Учени се обвиняват един друг в натиск и кражба на пари

Кой крив и кой прав в скандала около Фонда за научни изследвания
Обновена: 26 ное 2012 11:06 | 26 ное 2012 11:03, Веселина Йорданова
67
Учени се обвиняват един друг в натиск и кражба на пари
Снимка: Impact Press Group - архив

Професори си отправиха отново обвинения във връзка със скандала около Фонд „Научни изследвания“, който избухна, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет за финансиране на приоритетни научни проекти.

Според недоволните някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов.

Театралният критик проф. Мирослава Кортенска пък започна гладна стачка, след като бе „отлюспена” от научния фонд.

Проф. Рангел Гюров заяви, че срещу отстранената от съвета проф. Мирослава Кортенска има сериозни данни за кражба на пари. Кортенска отрече и на свой ред обвини Гюров, че за да получи титлата доктор на науките, е съдействал УНИБИТ (Университет по библиотекознание и информационни технологии) да спечели проекти за хиляди левове.

Според проф. Емил Хорозов, бивш управител на Фонда за научни изследвания, скандалът не е от сега, но за това, че парите за наука не се радават по правилата, се е мълчало.

„Схемата на нарушенията беше описана в доклад от 15 страници, предаден на прокуратурата,” каза Хорозов пред bTV. По думите му  всички конкурси се подписват от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

„Това е  формалната страна. Истинската страна е, че той оказва натиск неявно и върху мен е оказвал натиск по всякакъв начин, вика, праща хора, които да ми говорят, за да се класират определени проекти“, заяви той.
Според Хорозов такова настояване от страна на министъра е имало и за проект на проф. Кортенска, а натиск за класиране на определени проекти му е бил оказван включително от страна на Рангел Гюров.

Проф. Кортенска също обвини Гюров в „бартер“ между него и Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ. По думите й първият получил титлата доктор на науките, а вторият проекти за хиляди левове в замяна.

Рангел Гюров заяви, че проф. Кортенска е била отстранена от съвета, тъй като срещу нея има сериознни данни за кражба на пари от Югозападния университет, на който тя е представител. По думите му тя е подправила документи, свързани със средства, които Югозападният университет е спечелил, за това е уведомена и прокуратурата. Без да има право, Кортенска изготвяла и рецензии под чуждо име. Гюров обясни, че става дума за 51 рецензии за около 10 000 лева.

„Първият неучен е проф. Гюров, който има диплома от Ангола“, заяви в отговор Мирослава Кортенска и поиска доказателства за хвърлените към нея обиди. Тя заяви, че приема обвиненията за откраданти пари от Югозападния университет като репресия срещу себе си и затова е обявила гладна стачка. По думите й няма никакъв документ, че е отстранена от Фонд „Научни изследвания“. Кортенска отрече и да е подписвала рецензии.

Ректорът на УНИБИТ проф. Стоян Денчев заяви, че университетът е на едно от първите места по печелене на проекти. Тази година Университетът по библиотекознание е кандидатствал с 14 проекта, от тях е спечелил само 3 и един в съавторство с Института по фолклор към БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: наукаМОМН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Леле мале преди 11 години
Все бях виждала и слушала смешни неща ,но това което вчера вървеше по бтв и тв7 направо ме срина.След това позорище как българските учени ще изискват от обществото сериозно отношение и разбиране?Случилото се е резултат на една беззъба политика в областта и на висшето образование и на науката, която ги доведе да пълен абсурд. Нима нямаме по-достойни и достолепни български учени, които да решават къде да отиват и без това малкото пари за научни изследвания? Има, но за свестните няма търсене...
46
0
 
1
 
! Отговори
професор щуркоф преди 11 години
хихихихи това ни е академичната общност-лешояди-абе обикновени крадци.като потвърждение дойде и веста от турция че не ни признава образованието-защо ли-заради високообразованите професори преподаватели-пардон-продаватели-които понеже няма какво да преподават защото не знаят нищо и са си закупили самите те дипломите с агнета и телета в световноизвестните рабфакове-започнали да продават дипломите и то на кило-комшиите разтревожени и то с право за качеството на тяхната младеж просто спират да призн
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРИМЕРА Е ОТ ГОРЕ НАДОЛУ.
44
0
 
