Бебета в парламента: За мен бюджет няма, да му мисли мама!

Майки излязоха на протест с децата си срещу "замразяването" на майчинството и детските
Обновена: 6 дек 2012 16:30 | 6 дек 2012 14:54,
269

Снимка: БТА
Майки с малки деца се събраха на протест пред Народното събрание заради замразяването на обезщетението за отглеждане на малко дете и размера на детските надбавки през следващата година. 

Десетина майки влязоха с децата си в парламента. Те бяха допуснати в сградата, след като независимият депутат Георги Терзийски призова председателя на парламента Цецка Цачева от парламентарната трибуна да се разпореди да пуснат протестиращите в Народното събрание.

Майките се срещнаха с представители на Коалиция за България, а след това и с председателя на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова и заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Техните искания са да се увеличи обезщетението за отглеждане на малко дете и детските добавки. Според Бюджет 2013 обезщетението за гледане на дете от една до двегодишна възраст няма да се промени и ще остане 240 лева.

Минималната работна заплата става 310 лева, прагът на бедността е 241 лева, а майчинството е под прага на бедността, посочиха майките.

Специални тениски бяха направени за бебетата с надписи: "За мен бюджет няма", "Да му мисли мама".

Една от майките, чието дете е болно от церебрална парализа и е навършило 18 години, заяви, че държавата абдикира от грижата си за тези деца и родителите, които са решили да отглеждат децата си с увреждания, а не да ги оставят в дом, нямат никаква помощ, предаде БТА.

Председателят на социалната комисия Светлана Ангелова обясни, че всяка година от държавния бюджет се отделят над 1 милиард лева за децата.

За следващата година ще бъдат отпуснати и 80 милиона лева за изграждане на общностни центрове и допълнително 30 милиона лева са предназначени за подобряване на условията в съществуващите
детски градини и изграждане на нови 15 детски заведения, подчерта тя.

Тези пари ще бъдат дадени целево на общините, които имат нужда.

По думите й социалните услуги за деца с увреждания са се увеличили двойно от 2009 г. досега. Димитър Главчев коментира, че състоянието, в което са майките, не е заради ГЕРБ. Той посочи, че най-голямото перо в бюджета са социалните разходи и се търси баланс.

Междувременно парламентът реши окончателно детските надбавки да останат 35 лева, като прие на второ четене на текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2013 г.

От Коалиция за България предлагаха детските надбавки да бъдат увеличени на 50 лева, а ДПС искаха да станат 40 лева. Предложенията обаче бяха отхвърлени.

Еднократната помощ при раждане на първо дете през 2013 г. ще е 250 лв., за второ дете - 600 лв., за трето и всяко следващо дете - 200 лв.

Парламентът прие окончателно на второ четене Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.
Дебатите по приемането му продължиха близо девет часа през вчерашния и днешния ден.

Продължаваме да смятаме, че е по-добре да бъде дадена възможност да се изградят достатъчно детски градини, за да могат майките да се върнат на работа, а не да разчитат на минималната работна заплата, колкото и да е нейният размер, заяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов по повод протеста на майките.

По думите му бюджетът за следващата година е реалистичен и изпълним.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
2
 
! Отговори
Некой си... преди 11 години
До ХАН АСПАРУХ - ЮВИГИ Калоян и Михаил са моите двама юнаци...!? Одобряваш!? ***... xD
130
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При бай Тошо 2 години беше майчинството. А сега как е ? Ще плачете за социализма, ама няма да се върне никога.
129
1
 
19
 
! Отговори
ХАН АСПАРУХ - ЮВИГИ преди 11 години
ДЕТСКИ НАДБАВКИ САМО ЗА ДЕЦА СЪС СЛАВЯНО-БЪЛГАРСКИ ИМЕНА !!! ЗА ОСТАНАЛИТЕ - ДА ИМ ПЛАЩА АЛЛАХ ИЛИ КОЙТО ЩЕ !!!!
128
0
 
3
 
! Отговори
... преди 11 години
Stiga lagahte - v US nishto ne poluchavash ako ne si socialno slab. Maichinskite sa samo 2 meseca i to na 60% ot zaplatata no samo ako rabotish na hubava rabota. Stiga revahte .....
127
4
 
3
 
! Отговори
Некой си... преди 11 години
И още нещо извън темата, което не мога да проумея. Откакто се помня из София - все *** работят в чистотата и навсякъде, където никой друг не иска да работи (включително и в Кремиковци...докато го имаше). Що на всяка втора дума *** са ви криви!? Има ги - факт, ама и да ги няма...тогава друго ще е нещото, което "няма да ни позволява да сме щастливи, трудоспособни, сериозни и работливи"...хахаха. :)
126
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо безработните трябва да плащат осигуровки ? От къде да взимаш пари, при положение, че си безработен ? Държавата е най-големия бандит и терорист. Взима пари от най-слабите и онеправданите, а мутрите и милионерите си наемат *** по яхти и почиват на Карибите.
125
2
 
