bTV срещу "Булсатком" - рунд пореден

Изнудват ни, оплакаха се от медията, операторът пък я обвини в "ценова преса"
Обновена: 5 яну 2013 11:25 | 5 яну 2013 10:02,
582
bTV срещу "Булсатком" - рунд пореден
Снимка: архив, Reuters

Няма изгледи за разрешаване на финансовия спор между bTV и "Булсатком". Двете страни в конфликта отново си размениха обвинения,  след като не успяха да сключат договор за 2013 г. заради спор за цената на програмите.

Исканите нови цени от bTV медия груп представляват близо 50 на сто от сумата за правата на всички програми на Булсатком, съобщиха от оператора на сателитен сигнал. Според "Булсатком" в кризата bTV налага "безпрецедентна ценова преса". Близо 35 на сто от месечните сметки на абонатите отиват за правата за излъчване на програми, значителна част от които bTV иска само за своите канали, допълват от оператора.

До настоящия момент броят на абонатите не е бил критерий за определяне размера на таксите за излъчване на програмите на bTV, поради което от Булсатком заявяват, че е клевета твърдението, че крият абонати. Всяка година операторът попълва и изпраща данни за развитието на мрежата си и броя на абонатите си към националния телекомуникационен регулатор КРС, от годишните доклади на който е видно, че компанията не разполага с "господстващо пазарно положение", твърдят от "Булсатком".

Оттам заявяват, че отбивка от цената за абонатите им ще има чрез приспадане от сумите за следващия месец, като стойността й ще зависи от броя на дните, в които не са излъчвани програмите на bTV медия груп.

Междувременно операторът е пуснал няколко нови програми и води преговори за добавяне на други. От дружеството вече оказват техническа помощ на свои абонати, които желаят да гледат безплатната ефирна bTV за настройване на стайни и външни антени. От вчера се извършват настройки на телевизионни приемници, които позволяват да бъде приеман цифров телевизионен наземен сигнал с ефирната програма на bTV.

Още по темата
От телевизията обаче са категорични, че "Булсатком" подменя фактите.

"bTV стои твърдо зад позицията си, че Булсатком налага безпрецедентна ценова дискриминация върху медията, която се проявява във всички предложения на оператора. В условия на финансова и икономическа криза и възползвайки се от пазарната си мощ с над 35% пазарен дял, Булсатком изнудва медията, на гърба на зрителите с непазарни цени", се казва в съобщение на телевизията.

"Вероятно операторът прави опит да заблуди зрителите с цел да увеличи месечните такси към тях в интерес единствено на собствената си печалба, като се опита да прехвърли върху bTV отговорността за това решение. bTV изразява категорично несъгласие с намеренията на Булсатком да прехвърли върху абонатите си ангажимента за инвестиция в съдържанието, от което операторът печели, без да допринася по никакъв начин за създаването му", пишат от телевизията.

Според тях практиката на "Булсатком" да задържа над 80% от приходите на клиентите си за себе си за пагубно за развитието на целия телевизионен пазар в България и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Цитираните от оператора проценти за закупуване на права са крайно съмнителни и неясни, твърдят от медията.

"Проблемът се задълбочава допълнително от факта, че според официално проучване на АБРО Булсатком декларира по-малък от реалния си брой абонати (критерий, който винаги е бил свързан с ценообразуването на каналите на bTV) и така допълнително увеличава печалбата си на гърба на клиентите си и на съдържанието, което разпространява. Само за последната година операторът е задържал за себе си от каналите на bTV Media Group милиони, без да насочи събраните от зрителите средства към създаването на оригинално ново българско съдържание", се посочва още в съобщението.

bTV никога не е призовавала зрителите да сменят доставчика си. bTV спазва своя ангажимент да информира засегнатите от Булсатком абонати за други възможности на зрителите за достъп до каналите на bTV Media Group, се казва още в съобщението.

