АЕЦ „Белене" ще се строи, прогнозира експерт

Референдумът ще бъде положителен, смята Нина Дюлгерова
Обновена: 2 яну 2013 16:17 | 2 яну 2013 15:48,
162
АЕЦ „Белене" ще се строи, прогнозира експерт
Снимка: архив, Булфото

Експертът по енергийна сигурност проф. Нина Дюлгерова прогнозира, че предстоящият референдум ще бъде положителен.

Ако трябва да говорим за 2013 г., тя е продължение на 2012-а, през която в енергиен диверсификационен план имаше няколко сериозни събития, които сега ще продължат да се развиват, посочи за БТА проф. Дюлгерова.

„Едното събитие беше политическото решение за отказ от АЕЦ "Белене", но в края на август този дебат се възобнови, което ескалира в референдум, и в момента, на 27 януари, очакваме референдума, за който прогнозите ми са, че ще бъде положителен“, посочи Дюлгерова.

Според нея това означава, че АЕЦ "Белене" ще се строи - вероятно ще бъде с американска фирма, но това, което е много важно, е да бъде с държавно участие. Тук говорим за стратегически битки между Русия и Америка в енергийната сфера, но ако трябва да защитаваме българските национални интереси, това трябва да е държавно участие във втората атомна централа в България, заяви експертът.

По отношение на газовата сфера проф. Дюлгерова припомни подписаното на 15 ноември миналата година българско участие в газопровода "Южен поток". Обявихме за национален приоритет "Набуко", който през май се трансформира в "Набуко-Запад", но през последните два месеца се оказа, че германската RWE се отказва от участие и прехвърля дела си на австрийската OMV, а последните дни на 2012 г. Турция също загатна, че вероятно ще се отказва от участие в "Набуко-Запад", посочи Дюлгерова.

Според нея това означава, че това е един "мъртвороден проект", в който България продължава да налива пари. Европа го обяви за съществен елемент от Южния енергиен коридор, но подозирам, че там ще си останат с политическите договорености и декларации, коментира Дюлгерова.

"Южен поток" през 2013 г. вероятно ще започне активно строителство с идеята да се изпревари мартенското влизане в действие на Третия енергиен пакет, за да запази монопола си върху строителството, подобно на това, което има в "Северен поток", смята Нина Дюлгерова.

Във връзка с шистовата технология и шистовия газ тя коментира, че "за голямо съжаление може би ние ще решим да правим проучвания за шистов газ". Мораториум има, надявам се да продължи да го има, каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чуя "***" и ми се дос.ра. Язък, че толкова години съм гласувал за тях. Благодарен съм на Костов, че така приватизира, че ме осъзна. Току-що но НОВА казаха, че син депутат казал, че Белене било в сеизмична зона. ТОВА СА ТЪРГОВЦИ НА СТРАХ !От Свищов съм и знам отлично, че при голямото земетресение 1977-***, когато нашият град сериозно пострада, в Белене .... НИЩО !!!ТОВА СА ФАКТИ. Кой ще ги отрече? Лъжци и манипулатори!!!!!
85
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
В момента се обсъждат планове за износ на руски ток за Германия. Това показва, че технически е възможно да се изнася ток от атомните ни централи както за Германия, така и за Италия, въпреки, че те са отдалечени на 1500-2000 км от нас. Но нашите политици не правят нищо по въпроса засега.
84
0
 
