Работа на черно спъва икономиката ни

Изчислиха 400 млн. лева неплатени осигуровки
121
Работа на черно спъва икономиката ни
Снимка: архив, Ройтерс

Тенденцията да не се обявява реалното заплащане продължава да е широко разпространена и да има силно негативно въздействие върху осигурителната система, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията на скритата икономика в България.

Практиката на наемане на работници без трудов договор се запазва, отбелязвайки минимален спад от 2010 година до 2012 година, докато случаите на наемане по договор със скрити клаузи – плащане на ръка, намаляват от 2009 година насам. Делът на работещите без трудов договор на основна работа за миналата година е 3%, или най-ниският за последните 10 години, като през 2003 г. той е бил 6%.

В сферата на социалното осигуряване периодът 2011 - 2012 г. е белязан от две основни бюджетни мерки: увеличение на пенсионните осигуровки с 1,8 процентни пункта и увеличение на минималните прагове за социално осигуряване. Ефектът от тях е спорен.

Делът на заетите на минималния осигурителен праг, но всъщност получаващи по-високо възнаграждение, е намалял от 10,3 % на 9 %. Делът на заетите лица, осигурявани на минималния осигурителен праг и чиято заплата съответства на декларираното, се е увеличил от 5,9 % през 2010 г. на 7 % през 2012 г., сочейки за продължаваща стагнация на трудовия пазар.

Делът заети, които са признали, че са осигурявани на сумата, посочена в договора им, но получават по-високо възнаграждение, се е увеличил от 8,4 % през 2010 г. до 13 % през 2012 г.

Общата стойност на необявените и неплатени осигуровки надвишава 400 милиона лева.

Слабо реформираните регулаторни органи остават сред основните пречки пред ограничаването на скритата икономика в страната. Стремежът към мащабен контрол и публично докладване на успехи доминира, за сметка на подобряване на предоставяните обществени услуги, посочват специалистите от центъра.

През 2011 - 2012 г. скритата икономика у нас сред бизнеса и населението е намаляла. За този период България е една от 24-те страни, подобрили конкурентоспособността си. Въпреки това страната ни е все още една от най-малко конкурентоспособните икономики от общо 59-те изследвани в Годишника на световната конкурентоспособност на швейцарския Институт за развитието на управлението.

Основни фактори, на които се основава конкурентоспособността у нас, са фискалната стабилност и ниските разходи за труд и производство.

Според Центъра за изследване на демокрацията методът на „моркова“ продължава да бъде по-ефективен от този на „тоягата“ в борбата със скритата икономика в дългосрочен план.

Основните препоръки на анализаторите от Центъра за изследване на демокрацията са да се въведат общи показатели за ефективност и производителност на регулаторните органи и борба с корупцията чрез въвеждане на електронни услуги. Сред предложените мерки са още ускореното връщане на ДДС и намаляване на проверките за изрядните компании, бърза административна реформа за ускоряване плащанията по европейските програми, подобряване на правната рамка за уреждане на закъснели плащания, подобряване работата на административните съдилища и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Идянков не плаща осигуровки на държавните служители а пък те и премии си вземат.а българските частници о да те се пазарят като на чаршия карат си мерцедесите а работниците ниски заплати без право на отпуски като държ.сл. абе пълен смях.данъчните да проверят и сравнят български с чужди фирми.разлика фрапантна.при едните заплати до 350лв. а при другите 1000лв.да едните крият пари а другите не но после пенсиите им пак еднакви.
20
3
 
23
 
! Отговори
Друг път преди 11 години
Има едно нещо което спъва икономиката ни и то е интелектуалната и образователна импотентност на Бойко Борисов и глуповатите слуги около него.
19
16
 
6
 
! Отговори
Х преди 11 години
ЗАЩОТО СА МАЛКИ НАКАЗАНИЯТА. ТРЯБВА КОНФИСКАЦИЯ НА ФИРМИ.
18
3
 
26
 
! Отговори
Сивия преди 11 години
Пичове, не знам дали имам и месец трудов стаж за 20 години здраво бачкане. Не ви искам пенсията бре ! От спестени осигуровки съм си купил две търговски помещения. Рентата ми стига за спокойно съществуване. На 40, съм де-факто пенсионер. А живот и здраве, като си замина, имота остава при децата ми. А вие си изхранвайте свините на държавна служба. Ваша си работа :)
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А безработата я прави стабилна.Ако тоя де взима черни пари си купува 1 кутия цигари дневно с тях дали няма да е по добър спонсор от безработен ?
16
3
 
