Бедстващи в Мюнхен българи намериха подслон

Покровител им стана състрадателна германка
26 дек 2012 16:47, Петя Славова
181
Бедстващи в Мюнхен българи намериха подслон
Семейството е живяло на летището. Снимка: БТА

Българо-гръцкото семейство, живеещо от няколко месеца на летището в Мюнхен само и само да не се връща към бедността в Солун, намери нов подслон, съобщава италианският в. "Джорналетисмо".

Тричленното семейство, съставено от гръка Атанасиос, неговата българска половинка Албена и нейният 15-годишен син Николай, спеше по пейките в една от чакалните на летището от 6 месеца. Семейството се изхранваше, като събираше пластмасови и стъклени бутилки и ги предаваше за рециклиране срещу дребни суми. Служители на летището също са помагали на закъсалата фамилия с каквото могат, пише БТА.

По Коледа обаче състрадателна германка, чието име не се съобщава, им предложи да се преместят да живеят в нейния апартамент. Жилището е малко, съставено от две стаи, но е по-добре отколкото семейството да спи по пейките в чакалнята. Главата на семейството дори успя да си намери работа. В средата на януари той ще получи първата си заплата, а дотогава семейството ще трябва да изкара с 18 евро.

Двойката се запознава през 2007 г. в Солун, когато Атанасиос е ди джей в местно радио и дори има нощно заведение. С настъпването на кризата Атанасиос остава без работа, продава нощното си заведение и накрая се преквалифицира в продавач на плодове и зеленчуци, но и това не го спасява от мизерията.

Тогава Атанасиос и Албена решават да заминат за Германия, за да си опитат късмета там, но начинанието се оказва безуспешно, тъй като в страната вече са пристигнали много гърци и намиране на работа дори като чистачка се оказва трудно. Накрая българо-гръцкото семейство решава да живее на летището в Мюнхенпо примера на филма "Терминал" на Стивън Спилбърг.

От пет седмици към Атанасиос и Албена се е присъединил и Николай, изпратен от баба му, която не смогвала да се грижи за него. Пред "Зюддойче цайтунг" Атанасиос разказа преди време, че всичко е по-добре, дори животът на летището, отколкото връщане в солунската мизерия.

Тогава информацията на германския вестник предизвика вълна от телефонни обаждания от страна на германци, които питаха как да помогнат на българо-гръцкото семейство, озовало се като в капан. Според германското законодателство без жилище, човек не може да получи социална осигуровка, която пък е задължителна за намирането на работа, но пък без работа, човек не може да си наеме жилище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Германия може да се преживява от бутилки. Всички пластмасови /от бира, безалкохолно или мин. вода/ са по 0.25?. Кутийките са по 0.20?, а стъклените не знам, но са по-евтини. Въпросът е да ги намериш, че германците са педантични и за да не замърсяват не ги хвърлят. Събират ги и си вземат парите за тях. Работата е там, че трябва да ги върнеш в същата верига магазини от която си ги купил. А на летището хората нямат това време и ги хвърлят в коша. Добър избор. Виж ти. Аз не се бях сетил за летище.
63
3
 
5
 
! Отговори
г преди 11 години
До Василев ***, какво ще стане с тебе и тебе подобните, когато Бойко на пук на дясната левашка политика на Станишев и компания, промени данъчното облагане и вместо досегашния плосък данък въведе пропорционалното по доходно облагане! Какво ще стане с държавния бюджет, когато вместо 10% върху приходите от печалби от лихви по влоговете държавата започне да събира над 50%?! Къде ще се скрият червените кредитни търгаши, мутрите и високите лихви на банките?! Имаш ли престава с колко ще паднат лихви
62
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българска *** и гръцки *** се натресоха на летище Мюнхен. аууууу.
61
2
 
20
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 години
Последни данни братя и сестри. На 82 милиона германци им прибраха 603.4 милиарда данъци. На 11 милиона гърци държавата прибра 930 милиона. За 2011 та година. В задачката се пита, колко по-малко от германците са платили данъци гърците? Просто тройно правило. Честита Коледа на всички, да сте живи и здрави и да не вярвате на гърците - няма по-големи лъжци и тарикати от тях! Няма по- мързелив народ на света!
60
0
 
20
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ЖИВЯЛ СЪМ В МЮНХЕН 20 ГОДИНИ.....ЗА ДА СИ БЕДСТВАЩ ТАМ ТРЯБВА ДОСТАДА СЕ ПОТРУДИШ.....
59
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Махнете това тъпо заглавие.Какво българско семейство е това - мъжът грък, жената бгмангалка завела и сина си там, живяли в СОЛУН а не в България?А дали са семейство изобщо?
58
0
 