5
 
! Отговори
до 145 преди 11 години
В САЩ получаваш Памперси, детски дрехи, адаптирано мляко, и т.н. нещата които са ти необходими за живота на детето през първите 6 месеца. Няма да получиш легло, освен ако не си социално слаб, няма да ти дадат и детска количка. В Германия до колкото си спомням получаваш 90% от заплатата ти по време на 6те месеца майчинство. Освен това в почти всички тези държави имаме семейно подоходно облагане. Което намалява данъчната тежест.
124
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
До АнонименА втората година кой ти помага за детето? Бабите или някоя детегледачка, която прибира кеш и не плаща никакви данъци върху този доход?
123
3
 
9
 
! Отговори
до 148 преди 11 години
Е то вие изкарахте, че ти трябва милион, за да имаш дете. И от какво има нужда - от храна, от памперси, от някоя дрешка и играчка, някое лосионче и сапунче и много прегръдки. И това е при положение, че ползваш частна детска кухня. Ако му готвиш ти надали ще дадеш толкова много за храната му. Е то пък вие искате държавата да ви осигури на 100% от това, от което има нужда едно дете, ако може и 200%. Еми цигарите и кафетата в градинките не е нужно да се плащат
122
0
 
9
 
! Отговори
Некой си... преди 11 години
До Анонимен пълни глупости! :) Този месец е последния в който жена ми си получи кинтите (1200лв), които не са пълната й заплата. Аз взимам чисто 1580 (като се осигурявам на доста по-голямо бруто за да получа тези пари - сметни сам, колко внася всеки от нас за осигуровки и т.н.). И доста преди да се родят близнаците имахме идея кое как да спестим и задъжрим - за да може да реагираме адекватно, а не да чакаме "държавата" да ни "дава"
121
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 дете е 1 член на семейството повече - значи данъците ми трябва да са делено на 2, за да мога да се чувствам стимулирана. Ако не за двамата родители, то поне за майката. И така до 3то дете. Оттам нататък, който както иска да ги гледа, АЗ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА НЕ ИСКАМ, искам да ми взима ПО-МАЛКО от заработените, защото рискът "майчинство" е осигурителен и съм плащала за това
120
2
 
5
 
! Отговори
do 122 преди 11 години
И ти що смяташ, че детето се нуждае само от храна и памперси?
119
2
 
8
 
! Отговори
аха преди 11 години
А кой ще го плаща този ергенски данък? Неженените/неомъжените или нямащите деца?Първите не можеш да ги задължиш да сключват брак, а за вторите не знаеш по какви причини нямат деца! Да не стане така пак да наказваме "наказания", а на ония с 20 чавета всички да им гледат децата! Според мен по-правилно е майчински и помощи да не се дават на хора без средно образование!Както и да се наказват работодатели,които не наемат или уволняват майки с деца!
118
0
 
4
 
! Отговори
до Здравко преди 11 години
В Дания и Германия детските градини са платени. В Дания са сравнително скъпи и 80 % от детските им отиват за покриване на таксата за ясла или детска градина, но имат отстъпка ако имаш второ или трето дете. В Германия също държавните детски градини са с такса - не е висока, но има.
117
2
 
2
 
! Отговори
Некой си... преди 11 години
До Здравко...Здравкоооо, сине...я ми кажи на уше, какво е "всичко необходимо за детето до 6 месечна възраст" и ще те черпя. :) Каква е дефиницията на горното!?
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Некой си...Осигурените майки получават обезщетението за отглеждане на малко дете майчинство 240лв + 35 детски надбавки за срок от 2 години а нези които не са осигурени получават соц.помощ от 240лв , но за срок от 1 година + 35лв детски надбавки
115
2
 
2
 
! Отговори
Счетоводител преди 11 години
До 139От написаното от тебе става ясно че лъжеш, явно си платена ГЕРБерка
114
4
 
2
 
! Отговори
Некой си... преди 11 години
До 133! Не бих го казал по-добре от теб, ама какво да им обясняваш на повечето псевдо герой с клавиатури...До 131 Хех, щото работя в частна фирма, не се оплаквам и се чувствам щастлив в държавата в която съм се родил съм политически обвързан!? Мне - не гласувах в казармата за послено. Та, ако всички плоски мозъци мислят, като теб - то да ще гласувам за герб, категорично само за да се надуеш и да се спукаш от яд. Ти и всички подобни безцелни хейтъри.
113
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
имам доста години трудов стаж, осигурявам се на реалната си заплата, родих дете, излязох в майчинство и 1 година получавах 90% от заплатата си. Върнах се на работа и втората година получавах допълнително върху заплатата си 140 лв всеки месец до навършване на 2 годишна възраст на детето. Аз съм доволна от системата
112
1
 
7
 
! Отговори
Здравко преди 11 години
Там майките се връщат на 6тия месец, но децата са на ясла. Тук ако не може да ходи само, не искат да го вземат на ясла. Детските градини не стигат, но и ваучери няма. Има гъвкаво работно време, има осигурени лекарства за децата и т.н.Тук - лекаря те гледа в ръцете, като заведеш детето, няма как да го запишеш на ясла, докато не проходи, плащаш си за всички лекарства и т.н. Е как няма да искат майките по голямо обещетение за майчинство?