психолог, който да направи индивидуални профили на служителите и да даде препоръки за работа с тях, пише БТА.

По този начин мениджърът добива представа за личните качества и потребности наслужителите си, получава индивидуални насоки за мотивиране на всеки от тях и има възможност да повиши тяхната производителност, от което да спечели и компанията.

Подобни практики за управление на човешките ресурси са широко разпространени в Западна Европа. Водещо за мотивацията на хората в работата са справедливата оценка на качествата им и толерантния климат на работното място, коментира д-р Иванов, позовавайки се на своя опит.

Важно за служителите е дали имат възможност за развитие и творчески изяви, дали на работното място има дисциплина, ред и ръководство, което да зачита способностите им. Добрата комуникация, както по хоризонталата, така и по вертикалата, както и ясното поставяне на целите, също са много важни за работниците, отчита специалистът.

Парите не са водещи, дори при добро заплащане, има служители, които напускат и дори не дават обяснение за причините. Макар привидно заплатата да е водещ мотив за работа, впоследствие се оказва, че пренебрежението, ощетяването или неуважителното отношение, са причина хората да сменят работата си. Особеност на българина е, че е индивидуалист, не обича да има началник и бърза да напусне, щом се сдобие с необходимите опит и контакти. Най-изявено е това в търговията, там е и най-голямото текучество, посочи специалистът.

За установяване на нелоялност и неискреност, психологът има своя технология, която включва 700-800 въпроса, представляващи пакет от тестове и психологически методи. Ако мениджърът иска бегла ориентация за социално-психологическите качества за своя средноквалифициран персонал, цената е около 60-70 лева на човек.

За по-отговорните длъжности сумата е около 100 лева. Услугата включва и препоръки към работодателя, на основата на получената информация. Има някои "недостатъци", които могат да се превърнат в предимства за определена работа, коментира д-р Иванов. Един бавен и муден човек например може да се окаже по-подходящ за спокойна и скучна работа, на която трудно би издържал по-нервен служител, даде пример специалистът.

Периодичността на изследванията зависи от спецификата на дейността, но с хората трябва да се работи системно, смята психологът. Това е необходимо, защото един човек, който е бил лоялен към компанията три или пет години, в един момент може да стане нелоялен, ако към него са се отнесли по същия начин, добави той.

Според специалиста мотивацията на служителите трябва да се проверява периодично, тъй като липсата й може да доведе до недостатъчна производителност на труда, а оттам и до загуби за фирмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
За територията на България това е още една форма за ядене и пиене!
3
1
 
1
 
! Отговори
мими преди 11 години
Статията е много хубава, жалко че тук в България никой не работи така или са малко фирмите. С удоволствие бих я препоръчала на шефа ми - с връзкари най-трудно се работи
2
2
 
7
 
! Отговори
Тоя преди 11 години
драскач къде живее, та лее такива фалшиви фрази, ,,екипи,сплотеност,, дрън, дрън!Хората бачкат за жълти стотинки,и ги правят на маймуни, аман от псевдо- психолози - психопати!!!!!!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На прасетата от снимката им дайте кифли за да се сплотят.