По-лесна програма по български език за началните класове

Въвеждат предмет „Гражданско образование” в 11-и и 12-и клас
Обновена: 19 дек 2012 22:18 | 19 дек 2012 20:07,
56
По-лесна програма по български език за началните класове
Снимка: архив, Булфото

По предмета „Български език и литература” се готви олекотяване на учебната програма, като просто и сложно изречение вече вместо в начален, ще се учат в прогимназиален етап. Това заяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. 

Учениците в начален етап не могат да осъзнаят все още същината на простото и сложното изречение и за мен лично няма логика да въвеждаме такава сложна терминология и такъв сложен синтаксис в началните класове, за да може да се обясни пунктуацията, коментира тя.

Според нея пунктуацията може да се обясни с практически задачи на учениците от началните класове.
Затова се обсъжда простото и сложното изречение да "отидат" в прогимназиалния етап - да се "качат" в пети и в шести клас, за да могат учениците да осъзнаят техния смисъл.

„Това, че запетая се пише пред "че" и пред "защото", учениците ще могат да го научат чрез  практическите задачи и ще могат да го прилагат“, посочи Дамянова.

Сега всички тестове и изпити от външното оценяване показвали, че учениците продължават да не знаят къде точно се поставят запетаите, както и как се формулира сложното изречение. Предвиждат се обаче  и повече часове за упражнения по „Български език и литература”. 

Законопроектът за предучилищното и училищното образование предвижда до десети клас гражданското образование да бъде интегрирано в останалите учебни предмети, а в 11-и и 12-и клас то да бъде отделен и задължителен предмет.

Попитана какви теми ще се включат в гражданското образование до десети клас, заместник-министър Дамянова посочи темата за правата на децата, която ще присъства в учебната програма по "Човекът и обществото" за началния етап. Други теми за началните класове ще са за запознаването на учениците с различните институции у нас и в ЕС.Програмата за 11-и и 12-и клас все още се подготвя.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование се очаква след Нова година да влезе за второ четене в парламента.

От този закон зависят новите учебни програми, след които ще последват и новите учебници, за които толкова много се говори, коментира Милена Дамянова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обща култура = основни знания. Основни знания в математиката са събиране, изваждане, умножение и деление. Не формули, не алгебра, не параметрични уравнения. Проверете си фактите.
29
0
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Въпросът е, че един очек трябва да има минимална обща култура във всяка една област. Не може някой да ти каже първата световна и да нямаш понятие кой е участвал и кога е била. Иначе едно дете дори и на 15 често пъти не осъзнава какво ще му е нужно в живота. Материалът по математика намира приложение в редица науки като икономика, инженерства, математика и т.н, което малко деца го осъзнават. Те свързват физиката с физиците, но общо понятие от физика трябва за доста професии.
28
3
 
15
 
! Отговори
Седмокласник преди 11 години
А по - голяма простотия от Историята в седми клас няма. Миналата година учихме за Първата и Втората световни войни, за комунизма, за Освобождението, а сега - за Вавилон и шумерите. Не схващам каква е идеята, а вие?
27
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Учебниците в Чалгария се пишат не от способни автори, а от шуробаджанаци. Всичко в тая държава е танто за кукуригу. Или поне опозицията се опитва да запази статуквото.
26
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Между другото, човекът под мен е прав. Какъв е смисъла, да уча формулите за съкратено умножение, като мен не ме влече математиката? Само ни стресират с глупости, никой не ни пита ние какво харесваме, какви са нашите интереси и т.н. За справка вижте Съдбърийския модел (Sudbury's model). Когато ученикът сам избира какво да учи, неговата грамотност и познания се увеличават.
25
3
 
23
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Опростяват програмата по български език за началните класове .....................не им трябва на БЪЛГАРЧЕТАТА да знаят български я да учат английски
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пред ЧЕ, ТАКА ЧЕ, ЗАЩОТО, КЪДЕТО, ОТКЪДЕТО ... се пише запетая. Като го дадеш напр.това на първолака дори, той ще го запомни и ще го прилага точно както трябва при диктовки. Но много даскали с високи дипломи няма да се справят. За куриоз, може да се проведе състезание между учители и начални ученици по диктовка.
23
0
 
24
 
! Отговори
Седмокласник преди 11 години
Учебниците тази година са просто ужасни. Особено по български. Никакви примери, сух текст, неточни обяснения - въобще манджа с грозде. Имам чувството, че нарочно го правят, за да може да ходим на частни уроци.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми дай да я опростиме и нея , на какво да ги у4име , на латински ,руски , англиски или на арабски ?
21
2
 
8
 
! Отговори
ВВН преди 11 години
Нека, тези които коментират колко е елементарно сложното изречение да си направят труда да видят материала за сложно изречение в учебника и тогава да говорят колко е лесно. Ненужно е и затормозяващо.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ Е НУЖНО ДА СЕ ОПРОСТЯВАТ УЧЕБНИЦИТЕ И МАТЕРИАЛА- И БЕЗ ТОВА СА НАПИСАНИ ОТ ПРОСТИ ХОРА.Добре е да се НАПИШАТ ГРАМОТНО УЧЕБНИЦИ ЗА ДЕЦАТА.....И НЕ ДАВАЙТЕ ЗА ПРИМЕР АМЕРИКАНЦИТЕ!
19
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как да ти обясни неподготвен пишман даскал нещо, па било и просто изречение. В трети клас учениците напълно добре разбират просто и сложно изречение, когато им е обяснено просто и ясно. Но простотата в поведението и в обяснението е присъща само за качествения ум и подготвения преподавател. Такива в бг училища къде ти. Да не коментираме даскали-*** и дааскали-психопати и с разни френии. То не че такива са само в тази професия...
18
13
 
1
 
! Отговори
ввн преди 11 години
Сложното изречение трябва изобщо да отпадне от учебния материал.
17
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мене трябва да се опрости цялата образователна система, а не да се затрмозяват децата с излишни неща, които с нищо не биха им били полезни в живота. В САЩ например дробите се учат в 8 клас, а тука в пети.
16
1
 
9
 
! Отговори
АСАС преди 11 години
Що да не могат да разберат простото и сложното изречение, ако е само това, то много подценяват децата. Просто трябва да им се обясни добре.Тука разни родители с главни букви се сърдят колко са лоши децата и учителите и не се сещат, че отговорността е тяхна.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради *** е всичко! Те са половината от първолаците,/ако не и повече/ и вместо да се направи всичко възможно да научат както трябва българския, ако трябва и с допълнителни часове, управляващите искат българчетата да паднат на нивото на ***!!!!!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
PAVE преди 11 години
DO N 9AZ ZNAM, NO ZAM MINISTURA MOJEBI E 20 GODINI PO MLAD OT NEN I NE ZNAM TI ANONIMNIKO KOLKO SI PO MAKUK OT MEN.
13
3
 
1
 
! Отговори
chicago преди 11 години
До 10 Абсолютно си прав.Децата трудно разбират определението за сказуемо.Много академично е обяснено.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почти всички ***, които завършват средното си образование, много трудно четат и пишат на български, но въпреки това се дипломират!
11
0
 
21
 
! Отговори
Лелее преди 11 години
Колко сложно може да е да различиш сложното от простото изречение?! Ние ще продължаваме да бълваме общи работници, сервитьорки и камериерки или и хора, които ще могат сами да си закопчеят ризите?