По устав кандидати за нов патриарх са всички митрополити

Когото Божието провидение посочи, нека бъде той, каза Видинският митрополит
6 ное 2012 15:35,
14
По устав кандидати за нов патриарх са всички митрополити
Митрополит Дометиан Снимка: Булфото

По устав кандидати за нов български патриарх са всички митрополити, но когото Божието провидение посочи, нека бъде той. Това каза пред журналисти Видинският митрополит Дометиан преди днешното траурно заседание на Светия синод на БПЦ за кончината на патриарх Максим.

Патриарх Максим беше голям родолюбец, защитник на православието и на истината, заяви Видинският митрополит и отбеляза, че за тези 41 години като патриарх – Негово светейшество е преодолял толкова трудности, с много любов, с много мъдрост и топлина.

Още по темата
Видинският митрополит Дометиан допълни, че на днешното извънредно заседание на Светия синод трябва да бъде определен денят на погребението на патриарх Максим и да бъдат изпратени покани до предстоятелите на повсеместните църкви. 

Запитан какво е безпокояло патриарха през последните години, митрополит Дометиан заяви, че това е нерешеният въпрос за въвеждане на православно обучение в училище.

„Той твърде много ратуваше за това. Годините, които изживя българският народ по време на атеизма оставиха дълбоки следи на безчувственост към вярата и църквата. Всички виждаме плодовете от това”, посочи той.

Според митрополит Дометиан следващият български патриарх трябва да има физически, морални и психически сили за това отговорно дело, да има признание сред обществото и да се радва на доверие сред българския народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Ло6о преди 11 години
Изборът на новия патриарх ще бъде огласен с черен дим от комина на синода с димът от изгорените досиета.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кандидати да станат всички ченгета
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От владиката до попа всеки пръта ще докопа!
21
1
 
1
 
! Отговори
ДО № 32 и 33 преди 11 години
Напълно съм съгласен с Вас за мнението Ви за Пловдивския владика Николай.Даже може да се каже че е и "мека китка".Днеска се спомена че ще го връщат в София за Софийската енория - НЕ ! Никога владика Николай в София. Да си стои в София.Най достоен за Патриарх е Великотърновския владика дядо Григорий.
20
1
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До Анонимен 33Няма необходимата възраст. Обаче, само той и Покойният Патриарх Максим не са доносници на бившата ДС.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано да не изберат Пловдивския митрополит Николай.Не е достоен за този висок пост.Подвластен е на лукса - скъпи коли , часовници и .....
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
едно време хората са умирали за вярата, а сега заради висок пост предават ближния си. и ето, вече има миряни, които твърдят "времената били такива". ами и за Юда времената са били такива. върви тотална деградация и пропаганда на безнравствеността и печалното е че обхванала изцяло църквата, която е престанала отдавна да изпълнява ролята си на духовен обединител , а се е превърнала в една фирма, изпълняваща платени ритуали за здраве и благоденствие.
17
2
 
14
 
! Отговори
п преди 11 години
Стига с тези клишета за доносниците.Който и да е,дано направи нещо за разпространението на вярата ни по териториите населени с българомохамедани.Докато ние си плюем религията и свещениците,ходжите настъпват из Родопите. Помаците си сменят българските имена с турски,понеже ходжите ги заплашват,че няма да ги погребат с БГ имена.Така че трябва да се насочи енергията не в безсмислени спорове а другаде,към покръстването на родопите.
16
6
 
3
 
! Отговори
Мирянин от София преди 11 години
Само Великотърновския митрополит дядо Григорий става за Патриарх.Да изберем дядо Григорий за Патриарх.
15
2
 
5
 
! Отговори
някой преди 11 години
Според мен, на първо място бъдещият патриарх трябва да не е бил доносник. От митрополитите само трима не са били - Гавриил, Николай и Амвросий. Само че последните двама не могат да участват в избора - първият поради възрастта си, а вторият - защото няма изискуемия стаж като митрополит. Значи остава само дядо Гавриил. Това е моят кандидат.
14
0
 
4
 
! Отговори
chicago преди 11 години
Как всички митрополити бе попе,как всички ?Ами пловдивския Николай и доростолския Амбросий нямат нито стаж нито възраст.Може би милиционерите от службите са ви помолили вас,бившите сътрудници на ДС от висшия клир да промените църковния устав по формата на Николай.Правилно ли си се объркал попе или без да искаш.
13
1
 
6
 
! Отговори
майор поп кръстю преди 11 години
Те ДАНС и *** вече са го избрали новия патриарх
12
0
 
10
 
! Отговори
против преди 11 години
Божи служител,а не го е срам да лъже."Когото божие провидение посочи" НАПРОТИ.Когото Вие посочите господа божи служители.Ама БОЖИ ,НЕ КАТО "МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ"ТОЙ Е СЛУЖИТЕЛ НА БОГАТИТЕ.Изберете свестен и добър човек,който наистина заслужавада се нарече ПАТРИАРХ.
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боли *** патката за тая фирма...кой щял да е генерален директор.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** управляват страната те който кажат той ще е.а сетете се кой е той?
9
4
 
9
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
"Когото Божието провидение посочи, нека бъде той."Защо бе, да не би да са закрили ДС?
8
5
 
4
 
! Отговори
Петко преди 11 години
Бог да го прости Максим . Сега ДС / Държавна сигурност / се събира за да излъчи избор на временно изпълняващ Патриарх и избор на нов
7
3
 
1
 
! Отговори
ateist преди 11 години
Kakvo bezsramie ...!!!...Nagli I bezochliva paplach ot alchni hora bez moral ! Kude e tozi moral zashto horata ne vijdat tozi moral ? Zashtoto imenno toi lipsva v bulgarskata pravoslavna ierarhia - vladici bez vsiakakuv moral ...Jalko mnogo jalko
6
17
 
2
 
! Отговори
Божа воля преди 11 години
Нека Николай да е!
5
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Патриарх Максим беше голям родолюбец, защитник на православието и на истината, заяви Видинският митрополит и отбеляза, че за тези 41 години като патриарх Негово светейшество е преодолял толкова трудности, с много любов, с много мъдрост и топлина. "- Да се смея ли, да плча ли??