До телевизията са достигнали стотици оплаквания и коментари от зрители, които в момента не получават адекватна компенсация за отсъствието на каналите на bTV от мрежата на доставчика, нито уверения, че това ще се случи, въпреки че доставчикът е събрал парите на абонатите си именно за гледане на каналите bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


582
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
517
0
 
0
 
! Отговори
570 преди 11 години
Днес икономическата полиция е започнала проверка в Булсатком и тяхната собствена телевизия ТВ плюс( Проверка на Investor.bg в Търговския регистър показа, че телевизията е собственост на акционерното дружество България САТ, в което изпълнителни директори са мениджърите на Булсатком Пламен Генчев и Максим Заяков). Причината за тази проверка, е че в софийската градска прокуратура е подаден сиглал,че ТВ плюс водят двойно счетоводство и то сигналът е подаден от техен бивш служител! Бтв се оказаха
516
2
 
0
 
! Отговори
Vanessa преди 11 години
Бяхме предплатили Булсата до март месец 2013г. Когато спряха БТВ отидохме да си търсим правата, защото тази телевизия ние я гледаме и освен това сме платили за нея! Отговориха ни, че нямало какво да направят, щели да връщат някви левчета. Казахме им, че не искаме пари, а искаме каналите, които си гледами попринцип. Поискахме прекратяване на договора и да ни върнат парите, но казаха, че не може... Сега се събираме много хора от квартала, ще подаваме жалба!
515
0
 
0
 
! Отговори
Цветан Цветаннов преди 11 години
До и още за 563леко спокойно стига си се пенявил :)колко пари ти дадоха бтв-то да ги пишеш тея простотий бе ***
514
3
 
0
 
! Отговори
Елена Колева преди 11 години
Вкъщи всички гледаме БТВ и не само ефирната, но и другите им канали! Много я харесваме тази телевизия и ДА, струва си да плащаме за:прекрасен сутрешен блок с млади, интелигентни и усмихнати водещи; интересни новинарски емисии, подготвени от екип от профисеоналисти; нови български сериали, безспорен принос за развитието на българското кино; забавни развлекателни сериали по комеди канала; интересни репортерски поредици на млади и активни репортери; шампионска лига (мъжа ми много я следи).
513
1
 
0
 
! Отговори
Diana преди 11 години
На БТВ ще плащам когато ми пускат топ сериалите които въртят по нормалните чужди телевизий и които благодарение на торентите гледам...да видим и ние за какво иде реч.Освен това 8 лева на месец са ми HBO иedy към Булсатком,ама без реклами,Слави и филми/сериали били премиерни за 1990 г.
512
0
 
1
 
! Отговори
и още за 563 преди 11 години
Бтв пускат поне по един чисто нов Български сериал всеки сезон; всяка година пускат по нов формат от световните - "Гласът на...", "... търси талант"; Music Idol; Lord of The Chefs; Fort Boyard; Survivor и т.н И още - премиери за България на хитови холивудски продукции като "Дневниците на вампира","Малки сладки лъжкини" и др.И още и още и още...
511
0
 
0
 
! Отговори
До 563 преди 11 години
Шоуто на Слави, за да съществува толкова години, значи че си има своите зрители и че още е интересно за тях. Теб никой не те кара да го гледаш щом не ти харесва, но е факт че няма друго телевизионно шоу по която и да е телевизия, което да е на екран 12 години! Аз също не харесвам много много Слави, но фактите са си факти! Колкото до филмите на 15-20 години - ти шегуваш ли се?
510
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
549, НЕ работя за БУЛСАТ. Имам мнение и то щом не се припокрива с твоето не значи че някой ми плаща да го изказвам. Ти май работиш за БИТИВИ като гледам щом се съмняваш в другите. Крадецът вика дръжте крадецът. Сега бягай да си пуснеш Мустафа, че няма да може да заспиш.
509
0
 