1
 
! Отговори
ivelinovaiveta преди 11 години
Лъжите за проекта1.България няма подписан договор с Атомстройекспорт за изграждане на нови атомни мощности на площадка Белене - ЛЪЖАПрез януари 2008 г. е подписано договорно споразумение за изграждане на два блока по 1000 MW между НЕК и АСЕ.До юни 2009 г. са подписани 5 анекса към договора. За периода от юни 2009 до март 2012 г. са подписани още 9 анекса.ГЕРБ са платили над 700 милиона лв. за Белене. Без договори ли?АСЕ подаде иск за 1 милиард евро, едва ли е без правно основание.2.Изграждането на АЕЦ Белене е извършвано без одобрен проект - ЛЪЖАПрез юни 2009 г. проектът има одобрение на Euroatom и Международната агенция за атомна енергетика, принципно съгласие на Агенцията за ядрено регулиране, разрешително за строеж от МРРБ.През 2010 г. ГЕРБ издава и разрешително за ползване на вода.Оборудването за централата е поръчано в съответствие с етапите на развитие на проекта.3. Проектът можеше да е построен по време на мандата на правителството Станишев - ЛЪЖАИзграждането на АЕЦ отнема между 15 20 години от момента на вземане на решение, което поставя изискване няколко поредни правителства последователно да работят по реализацията му.Проектът за атомна централа минава през много фази на одобрение и лицензиране, преди да започне същинският строеж.Световната практика показва, че самият строеж отнема между 5 и 6 години.Ако АЕЦ Белене се движеше по график, Първи блок на централата трябваше да бъде пуснат в експлоатация през 2013 г.4.Строежът на АЕЦ Белене струва 22 милиарда лева - ЛЪЖАВ подписаното споразумение цената за изграждане на два блока по 1000 мегавата е фиксирана на 3,997 милиарда евро.Разходите по покриване на инфлационния индекс на проекта са не повече от 1 млрд. евро.За изграждане на останалата инфраструктура са необходими не повече от 1 милиард евро.Общата цена е около 6,5 милиарда евро, или около 12 милиарда лева. 5.Белене е гьол и строежът на атомна централа е подложен на риск от земетресения - ЛЪЖАВ Белене има изцяло изградена и подготвена площадка за строеж на АЕЦ.Голяма част от допълнителната инфраструктура също е подготвена.Проектът е осигурен, за да издържи на земетресение от 8-а степен по Рихтер.Допълнителни стрес-тестове за безопасност на проекта, наложени след аварията във Фукушима, Япония, определят проекта като БЕЗОПАСЕН.
83
0
 
0
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
Вярно, че не се споменава Белене, но се казва "нова ядрена централа". Не става въпрос за нов реактор, а за централа. Няма къде другаде да бъде. Площадката има лиценз и е може би най-детайлно проучената площадка за АЕЦ в света.Абе, що не си кажем истината, а се правим все на загрижени. ВОЙНАТА Е ДАЛИ ДА Я ПРАВЯТ РУСНАЦИ ИЛИ АМЕРИКАНЦИ. Има хора, които не искат да са руснаците, защото от тях нищо няма да вземат. Те вече се разплатиха доста. Под масата. От американците по-може нещо да падне.
82
0
 
2
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ГЕРБ СИ ПРИЗНАВАТ НЕКАДЪРНИ СМЕ!!!Защото Който може да свърши работата търси начини, който не може причини!!!Помните ли баснята за лисицата и "киселото грозде"...- ЯДЕ И СЕ ГРОЗДЕ, ТА ПРИМИРА ОТ ГЛАД, АМА... Е ВИСОКО И НЕ ГО СТИГА, ЗАТОВА СЕ САМОЗАЛЪГВА - "СИГУРНО Е КИСЕЛО..." - ИСКАМЕ АТОМНА ЦЕНТРАЛА, АМА НЯКАКВА ДРУГА НЕ ЗНАЕМ КАКВА, АМА ИСКАМЕ (в същност искат рушвет)!!! - ЗНАЯТ ЧЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е ВЪПИЮЩА НУЖДА ЗА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ТОКА МУ Е СЪС СЕБЕСТОЙНОСТ САМО 2,42 ст. (така пише в доклада на англичаните стр.11 долу в ляво)(mi.government.bg/bg/news/Ikonomicheski+model+na+HSBC+za+Belene+i+doklad+za+finansova+inspekciya+na+NEK-642.html) - Общ размер на ПЕЧАЛБАТА ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА Е 405,45 МИЛИОНА ЕВРО, а за 60 години, с инфлацията ЗАЛОЖЕНА В ДОКЛАДА: - 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО!!! И МОЖЕ ДА СЕ ЗАВЪРШИ САМО СЛЕД 3 ГОДИНИ И СТРУВА САМО ОЩЕ САМО 3,14 МИЛИАРДА ЕВРО!!! АМА... ГЕРБ ОКРАДОХА ПАРИТЕ ОТ РЕЗЕРВА И СЕГА РЕВАТ КАТО РАЗГОНЕНИ МАГАРЕТА ЗА МАГАРИЦА...:- "БЕЛЕНЕ НЕ НИ ТРЯБВА... СКЪПО НИ БИЛО (ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО)..." А 7-ми БЛАК В КОЗЛОДУЙ ПО-ЕВТИНА ЛИ ЩЕ Е, НАЛИ В ЦЕНАТА И ЩЕ ВЛЕЗЕ И ПОСТРОЕНОТО В БЕЛЕНЕ??? - ХА, ГА ОКРАДОХА ФИНАНСОВИЯ РЕЗЕРВ, ДЮНИТЕ ПО МОРЕТО И ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НЕ ИМ БЕШЕ СКЪПО- ДА БЯХА ЧЕЛИ ОСВЕН КНИЖКАТА ЗА ВИНЕТУ И КАК СЕ ПРАВЯТ МАСОНСКИ РИТУАЛИ И НЕЩО ДРУГО...
81
0
 