5
 
! Отговори
г преди 11 години
червените, да сте чули за бедстващ германец в Мюнхен? Сега, според вас, за к.....а и византиеца трябва някой да носи отговорност от българското правителство , жалко за ***, не е случел на майка!
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
jiveqt na letishteto i subirat otpaduchni kutijki samo i samo da ne se vrushtat kum bednostta v Solun...qka logika, no s deteto da se podlagat na takuv jivot....
56
3
 
3
 
! Отговори
senis преди 11 години
zashto vinagi mislim pozetivno znaete li ima tolkova dobri chora nie balgarite sme se okaiali tolkova mnogo zavijdame na dobrite hora koito pomagat.zashto sme na tova derije.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поне имат едно дете.Може да се всякакви ама поне са се сетили,че нямат средства да гледат и едно.Не са като някои други дето не си знаят малките около тях деца ли им са,внуци ли им са,какво се случва с тях и така нататък..Радвам се за това бедно семейство.Дано оценят милосърдието проявено към тях и запазят добрината в делата и сърцата си.
54
5
 
21
 
! Отговори
богат беден преди 11 години
Mързеливецът Анастасиос и нашата пеперуда пак са надхитрили всички.Този знае ли какво е това работа? Бил Ди джей.Имал нощно заведение и го продал, та станал продавач на зеленчук.А къде са му парите от продаденото заведение на "мизерника"? Може и в банката да са.Ако тия са бедни, какви сме ние?Цяла Европа седнала да съжалява едни мошеници, които цял живот са си я карали велковата, а сега пак хитруват с измислената си мизерия.
53
0
 
24
 
! Отговори
стреснат германец преди 11 години
Тази информация не трябваше да я публикувате. Сега ще се изсипят хиляди *** на новото ни летище в Мюнхен.
52
4
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Пишете на КИРИЛИЦА! Няма кой да ви чете несвързаните латински драсканици.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 47 Ако Солун е това което си написал НЯМАШЕ гърците да превземат южна България и дори с хляб да се запасяват .Всичко купуват от бензин ,тоалетна хартия и всичко от което се спестява .ако се правят на *** за да спестят 100 евро ,явно си бил в някаква друга Гърция а не тази която вече храни дори и собствените си граждани в кухни за бедни .
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В цяла Европа е пълно не само с българи, но и с хора от всякъде, с различен етнос и религия, които са на същото дередже. И в Италия и в Испания и в Австрия и в Англия и Франция съм виждала българи дори и с по - лошо положение. Не пожелавам на никой да изпада в такава ситуация, просто ако някой някога има възможност да им помага с каквото може и както може, дори и една блага дума вдъхва вяра на хора в беда. Бъдете здрави и по - добри!
49
0
 
15
 
! Отговори
WWW преди 11 години
Добре, който е живял в Германия, да си каже мнението, но на мен ми звучи невероятно. Ако позволяваха такова заселване на летище, където и да било по света, летищата щяха да се обърнат на хотели за безсребърници и приюти за бездомници. Чисто, топло. Безплатни: денонощен достъп да тоалетна, студена и топла вода, тоалетна хартия и ***, вестници, някъде и кафе и чай. Народът забравя по пейките сандвичи и полупълни бутилки и създава оживление и сеир. Не, поне от съображение за сигурност не дават.
48
4
 
7
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Жената е фенка на ГЕРБ / ГЕРМАНЦИ ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ / . Шест месеца на летището - през това време що делегации , евродепутати и други едноклетъчни от управляващите са минали оттам и даже не са разбрали , а и не биха искали , защото не са избрани за това , а да досъсипят останалите !
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако мислите,че няма българи из Европа,които живеят като кучета,издържайки се само от помощи,дълбоко се лъжете
46
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-вероятно като благодарност ще я оберат.
45
1
 
14
 
! Отговори
Някой си преди 11 години
Важното е ,че е помогнала жената защото е с добро сърце,а кой е заслужавал или не ,е съвсем друга работа .Направи ми впечатление ,че тази добра жена също не е живеела на широко и сигурно и в магазин не се отпуща да харчи но е направила необходимото тези хора да прекъснат порочния кръг на осигурителната система.Понякога е необходимо дори да ти помогнат с един пръст но на време, вместо да сипят остроумия колко те са добре е ти си уж *** щом са те прецакали.