Най-много българи на територията на Европа има в Украйна и Гърция

Отвъд Океана нашенците са най-много в САЩ
Обновена: 13 ное 2012 14:32 | 13 ное 2012 14:32,
14
Най-много българи на територията на Европа има в Украйна и Гърция
Снимка: Reuters

Най-големите български общности на територията на Европа са в Украйна и Гърция, каза за радио “Фокус” Росен Иванов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

В Украйна по официални данни от 2011 г. българите са 204 547 души, което представлява 0,4% от общото население на страната. Одеска област е най-населената с нашенци, а в града Одеса те са 50 000 хиляди.

В Гърция цифрата на живеещите там българи също е сериозна - около 200 хил. души. Като добавим и сезонните работници, около 50 хил., в дадени моменти четвърт милион българи се намират в южната ни съседка.

В Турция все още има “цариградски българи”, живеещи в Истанбул. Броят им е около 500 души. Те са потомци на български семейства, останали да живеят в Цариград още от времето на Османската империя. Отделно на територията на югоизточната ни съседка живеят около 400 хил. български граждани, които обаче са етнически турци. Те са се преселили в Турция през различни етапи от историята на двете страни.

По официална статистика нашенците в Испания са 173 хил., живеещи главно в Мадрид, Валенсия и област Валенсия.

В Германия българите са над 100 хил. Предполага се, че българската общност във Великобритания със сигурност надвишава бройката от 100 хил. души, но информация за това все още няма.

В САЩ живеят около 250 хил. българи, което прави тамошните българи най-голямата общност отвъд Океана. Още 25-30 хил. нашенци посещават страната ежегодно. Това са предимно студенти, търсещи временна работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
българин в италия преди 11 години
Елате и вижте колко българи работят в околностите на град Фоджа,берат домати,салати и маслини.пълно е с българи от видинско ,монтана,берковица.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да след зимата и в България не се знае колко ще останат...
9
1
 
2
 
! Отговори
podrobnosti преди 11 години
Kolko neoriginalno, az pak ne bih otishla v strana kadeto ima tolkova stotizi hiliadi balgari, triabva da sam unikalna i da ima raznoobrazie v demografiata :) V "moiata" strana sme kam 1000-2000 BG i vsichki uchat/rabotiat na visoki dlajnosti. Ne puskat ot onazi rasa deto vie ne ia haresvate i zatova ne me e sram da kazvam che sam balgarka.Mnogo po-dobre e otkolkoto da se zabiesh vav Franzia, Germania, Anglia i tem podobni kadeto redovno se sabirat parasitite da piat sozialni pomosti i da kradat
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българи или *** ? :) Много мешена скара уз Европа
7
3
 
3
 
! Отговори
баба Кунка преди 11 години
Няма значение, за всеки от тях има място в микровълновата на чичо Адолф.
6
1
 
18
 
! Отговори
баба Кунка преди 11 години
*** , дето са ми сложили минуси- отивайте си в Мангалия там да ви търпят и не забравяйте да си върнете паспортите. Нито сте българи, нито живеете в България, за къв *** ви е български паспорт тогава?! Като правите престъпления да ви пишат за българи, ама не сте българи, вие сте мръсни *** - НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ!
5
8
 
14
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
По скоро трябва да се каже колко етнически БЪЛГАРИ са останали да мизерстват в родината си.Също колко от тези дето им обясняват,че са цъфнали и вързали са етнически българи.Колко от емигрантите имат намерения да се върнат при Тиквуня или следващия.Това са разумните въпроси а не колко Българи робуват по света на т.н. Европеици за 10 пъти по високи от стабилните български доходи от 20 години.
4
4
 
21
 
! Отговори
Мая преди 11 години
ама тая област наречена македония си ебългарска, с една дума наша ама няма кой да сия поиска,или прибере както решите
3
12
 
18
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Ами много ясно ,че искат да боднат украинки.Красавици са. А тези дето ходят в Гърция ,ходят тях да ги бодат.
2
5
 
29
 
! Отговори
баба Кунка преди 11 години
" Отделно на територията на югоизточната ни съседка живеят около 400 хил. български граждани, които обаче са етнически турци. Те са се преселили в Турция през различни етапи от историята на двете страни." Какъв български гражданин е някой , който не е етнически българин и на всичкото отгоре даже не живее в България?
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А в Македония....така де FYROM?