ГЕРБ води на БСП с 5%, РЗС и „Атака“ с шанс за НС

Съдебната система и здравеопазването са най-корумпирани, сочи проучване
29 ное 2012 19:02,
472
ГЕРБ води на БСП с 5%, РЗС и „Атака“ с шанс за НС
Снимка: архив, Булфото

Ако изборите бяха днес,  в парламента имат шанс да влязат 6 политически партии. Освен ГЕРБ, БСП, ДПС,  „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева, с добри позиции са РЗС и „Атака“.

Това сочат резултатите от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено между 1 и 8 ноември сред 1000 пълнолетни жители на 86 населени места в страната. 

За ГЕРБ днес биха гласували 26.1% от всички избиратели. Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство. БСП има подкрепата на 21% от избирателите. ДПС отново би имало гарантирано място в Народното събрание с 4.9 на сто от всички избиратели.„Движение България на гражданите” влиза със сигурност в следващия парламент с 4.3% доверие.

Въпреки че „Атака”  (с доверие от 3.6%) и РЗС  ( с 1.9%) получават под минимума от 4% за влизане в Народното събрание, социолозите отчитат потенциал те да прескочат бариерата.

В условията на криза националистическите партии по-лесно консолидират вота на недоволните и търсещите прости обяснения на случващото се, обясняват от Института за модерна политика.

Общественият интерес около процеса за т.нар. „радикален ислям” в Пазарджик, полемиката в Кърджали около противопоставянето на ДПС ген. Делов да бъде обявен за почетен граждани също наливат гласове в електоралната мелница на националистите, коментират от Института.

Обявената готовност на РЗС да се яви на парламентарния вот през 2013 г. в коалиция с бизнесмена Веселин Марешки съдържа потенциал за разрастване, отчитат още социолозите.

Най-одобряваните политици според проучването са Росен Плевнелиев – 59.9%, Бойко Борисов – 48.3%, Лиляна Павлова – 43.4%, , Мирослав Найденов – 39.2%, Меглена Кунева -  38.2%.

Избирателите имат нагласи да възприемат партията на БСП като пенсионерска, ГЕРБ – като милиционерска, а майките са най-потенциалният избирател на партията на Меглена Кунева.

65,9% смятат, че корупцията е „много голям проблем” на българското общество, а едва 4 %  смятат, че корупцията у нас  „изобщо не е проблем”.

Данните показват, че доверието към институциите, ангажирани в борбата с корупцията, които могат да постигнат съществени резултати, е на ниско равнище. Това се отнася до съда, прокуратурата, МВР, ДАНС, БОРКОР и парламентарната антикорупционна комисия.

Разпространението на корупцията обхваща всички сфери, с изключение на културата и Църквата, а най-много се усеща в здравеопазването и съдебната система.

Налице е песимизъм относно възможността при установена корупция по високите етажи на властта виновните да получат наказание. Въпреки това в обществото има  големи очаквания и съгласие на много сериозна част от него за разследване на част от нашумелите  случаите на корупция, отчитат още социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те девойчетата са наясно с процентите ама как да му обяснят на Тиквуня,че иликтУратъ му се е изпарил?Той(премиера) се помля милия да се показва по медиите и ся кфо?Няма *** иликтУратъ...Ще вземе да се поболее,да се спомине-дай боже...
262
5
 