37
 
! Отговори
Бачкатор преди 11 години
Хайде да ви споделя от първо лице как седят нещата. Имам осем работника. Събирам ги и обяснявам `Момчета, положението е такова. Или оставате без работа и отивате на борсата, или спираме осигуровки и плащам на ръка`. Познайте какво бе тяхното решение ?Просто е безсмислено да се наливат пари за издръжка на непотребни полицаи, военни, държавни служители и всякаква друга ***. Ад съм просто една малка фирма, която изхранва осем семейства. Това е положението !
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А НЕработата на черните в България не я ли съсипва тази икономика?
14
6
 
4
 
! Отговори
С пръдня боя преди 11 години
През 90-те направих гаража на хранителен магазин и за 10г.купих на двете ми деца по един апартамент.Никой не ме е търсил за данъци-манъци,осигуровки-вентильовки,касови бележки-въртележки.
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И как я спъва бе да ви е$а майката. За много фирми това е единствения начин да оцелеят. Ако спъва нещо това ръста на заплатите на неимоноверно раздутия админастративен апарат.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СДС е СДС Тия са политически трупове и отдавна ги няма .
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
каква икономика какви 5 лева.Ако не е това ,,Черно'' да я няма България.
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И в добавка - наличието на "сива икономика", показва, че:1) Явно данъците и таксите са ПРЕКАЛЕНО високи.2) Явно контрола над тези данъци и такси не е достатъчен.3) Покупателната способност на КЛИЕНТИТЕ е ниска.Елиминирането на теиз 3 точки ще ликвидира "сивата икономика". И това го знае всяко хлапе. Само дето политиците са заинтересовани да лапат колкото може повече(ВИСОКИ ДАНЪЦИ), проверяващите са заинтересовани да получават РУШВЕТИ(липса на котрол), а за доходите на хората не им пука.
9
15
 
0
 
! Отговори
СДС е СДС преди 11 години
Няма страшно, като дойде СДС на власт ще направи промени в данъчните закони, тогава на някои хора ще им причернее, ще влязат в Затвора, където им е мястото.Спокойно, скоро ще има новинки за крадците на държавната пара, сините знаят как да чупят ръцете на хората
8
0
 
31
 
! Отговори
умен преди 11 години
Крийте повече.....иначе ще иде в техния джоб пак!
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Работа на черно спъва икономиката ни "Изключително праволинейно мнение. Ако бяха принудени да плащат данъци(т.е. да работят "на бяло") поне 90% от дейностите нямаше да са изгодни. Те не избягват данъци ей така, щтото им е кеф, а за да са по-конкурентни и достъпни.И да, ако една услуга с данъци ми струва 25 лева, а без данъци - 15 лева, при изключително ниските доходи на населението, то ще предпочете "на черно".
6
0
 
32
 
! Отговори
опс преди 11 години
Ами спирайте данък на ДЕБЕЛИЯ ДЕПУТАТСКИ МАЗЕН ГЪЗЗЗЗ!
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ръководството на икономиката пречи на икономиката! А ръководството на държавата закопава държавата! Нека да не прехвърляме проблемите от болната Тиква на здравите глави на тези, които се трудят. Нима разпространението на цигари не се покровителства от тези, които трябва да контролират и създават ред? Нима не се всява зазединение от най-високи позиции и ежедневно, по всички медии? Или пък някой друг, а не същите (О)правници насаждат злоба, подозрителност и обвиняват куцо и сакато в какво ли не?
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не само работата на черно спъва икономиката.основната причина е монопола/особено търговските вериги/корупцията/разните контролни заптиета/,която без да влага труд реализира чисти пари под масата,които трябва да се избият отнякъде,групировките в съответен отрасъл,които не дават право на други да реализират продукцията си/за това работят на черно и я продават по евтино/ и т.н..........Търсете причината,а не ни набутвайте в очите следствието,понеже така е по-лесно.НЕКАДЪРНИЦИ И СТРАХЛИВЦИ.
3
0
 
9
 
! Отговори
mhm преди 11 години
Аааааааааааа, значи това било!
2
2
 
28
 
! Отговори
-------------------- преди 11 години
*** ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