24-годишната студентка, изгубила бебето си: Просто така се случи

Министър Десислава Атанасова против раждането в домашни условия
11 ное 2012 17:30,
180
24-годишната студентка, изгубила бебето си: Просто така се случи
Снимка: архив, Булфото

24-годишна бургазлийка е жената, която загуби бебето си при раждане в домашни условия, съобщи д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение в МБАЛ – Бургас, където е закарана родилката. Тя е студентка и редовно е посещавала женска консултация.

Жената отрича раждането у дома да е нейно решение, а "просто така се е случило".

Пациентката е била с нередовен менструален цикъл и е трябвало да ражда по-късно.

"Била е съветвана от женската консултация заради това, че менструацията й е нередовна, най-вероятно терминът не е на 17 октомври, а е на 17 ноември, и тя е решила да изчака малко и най-накрая родила вкъщи. Причините за смъртта на новороденото ще уточняват съдебните лекари. Това, което знам, неофициално към момента е, че бебето не е дишало след раждането”, допълни д-р Душепеев.

По неговите думи опасностите от раждането в домашни условия са най-различни. „Няма нищо положително в раждането в домашни условия”, категоричен бе той. Аз съм за забрана за раждане в домашни условия и за съдебно преследване на тези, които обслужват едно такова решение”, посочи още лекарят. 

Трагичното раждане започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Чак към 6 часа са позвънили на тел. 112, след като бебето се родило мъртво. В момента родилката е в тежко емоционално състояние, но няма опасност за живота й.

Междувременно здравният министър Десислава Атанасова се обави категорично против раждането в домашни условия.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, каза министър Десислава Атанасова пред "Фокус".

Още по темата
 Според нея узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процеса.

„В момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. Ако трябва допълнителни екипи да се осигуряват за раждане вкъщи, трябва да е ясно кой ще плаща за това и ако има последствия или лошо стечение на обстоятелствата и се наложи родилката да бъде приета с усложнения в лечебно заведение, също трябва да е ясно кой ще носи тежестта на това”, отбеляза здравният министър.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
7
 
30
 
! Отговори
1 преди 11 години
И тази майка е студентка, представете си простолюдието как мисли и действа!?!?БОЖЕ, ОПАЗИ!!!!
81
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами редно е да ги подведат под отговорност за непредумишлено убийство. Някакви *** се заели да бърникат в човешкото тяло, в резултат на което има смърт на човешко същество и "Просто така се случи"... А откъде знаем, че не са направили белята умишлено?
80
7
 
18
 
! Отговори
ikocev преди 11 години
2at mi sin se rodi v kusti.da e jiv i zdrav.prez 1990
79
1
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
До 92 И милиони да имаш заслужаваш да ти се изсерем у муцката бе фукльо
78
4
 
37
 
! Отговори
мед сестра преди 11 години
Абе, хора какви са тия простотии - да раждаш в къщи и то първо дете! Трябва да си най-големия *** да направиш така! Ама тя простотията е по хората, а не по горите - в дома кой ще ти включи монитор за тоновете на детето, кой ще ти даде кислород на бебето и още куп други, но не маловажни действия!Ама такива в отделенията *** с лопата да ги ринеш и после медиците виновни!
77
8
 
29
 
! Отговори
до 89 преди 11 години
Тъкмо и аз се замислям... ако жена ми зачене и се налага да роди, как бих я вкарал при 2-3 жени в стаята в болницата. Тя ще е толкова изнервена от предстоящото раждане, и да я набутам в при някакви жени любопитки тип клюкарки. Само това ще й липсва да се стресира съвсем. Може да дам 500 кинта повече, но ще искам жена ми да е спокойна в частна клиника сама в стая с обгрижващи лекари.
76
4
 
28
 
! Отговори
Направи си сам преди 11 години
Едни искат да раждат в къщи,други на четири крака,трети задължително секцио и т.н. Свят широк и международните практики са много,а жените с изкелефищено мислене все повече.Акушерите учат,практикуват и израждат бебета с години.Ако спрат сериала Доктор Куин-лечителката,подобни опити за домашно раждане значително ще намалеят.
75
2
 
32
 
! Отговори
ДАР преди 11 години
.. И в болниците умират бебета и родилки, но се очаква това да е незначителен процент от ражданията , докато в къщи нещата са съвсем други. Гаранции обаче няма нито за вкъщи, нито за болницата, само вероятностите са по-различни.
74
5
 
26
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
Вярно е, че срещу нашите осигуровки получаваме лошо здравно обслужване. Но все пак държавата не е длъжна да ти плаща за прищевките - аз мога да кажа искам да раждам в частна клиника със самостоятелна стая и всички екстре - еми не е длъжна държавата да ми го осигури. И все пак колко от българите могат да кажат с ръка на сърцето, че плащат данъци върху реалната сума, която взимат, а не окриват доходи и не взимат под масата пари.
73
0
 