13
 
! Отговори
Стъкмистика преди 11 години
Тези рейтинги са ташаклъръ. Правени са от някаква канцеларийка. Въпросните девойчета сигурно не са си показвали носа извън центъра на столицата. Само че всичко е една много голяма ЛЪЖА. На изборите ще има изненади. Тези девойчета, поне да бяха следили пресата, новините по телевизиите. Има огромно брожение срещу ГЕРБ, на СДС и ДСБ, на АТАКА - доверието е сринато. БСП вече е пълна с млади хора; пенсионерите ще гласуват за НФСП. Така че, поне да не стават за посмешище.
261
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България може и да умрем но от смях по бисерите на г-н премиера..мухахаххха
260
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКИ АГЕНЦИИ СА ЕДИНОДУШНИ ЗА СПАДА В РЕЙТИНГА НА ГЕРБ И НА БОЙКО. ДВЕ МНЕНИЯ ПО ВЪПРОСА НЯМА. И ВСИЧКИ АГЕНЦИИ СА ЕДИНОДУШНИ, ЧЕ ОТ ТРИ ГОДИНИ РЕЙТИНГА НА БСП Е ОКОЛО 20%. ТВЪРДО.
259
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От НАСА казаха че няма да идва краят на света на 21 декември.Как ще изтърпим още половин година да ни управлява Герб?
258
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5% СА В РАМКИТЕ НА СТАТИСТИЧЕСКАТА ГРЕШКА. ПО-ВАЖНО Е ДА СЕ ПРОСЛЕДИ ПО МЕСЕЦИ ОТ ЕДНА И СЪЩА АГЕНЦИЯ И ЩЕ ВИДИТЕ ХОД НАДОЛУ НА ГЕРБ. СЛЕД ОЩЕ 6 МЕСЕЦА ЩЕ БЪДЕ ПОД РЕЙТИНГА НА БСП.
257
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
я да видиме има ли герберастчета ,че нещо 5 % ми се виждат многос (-) аз съм герберчес (+) аз не съм герберче
256
5
 
20
 
! Отговори
до 318 преди 11 години
Народът няма да избира кой е по добър. Народът ще избира от двете злини по-малката.Аз няма да гласувам за полиглота милиардер Борисов.Ясно е защо.А от заболяването ГЕРБЕРАСТИЯ лечение няма.
255
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ще гласувам за Атака,там поне има някакъв шанс да намалее корупцията,иначе вече 23 години си препредават властта и ни крадат най нагло...
254
3
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
BSP I GERB SA OT EDNO I SA6TO KOTILOMEGLENKA ITQ MI KADE OTIDE SDISETO
253
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 317Може и така да стане а може и да се *** взаимно в кауша...Ще поживеем ще видим.
252
14
 
3
 
! Отговори
до №317 преди 11 години
Ей така както казваш, че "герлерчетата" са смешни, по същия начин за СЕДМИ ПЪТ ще ви *** на изборите догодина!... На СтанишГЕЙ думите отлитат, а построеното от ГЕРБ остава и се помни!
251
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие герберите сте много ограничени умственно...1.Кой е основният електорат на БСП-пенсионерите2.Колко пенсионери в БГ имат интернет-не повече от 100003.Въз основа на горните 2 как определяте всеки който не е за Герб като комунист при положение че повечето гласове са против Герб?Може би 10000 пенсионера надделяват над многомилионните симпатизанти на Герб...хаха4.Ставате смешни-Герберчета недорасли!
250
0
 
4
 
! Отговори
Do 5% преди 11 години
Всъшност на държавната ясла са повече от 750 000 души според Огнян Минчев
249
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Окупаторът не само пише тези цифри, но и не брои при избори гласовете. Изникват въпросите: Защо единствената партия защитаваща българските интереси АТАКА има тези жалки проценти? И защо ако тя не "защитава" интересите ни, не се появи в драстичния вакум друга/и партии?! Нашето безхаберие е база върху която вилнее дявола!
248
2
 
8
 
! Отговори
5 % ? преди 11 години
Какви 5%, какви 5 лева ? Като изключим около 200 000, които са на държавна ясла всички други са готови веднага да свалят Полиглота от власт. Свинаря от село Хераково е готов на всичко, само да се задържи на власт. Той отлично знае, че ако падне отива на улицата, а там го чака Сретен Йосич, който му е подготвил оловни ордени и медали. След ордените за кратко ще настъпи пълна тишина. А след тишината - всенародно веселие.
247
3
 
12
 
! Отговори
Sos преди 11 години
ТОВА САПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.КАКВИ 59 % ЗА ПОМАКА И ДЕБЕЛАТА БЕРТА(ЛИЛЯНА)?ЛЪЖЛИВИ ПРОЦЕНТИ ЗА ЛЪЖЛИВИ ХОРА.ОТВРАТ И ГНУСОТИЯ.
246
2
 
1
 
! Отговори
za 308 преди 11 години
И от кога кокаина е успешен бизнес.......запалка , ти ли си ?
245
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GERB E NOMER 1 !!!
244
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само БСП!! Записвайте, ушати Ушевци!!