1
 
! Отговори
до грешен въпрос преди 11 години
Тия 22 млд са спекулеции на американското атомно лоби. Не е така. Сумата е далеч по-малка и половината от нея ще се дава за поддръжка на станцията през годините. И то от печалбата. И то в продължение на 60 години. Ще трябва да се дадат 5 млд ? за АЕЦ Белене, но 1.5 вече са вложени. Де факто централата ще се построи за 3.5 млд ? или 7 млд лв.Сакън някой да не ме нарече "комунист", но прегледай това. Истина е.youtube/watch?v=2skiAEu8kHE
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Във въпроса никъде не се споменава Белене.
79
0
 
0
 
! Отговори
грешен въпрос преди 11 години
абе лъжа ли се ,или въпроса на референдума щял да бъде "да развиваме ли ядрената енергетика с нова АЕЦ"? .. ако е така,пак ще се пилеят пари на вятъра, понеже предполагам, че 80% от Българите са на мнение " ДА, разбира се, но не и на безумната цена (22 млрд!!!повече от 3000 дълг/човек)", която е в интерест единствено на Руснаците. Дали ще я строят и обслужват Руснаци, Американци ,Афганистанци или Марсианци, нашия интерес е на ПЪРВО място! Принципно сме ЗА белене , но на такава цена сделка НЯМА
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩО ЕС НИ ОТНЕ РАБОТЕЩИЯ РЕАКТОР А СЕГА ЩЕ СТРОИМ С АМЕРИКАНСКИ ИЗМАМНИЦИ
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може и да е положителен референдума, но няма да има достатъчен брой гласували за да е валиден. И след като гласуват около 35-40% от гласоподавателите, ония купени социолози ще кършат пръсти по телевизиите, и ще се оправдават с лошото време, грешния въпрос, предсказанията на маите, понижаването на температурата на Марс, и куп други измишльотини. Хубавото на референдума е, че ако не отидеш да гласуваш - значи си против.
76
0
 
0
 
! Отговори
сгс преди 11 години
103тиЕСТЕТВЕНО?!но това са и ГЕРБ!плюенето по адрес на предишни управляващи,е с цел да се прикрие доворката с тях.Всичко е един театър.
75
0
 
0
 
! Отговори
ot 95 преди 11 години
до 98: Явно не съм обяснил достатъчно опростено - ти като си тотализираш колата кво правиш - вадиш я от канавката и пак работи ли? Поне си наблюдателен - правиш разлика м/у работи - неработи....до 101: Ти да не си чистачка на гарата случайно...........а?
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО! АНТИСПИН КАМПАНИЯТА Е В ПЪЛНА СИЛА! ДА ЧУЕМ ПРОГНОЗАТА НА ЕКСПЕРТ МАНАФСКА!
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дорде има и един седерас в държавата против АЕЦ съм и ме боли фара утре ще дойде някой и ще каже затварям го а още не сме го построили.
72
0
 
3
 
! Отговори
СГС преди 11 години
98миВ света управляват хора!Тук.МАФИЯ..
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Човек от бранша, То енергийни компании няма губещи, но БЕХ е на загуба, както е монополист.Белене няма да е на загуба, въпросът е колко и какво ще загуби България - независимост, тройно по-високи цени на тока. Както се казва безплатен обяд няма, просто все някой го плаща, в случая безплатния обяд ще е за сметка на българския народ
70
0
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 11 години
Тока от АЕЦ е най евтиния в света ама отде ще се вземат парите за АЕЦ туй да кажат експертите да не стане евтин ток и скъп заем държавата да си намери пари и да си го строи щом ще е държавен мен ко ме питат всеки разтяга локуми никой грам информация не дава.
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Света няма, повтарям НЯМА губеща АЕЦ. Мисля че е достатъчно просто и лесно за асимилиране...----------------- Фукушима колко е на печалба за миналата година? А Чернобил?
68
0
 
3
 
! Отговори
СГС преди 11 години
93тиТИ АКО СИ ДОВОЛЕН ОТ ВСИЧКИ ЕРЕПЕТА - И ОТ ВСИЧКИ ПРИБЛИЖЕНИ ФИРМИЧКИ НА ВЛАСТА!ТО,АЗ НЕ СЪМ.И МИ ПИСНА ДА МЕ ГРАБЯТ ВЕЧЕ 24ГОД.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еееее, щом експерта Нина Дюлгерова казва...