42
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
Напоследък много се говори за раждане в домашни условия.На запад го има, но задължително с акушерка, а навремето е имало баби за тази работа.Трябва да си много смела за да раждаш без обучен човек!Глупаво е да носиш девет месеца детето си и накрая да го загубиш от невежество.Моето дете беше увито два пъти с пъпната връв, ако не бяха лекарите едва ли щях да се справя!Има много аномалии по време на бременността, така че жените на които им предстои раждане трябва да се замислят сериозно!
72
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Д-р Душепеев, е за забрана за раждане, извън болнично заведение! Е, какво правим с децата и майките им, ако последната роди на път за болницата, в кола,трамвай,влак, или БТР? Дошло й времето, на жената, изтървала го, родила. Стискала, стискала, за да не я осъди "Държавата", но родила. Раждат се деца и в гората. Какво ще ги правиш д-р Душепеев?
71
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина е вярно, че в домашни условия вината е трудно да се разпредели - винаги ще се каже, че лекарят не е реагирал на време, не е повикал линейка, не е имал апаратура - като искаш тези неща отиваш в болница. Щом не може и с лекар и вкъщи, всеки си прави сметката дали да е сам вкъщи или в гадната болница с лекарИначе съжалявам майката - това е наистина тежък удар и трудно скоро ще се възстанови. То хората едвам се оправят от спонтанен аборт, а от това... Дано бог да и даде сили да го преживее
70
3
 
20
 
! Отговори
до 81, последно преди 11 години
Не, няма да раждам у нас, не смятам да раждам изобщо. Мисля, че си изплатих всички дългове с ужаса, който изживях. Нека да раждат смелчаците, патриотите и всезнайковците като твоя милост. (Освен ако не си от мъжки пол, разбира се, което, предвид тона и манталитета, е много вероятно).
69
0
 
27
 
! Отговори
До родилките в къщи преди 11 години
Далеч съм от мисълта, че не може да има раждане извън болница - бебета се раждат в коли, влакове, самолети и къде ли още не. Въпросът е, че това са случаи на нормални и безпроблемни раждания. Не виждам обаче логика за домашно раждане ако нещата тръгнат не както трябва. В най-лекия случай ще се случи "Просто така", а в по-сложните казуси и майката и бебето могат да си заминат. А ако има и кръвоизливи сцената ще прилича на кланица, а не на уютна стая в дома ви. И кой ли ще овладее кръвотечението?
68
3
 
30
 
! Отговори
?? преди 11 години
И най умният си е малко ***.Цял живот майката ще съжалява за изгубената си първа рожба и трябва да се сърди само на себе си.Много се парадира за правата, но малко се мисли за отговорността.
67
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Атанасова, парите за раждане не са от държавата, въпреки, че държавата сме всички ние, но ти явно се смяташ за "държавата". Парите са от нашите осигуровки и дори при раждане, у дома, Атанасова, ти си длъжна да осигуриш възможно най-добрите условия, за това раждане, а не да умуваш. Десиславче, нашите пари, от осигуравките, разпределяш ти, а не някакви виртуални държавни, да ти го повторя, но дали ще го разбереш?
66
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 80много егоистично мааааа , детето в тебе не е твое ... дори и ако погледнем чисто физически - семето е мое мааааааа и не ти решаваш как и какво ще правиш...След като го родиш перави каквото искаш със скапаното си тяло , но докато носиш детето бъди отговорен човек и хич не си и помисляй подобни глупости....
65
2
 
33
 
! Отговори
До 78 преди 11 години
Ами раждай у вас, щом според теб болниците не могат да ти гарантират оживяването на детето ти. хем ще спестиш някой лев, хем ако нещата се объркат винаги можеш да си кажеш, че болницата е щяло да бъде в пъти по-зле. Чиста съвест - спокойни сънища.Да му мислят бебетата...
64
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 73Живота на детето , дето е в мене не е самостоятелен , то затова е в мене , и каквото преценя това ще правя с тялото си и както преценя така ще го раждам това дете. Вместо да се опитваш да кнтролираш къде раждат жените , що не пробваш направо да ги контролираш и какво ядат , и колко ? Я направо всички бременни в концлагер и на специален родилен режим , нали това искаш *** смрадливо.
63
2
 
26
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
Родила съм две деца - живи и здрави, слава Богу! Контракциите траеха 35 минути в първия случай и 30 във втория, никакво "проточване минимум поне ден". Вторият път тоновете на бебето се губеха, въпреки че бях в болницата часове преди раждането, а на запис по два пъти дневно, всеки ден, цяла седмица преди това. Не одобрявам раждането в домашни условия, но и вие не обобщавайте и не обвинявайте!