2
 
! Отговори
не ми липсва преди 11 години
До 7Какви премиери по БТВ, какви нови неща ??!! Единствените нови филми са турските сапунки. Всичко останало са филми отпреди 15-20 год, които купуват за стотинки, но мечтаят да продадат за милиони. БТВ смята зрителите за ***... Или може би дебилното предаване "Шоуто на Слави" е ново !!?? Да заключват сергията, да се мятат на москвичите и да си ходят вкъщи, където да погледат някой нормален канал..
508
4
 
2
 
! Отговори
1908 преди 11 години
. Обаче операторът Булсат се оказа много по-алчен от другите - той, освен че трупа приходи на гърба на една от най-гледаните телевизии в България, ами и не иска да си плаща вече за услугата... Няма как да стане номера! Булсат, кажете довиждане на 90% от клиентите си!
507
4
 
1
 
! Отговори
1908 преди 11 години
Въпросът е много принципен - не става дума за турските сериали, за новинарите или за допълнителните канали на бтв. Става дума за това, че не само Булсат, но и другите кабелни оператори в България печелят от съдържанието на телевизиите, или по-конкретно казано едните работят, за да произвеждат нови, актуални, гледаеми продукции, а другите само трупат печалби на техен гръб, защото единствената им работа е да разпространяват. Обаче операторът Булсат се оказа много по-алчен от другите - той, освен ч
506
1
 
2
 
! Отговори
DArko преди 11 години
Нека всички оператори пуснат отделен пакет за БТВ и тогава ще си проличи кой иска да ги гледа и кой не!!!Който не иска да плаща всеки месец да посети сайта Цифроним.ком Да се запознае с цените на антените за цифрова ефирна телевизия и обхвата им.Ако телевизора вие от новите няма да имате нужда от цифров приемник и ще мините по тънката лайсна .В сайта има информация и за програмите които се очакват през 2013 година.За сега ще са 13 на брой но има тенденция да се увеличават.За тези които са на Булсатком могат да ползват и двата варианта така пак ще си гледат БТВ и то безплатно.
505
1
 
2
 
! Отговори
Ginka преди 11 години
До Fillyте са груби, щото са некомпетентни :D и ние ходихме, още миналата седмица, заради това годината ми започна чудесно :)
504
0
 
2
 
! Отговори
Filly преди 11 години
Ние вече ходихме в Булсат да си прекратим договора! Бяха много груби, нямам думи!
503
1
 
1
 
! Отговори
vassil преди 11 години
Булсат, къде са ми парите?! Досега защо не сте ми дали истинска касова бележка нито един път?Получавам бележка от принтер! Явно е вярно, че криете приходи и абонати...Как не бях забелязъл досега! Искам да знам моите пари къде точно отиват и от къде на къде ше ми спирате канали, за които съм си предплатил за 6 месеца?! Дано отидете на съд и ви разкатаят там, мошеници!
502
5
 
1
 
! Отговори
nanan.mirea преди 11 години
Булсаткомци си гледат само кефа, не се ли сещате толкова, че това е поредната им игра. Гледат да изкарат БТВ виновни за алчните си гушки :)
501
3
 
5
 
! Отговори
Клиент на Булсатком преди 11 години
На никой не му липсва Босфор тв, нека да ходят да сключват договор с някой турски оператор, там ще имат голяма зрителска аудитория.
500
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес ли Булсатком ще обявява фалит, или утре :-D Миризливи кабелджии, ще гушнете букета без БиТиВи, пада ви се!
499
3
 
5
 
! Отговори
До Зайо преди 11 години
Ти вярваш ли си? :-) Всички виждаме какво ни пробутват от бТВ и то няма нищо общо с това, което ти си изброил. ;-) :-) Със слабият си мениджмънт бТВ отдавна тръгна по пързалката и вече така се засили, че няма спиране.
498
5
 
4
 
! Отговори
7 преди 11 години
Стъклен дом е най-добрият бг сериал в последните години! Сега Под прикритие също е много хитов, но от Бтв тръгна всичко те първи направиха качествен и интересен бг сериал, а сега вече и мат и няколко нови такиваевала! Това е бъдещето на младите бг актьори и добре, че има мидее които да влагат средства в бг кино.