Осъдиха българския пилот Янко Стоименов на 10 години

Некомпетентни пилоти са управлявали самолета, е мотивът на съда
Обновена: 7 фев 2013 19:39 | 7 фев 2013 19:39,
14
Осъдиха българския пилот Янко Стоименов на 10 години
Снимка: "Българският Вестник" в Кипър

Апелативният съд в Гърция обяви за виновни трима от подсъдимите по делото за катастрофата на самолета на кипърската компания "Хелиос" през 2005 г., предаде БТА.

Тогава загинаха 121 души, съобщава електронното издание на кипърския гръцки вестник "Филелефтерос".

Днес съдът постанови осъдителни присъди за генералния директор на Хелиос Димитрис Пандазис, оперативния директор Георгиос Кикидис и главния пилот Янко Стоименов.

Мотивът на гръцките магистрати е, че Стоименов и колегите му са допуснали некомпетентни пилоти да управляват самолета.

Още по темата
Четвъртият обвиняем - механикът на компанията Ален Ъруин, който е проверил самолета в деня на катастрофата, беше оправдан.

Прокуратурата предлага за тримата осъдени затвор от 122 години за всеки. Според закона това означава затвор от десет години, посочва "Филелефтерос".

Предлага се и прехвърлянето на наказанието във финансово обезщетение като за всеки ден от десетгодишната присъда да се плати по 30 евро – което възлиза на обща сума от 73 000 евро. По искане на защитата плащането ще е 20 евро на ден.

"Решението не е окончателно и ще бъде обжалвано", заяви пред БНТ Янко Стоименов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Митко преди 11 години
Аз подкрепям гърците. За такива грешки прошка не трябва да има. Явно и тоя Янко е некадърник. Да го осъдят. Правилно.
12
1
 
2
 
! Отговори
Master преди 11 години
главният пилот е човекът който е head of training в една авиокомпания, т.е. той носи отговорност за пилотите в нея, поддържане на квалификацията им и постоянното им обучение, подписва програмата при която двама души от екипажа не трябва да са с малко опит и т.н., но идеята на разследването е не да се търси вина, а да се предотвратят бъдещи инциденти! Резултатите от разследването не трябва да се предоставят на прокуратурата, но дело се стартира при авио инцидент...
11
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 11 години
До АнонименЕ те им дават пари без работа кой ша ти става механик на кораб да го клати водата.
10
1
 
6
 
! Отговори
antigreeg преди 11 години
Елада е едно,днешния мързелив груб и неестествено горд необразован грък е друго! Малко ли ни обиждат,малко ли ни мачкат? Майките ви правят *** на миризливи дърти гърци за да изкарат 300 евро на месец! Защото НАТО ги направи горди и силни! ГОСПОД да ги помилва тези нещастни племена!
9
0
 
11
 
! Отговори
грък да те съди... преди 11 години
майка плаче ! Гадно семитско племе дошло тук от Етиопия, присвоило си културата на древните елини !
8
1
 
3
 
! Отговори
Попа преди 11 години
До бгЗащото катастрофата е на Гръцка територия.
7
0
 
8
 
! Отговори
бг преди 11 години
Нещо не ми е ясно защо Кипърска авиокомпания, със седалище Кипър. А ги съдят в Гърция. Има я историята на YouTube:Air Crash Investigation - S04E10 - Ghost PlaneИли на уикипедиа:HELIOS Airways Flight 522
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малаките са пълни ка.ути и като авиатори и като моряци.... Ако бяха много компетентни и знаещи - нямаше 50% от пилотите на гръцките авиокомпании да са чужденци, нито 60% от екипажите на гръцки кораби да са също чужденци - почти е изключено да видите корабен механик, моторист, машинен боцман - грък! Това са и.иоти скарани със всякаква техника!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По неграмотно и несвързано едва ли е възможно да се предаде информация.Нищо не разбрах
4
3
 
6
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Че нашия пилот няма нищо общо с катастрофата е ясно, но нещо ме озадачи. Какви са тия 122 години които се лежат като 10 в затвор и се се смятат по 20 евро на ден , че ако си гиплатиш не влизаш в затвора хич. направо съм шашнат, това ако беше в България толкова лесно от 122 години затвор да се сведе до 70 хил евро глоба, щеше да има вой до небесата. Значи нашият съд не е толкоз корумпиран и милостив, до колкото знам Митьо Очите си е още зад решетките
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде българска работа пак!Пак калая ядохме!
2
1
 
25
 
! Отговори
Попа преди 11 години
А това , че са "допуснали некомпетентни пилоти" са пълни глупости, няма едно доказателство за това. Да "гръцките магистрати" са по-корумпирани и от нашите.Поръчка знаем от кого.Янко не губи кураж !!!
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой е допуснал да им се издаде разрешително на пилот на "некомпетентните пилоти". Нещо ми звучи сякаш са ги събирали из гръцките пристанища по кръчмите. Достатъчно е било да различават самолет от трактор.