Безработицата нарасна до 11,5% през третото тримесечие

Според бизнеса тя ще расте още, а държавата залага спад
Обновена: 5 ное 2012 14:53 | 5 ное 2012 13:58,
96
Безработицата нарасна до 11,5% през третото тримесечие
Снимка: БТА

Според предварителните резултати от проведеното от Националния статистически институт наблюдение на работната сила през третото тримесечие на 2012 година безработицата в страната се увеличава с 1,3 процентни пункта в сравнение със същото тримесечие на 2011 г. Според НСИ безработните вече са 393 хиляди, а коефициентът на безработица е 11,5%. 

Само перди ден социалният министър Тотю Младенов заяви, че няма да има ръст на безработицата догодина, а основна цел на министерството е да задържи нивото й през 2013 г. на ниво от 11-12%. Той се аргументира със стартирането на различни програми в подкрепа на бизнеса за запазване и разкриване на нови работни места, по които министерството е предвидило 72 млн. лв. Според Младенов тези средства ще помогнат на малките и средни предприятия, вместо да съкращават хора, да имат стимули да назначават нови.

Представителите на бизнеса, експерти и икономисти обаче са на друго мнение по отношение на очакванията за нивото на безработицата през 2013 година.

Бизнесът е скептичен за заложеното равнище на безработицата през 2013 година в проекта за бюджет на държавата. От две големи бизнес организации – Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал изразиха сериозни съмнения, че планираното ниво на безработица от 10,3% догодина ще се постигне.

При гласуването на проектобюджета за следващата година в комисия изпълнителният председател на камарата Божидар Данев подложи на съмнение прогнозата на финансовото министерство. Според него управляващите имат твърде оптимистично очакване за безработицата при предвиждан ръст на БВП от 1,8% за 2013 година. Данев смята, че за да се състои този ръст на заетостта, БВП през 2013 г. трябва да е поне 3,5%, а такъв не се очертава.

Прогнозата на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев е, че безработицата ще продължи да се увеличава и догодина, макар и с по-бавни темпове. Той смята, че нивото й ще се задържи над 12%.

Икономисти прогнозират задържане на нивото на безработицата. Председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски смята, че тя ще остане на ниво от 11-12% догодина, а в краткосрочен план не може да се очаква сериозно намаление. Поне още няколко години няма да има спад в равнището на безработицата. А понижаването й ще е бавен процес, който ще отнеме поне три-четири години, преди да има по-осезаемо понижаване, смята Прохаски. Според икономиста основният проблем на пазара на труда е, че икономиката не предоставя стимули на бизнеса да привлича нова работна ръка.

Още преди публикуването на проекта за бюджет за 2013 година в бюлетин на Института за пазарна икономика икономистът Петър Ганев коментира, че е задължително дебатите около Бюджет 2013 да се превърнат в разговор за работните места. Според него вместо да се търси някакво административно покачване на заплатите в частния сектор, по-добре да се мисли как да се намалят тежестите върху труда. Въпреки че традиционно се говори повече за безработица, отнасяща се до търсещите работа, данните за заетостта са тези, които са показателни за потенциала и развитието на дадено общество – неслучайно Европейската комисия поставя стратегически цели за заетост, а не за безработица", отбелязва още Петър Ганев.

Разчетите на бившия социален министър Иван Нейков са за стабилизиране или леко нарастване на безработицата през следващата година. Той базира прогнозата си на няколко фактора. Очаква се много хора да не се появят в официалната статистика, защото не вярват на системата и ще продължат работа в сивия сектор. Очаква се нарастване на броя на така наречените „обезкуражени“ безработни – тези, които въобще не виждат смисъл да се регистрират на борсата, тъй като многобройните опити, които са правили, не са довели до решение на проблема им. 

Бившият шеф на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков също очерта пред Investor.bg мрачна картина за пазара на труда. Според така заложените прогнози догодина би трябвало да бъдат разкрити едва 12 хиляди нови работни места, което е много тревожно като се има предвид, че през миналата година в страната са закрити 400 хиляди работни места.

