Стефан Воденичаров – новият председател на БАН

Той беше избран при тайно гласуване с 57 гласа "за"
3 дек 2012 13:00,
57
Стефан Воденичаров – новият председател на БАН
Стефан Воденичаров. Снимка: БТА

Акад. Стефан Воденичаров беше избран за председател за Българската академия на науките за следващите четири години.

В избора му участваха 97 членове от Общото събрание на БАН, като от тях 57 подкрепиха кандидатурата му, 32-ма - бяха против, а в урната бяха пуснати и 8 бели бюлетини. Изборът на акад. Воденичаров беше таен - с бюлетини и в урна.

Воденичаров беше единственият кандидат за поста. До избор на нов председател се стигна, след като предишният - Стефан Додунеков, почина след кратко боледуване на 6 август. Той беше избран едва два месеца преди това – на 11 юни.

Стефан Воденичаров е председател на Института по металознание.

Научната му дейност обхваща следните  направления: механика на материалите и  изследване процесите на създаване и развитие на пукнатини, управление на остатъчния ресурс на уникални промишлени съоръжения-корпуси на атомни реактори, каталитични реформинги, магистрални газо- и нефтопроводи, парогенератори и др.,

Той е развивал научна дейност и в сферите на импулсно деформиране, създаване на брони срещу кинетични и кумулативни боеприпаси работещи на различни физически принципи, разработване на интелигентни управляеми инженерни боеприпаси за защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чистата наука трябва да е над политически и военни интереси, тя трябва да е в служба на цялото човечество. Българският учен има нужда от учени с международен авторитет без партиен билет, а не от вождове, изпратени от бившия СССР. Щяхме да сме много по-добре, ако имаше лустрация за всички от бившата ДС и завършили школите в Москва, така бе направено във всички бивши социалистически държави. Докато науката се управлява от вождове, а не международни капацитети - ще сме зле.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Учените имат нужда от ръководители с международен авторитет. "Като нов небългарски университет ,той е със сериозен авторитет .Преди всичко в холандсите гей-институти.
53
1
 
0
 
! Отговори
спинкайте спокойно преди 11 години
ЦРУ,МИТ и Мосад са "партньорски служби"
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и какво точно имате с държаваната сигурност- всички сте ходили до Москва, затова сега запада не иска да работи с вас, защото сте все на управленчески позиции в БАН и точите ли, точите, както и гоните ли, гоните..
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Никой не може да каже какво точно работят тези хора и за какво харчат 35 милиона годишно, защото всичко, свързано със службата, е строго секретно. Почти всички, свързани с ДС, са минали през школи в Москва, което почти сигурно означава и принадлежност към ГРУ, което вече далеч не е партньорска служба за сигурност, коментираха пред изданието ни експерти в тази област." citatЗатова и Академията няма скоро да се модернизира. Учените имат нужда от ръководители с международен авторитет.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Военните, свързани с държавната сигурност не трябва да бъдат в научните институти, където се твори наука в свтовната мрежа. Първо, защото не са компетентни по научни проблеми и второ, защото не се занимават с наука, а имат друга работа. Светът вече не е зад желязната заеса, та да си мислите, че пазите някой учен от друг, като се наврете там, където не ви е мястото. Произвеждайте, но не там, където се творят нови знания.
49
1
 
1
 
! Отговори
Brashlyanov преди 11 години
1 kandidat ? izbor?sanuvate li?
48
2
 
1
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
интересено какво е предназначението на армейските продукти? Да отнемат живот..и някои не искат да имат колеги от вашия бранш...
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера какво правите при специалисти, които работят с колеги от цял свят. Какво допринася вашето прибиваване в такива Институти за държаваната сигурност. Нищо! Само пречите да работят. Работете в национални институти, а не в международни научни, където изследванията са ориентирани към колеги от цял свят.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Второ -технологиите имат широко приложение ,включително армейско." Имат, само че в специализирани заведения, а не в книжовни и научни дружества, там където хората работят с колеги учени по света. Ти пък кажи направил ли си нещо повече от това, което инжинерите са публикували в чуждите списания! Съмнявам се......копи-пейст и затова се водите и учени. Аре!
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
", че ти си военен от соца в БАН" научните изследвания се правят с много пари.Американците харчат точно десет хиляди пъти повече пари за научни изследвания отколкото българските фирми и държавни ведомства.И така в продължение на 25 години.Второ -технологиите имат широко приложение ,включително армейско.Покажи ти какво си запатентовал ,реализирал или не дай си боже продал в сериен тираж пък тогава оценявай.
44
2
 
1
 
! Отговори
do 44 преди 11 години
Браво, а моите са 25 и даже не съм професор. Много интересно дали е пъри автор или някой му ги е писал.Някой си ги купуват, нали имат проекти от Фонда!
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Статиите в Scopus са 5 и има един цитат.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам дали говоря глупости, но истината е, че ти си военен от соца в БАН и не ти изнася това, което мислят за вас.
41
3
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
Истината е ,че говориш глупости
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е, че никой учен, искащ да работи по западни критерии, не иска да работи с военни от соца. Това е. А военните от соца смятат, че не могат да се конкурират с такива хора и започват да им пречат.Просто и ясно! затова науката е в трета глуха и затова прогресивните учени гласуваха срещу Воденичаров. Стига с тези манипулации за администратора!
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Възможно е също да се е занимавал с оръжия и други секретни технологии и затова да не е публикувал."3 статии в Scopus. Добре де, но какво прави тогава в БАН? Защо учени и военни са заставени да работят заедно, когато студената война мина? Няма ли цивилни и военни Институти, за да се разграничим и заработим спокойно, на кого е нужно тази голяма неяснота.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да искаш от един учен- да не мисли, иначе го убивате! Ззатова имаме различна култура!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вас ви учат на подчинение и да не мислите, а само да изпълнявате, ученият има друга нагласа, иначе няма да си върши добре работата!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ученият не обича да воюва, културата му не е като вашата. Не може една култура да се налага над друга в област, където не и е мястото!