1
 
! Отговори
крадливи преди 11 години
ВСИЧКИ КРАДАТ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ!!!
43
0
 
7
 
! Отговори
XXX преди 11 години
Добре е да се види и една такава статистика. Гюров - ченге от ДС на колко други ченгета е одобрил проекти. Денчев, Легкоступ, Попконстантинов... Дали е останоло ченге с неодобрен проект? Ето това ще да е бил критерият! Тия са като секта!
42
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 11 години
И какво излиза, ГЕРБ изобщо нямат желание за реформи в българската наука, само им трябваше да си пробутат калинките там, за да лапат по разни измислени 'проекти' и бездруго оскъдните средства на фонда.......
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно, защо другарят мумия серГей Игнатов е довлякъл тоя анголски 'професор' начело на ФНИ? И ще понесе ли отговорността си след тези скандални разкрития, от които се вижда, че даването на пари на 'наши хора' продължава, само името на партиите се сменя?
40
0
 
9
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
театрален критик оценява научни проекти . Това казва всичко.......
39
10
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
В БАН могат ли да ми направят *** ама да изглежа на кавал.
38
0
 
11
 
! Отговори
Disaster преди 11 години
Който е пил - да плаща. А фалшиви професори не ни трябват. Гюров - вън от фонда! Защо не покаже дипломата си от Ангола? Защото няма!Има една бележка, че е работил в един колеж в Ангола,и дори не е ясно какво и за кого - най-вероятно за ДС. Това че е агент е документирано, но че е бил професор - не е!
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подкрепям само 43-ти. Но простотията тай-после изплува отгоре.Все си мисля, че има нещо много пречистващо в това:"Разровиш ли го, ще мирише...", казал поетът.Личностите са смазани от посредственици, връзкари, роднини и не на последно място -от вездесъщите ченгета, които могат всичко-от балет до атомна централа.Стига да има най-много пари на съответното място.Пълно е с професори, най-слабите студенти.Навсякъде по света силният студент е обект на грижа, а не както тук-мишена за унищожение.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да се въведе принудително пенсиониране и то не само в БАН
35
8
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
товаучЕните по-жалки и от ***
34
12
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Целия БАН е една грозна чалга
33
5
 
1
 
! Отговори
53280 преди 11 години
mi kato sa tolko u4eni , 6to ne idat na zapad kato rabotqgite, tam za nau4en trud pla6tat maika si i ba6ta si , ili mi se struva 4e polovinata ot tqh ne znaqt otkafe se vklu4va kompa
32
0
 
10
 
! Отговори
Лалов преди 11 години
А ректорът на ВТУ Легкоступ заедно с ОФФ Медия ще пише историята на българската телевизия! Те ще да са най-компетентни за въпросната история :))) Смях! И ако това е наука... От 12000 проекта това ли са най-ценните?!
31
2
 
11
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
Володка ако ги нямаше учените сега нямаше да си общуваме така приятелски. Нямаше да гледаш ТВ, да караш автомобил, а вероятно ще ше да си палиш огън с два кремака. И последно ти ходил ли си някога в БАН ?
30
5
 
19
 
! Отговори
наука и власт преди 11 години
Наука се развива от държавници, а не от милиционери. Причината е проста- на милиционера му трябат доносници, може и ***, но доносници и слагачи! Заради това България заприлича на това, което е в момента. Науката се прави от ЛИЧНОСТИ! Личностите винаги са били трън в очите на неграмотната власт. Заради това и науката у нас е на сегашния й хал. Срам и позор за всичко, което се случва.
29
4
 
13
 
! Отговори
проф.М.Гестапото преди 11 години
Премиер-мутра, министър на образованиетомутра, наука-мутризация!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВолодяМного компетентно говориш. Явно вие овчарите разббирате от наука. Що не вземеш ти да правиш наука пък аз ще ти паса все някак овцете. Няма да е нещо ново. Такива опити имаше и в СССР и по време на Великата Културна Революция, но ще се пласираш за златната тройка