Христосков посочи още, че в момента в предприятия, които агонизират, работят около 200 хиляди души, които всеки момент могат да бъдат освободени. Прогнозите за равнището на безработицата през 2013 година според него, са обезпокоителни. Реалната безработица в България е значително по-висока от прогнозираната в проектобюджета за 2013 година, каза експертът. Реално нивото й е около 15%, при заложено равнище от 10,3 на сто в проекта за бюджет.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: безработицатаНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да работиш за 600 лв и да си безработен - все тая.Мизерия.Няма макроикономическа стратегия, как да се развива икономиката на БГ.Общо взето икон. политика на правителството се заключава в спазване на бюджетна дисциплина!Няма лошо, но.. това е кърпене на бюджета посредством изтупване на брашнения чувал.Коректно е да се отбележи, че нито една партия не предлага нещо градивно.Няма икономическа и държавническа мисъл, а само партизанщина.Усвояването на еврофондовете е нещо положително, но крайно недостатъчно!В основата на просперитета не са хвърлени пари от някъде а ИКОНОМИЧЕСКАТА СВОБОДА.Свобода на икономическото предприемане.
73
0
 
6
 
! Отговори
men преди 11 години
Елементарно е да се провери това просто се вижда колко хора са с осигуровки в НОИ (всеки договор се регистрира там), а не да ми гледат колко се били регистрирали в бюрата по труда, а относно заетоста по програми всичко е бош лаф тъй като по програмите има доста назначени, но те са на минимална работна заплата и като са на 4 Часа получават около 120 лева след приспаднатите осигуровки... това реална заетост ли е ??? и кой може да живее с 60 евро
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Безработицата е поне 40%,стига сте ни лъгали ние не сме *** и виждаме реалната обстановка в страната,това говори какви некадърници ни управляват!
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sledvashtite 2 godini v balgaria palna mizeria .
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имате грешка не 11,5 а 21,5 е безработицата!!! Хайде внимавайте повече друг път,моля!!!
69
0
 
10
 
! Отговори
ОчеВАДНО преди 11 години
Няма смисъл от безплатни курсове по някакво направление, от бюрата по труда.... нито пък да чакаш борса да ти намери, свясна работа....Безработицата е много повече над упоменатите 12 %.... а да не пишем, за НЕРЕГИСТРИРАНИТЕ по бюрата на труда...
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте лъгали!!! Безработицата е над 25 %! Освен ***,които са си постоянен безработен контингент, все повече хора в трудоспособна възраст остават на улицата. А Агенцията по заетостта няма никакъв ангажимент към тях с полезни курсове за квалификация и преквалификация. Много от хората не подновяват регистрацията си,защото няма никакъв смисъл.
67
0
 
13
 
! Отговори
Хетфиелд преди 11 години
Безработицата е много над споменатите проценти! 11,5 процента може да е официалната безработица. Но реалната е над 20-22%. Не знам кого лъжат управниците... май само себе си!
66
0
 
9
 
! Отговори
kuin преди 11 години
nad 50% e nai malko trqbva da izmetem taq *** Gerb i da izberem 4itavi xopa ina4e tejko ni gorko
65
0
 
8
 
! Отговори
икономист преди 11 години
Чисто икономически ефект - бизнеса се разтоварва от нискоефективен персонал, без който може да оцелее. Хора, които са важни за една компания и носят приходи и имат сериозен принос няма как да загубят работата си, освен ако фирмата не фалира. Положението е тежко, но има изход и той е да бъдат изритани ГРОБ от властта.
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България ? Закривай .
63
0
 
15
 
! Отговори
до 79 преди 11 години
добре си го написал, но точно по времето на Тодор Живков вече нямаше лагери. точно той ги премахна, но тези преди него добре бяха прочистили всички кримки и убийци."Върни се Тошо ,че без тебе много по-лошо!!!"
62
0
 
25
 
! Отговори
щирлиц преди 11 години
Процентът на безработицата е единица мярка за некадърността на управниците-сегашните и изобщо като цяло.Искате ли въпросният процент да расте главоломно,със скоростта на новострояща се магистрала-изберете същите мутри за още четири години геноцид и антибългаризъм.
61
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гарантирано от ГРОБ...
60
15
 
10
 
! Отговори
До Тодор Живков преди 11 години
"Другарки и другари, по време на моето управление нямяше безработица. Имаше"...Концлагери
59
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Цифрата може да ви изглежда висока..."Не. Цифрата е изкуствено занижена, всъщност безработицата в България е много по-висока.
58
6
 
35
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Другарки и другари, по време на моето управление нямяше безработица. Имаше недостиг на работна ръка, което компенсирахме с граждани от Виетнам. Хората получаваха заплати и живееха добре. При демократичното общество българският народ мизерсва и гладува. Политиканти имаме в изобилие, но няма държавници които да мислят за народа и за РБългария.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Все още имамме късмет ,...че еврото не влязло в Бг ,като разплащателно средство!"Объркал си се, ние ползваме еврото от доста време. Лева е фиксиран към еврото (както беше вързан за дойче марката преди). Нашите пари са си евро, но с други картинки.
56
2
 
10
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
мамата и гадната безработица , Станишев ще да я вдига за да скапе имиджа на Боко. Тука е обратно Боко я сваля те му я вдигат
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все още имамме късмет ,...че еврото не влязло в Бг ,като разплащателно средство!