Едва по една книга на година влиза в средното BG домакинство

В София хората харчат повече за култура
7 ное 2012 19:47,
38
Едва по една книга на година влиза в средното BG домакинство
Снимка: Dnes.bg

Средно по 12 лева на година за книги харчи българинът. Софиянци обаче си позволяват да отделят повече пари за книги - средно по 18 лв., сочи изследването "София - град на творческа икономика", представено по време на заседанието на комисията по култура в парламента от Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата.

Това значи, че се пада едва по една книга на годишна база на домакинство. Над половината българи не са прочели нито една книга за последните дванадесет месеца.

При киното нещата изглеждат по подобен начин. 74% от нашенци не са стъпвали в киносалоните през последната година. Средно около 4 лева се откъсват от сърцето на нашенеца за кино. Разходът на домакинствата в София тук отново е по-висок - 12 лв. на година.

71% не са отделили време за посещение на културни забележителности, а 67,7% за мероприятия в сферата на сценичните изкуства.

Разходите за радио и телевизия са средно 90 лв. за страната и 108 лв. за София, а за вестници и списания - 21 лв. за провинцията и 37 лв. за столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: културакинокниги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Balgarin преди 11 години
Ами то и с тея компютри и тем подобни нови изобретения.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
26, aмa дрaпaш дa дойдеш тукa, нaли ;)
29
0
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 11 години
Хубавата ми книжна библиотека вече рядко се попълва - изобщо не съм спряла да чета книги, даже чета повече отпреди, но в нета - това броят ли го? Имам повече книги в електронен, отколкото в хартиен вариант. А за киното е вярно, но и там причината е, че си гледам филмите вкъщи. Така че по-леко със статистиките. Едва ли съм най-средният потребител, но все пак...
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моята култура,четиво и забавления се изчерпват с интернет. Друго не ми трябва!!!В библиотека словото има сумати български автори. В библиотека читанка са публикувани доста книги... Чета и много неща в нета,ровя се постоянно...
27
0
 
4
 
! Отговори
do sawall преди 11 години
Spored tova koeto pishat izglejda che samo parite poharcheni za kultura vlizat v statistikata. No dori internet knigite da se broiat, nisto ne kazvat za bibliotekite, za knigite vzeti nazaem ot priateli, poznati, knigite koito se namirat v semeinata biblioteka...I az nito edna ne kupih tazi godina no prochetoh dosta i sas sigurnost ne sa vlezli v statistikata..
26
0
 
3
 
! Отговори
sawall преди 11 години
До podrobnosti --- статистиката също така споменава, че мнозинството от хората не са чели нито една книга за последните 12 месеца. И в интернет да са чели пак се брои. Ама не са.
25
6
 
10
 
! Отговори
ххх преди 11 години
Бедните хора имат големи телевизори.Богатите хора имат големи библиотеки.
24
3
 
6
 
! Отговори
podrobnosti преди 11 години
I na tezi genii publikuvali statistikata ne im li hrumva che horata vzimat knigi (bezplatno) ot biblioteki, ot priateli,...Kino se posestava po-malko zastoto sega vsichko izliza v internet, vkluchitelno i knigite..Imaite malko kritichen duh, ne viavraite vsichko koeto vi kazvat...
23
2
 
9
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Средно по 12 лева на година за книги харчи българинът..........................а кой то пуши харчи за цигари 365дни по 5лв.........ами не мога да го сметна защото съм просто куче и си давам парите за книги
22
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Книгите са отживелица!!! Всеки ден като пътувам в градския транспорт виждам хора използващи киндъли! Защо да дадеш пари като можеш да си я качиш безплатно!?
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАТОВА ПЪК НИ ЗАЛИВАТ С ТУРСКИ СЕРИАЛИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА - ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИ ПРОДЪЛЖАВА УСПЕШНО, А И ЗИМА ИДЕ СЪНЯТ ТРЯБВА ДА Е ДЪЛБОК И НЕПРОБУДЕН !
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В София хората харчат повече за култура" - в София взимат доста по-високи заплати от останалите градове в България.
19
2
 
22
 
! Отговори
елате у нас преди 11 години
да ми преброите книгите в библиотеката, купувани години наред от дядовци, родители и мен, тогава ме слагайте в *** статистикиНещастници!Омръзна ми да ме теглят на кило
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не книгите са скъпи, а ние сме бедни
17
1
 
14
 
! Отговори
Scarface преди 11 години
Когато едно порно чалга СД струва по евтино от книга, простотията завладява по- лесно младите. :))) Така е в Оазисът на мафията и леките и жени.
16
3
 
12
 
! Отговори
станишев преди 11 години
в интернет има всичко,аз съм доволен
15
3
 
7
 
! Отговори
Дедо ми преди 11 години
Едно време така сбърках с "Овчарчето Калитко", пардон, "Винету" и не се лъжа повече!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Четат средното и по-старото поколение все още... Младите май въобще не знаят какво е книга... Оскотява държавата със страшни темпове!
13
1
 
8
 
! Отговори
Расиподобници! преди 11 години
Ние немаме пари за ракия, жената хляб купила!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това доказва защо толкова неграмотници избраха ГЕРБ!